Dodaj do ulubionych

3 foteliki w samochodzie - czy się mieszczą???

10.10.06, 19:40
Mam pytanie bardzo dla nas ważne. Mamy synka 17 m-cy , jeździ w foteliku
9-18kg (Ramatti) i on zajmuje sporo miejsca (mamy skodę fabię kombi) czy
zmieszczą nam się jeszcze dwa foteliki Maxi Cosi 0-13 kg dla
bliźniaczek/bliźniąt, których sie spodziewamy??? Bo jakoś mało miejsca nam już
z tyłu zostało i się o to obawiamy, a co będzie gdy wszystkie dzieci będę
jeździły w tych większych fotelikach???!!! Chyba trzeba będzie kupić jakiegoś
mini vana...wink tylko za cowink
A jakie są wasze doświadczenie??? proszę o rady rodziców, którzy mają trójkę
dzieci i dużo podróżują samochodem. my kilka, a nawet kilkanaście razy w roku
musimy pokonać trasę 500km tam i 500km z powrotem.
Obserwuj wątek
    • tusia21 Re: 3 foteliki w samochodzie - czy się mieszczą? 10.10.06, 20:23
      My zmieniamy samochód. Myślimy o jakimś używanym vaniesmile
      • blizniaki14 Re: 3 foteliki w samochodzie - czy się mieszczą? 10.10.06, 20:49
        A jednak van... Nam też się marzy, ale nie wiem czy nas będzie staćwink o jakim
        autku myślicie???
        • grzalka Re: 3 foteliki w samochodzie - czy się mieszczą? 10.10.06, 20:56
          My jeżdzimy w konfiguracji- jedno dziecko z przodu, dwa foteliki z tyłu i ja
          pomiędzy fotelikami. Mamy zwykły, osobowy- Nubirę dokładnie, nawet nie combi.
          Foteliki Maxi cosi priori x 2 i jeden graco junior. Trzy z tyłu tez wchodzą
          (ledwo) ale ten pas biodrowy mnie nie przekonuje, a pasa 3-punktowego na środku
          nie założyliśmy, bo podobno się nie da.
          • blizniaki14 Re: 3 foteliki w samochodzie - czy się mieszczą? 10.10.06, 21:03
            No tak tylko co zrobić jak dzieci podrosną do większych fotelików??? Chyba nie
            można wozić z przodu dziecka w foteliku 9-18kg i tym jeszcze większym....?
            • jasmarta Re: 3 foteliki w samochodzie - czy się mieszczą? 10.10.06, 21:38
              Jestem mamą 20-miesięcznych trojaczków.Obecnie używamy fotelików od 9 - 36 kg. Mamy - niestety- zwykłą osobówkę. Jeździmy- dwa z tyłu i ja pomiędzy fotelikami i jeden z przodu - można tak montować te foteliki, aczkolwiek nie jest to zalecane. Niestety musimy sobie radzić. Zapraszam na naszą stronę www.trojaczkisc.republika.pl
    • piegoosek blizniaki14 10.10.06, 20:57
      moj brat ma fotelik MaxiCosi i mowi, ze jest dosc ciezki! porownywaliscie ich
      wage z innymi? bo my musimy jednak czasem dzwignac oba naraz...
      mi rowniez najbardziej podobaja sie te Maxi, ale brat mnie skutecznie
      odstraszyl, teraz szukam najpierw wertujac specyfikacje i szukam wagi wink jakies
      znalazlam, ale nie widzialam jeszcze w naturze!
      • blizniaki14 Re: blizniaki14 10.10.06, 21:09
        My już przestowaliśmy Mxi cosi i Chicco przy starszym dziecku i dziecku
        znajomych. Waga nam nie strasznawink Maxi cosi cabrio wydaje nam się najlepsze(i
        już się zdecydowaliśmy) i warte swej ceny.
        Nasz starszy synek ma teraz Ramatti-tańszy,ale też dobry...
        • piegoosek Re: blizniaki14 11.10.06, 12:49
          dzieki! bardzo fajne sa te foteliki! wyczytalam, ze Citi sa o wiele lzejsze,
          prawie o kilogram... moze ten? juz sama nie wiem!
    • gocha129 Re: 3 foteliki w samochodzie - czy się mieszczą? 10.10.06, 21:02
      Zmieścić na ciasno się powinny. Gorsze jest to że niektóre samochody z tyłu
      mają zakrótkie pasy bezpieczeństwa do fotelików montowanych tyłem do kierunku
      jazdy. Mieliśmy właśnie foteliki Maxi Cosi 0-13 i kidy odbieraliśmy dzieci ze
      szpitala okazało się że niemożna ich zamontować. Radze sprawdzić
      Pozdrawiam
      • blizniaki14 Re: 3 foteliki w samochodzie - czy się mieszczą? 10.10.06, 21:06
        O długości pasów wiemy, bo to już testowaliśy przy starszym synku, wtedy
        mieliśmy Tico i też pas z tyłu ledwo starczył, był krótki. Tylko ta szerokość z
        tyłu auta nas przeraża...mało go na 3 foteliki...
        • grzalka Re: 3 foteliki w samochodzie - czy się mieszczą? 10.10.06, 22:15
          Z przodu jak najbardziej można wozić dziecko w foteliku
          • niedzwiedzica_sousie Re: 3 foteliki w samochodzie - czy się mieszczą? 16.10.06, 15:57
            tylko jeśli nie ma poduszki powietrznej
        • grzalka Re: 3 foteliki w samochodzie - czy się mieszczą? 10.10.06, 22:16
          doczytałam- w tico to raczej na 3 z tyłu nie ma szans- jeden trzeba będzie
          montować z przodu

nubira jest sporo szersza- w unie teściowej 3 z tyłu nie wchodzą
          • blizniaki14 Re: 3 foteliki w samochodzie - czy się mieszczą? 11.10.06, 08:10
            Grzałko ja pisałam, że Tico mieliśmy wcześniej teraz mamy skodę fabię combi,ale
            to i tak za ciasno, a z przodu nie chcę dziecka wozić w więszym foteliku
            9-18kg.Dla mnie to jakieś niebezpieczne się wydaje!!!
    • kasia.czw Re: 3 foteliki w samochodzie - czy się mieszczą? 10.10.06, 22:27
      Trzy foteliki z tyłu powinny się zmieścić ale na pewno będzie ciasnota. U nas
      wyglądało to tak że starsza córka siedziała w foteliku pomiędzy bliźniaczkami
      bo z przodu nie mogła /poduszka powietrzna/, a jak chciała wyjść to
      przechodziła przez przód. Męczyliśmy się tak 4 miesiące i w końcu kupiliśmy
      vana. Teraz jest po prostu super, aż się chce wyjeżdżać. No i duży bagażnik ,
      spokojnie zmieści się wózek bliźniaczy i bagaże na wakacje.
      Pozdrawiam. Kasia
      • blizniaki14 Re: 3 foteliki w samochodzie - czy się mieszczą? 11.10.06, 08:11
        A jakiego vana macie ? wink
        • kasia.czw Re: 3 foteliki w samochodzie - czy się mieszczą? 11.10.06, 10:16
          VW Sharan. Niestety ma już 10 lat ale jest super. Jesteśmy bardzo zadowoleni.
          Polecam smile
          • tusia21 Re: 3 foteliki w samochodzie - czy się mieszczą? 11.10.06, 19:44
            Okazało się, że mój mąż też myśli o tym samochodziesmile
            • kasia.czw Re: 3 foteliki w samochodzie - czy się mieszczą? 11.10.06, 20:39
              Mój mąż jeździł po auto do Niemiec - zawsze to trochę taniej no i wiadomo co
              się kupuje. U nas handlarze kombinują przekręcają liczniki itp.
          • anula9910 Re: 3 foteliki w samochodzie - czy się mieszczą? 12.10.06, 01:19
            My również planujemy kupno WW Sharana, ale w przyszłym roku. Mąż stwierdził ze w
            tym autku na pewno się zmieścimy z wózkiem i bagażami. Mnie również podoba się
            ten samochód.
    • mathiola Re: 3 foteliki w samochodzie - czy się mieszczą? 10.10.06, 23:13
      W maluchu mojej siostry mieszcza sie dwa foteliki i podstawka dla straszego smile
      • blizniaki14 Re: 3 foteliki w samochodzie - czy się mieszczą? 11.10.06, 08:14
        Ale ciasno na pewno i foteliki nie trzymają się prawidłowo mocno. Sprawdzaliśmy
        jakyśmy w skodzie upchnęli te foteliki to nie są dobrze napięte na pasach. crying
        myślimy nad Peugotem partnerem nio tylko w Totka trzeba nam wygrać wink hihihi ale
        bezpieczeństwo dzieci najważniejsze, tym bardziej,że to nie chodzi o podróże od
        czasu do czasu,ale o bardzo częste i dalekie, jak juz pisałam. dzięki za
        wszystkie rady, na razie faktycznie zaczęliśmy myśleć o zmianie samochodu...
    • aditi_00 Re: 3 foteliki w samochodzie - czy się mieszczą? 11.10.06, 08:16
      Do niedawna mieliśmy fabię combi i smiem twierdzić, że 3 foteliki z tyłu nie
      wejdą :-x Mieliśmy wersję 4 osobową i róznica była taka, że pośrodku mieliśmy
      podłokietnik. Po zapakowaniu dwóch fotelików (Ingelsina Huggy) nie było miejsca
      na trzeci.
      Teraz jestesmy w trakcie zmiany autka smile

ps przypominam, ze fotelik z przodu można przewozić tylko przy wylaczonej
      poduszcze lub jej braku smile
      • tusia21 Re: 3 foteliki w samochodzie - czy się mieszczą? 11.10.06, 09:03
        Według mnie to fotelika od 9 kg. nie można przewozić z przodu nawet bez
        poduszki, ale moze się mylę
        • blizniaki14 Re: 3 foteliki w samochodzie - czy się mieszczą? 11.10.06, 12:21
          Ja właśnie też tak myślę jak Tusia i nawet bym w życiu tak dziecka powyżej roku
          nie przewoziła. Fotelik 0-13 kg można montowac z przodu, oczywiście przy
          wyłączonej poduszce powietrznej.
          • aditi_00 Re: 3 foteliki w samochodzie - czy się mieszczą? 11.10.06, 13:00
            Z Kodeksu:
            Rozdział 5 Porządek i bezpieczeństwo ruchu na drogach

(...)
            Art. 39.
            (...)
            3. W pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku
            do 12 lat, nie przekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym
            lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi
            dziecka oraz właściwym warunkom technicznym.
            4. Przepis ust. 3 nie dotyczy przewozu dziecka taksówką osobową, pojazdem
            pogotowia ratunkowego lub Policji.
            (...)
            Art. 45.
            2. Kierującemu pojazdem zabrania się:
            (...)
            4. przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy
            na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną
            dla pasażera;
            5. przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat
            na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego;

Czyli można - a czy ktoś się na to zdecyduje to pozostawiam jego wyobraźni.
            Osobiście uważam, że bezpieczniej jest z tyłu - i tak od urodzenia jeżdżą moje
            dzieci smile
    • kameleon_f1 zapytaj swojego dealera. 11.10.06, 19:06
      zapytaj dealera marki samochodu który macie, czy jeśli sie nie zmieszczą
      istnieje możliwość (a czasami tak się da) zamontowania dodatkowego fotela do
      wpięcia fotelika za tylnym siedzeniem-tak jakby w bagażniku. wtedy zostaje
      trochę miejsca na bagaż, ale pewnie bagażnik na dachu będzie niezbędny.
      wydaje mi się że 3 duże foteliki sie nie zmieszczą-napewno nie mieszczą się w
      VolksWagen Passat Combi.
      a może SKODA robi firmowe foteliki?
      • blizniaki14 Re: zapytaj swojego dealera. 11.10.06, 20:07
        U nas też się nie mieszczą na bank już to wiemy. A skoda ma firmowe foteliki po
        ok.1200zł jeden!!!!

Nasz Antoś

Nasze maleństwa
        • aggy80 Re: van 11.10.06, 23:45
          my mamy seata alhambre, wlasciwie to samo co VW Sharan czy Ford Galaxy, (z tej
          samej fabryki w Portug.) ale roznica w cenie na plus.Bardzo przyjemny samochod.
          na razie wozimy w nim powietrze wink ale za tydzien mam cc i po paru tyg.mam
          nadzieje zapelnic foteliki. mamy opcje z siedzonkami dla starszych dzieci
          zintegrowane z fotelami, mam nadzieje ze za kilkanascie miesiecy beda jak
          znalazl smile
          • tusia21 Re: van 12.10.06, 08:52
            No właśnie u nas w grę wchodzą te trzy samochodysmile
            • blizniaki14 Re: van 12.10.06, 12:16
              A my wybraliśmy jednak Peugota Partnera, kupimy na kredyt...ogromny...
              Myśleliśmy nad Volkswagenem Sharanem lub Caddy, ale za drogie. A na P.Partnera
              teraz jest promocja całkiem fajna. Może uda nam się jakimś cudem na połowę
              uzbierać, a resztę na kredyt na 7 lat...musimy dac radę...
              dzieci najważniejszewink
              dzięki za wszystkie porady, bardzo nam pomogłysmile
              • aneta17 Re: van 12.10.06, 13:22
                Moje trojaczki mają dwa latka, mamy właśnie peugota partnera, co prawda straszy
                typ bo autko ma juz troche lat, ale jest super. Z tyłu 3 duże foteliki, dużo
                miejsca w nogach, wysoki więc bez problemu wsadzam dzieci i duzy bagażnik. Nam
                się sprawdza a kilka razy w roku pokonujemy odległość 800 km w tą i z powrotem
                ze sterta bagaży i wszystko się mieści.
                Pozdrawiam Aneta i Ola Szymuś Piotruś
                • blizniaki14 Re: van 12.10.06, 13:35
                  Dziękuję za informację. To nasza trójeczka dzieci będzie miec komfort jazdy wink
                  pozdrowienia dla trojaczków, niech zdrowo rosną wink i miłych podróżywink
                  • blizniaki14 Re: van 17.10.06, 11:57
                    Oglądaliśmy wczoraj nowego Peugota Partnera w salonie. Fajny wink dla nas to
                    najlepsza opcja i z vanów najtańszy właściwie. Musimy jednak najpierw nasze
                    autko sprzedaćsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka