Dodaj do ulubionych

blizniaki a spanie

IP: *.* 21.09.02, 05:37
Jestem mamą trojki dzieci: 5 letniego Maksa, Buby i Olka (2 Mc) Właśnie mam za sobą kolejną nieprzespaną noc.Maluchy budzą sie nawzajem, śpią po 30 min ( w nocy !!) a bawią się z godzinę . Ile ma spać 2 mc niemowlę ?!! ,w ciągu dnia też nie zasypiaja na dłużej. Może drogie mamy macie swoje sposoby , bo ducha wyzionę przy moich maleństwach.Na dodatek mój najstarszy zrobił się zazdrosny i wędruje w nocy od męża do mnie i z powrotem. Ratunku znowu ryczą!!!Wszyscy troje a jest 6.34!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Agnieszka_J. Re: blizniaki a spanie IP: *.* 23.09.02, 22:02
      Hej Pirania! Moje dzieciaki mają w tej chwili rok, ale kiedy przyszły na świat, moja starsza pociecha miała też 5 lat. I było dokładnie tak, jak piszesz - oprócz wstawania do bliźniaków, wstawaliśmy kilka razy w nocy do Paulinki, która zaczęła niespokojnie sypiać, ciągle wołała przez sen, chciała pić. O ile ze starszą sytuacja jakoś się unormowała - czas wyleczył rany, ona płakała przez sen bo bardzo przeżywała nową sytuacje, nawet nie zdawaliśmy sobie wtedy z tego sprawy, zajęci bliźniakami, to z młodymi nie jest lekko do dziś. Z perspektywy czasu stwierdzam, że "poprawiają" się nocki, kiedy już uregulują się dzidziusiom nocne przerwy. Nie pisałaś, jak karmisz dzieciaczki - piersią czy butlą. To ma jakieś znaczenie w "długości" spania. Nasze dziewczynki też budzą się własnym płaczem - wystarczy, że jedna cichutko zapłacze, druga natychmiast się budzi. Myślałam, że przyzwyczają się do siebie i nie będą się budzić, ale po jakiś 10 m-cach prób stwierdziłam, że nigdy to nie nastąpi. Teraz, jak któraś rozedrze się, to ją przenoszę do innego pokoju, a w naszym łóżku śpi im się super.W dzień moje śpią 2 razy po 20 minut, czasem trochę dłużej - i tak jest od maleńkości, one po prostu nie lubią spać.Oczywiście w oddzielnych pokojach. Wszędzie piszą, że niemowlaki takie jak Twoje przesypiają większość dnia - ale są widać wyjątki. Co zrobić, trzeba przeczekać.W ogóle spanie to nasz starszny problem od wielu miesięcy. Jakiś czas temu pisałam rozpaczliwe posty o zasypianiu - są różne okresy w życiu dzieci, teraz z zasypianiem nie jest tak źle - wystarczy chwilka lulania na rękach. Ale jak wiadomo, dzidziusie zmienne są... Życzę Ci cierpliwości.AgnieszkaJ (mama Julki i Weroniczki)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka