Dodaj do ulubionych

Na usg bliznieta a potem ???

IP: *.* 21.09.02, 15:10
CZy ktorejs z Was zdarzylo sie tak, ze na USG byly widoczne bliznieta , a potem cos sie z nimi stalo i okazazalo sie ze jest tylko jedno dzieciatko ??? czy to mozliwe
Obserwuj wątek
    • Gość: sawlb Re: Na usg bliznieta a potem ??? IP: *.* 21.09.02, 22:25
      Moja znajoma wlasnie jest w takiej ciazy. Poczatkowo na usg widoczne byly 2 pecherzyki plodowe. Ok 8go tygodnia czy moze pozniej,juz nie pamietam,okazalo sie,ze bije tylko jedno serduszko.W tej chwili jest w 24tym tyg ciazy pojedynczej.
    • Gość: Monika25 Re: Na usg bliznieta a potem ??? IP: *.* 22.09.02, 07:49
      Wiele miesięcy temu oglądałam film o ciążach mnogich. Powiedziano tam wtedy, ze ciąże bliźniacze zdarzają się częściej niż się podaje, ale w części przypadków w bardzo wczesnej ciąży może dojść do obumarcia jednego z zarodków.Nie znalazłam nic na ten temat w żadnej z "mądrych" książek, ale znajoma pediatra-neonatolog to potwierdza.Pozdrawiam Monika
      • Gość: kasienkkaa Re: Na usg bliznieta a potem ??? IP: *.* 22.09.02, 19:57
        czesc! a ja ostatnio wyczytalam, Moniko, ze jak obumiera jeden plod, tzn, ze te bliznieta mialy jeden worek plodowy, i po prostu zwyciezyl ten silniejszy. pozniej wyczytalam, ze ciaza blizniacza zdarza sie czesciej kobietom po 30., a wiec tak jak mnie! no i przewaznie te kobiety maja ciaze dwujajowa, ciekawe jak to jest u mnie, wiem tylko tyle na razie, ze dzieci maja swoje worki plodowe i lozyska, z czego sie ciesze. a 9 pazdziernika mam badania prenatalne-amniopunkcje, wtedy tez okaze sie reszta, tak wazna dla nas........trzymajcie kciuki mamusie! bardzo boje sie tego dnia, a moze ktoras z was miala to badanie i mi o nim opowie? wiem tylko tyle co wyczytalam, tzn na czym ono polega i czym "grozi". no i co jeszcze wyczytalam, ze ciaza blizniacza to ciaza wysokiego ryzyka, przynajmniej u nas w Niemczech, bo czytam niemiecka ksiazke. a jak to jest w Polsce? pozdrowka dla was i blizniakow, ale nie tylko! :-))kasienka
        • Gość: Monika25 Re: Na usg bliznieta a potem ???amniopuncja-do Kasi IP: *.* 22.09.02, 20:48
          Miałam wykonywaną amniopunkcję a nawet dwie ( do każdego worka owodniowego oddzielnie). Strasznie nieprzyjemne uczucie. Ale najbardziej bałam się, że dzieci mogą być obciążone wadą genetyczną. Prawie od początku jeden z bliźniaków (Krzyś) był dużo mniejszy i to zaniepokoiło lekarza wykonującego badanie. Podejrzewał u maluszka różne rzeczy, ale po długich dniach oczekiwania na wyniki wszystko okazało się być w porządku. Każda ciąża mnoga to ciąża wysokiego ryzyka i zwiększonego nadzoru, zwłaszcza ze względu na duży procent porodów przedwczesnych. Uważaj Kasiu na siebie ,trzymam kciuki za prawidłowe wyniki.Monika
    • Gość: Baś Re: Na usg bliznieta a potem ??? IP: *.* 23.09.02, 12:46
      Cześć!Ja jestem w 14 tygodniu ciąży bliźniaczej :) :) Gdy dowiedziałam się o bliźniakach - weszłam od razu na to forum i znalazłam post dziewczyny, u której również lekarz stwierdził ciążę bliżniaczą. Jednak po dwóch lub trzech tygodniach - po następnym USG napisała, że jest tylko jeden dzidziuś. Pozdrawiam :hello:BasiaP.S. Ja też jestem po 30-stce :bounce:
      • Gość: heldom Re: Na usg bliznieta a potem ??? IP: *.* 23.09.02, 16:29
        Cześć,To ja jestem tą dziewczyną o której pisała Baś. Na pierwszym USG (8 tydzień) wyszło, że to bliżniaki ale miesiąc później widoczny był tylko jeden dzidziuś. Teraz jestem w 17 tygodniu ciąży pojedyńczej.Pozdrowienia, Dominika.
    • Gość: Magda_D Re: Na usg bliznieta a potem ??? IP: *.* 23.09.02, 20:38
      To się nazywa "znikający bliźniak" (vanishing twin) - wyobraźcie sobie, że bliźniak może zostać wchłonięty nawet do 17 t.c. (strasznie późno!!!) i może to być niezauważone przez matkę (może być małe lub większe krwawienie albo wcale). Ale oczywiście nawet później może coś pójść nie tak - nie będę się wdawać w szczegóły ze względu na czytające przyszłe mamy. Moja pani ginekolog czuła się zobowiązana poinformować mnie o takich ewentualnościach i do końca ciąży żyłam w strachu i nikomu nie mówiłam, że spodziewam się bliźniąt na wypadek, gdyby potem było tylko jedno dziecko. No i nic nie kupowaliśmy dla dwójki. Istna paranoja! Już nie chodzę do tej ginekolożki. Magda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka