wujek_extrema 19.03.09, 07:03 Cebula nie jest taka zla. Wielu Polakow nie dostaje pensji miesiacami. Niech pismaczyna nie zgrywa bo u nas tez bida ze az piszczy! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bary1234 Cebula zamiast wypłaty 19.03.09, 07:25 70 % Polaków oraz mojego przedmówcę proponuję wysłać na Białoruś. W jakim zakładzie w Polsce czeka się miesiącami na wypłaty. Gdzie wypłacają wynagrodzenia cebulą albo kapustą ? - choć wielu z was załuguje na to. Ile trzeba mieć hipokryzji aby tak komentować artykuł. Jeśli czegoś brakuje Polakom to wyłącznie rozumu bo nie rozumieją czego słuchają i co widzą. Odpowiedz Link Zgłoś
walek11 Re: Cebula zamiast wypłaty 19.03.09, 07:44 W JAKIM zakładzie w Polsce? Ano, w złym zakładzie. Jeśli zapytasz w KTÓRYM zakładzie (przedsiębiorstwie), to bez trudu podam Ci nazwę. Nawet nie jedną. Odpowiedz Link Zgłoś
tom1980live Re: Cebula zamiast wypłaty 19.03.09, 08:34 Wiem, ze w Polsce takie przekrety jak niewyplacanie pensji byly nagminne do momento do kiedy weszlismy do UE.nPozniej jesli pracodawca cos krecil to wszyscy go opuszczali i jechali w swiat (Anglia, Holandia, Norwegia). Ja od 5 lat nie slyszalem o takich zakladach. Czy moglbys wymienic taki zaklad z nazwy? Bo ja bym sie chetnie dowiedzial gdzie sa jeszcze takie miejsca... Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Re: Cebula zamiast wypłaty 19.03.09, 09:55 To nie tak jest jak mówisz. Do momentu wejścia do UE około _połowy_ przedsiębiorstw miało różne obsuwy w płaceniu, później ta liczba zmalała a nie znikła. W 2005 r. 56% przedsiębiorstw zalegało z wypłatami 2006 r. 31%, 2007 zmalało do dwudziestu kilku procent (dane PIP). W 2005 roku ok 300 tys pracowników nie dostawało należnej pensji wcale. Nie wiem jak ty, ale ja wolę dostać cebulę a nie figę z makiem. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Cebula zamiast wypłaty 19.03.09, 18:23 Każdą zaległą płatność można wyegzekwować. Nawet metodami sądowymi. Umiejętnie zastosowane metody pozasądowe też są skuteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
tom1980live Re: Cebula zamiast wypłaty 19.03.09, 21:37 moglbys linka podac? Bo ja chetnie bym o tym poczytal. Wiem, ze zalegaja firmy upadajace (jak central wings) ktore nie mialy nigdy racji bytu na rynku. Czy w tych statystykach ujeto opznienie w wyplacaniu premii czy tylko podstawowej wyplaty? Odpowiedz Link Zgłoś
tom.gorecki Re: Cebula zamiast wypłaty 19.03.09, 07:51 Zamiast mitologizować historyczne lenistwo Polaków lepiej przyjrzyj się właścicielom firm. Bo to chłopie nie jest tak, że firma mało płaci, bo "złych pracowników ma". Firmy cienko przędą, bo są źle zarządzane. Właściciel zarabia tylko dzięki temu, że tanio sprzedaje i mało płaci. Jakby miał kiepełę nie od parady, to by go było stać na dobrych ludzi (którym trzeba zapłacić, ale tego kapuściany businessman nie chce zaakceptować). Ale u nas każdy chce się dorobić po 2 latach. Pierwszy zakup: Dodge z wanną na pace. Odpowiedz Link Zgłoś
morqadir Re: Cebula zamiast wypłaty 19.03.09, 08:58 skoro pracodawcy to takie głąby to kto ci broni założyć interes, zatrudnić wielu pracowników , wspaniale zarządzać i dobrze im płacić. Ale nie to tylko takie matoły jak ty i tobie podobni potrafia tylko jęczęć... Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Cebula zamiast wypłaty 20.03.09, 00:36 morqadir napisał: > skoro pracodawcy to takie głąby to kto ci broni założyć interes, zatrudnić wiel > u > pracowników , wspaniale zarządzać i dobrze im płacić. > > Ale nie to tylko takie matoły jak ty i tobie podobni potrafia tylko jęczęć... Owszem, jest wielu pracodawcow w Polsce, ktorzy wyznaja filozofie, duzo place i duzo wymagam. I tacy najczesciej wychodzxa najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
tom.gorecki Re: Cebula zamiast wypłaty 06.04.09, 08:24 morqadir napisał: > Ale nie to tylko takie matoły jak ty i tobie podobni potrafia tylko jęczęć... Czyli trafiłem-zatopiłem pana byzmesmena "najniższa krajowa i 8 godzin od 8 do 8". Ilu ludzi ci uciekło do konkurencji. Znów to uczucie zaczynania od nowa... a tu kryzys. * dla młodszych czytających ww wypowiedzi: nigdzie nie jęczymy, pokazujemy tylko dlaczego odeszliśmy do konkurencji; jak napisał bmc - "płacę i wymagam" to klucz do sukcesu dla mądrych i gwóźdź do trumny dla chłopków-roztropków pokroju tego kolesia co sprzedawał dodatki do żywności w "Karierze Nikosia Dyzmy" - takich, jak morqadir Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Cebula a sprawa białoruska 19.03.09, 07:41 Oj no, ten komentarz białoruskiego publicysty to już zwłaszcza przesada. Cebula a sprawa białoruska. Białoruska opozycja i media opozycyjne lubią się kreować przed zachodnimi dziennikarzami i mówić im to, co oni chcą usłyszeć. Dlatego, że jest to prawdopodobnie większa audiencja, niż zainteresowani Białorusini. 10 kg cebuli ma wartość ok. 5 zł. Nawet jeśli w jakimś kołchozie zarabia się 500 zł na miesiąc, to worek cebuli jest to zaledwie 1% pensji. Nie twórzmy mitów. Odpowiedz Link Zgłoś
sai_mon Re: Cebula a sprawa białoruska 19.03.09, 07:55 Cebula jest instrumentem perspektywicznym: odsetki (nowe cebulki) oraz instrumenty pochodne (szczypiorek). Może tak zacząć płacić pisowskiemu prezydentowi (bo to nie jest prezydent wszystkich Polaków, jest tylko prezydentem wszystkich ejakulatożerców jarosławy) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Cebula a sprawa białoruska 19.03.09, 08:01 Cebula nazywa się po rosyjsku "łuk" zatem nic dziwnego, że w kraju Łukaszenki ma rangę waluty. Gdyby prezydent nazywał się np. Burakow, walutą byłyby buraki. Odpowiedz Link Zgłoś
darekvtb Re: Cebula a sprawa białoruska 19.03.09, 08:49 A jednak czasem udaje ci sie wesola riposta! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Cebula a sprawa białoruska 19.03.09, 18:21 W pewnym kraju mogą wypłacać pensje godzinami spędzonymi w towarzystwie niedźwiedzia. Albo misiami pluszowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Cebula a sprawa białoruska 19.03.09, 08:58 No proszę. To już wiemy skąd zasoby czerpie koncern naftowy Łukoil ... Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 Re: Cebula a sprawa białoruska 19.03.09, 13:26 To w Pomrocznej walutą powinien być kartofel. Skądinąd tanie i pożywne. Przywodzi na myśl słynny obraz van Gogha Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Cebula a sprawa białoruska 19.03.09, 18:18 Paszoł won! W zapitej bida-raSSiji walutą powinny być obierki ziemniaczane i liście brukwi. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Hmmm... 19.03.09, 08:02 anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała: > 10 kg cebuli ma wartość ok. 5 zł. Nawet jeśli w jakimś kołchozie zarabia się 50 > 0 > zł na miesiąc, to worek cebuli jest to zaledwie 1% pensji. Nie twórzmy mitów. Cena detaliczna 1 kg cebuli na Białorusi to ok. 1700 rubli, czyli 10 kg to 17.000 rubli - jakieś 20 zł. Przeciętne wynagrodzenie w rolnictwie to 330.000 rubli, czyli ok. 400 zł (a przynajmniej takie było w 2006), więc owa przymusowa cebula stanowi ok. 5% wynagrodzenia. Niby rzeczywiście niedużo - ale w takim razie po co? Czy państwa/pracodawcy nie stać w takim razie na te 20 złotych gotówką, że musi przymusowo wtryniać wynagrodzenie w naturze? Ot zagadka... Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
antyreakcjonista Re: Hmmm... 19.03.09, 09:54 Moze maja nadwyzke a po co ma sie marnowac , rzeczywiscie powazna sprawa;) Odpowiedz Link Zgłoś
dodeni Cebula zamiast wypłaty 19.03.09, 08:15 mzđlisz ze całą wypłate wypłacaja w cebuli ? to sie mylisz. Zapewne rachunki nie opłacaja cebula. Odpowiedz Link Zgłoś
areabis A Polacy idą na bruk na zbity ryj . 19.03.09, 08:26 Nie mają pracy ani cebuli . 5 mln ludzi w Polsce poniżej progu ubóstwa . To gorszy wynik niż na Białorusi . Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 mam pytanie 19.03.09, 08:31 czy chcecioe, aby w Polsce było tak jak na Bialoorusi - gospodarka, system polityczny, poziom zycia, wolności obowatelskie, perspektywy dla mlodych ludzi??? PS. w Polsce już 15 mln idzie na bruk, ambasada bialoruska obleżona... Odpowiedz Link Zgłoś
antyreakcjonista Re: mam pytanie 19.03.09, 09:56 Drugie pytanie a co przecietny Polak wie o Bialorusi?? Zdaje sie ze to samo co przecietny holender wie o Polakach(czyt. furmankach i pijakach spiacych po rowach) Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 Re: mam pytanie 19.03.09, 10:20 rozumiem misu, że ty to elyta posiadajaca wiedzę niedostepną dla maluczkich??? czciałbys więc aby u nas było tak jak na Białorusi??? Odpowiedz Link Zgłoś
antyreakcjonista Re: mam pytanie 19.03.09, 11:16 Jak rozumiem mamy zwracac sie per "misiu" a wiec misiu zaprzeczasz ze tak nas w Holandii czesto postrzegaga, zaprzeczasz ze Polacy postrzegaga Bialorus podobnie jak Rosje przez pryzmat uprzedzen i prymitywnych stereotypow?Wspolczuje;apropo byles na Bialorusi lub umiejetnie odpalasz neta? Link, wiekszosc w jezyku Puszkina www.skyscrapercity.com/forumdisplay.php?f=1436 Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 Re: mam pytanie 19.03.09, 19:06 byłem misiaczku, ostatnio w listopadzie, likwidujemy tam oddział firmy... bida, nędza i przygnębienie... Odpowiedz Link Zgłoś
tom1980live Re: A Polacy idą na bruk na zbity ryj . 19.03.09, 08:40 jesli cytujesz oficjalne dane to podaj zrodlo Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: A Polacy idą na bruk na zbity ryj . 19.03.09, 08:50 prezlechkacz ostatnią premię w wsyokości 50tys.zł dostał też w cebuli. gdzieś tam dali cebule za 20 zeta-a ile radości dla radiwiniwiczów i innych. Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Cebula zamiast wypłaty 19.03.09, 08:58 Ludzie, nie podniecajcie się tym, co pisze Poczo-But. Człowiek ostro walczy z Białorusią, dla niego to wielka niesprawiedliwość dziejowa, że Mińsk nie leży w Polsce. A jak mówi znana sentencja, pierwszą ofiarą wojny jest zawsze prawda. Nie zdziwił bym się, gdyby ten obrońca demokracji napisał, że Białoruś płaci za statki z kwitnących polskich stoczni dziewicami z haremu Łukaszenki. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Szatan, nie dziennikarz 19.03.09, 09:20 Nie dość, że nazmyślał takie bezeceństwa jak wypłata w cebulach, to jeszcze sprytnie przekonał o tym całą cyryliczną prasę, a nawet ani chybi sfałszował widoczny na zdjęciu dokument Rejonowego Komitetu Wykonawczego :-D naviny.by/rubrics/economic/2009/03/18/ic_news_113_308143/ news.np.by/message322669 www.prime-tass.ru/news/show.asp?id=875388&ct=news www.newsdate.by/economics_103163.html 24news.ru/news/world/4295677n.html Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: Szatan, nie dziennikarz 19.03.09, 09:36 Towarzyszu kapitanie, jedną z naczelnych zasad Goebbelsa było, iż największe nawet kłamstwo musi zawierać coś z rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Szatan, nie dziennikarz 19.03.09, 09:41 No to gdzie konkretnie to kłamstwo w opisywanym artykule? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Szatan, nie dziennikarz 19.03.09, 09:51 20kg cebuli-drobiazg- a ileż to radości. Odpowiedz Link Zgłoś
antyreakcjonista Re: Szatan, nie dziennikarz 19.03.09, 09:58 Lubat dobrze napisal, ludzie wobec takich artykulow wyciagaja wniski ze tam rozpizdziel, brak pieniedzy a zaklady rozdaja swoja produkcje, tego chcial autor nieprawdaz?? Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Szatan, nie dziennikarz 19.03.09, 10:02 dokłądnie ło to siem rozchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Szatan, nie dziennikarz 19.03.09, 10:07 Ale gdzie konkretnie to kłamstwo w artykule? W którym miejscu autor mija się z prawdą? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Szatan, nie dziennikarz 19.03.09, 10:38 w tyum miejscu gdzie napisano CEBULA ZAMIAST WYPŁATY. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Szatan, nie dziennikarz 19.03.09, 10:57 Istotnie - zwracam honor, bo jakoś nie rzucił mi się w oczy sam tytuł :-) Niestety krzykliwość i nieadekwatność niektórych tytułów do treści jest objawem postępującej od kilku lat tabloidyzacji GW, co chyba nie tylko mnie okropnie wkurza :-/ Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
antyreakcjonista Re: Szatan, nie dziennikarz 19.03.09, 11:18 Zaiste Wiekszosc czyta tylul, pokazuje to rwniez stosunek do czytelnika Odpowiedz Link Zgłoś
prostowicz Uwaga!!! Wirus!!! 19.03.09, 14:15 kapitan.kirk napisał: > Nie dość, że nazmyślał takie bezeceństwa jak wypłata w cebulach, to > jeszcze sprytnie przekonał o tym całą cyryliczną prasę, a nawet ani > chybi sfałszował widoczny na zdjęciu dokument Rejonowego Komitetu > Wykonawczego :-D > > naviny.by/rubrics/economic/2009/03/18/ic_news_113_308143/ > news.np.by/message322669 > www.prime-tass.ru/news/show.asp?id=875388&ct=news > www.newsdate.by/economics_103163.html > 24news.ru/news/world/4295677n.html > Pzdr > na tej stronie: naviny.by/rubrics/economic/2009/03/18/ic_news_113_308143/ Odpowiedz Link Zgłoś
zojek2 Cebula zamiast wypłaty 19.03.09, 10:55 gdyby szanowny Redaktor patrzyl na mape Bialorusi, to by sie zorientowal, ze braginskij powiat znajduje sie nie na poludniowym zachodzie kraju, czyli blisko polskiej granicy, lecz na poludniowym wschodzie, w obwodzie gomelskim. Jest to konkretnie region dotkniety skutkami Czarnobylu, tam od tego czasu panuja nedza i odludzie, kto tylko moze, ucieka stamtad. wiec moze za wczesnie uznac to zjawisko za typowe dla Bialorusi, co, jak sie wydaje, lezy w interesie Redaktora. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Cebula zamiast wypłaty 20.03.09, 00:40 zojek2 napisał: > gdyby szanowny Redaktor patrzyl na mape Bialorusi, to by sie > zorientowal, ze braginskij powiat znajduje sie nie na poludniowym > zachodzie kraju, czyli blisko polskiej granicy, lecz na poludniowym > wschodzie, w obwodzie gomelskim. Jest to konkretnie region dotkniety > skutkami Czarnobylu, tam od tego czasu panuja nedza i odludzie, kto > tylko moze, ucieka stamtad. wiec moze za wczesnie uznac to zjawisko > za typowe dla Bialorusi, co, jak sie wydaje, lezy w interesie > Redaktora. Nie na tyle jednak odludne miejsce, aby ludzie nie chodzili do pracy i nie chcieli za nia zaplaty. W walucie, a nie w barterze. Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Cebula zamiast wypłaty 19.03.09, 13:28 "Pracownicy zakładów państwowych w rejonie bragińskim w południowo-zachodniej Białorusi otrzymają część marcowej pensji w cebuli" Czy ktos ogladal rosyjski film "Mars"? Tam cale miasteczko otrzymywalo place w... pluszakach. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Cebula zamiast wypłaty 19.03.09, 18:22 Prezydent Łukaszenko = wypłata w cebuli (łuk po rosyjsku) Prezydent Miedwiediew = wypłata w misiach pluszowych Wszystko się zgadza Prezydent Kohler = wypłata w węglu Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Cebula zamiast wypłaty 20.03.09, 08:04 wypłata w kaczych kuprach. Odpowiedz Link Zgłoś