ania999967 27.02.07, 19:52 Witajcie! Jestem w 30 tyg ciąży i dzisiaj mam mocno twardy brzuch - nie wiem czy to normalne czy powinnam dzwonić do lekarza. Biorę 3 razy dziennie Nospę i Luteinę. Odpiszcie bo martwi mnie to bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamaigiiemilki Re: twardy brzuch 27.02.07, 20:22 hej!to moze byc nic groznego ale ja na wszelki wypadek skontaktowalabym sie z lekarzem.lepiej dmuchac na zimne.ja jedna rzecz zaniedbalam i zaluje do dzis chociaz z dziecmi jest wszystko ok(maja juz 21M).jak chcesz pogadac gg4458513. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaigiiemilki Re: acha 27.02.07, 20:29 mi brzuch twardnial troche wczesniej, gin mowil ze wszystko ok, przepisal kaprogest ale widzac moje przerazenie ta sytuacja polozyl do szpitala na badania...dostalam kroplowke polezalam troche i wyszlam... Odpowiedz Link Zgłoś
anna_sla Re: twardy brzuch 27.02.07, 22:50 to są skurcze.. nieszkodliwe.. kurcze jak one się nazywają.. Mam znalazłam: "Przedwczesny poród czy skurcze Braxtona- Hicksa? Prawdopodobnie już od połowy drugiego trymestru zwracasz uwagę na oznaki przedwczesnego porodu. Teraz, kiedy zaczął się trzeci trymestr, twoje ciało może zacząć przygotowywać się do porodu. Te wstępne skurcze zwane są skurczami Braxtona-Hicksa. Różnią się one od skurczów porodowych i nie stanowią żadnego powodu do obaw. Jak poznać różnicę? Jeśli skurcze są nieregularne i zanikają, gdy zmieniasz pozycję lub wstaniesz, by zrobić kilka kroków, prawdopodobnie odczuwasz skurcze przepowiadające Braxtona-Hicksa. Uwaga na przedwczesny poród. Od tego momentu musisz zwracać uwagę na oznaki przedwczesnego porodu. Najbardziej typowymi objawami są skurcze przypominające bóle menstruacyjne, zmiana w wydzielinie z pochwy, tępy ból w dolnej części pleców, nacisk na miednicę (jakby dziecko pchało ją do dołu), a także płyn sączący się lub wyciekający z pochwy. Oczywiście wiele z tych dolegliwości, jak ból pleców czy niewielkie skurcze, mogą być po prostu objawami zwykle towarzyszącymi ciąży. Wsłuchuj się w swoje ciało; jeśli symptomy te powtarzają się i nie mijają po wypiciu szklanki wody czy soku i nie pomaga odpoczynek, natychmiast skontaktuj się z lekarzem prowadzącym. Pamiętaj, że sączenie się lub wyciekanie płynu z pochwy wymaga natychmiastowej reakcji." Odpowiedz Link Zgłoś