Dodaj do ulubionych

Jeden plod mniejszy,zla przeziernosc:((?

17.04.07, 09:19
Bylam wczoraj na usg, no i nie jest dobrze. Jedno dzicko rozwija sie za wolno
(ma 4, 5 cm, a drugi 6,5 cm w 12t4d). Ma tez zwiekszona przeziernosc, mam
skierowanie na amniopunkcje. To dla nas szok, grom z nieba, od wczoraj nei
moge sie pozbierac...
Czy ktoras z Was miala cos podobnego? Czy przeziernosc to wyrok? Co jesli po
amnipunkcji wyjda zle wyniki, Boze nawet nie chce o tym myslec

Ps. Dzis ide na 2 usg, bo moze to pomylka???
Obserwuj wątek
    • pszczel Re: Jeden plod mniejszy,zla przeziernosc:((? 17.04.07, 09:50
      Lewana z tego co kiedyś czytalam to zła przezierność jeszcze niczego nie
      przesądza.Dopiero amniopunkcja wszystko wykaże.A czy u tego mniejszego dziecka
      była uwidoczniona kośc nosowa? Bo to jest drugim wyznacznikiem?
      USG mialam dokładnie w tym samym dniu ciązy
      Trzymam kciuki i wierze że będzie dobrze i drugi maluszek podgoni.
    • keja34 Re: Jeden plod mniejszy,zla przeziernosc:((? 17.04.07, 09:52
      U mnie bylo tak,ze jeden krop mial 2,3 mm, drugi 2,1 mm. Norma w tym czasie
      (ok.12 tc) byla do 2,5mm. Poszlam do innego lekarza,ktory mial USG 3D i
      wyszlo,ze jeden krop ma 1,3mm drugi 1,5 mm nie bylo mowy o 2mm....Poki co sie
      nie denerwuj idz jeszcze na inne USG niech powtorza badanie.Trzymam kciuki
      Kasia
    • optymist1 Re: Jeden plod mniejszy,zla przeziernosc:((? 17.04.07, 11:16
      Ja miałam przezierność w 12t6d i dzieci wyszły duze 7 m i 7,2 cm, co odpowiadało
      13t5d i 14 t, ale na wczorajszym usg (12 dni od tego na przezierność) wyszło, ze
      ich wielkość odpowiada 13t5 d. Nie wiem ile wyszło w centymetrach. Lekarz
      zapewnił mnie, ze to zalezy od sprzętu, na którym jest robione badanie
      (przeziernosc miałam na innym usg) i ze jesli chodzi o liczenie odpowiedniego
      tygodnia to każdy komputer jest inaczej ustawiony i jest mozliwa różnica nawet
      dwóch tygodni. Podobnie jesli chodzi o centymetry, to jest jeszcze błąd pomiaru,
      przy każdym badaniu moze wyjsc inaczej. Wydaje mi sie, ze niektórzy mierzą
      dziecko tylko do pupy a inni z nogami. A jak podwinie nóżki ?
      Głowa do góry ! Poczekaj na drugie usg a jakby co to na wyniki amniopukcji smile
      Pozdawiamsmile
    • szpaka Re: Jeden plod mniejszy,zla przeziernosc:((? 17.04.07, 14:44
      Witaj,
      ja 2,5 roku temu byłam w podobnej sytauacji.... W 11-ym tygodniu mojemu ginowi
      nie spodobał się wynik NT jednej dzidzi (3,5!!!)(ciąża bliźniacza
      jednokosmówkowa, dwuowodniowa) i wskazał najlepszego specjalistę w Warszawie od
      USG brzuszków.... Po trzech dniach miałam robione kolejne USG u wspomnianego
      specjalisty w jego gabinecie... gdzie usłyszałam zdanie: "Jeden płód jest
      chory". Po tygodniu miałam stawić się na kolejne USG do tego specjalisty tyle
      tylko, że do szpitala, w którym pracuje... Był to najgorszy tydzień w moim
      życiu.... Po tym USG w szpitalu zaświatła nadzieja, że jednak nie wszystko jest
      przesądzone...Podczas badania GIN dwa razy pytał u której dzidzi było
      zwiększone NT... bowiem wszystko tym razem wyszło w normie. Mimo to skierował
      mnie na amniopunkcję dla rozwiania wszelkich wątpliwości. I tak w 18 tygodniu
      stawiłam się do tegoż szpitala na to badanie prenatalne, które robił już inny
      lekarz (też osławiony zresztą) i utwierdziłam się w przekonaniu, że musi być
      dobrze bowiem u jednej i u drugiej dzidzi ślicznie była widoczna kość nosowa...
      Pełna wiary w to, że będzie dobrze czekałam na wyniki.... Czas oczekiwania był
      bardzo dłuuugi... ale ponoć w tej sytuacji brak wiadomości to dobra wiadomość
      (słyszałam, że jak coś im się zabarwia nie tak, to dzwonią, żeby powtórzyć
      badanie). U nas dzięki Bogu wszystko było w porządku - kariotyp u jednej i u
      drugiej dzidzi prawidłowy wink))
      Tak więc głowa do góry!!!! Trzeba mieć nadzieję, że wszystko będzie OK!!!
      • lewana77 Re: Jeden plod mniejszy,zla przeziernosc:((? 17.04.07, 16:44
        Bylam na 2 usg, zupelnie inne podejscie! Kultura i takt i o niebo lepszy sprzet
        (dodam, ze poprzedni lekarz to ponoc spec od blizniakow z Karowej). Badanie
        trwalo prawie 30 min, dr. doklandie ogladal, tlumczyl. Z jednym jest wszytsko
        ok, dzis byla uwidoczniona kosc nosowasmile Wszystko super. Drugi niestety jest
        duzo mniejszysad( Nie wiadomo co jest przyczyna? Byc moze macica jest
        niedokrwiona i stad tamten ma maniej krwi? w ostatecznosci moze to byc wada
        genetyczna, ale czekamy jeszcze 10 dni na kolejne usg!!! I najwazniejsze:
        przeziernosc u tego mniejszego (maly ma 4,4 cm) nie zostala okreslona BO: nie ma
        jeszcze odpowiedniego wzrostu! Czyli byc moze wczorajszy pomiar byl bledny!!!
        Mamy nowa nadzieje. Choc oczywiscie, nie wszystko jest ok.

Szpak czy amnio. bolala? Czy moze bylas u Roszkowskiego? Czy pamietasz jaki
        wymiar w tamtym czasie mialy twoje dzidzie?
        • kaka154 Re: Jeden plod mniejszy,zla przeziernosc:((? 17.04.07, 18:32
          żeby poprawnie określić NT w 12tc, najlepiej robic je po pelnym 12 tc, żeby
          mialy bliźniaki ponad 46mm! Wtedy jest to miarodajne! U nas tez jeden z
          bliźniaków byl mniejszy bo mial 45mm, ale dr podciągnąl wymiar dla potrzeb
          komputerowego programu, ale zaznaczyl że jak coś bedzie na granicy lub blędne
          będzie trzeba po ponad tygodniu powtarzać. Powtórki nie trzeba bylo robic. Ale
          chce CI powiedziec że sprzęt i osoba operatora tez jest bardzo ważna!!!
          Nie zamartwiaj się, postaraj sie odpoczywać. A test PAPPA robilaś??
          • lewana77 Re: Jeden plod mniejszy,zla przeziernosc:((? 17.04.07, 18:39
            Kaka a ile mial wtedy drugi dzieciaczek, ja jeden mial 46mm?
            Pappa nie robie, bo po pierwsze bralam dlugo progesteron, a to moze falszowac
            wynki, poza tym sa sprzeczne info. o jego przydatnosci przy blizniakach.
            Poczekam na to drugie usg, potem na usg serca, i wybiore sie ostatecznie do
            genetyka.
            • oyate Lewana odnośnie amniopunkcji! 17.04.07, 20:25
              Przepraszam,że się tak wcinam do rozmowy ale ja przechodziłam amniopunkcję ale
              przy synku. Nie jest to taki straszny zabieg jak nam się wydaje. Mnie polali
              brzuch jakimś płynem (podejżewam że znieczulającym skórę) i po chwili wbijali
              się w brzuch. Nie jest to bolesny zabieg, w zasadzie nie czułam żadnego bólu
              tylko taki lekki ucisk. I zabrakło mi troszkę tchu. Ale powtarzam,że to było
              moje odczucie. Moja mama miała amnio i nic kompletnie nie czuła.
              Mam nadzieję,że z Twoimi dzidziami wszystko będzie ok. Najlepiej zrobić USG jak
              dzieciaczki będą odpowiedniego wzrostu !
              Pozdrawiam i odpoczywaj, nie denerwuj się (choć wiem,że to trudne).
            • kaka154 Re: Jeden plod mniejszy,zla przeziernosc:((? 18.04.07, 09:44
              lewana ten drugi mial 50mm. i ja mialam robione w 11,4 tc. Czyli za wcześnie.
              Ja mialam robiony test PAPPA i ten potrójny też, straszne nerwysad
              Trzymam za ciebie kciuki, a szczególnie za bliźniaki żeby zdrowo i w miarę
              różno rosly. Wiesz ja tez sie marwilam że nie są jednakowe, ale różnice mogą
              być.
              Ale najważniejsze powtórz badanie usg koniecznie.
              Pozdrawiam
              • kaka154 Re: Jeden plod mniejszy,zla przeziernosc:((? 20.04.07, 10:18
                poprawka RÓWNO rosly, gapa ze mnie
        • szpaka Re: Jeden plod mniejszy,zla przeziernosc:((? 18.04.07, 07:19
          Hejk@, tak - tym wspomnianym przez mnie specjalistą był dr. Roszkowski - ten z
          Finlandzkiej. Amnio miałam robioną w szpitalu Orłowskiego i w zasadzie nie było
          to bolesne... Więcej było strachu... To badanie robił mi dr. Garwoliński bo
          Roszkowski akurat w tym czasie urlopował....Płyn owodniowy pobierany był od
          jednej i od drugiej dzidzi... Całe dwie strzykawy... Czułam tylko niewielki
          dyskomfort przy wkłuwaniu igieł, poza tym nic czułam... Tak więc nie taki
          diabeł straszny jak malują wink)
          Co do wielkości dzidzi to niestety nie pamiętam...
          karola.bobasy.pl
          • lewana77 Re: Jeden plod mniejszy,zla przeziernosc:((? 18.04.07, 10:12
            Dziewczyny bardzo Wam dziekuje za informacje!!! Naprawde trudno by mi bylo bez
            forum i netu, no bo z kolezankami raczej o tym nie pogadam...
            Juz troszke sie uspokoilismy po tym wczorajszym usg,spokojnie poczekamy te 10
            dni, i 27 znou sprobojemy, zobaczymy czy rosnie i jak NT. Potem ewnetualnei
            dalsza diagnostyka. Ale wiecie przeczytalam ciekawa rzecz w ksiazce "W
            oczekiwaniu na dziecko", jest cos takiego jak IUGR, wewnatrzmaciczne zahamowanie
            plodu, moze byc dziecko z duza niedowaga, moze to byc wina mojej macicy (a moze
            bo jestem po operacjach i mam endometrioze). Oczywiscie tez jest to niebezpieczne.
            bede sie odzywac
            • piegoosek Re: Jeden plod mniejszy,zla przeziernosc:((? 19.04.07, 21:13
              a bierzesz Clexane?
              • lewana77 Re: Jeden plod mniejszy,zla przeziernosc:((? 22.04.07, 08:09
                Hej Piegoosku!
                Ja juz dawno odstawilam leki (za zgoda lekarza), bo wiesz jaki mialam do nich
                podejscie. Ale tez zastanawialam sie nad rola Clexane? Podobno dziala na
                ukrwienie macicy, tylko dlaczego tylko jeden jest slabszy....
                • piegoosek Re: Jeden plod mniejszy,zla przeziernosc:((? 23.04.07, 00:42
                  czesc Kochana!! moze jeden jest jakos gorzej ulozony! moj gin strasznie sie bal
                  tych przeplywow wewnatrzmacicznych uncertain ja clexane odstawilam okolo 20tc uncertain
                  ktory to Twoj tc?
                  • lewana77 Re: Jeden plod mniejszy,zla przeziernosc:((? 24.04.07, 14:30
                    Bylam wczoraj na USG u doc.Dangiel, jedna z 3 specjalistow od wad
                    plodu na Polske (z Karowej ), super babeczka, ludzka, lekarz z
                    prawdziwego zdarzenia. Powiedziala, ze ona.......nic zlego nie widzi!!!
                    Roznica jest, ale wg niej 1 cm, dzieciaki zdrowe, przede wszystkim
                    zrobila specjalistyczne badanie serca, jak na ten etap wszystko ok.
                    Przeziernosc w normie!!!! Poryczalam sie na kozetce, a mila
                    pielegniarka podala mi chusteczke. To takie ludzkie....
                    M. po tej nowinie tez wymiekal. Sprzet
                    super nowy i drogi, bo to cale centrum "perintalogii" (opieki nad
                    dzicmi-jeszcze w brzuchu matki)
                    Jestesmy znowu w szoku, na amnio. sie chyba nie
                    decydujemy, humory juz lepsze.
                    Ale co przeszlismy to nasze, takie doswiadczenie zmienia czlowieka i
                    oczywiscie do konca bedzie nam towarzyszyc jakis tam niepokoj, w koncu jest
                    mniejszy...
                    Za 2 tyg znowu usg.,tym razem u Roszkowskiego.

Piegoosku dzis jest 13,3 tc.
                    • mlndnn Re: Jeden plod mniejszy,zla przeziernosc:((? 24.04.07, 16:30
                      Lewana: cieszę się, że wszystko jest w porządku. Uważaj na siebie, proszę.
                    • kaka154 Re: Jeden plod mniejszy,zla przeziernosc:((? 24.04.07, 17:44
                      lewana super wieści!!!!!!!!
                      Powodzenia, nasze bliźniaki to ten sam rocznik będziesmile))
                    • piegoosek Jezu jak sie ciesze!!!! 24.04.07, 18:44
                      strasznie sie ciesze!!! zobaczysz, urodzisz jak ja piekne dwa male szkraby!!!!
                      po prostu gdyby oba maluszki mialy byc pojedynczymi ciazami (a tak przeciez
                      moglo z nimi byc) to nikt nawet by nie zauwazyl roznicy!! a tak, to o wiele
                      rzeczy mozna sie przyczepic smile to sa dwie rozne istotki i moga miec rozne tepo
                      rozwoju (oczywiscie w jakichs tam normach)!!!
                      super!! ciesze sie ogromnie!!
                      a co do obaw... nistety my jestesmy juz spaczone i nigdy nie zaznasz w ciazy
                      spokoju wink znam z autopsji wink a do tego u nas tez wykryto u Martusi powiekszone
                      komory mozgu i do konca balam sie, czy wszystko bedzie ok, mimo, ze lekarz
                      stwierdzil na pewnym etapie ciazy, ze wszystko juz ok sie roziwja wink
                      trzymaj sie!!! i dawaj znaki!!
                      • aggy80 Re: Jezu jak sie ciesze!!!! 24.04.07, 22:24
                        my tez sie bardzo cieszymy! powodzenia lewana smile

pozdrawiamy
                        aggy z jasmisia i malwisia
                        • oyate Re: Jezu jak sie ciesze!!!! 25.04.07, 15:20
                          Gratulacje!! Na pewno będzie dobrze, a lęk o dzieci będzie trwał do końca ciąży
                          i ... po ciąży teżsmile)
                    • mutantowa Re: Jeden plod mniejszy,zla przeziernosc:((? 25.04.07, 16:55
                      super wiadomość !! życzę spokojnej ciąży kiss
    • asja2 Re: Jeden plod mniejszy,zla przeziernosc:((? 25.04.07, 11:08
      lewana nie martw się
      u mnie tez od początku jeden płód był zdecydowanie mniejszy, też słyszałam przy
      każdym usg, że nierówno rosną i juz tako zostało, pierwszy (bo i pierwszy sie
      urodził) zawsze dawal się we znaki,kopał, a drugi słabo wyczuwalne tętno,
      malutki, urodzł się drugi, chudziutki jak wronka, jest bardzo drobnej budowy,
      miał skrzywioną przegrodę nosową, co utrudnia mu oddychanie, łatwiej łapie
      infekcje, jest słabszy, mial po prostu mniej miejsca i brat podkradał mu
      jedzonko (co odbiło sie na wadze 2770 i 2040) ale dziś (3 latka i 4-mce) jest
      zdrowym i bardzo energicznym dzieckiem, to że musimy zmieścic dwoje dzieci
      zamiast jedengo nie pozostaje nierzadko bez wpływu, ale nie są to jakieś
      znaczące wady czy dolegliwości;
      głowa do góry, na pewno będzie dobrze, na pewnym etapie ciązy wszystko może sie
      jeszcze wyrównac
      pozdr
      • jola733 Re: Jeden plod mniejszy,zla przeziernosc:((? 25.04.07, 11:48
        Aniu ,sledziłam wątek...ciesze się bardzo, że jest wszystko w porządku smile
        całusy ***
        • hania2005 Re: Jeden plod mniejszy,zla przeziernosc:((? 25.04.07, 12:03
          Lewana cieszę sie bardzo że jest dobrze. napewno odetchnęłaś troszkę. Zapewne
          przed każdą kolejną wizyta bedziesz miała stracha, czy aby napewno jest OK, tak
          jak ja. Z jednej wizyty wracam szczęśliwa a już za kilka dni zaczynam sie
          martwić co bedzie na kolejnej wizycie. Jutro tez jade i zobacze czy wreszcie
          pozbyłam sie tego krwiaka. Najbardziej sie boje za kazdym razem, że jeden
          maluszek nie bedzie zył. Zastanawiam sie czasem czy sa jakieś objawy takiego
          stanu, że jedno dziecko nie zyje, czy jakoś bym to odczuła. No ale staram sie
          odganiac takie mysli i wierzyć że bedzie dobrze!
          Trzymam za Ciebie i twoje maluszki kciuki.
          • ap77 jednak zle wiesci 09.05.07, 17:36
            Bylam na usg u Roszkowskiego, mniejszy plod jest bardzo chory, rokowania sa zle
            i nie ma mowy o pomylce. Decydujemy sie na amniopunkcje, ale nie wiem co bedzie
            dalej...
            Nie wiem czy zostanę mamą bliźniakowsad(
            • leila78 Re: jednak zle wiesci 09.05.07, 19:57
              kurcze, Aniasad co Ci dokładnie powiedzieli?
              • pszczel Re: jednak zle wiesci 09.05.07, 22:15
                Przykro mi bardzo, cały czas trzymałam kciuki, nawet nie wiem co w ięcej powiedzieć.
                Trzymaj się i ciągle trzymam kciuki by sprawa zakończyła sie najlepiej jak to
                jest możliwe w tym momencie
            • juliza Re: jednak zle wiesci 09.05.07, 22:30
              Lewanko, kochana, tu Cię znalazłam.... myślałam dziś o Tobie.... ja nadal
              trzymam za Was kciuki... przytulam... może nie będziesz mamą bliźniaków, ale
              będziesz mamą... wierzę w to bardzo mocno...
            • optymist1 Re: jednak zle wiesci 10.05.07, 09:00
              Bardzo Ci współczuję. Trzymam kciuki, zeby nie było az tak zle, jak sie wydaje,
              ze moze byc....
              • jola733 Re: jednak zle wiesci 10.05.07, 12:33
                cały czas myśle o Tobie....
            • piegoosek Re: jednak zle wiesci 10.05.07, 12:55
              a co mowi doktor nt. drugiego maluszka? czy w takim przypadku nie grozi
              przedwczesny porod? co wtedy z drugim malenstwem? Boze, trzymam kciuki!! odzywaj
              sie kochana!!!
            • mutantowa Re: jednak zle wiesci 10.05.07, 13:03
              tulę Cię mocno
              • angieblue26 Re: jednak zle wiesci 10.05.07, 18:47
                Przytulam mocno..
                • calineczka78 Re: jednak zle wiesci 21.05.07, 09:06
                  wszystko będzie ok trzeba wierzyc..wiara czyni cuda
                  • lewana77 Re: jednak zle wiesci 21.05.07, 11:40
                    Niestety nie bedzie....
                    Dzis bylam na kolejnej konsultacji (w szpitalu) u dr Roszkowskiego. W sumie nic
                    sie nie zmienilo, dziecko nie przezyje, zmiany postepuja, prawie nie ma wod
                    plodowych, jest jak maly zwiniety w klebuszek koteksad((
                    Musimy donoscic ta ciaze jak dlugo sie da i urodzic (tak sie doktor wyrazilsmile.
                    Oczywiscie w tej sytuacji cc, chyba u niego.

Musze przestawic tok myslenia. Najgorsze jest to myslenie o pojedynczym
                    lozeczku, wozku...przeciez mialy byc dwa??? Mysle, ze to juz mi zostanie, ze
                    pomimo wszystko, bede mama dwojaczkow juz na zawsze..
                    • angieblue26 Re: jednak zle wiesci 22.05.07, 11:22
                    • blizniaczki5 Re: jednak zle wiesci 22.05.07, 15:08
                      lewana77 - trzymaj się cieplutko i bądz silna dla zdrowego maluszka a ten drugi
                      szkrab niech będzie jego i Twoim aniołem stróżem
    • badziul do lewana77 23.05.07, 05:49
      witaj,
      moja koleżanka miała podobną sytuacje. jak chcesz możemy pogadać na privach. mój
      to badziul@wp.pl
      pozdrawiam
      badziul

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka