Dodaj do ulubionych

jaki wozek dla blizniakow-niemowlakow?

18.05.07, 11:40
Witam! rozgladam sie za dobrym wozkiem dla dzieciakow (rodze we wrzesniu). prosze o rady.... na razie najbarrdziej spodobal mi sie Roadster Duo SL firmy Hauk - ale widzialam go tylko w internecie... w sklepach blizniacze wozki to rzadkosc...
dzieki za wszelkie rady! marta
Obserwuj wątek
    • izek26 Re: jaki wozek dla blizniakow-niemowlakow? 18.05.07, 11:49
      o tym wózku było już kiedyś na forum,opinie nieciekawe
      -.My mieliśmy teddy twins,dla niemowlaków sprawdził się bardzo dobrze
      przekładana rączka gdy wieje wiatr,wyjmowane gondolki no i można było nim
      wjechać w większość drzwi.Teraz maluchy mają 9 mies i przesiedliśmy się do ABC
      Design trójkołowego,dla takich już dzieci jest fajny ale nie wyobrażam sobie iść
      z takim wózkiem z niemowlakami gdy wieje wiatr prosto w oczy lub idziemy pod słońce.

b1.lilypie.com/XN8op1.png
      • cytrusowa Re: jaki wozek dla blizniakow-niemowlakow? 18.05.07, 15:29
        ja mam firstwheels twin ale to wozek i z gondolami i siedziskami.

to prawda ze w sklepach maly wybor, nawrt tutja, w Niemczech w wielkich sklepach
        dzieciowych sa trzy blizniacze na krzyz.

takze faktycznie pozostaj ekupno w ciemno ewent doradztwo internetowe innych mam.

my kupilismy w ciemno ale jestem baaardzo zadowolona
        • tusia21 Re: jaki wozek dla blizniakow-niemowlakow? 18.05.07, 17:30
          Mothercare. Jestem zachwycona, jak sporo dziewczyn na tym forumsmile
          • blizniaki14 tylko Mothercare :) n/t 19.05.07, 20:29

• lilka.k Re: jaki wozek dla blizniakow-niemowlakow? 18.05.07, 17:53
          cytrusowa....napisz mi coś więcej o tym wózku..bo na stronach polskich bieda
          jeśli chodzi o opis. Można montować 2 foteliki? jak się podjeżdża pod krawęznik?
          Proszę smile
          • cytrusowa Re: jaki wozek dla blizniakow-niemowlakow? 18.05.07, 19:51
            jesli rozpatrywac to w kategoriach wad, to fotelikow nie mozna montowac, bo
            wozek jest za waski na foteliki.

pod kraweznik podjezdzam bez problemu - troche unosze wozek, ale to jak kazdy.
            chcac zawrocic nie musze podnosic wozka na tylne kolka, bo przednie sa skretne.
            wiec tylko obracam wokol osi

gondole i siedziska moge montowac w obu kierunkach.

ogolnie wozek jest lekki i zwrotny.

jak jeszcze chcesz cos wiedziec, pytaj
            • lilka.k Re: jaki wozek dla blizniakow-niemowlakow? 18.05.07, 22:07
              Tak myślałam, że nie można fotelików nakładać. Chyba w żadnym szerokim nie można
              sad. Więc chyba zdecydujemy się na długi, choć ten wyjątkowo mi się podoba smile
              • vercueil Mothercare Urban Detour odsprzedam 18.05.07, 23:22
                u nas sprawdza sie rewelacyjnie
                • cytrusowa Re: Mothercare Urban Detour odsprzedam 19.05.07, 18:28
                  bo problem bizniaczych jest taki, ze foteliki sie zmiedzcza ale wozek jest wtedy
                  szeroki.

a jelsi waski, fotelikinie wchodza.

a tak dla ciekawosci powiem wam, ze na pocz kupilam gondole i male byly w
                  gondolach - na foteliki to byly za male, topily sie w nich. dopiero okolo 3 mca
                  jakos sie wpasowaly
                  • mlndnn Re: Mothercare Urban Detour odsprzedam 19.05.07, 19:15
                    cytrusowa napisała:

> bo problem bizniaczych jest taki, ze foteliki sie zmiedzcza ale wozek jest
                    wtedy szeroki.
                    > a jelsi waski, fotelikinie wchodza.

Tak? No patrz, jakoś nie moge się z tym zgodzić. Mam wózek, w który mieszczą się
                    foteliki i wcale nie jest on taki szeroki.

Mam Peg Perego Duette, do tego foteliki Primo Viaggio SIP i jestem bardzo
                    zadowolona. Dzieci jeździły on narodzin, czyli od listopada. Dokupiłam śpiworki
                    i przetwaliśmy zimę. W dodatku śpiworki wystaczą jeszcze na następną zimę.
                    • chrust5 Peg Perego 19.05.07, 20:37
                      Aha, zgadzam sie w pelni. Z przyjemnoscia patrze, ze nasze PP wchodzi we
                      wszystkie normalne drzwi, sklepowe i domowe. I jest ogolnie fajny, dosc lekki,
                      a kola przyzwoitych rozmiarow. I wysoki, co dla nas wazne, a opcja
                      przestawianych fotelikow bardzo przydaje sie przy sloncu. Mysmy nawet nie
                      kupowali wozkowych spiworow, mielismy tylko normalne zimowe kombinezony +
                      kocyki. Maluchy tez z listopada.
                      • libiszka Re: Peg Perego 19.05.07, 22:27
                        a jak z pakowaniem tego wozka do auta? nie macie problemow? wchodzi do bagaznika???
                        no i drugie pytanie... ktore dziecko jezdzi pierwsze? jak to wybierasz? czy rotacyjnie? bo przy dlugich wozkach wydaje mi sie to wlasnie niesprawiedliwe... ze zawsze ktores jest z tylu...
                        • mlndnn Re: Peg Perego 19.05.07, 23:04
                          libiszka napisała:

> a jak z pakowaniem tego wozka do auta? nie macie problemow? wchodzi do
                          bagaznika???

Mam Opla Zafirę i żadnego problemu z umieszczeniem wózka. Składa się bez problemów.

> no i drugie pytanie... ktore dziecko jezdzi pierwsze? jak to wybierasz? czy rot
                          > acyjnie? bo przy dlugich wozkach wydaje mi sie to wlasnie niesprawiedliwe... ze
                          > zawsze ktores jest z tylu...

E tam niesprawiedliwe. Bez przesady. Jeżdżą na zmianę. Raz jeden, raz drugi. Jak
                          uważasz, że to neisprawiedliwe, to w połowie drogi można zamienić
                          siedziska/foteliki. Jak się będa kopali, to mogę ich usadzić plecami do siebie,
                          jak będą chcieli sobie pogaworzyć razem/pobawić się, to ustawiam siedziska tak,
                          aby byli twarzami do siebie. A skrętna kierownica, to super, hiperwygodny bajer wink

Naprawdę jestem superzadowolona z tego wózka i cieszę się, że wybrałam taki, a
                          nie inny. Nie mam zaufania do wózków na trzech kołach i nikt mnie do nich nie
                          przekona (używałam, coby nie było). Nikt nie przekona mnie do szerokiego wózka,
                          bo z tym to się nie da wsiąść do większości środków komunikacji (w mojej okolicy
                          oczywiście). Dla mnie najlepszym rozwiązaniem był wózek jeden za drugim, a Peg
                          Perego wypadł mi najlepiej w testach (moich osobistych, subiektywnych). Do jego
                          wybrania z resztą przekonałam się jeszcze barsziej, jak pokierowałam nim
                          pierwszy raz w sklepie (och, dzięki za stronę blizniaki.net i genialne
                          opracowanie danych o różnych wózkach - to mi ostatecznie pomogło podjąć
                          ostateczną decyzję).

Alem się rozpisała wink

A jeśli chodzi o śpiworki - wszystko zależy jaka zima. Czasem sam kombinezon i
                          kocyk nie wystarczy wink A kupiłam spoecjalnie większe, aby użyć przez 2 a nie 1
                          sezon.
                          • libiszka Re: Peg Perego 20.05.07, 18:34
                            oj dzieki! chyba pomoglas mi podjac decyzje! bo i lekki jest tez... w poroznaniu
                            z innymi. teraz tylko kupic... a moze Ty chcesz sprzedac hi hi?
                            marta
                            • cytrusowa Re: Peg Perego 20.05.07, 19:24
                              obejrzalam peg pero w necie i nie wiezdialam ze to wozek typu jedno za drugim.

to trzeba sobie przed kupnem wozka postawic pytanie czy chce sie wlasnie
                              siedzenia jedno za drugim, dzieci maga sie burzyc, poza tym nie sa obok siebie
                              itp., albo wozek typu jendo obok drugiego, co jest swietne dla dzieci ale dla
                              rodzicow moze byc mniej swietne jesli wozek jest za szeroki i nie wszedzie sie
                              miesci.

ja osobiscie od razu na samym wstepie wykluczylam typ jedno za drugim. ale
                              pewnie gdymbym mieszkala w Pl i widziala jaki jest wybor wozkow, to bym sie
                              zdecydwoala na takie wlasnie rozwiazanie.

tu w Niemczech bardzo popularne wozki typu jedno za drugim sa dla rodzenstwa rok
                              po roku, nawet sie nazywaja siostrzanesmile
                              • mlndnn Re: Peg Perego 20.05.07, 22:33
                                cytrusowa napisała:

> obejrzalam peg pero w necie i nie wiezdialam ze to wozek typu jedno za drugim.

Oj są, są smile Długo szukałam wózka, który spełniałby moje wymagania wink

> to trzeba sobie przed kupnem wozka postawic pytanie czy chce sie wlasnie
                                > siedzenia jedno za drugim, dzieci maga sie burzyc, poza tym nie sa obok siebie
                                > itp., albo wozek typu jendo obok drugiego, co jest swietne dla dzieci ale dla
                                > rodzicow moze byc mniej swietne jesli wozek jest za szeroki i nie wszedzie sie
                                > miesci.

Dokładnie, odpowiedzieć trzeba sobie na takie pytania. Dzieci nie są obok
                                siebie, alem ożna je posadzić na przeciwko siebie lub tyłem do siebie (aby się
                                nie kopały). Siedziska można ustawiać w różnych pozycjach (nie we wszystkich
                                pozycjach da się rozłożyć na płasko, ale to już jest drobny szczegół).

Dla mnie szeroki wózek byłby katrogą, ponieważ miałabym problem w sklepie i ze
                                środkami komunikacji, a w Polsce nie mieszkam.

> tu w Niemczech bardzo popularne wozki typu jedno za drugim sa dla rodzenstwa rok
                                > po roku, nawet sie nazywaja siostrzanesmile

Tylko, że typowe wózki rok po roku mają pewną wadę - najczęściej nie można
                                rozłożyć na płasko siedzenia z przodu. W PP Duette SW nie mam takiego probelmu.
                        • chrust5 Re: Peg Perego 20.05.07, 18:11
                          Mamy Volvo V40, to jest kombi, wiec w ogole nie ma problemow. Ale wczesniej byl
                          to odpowiednik europejskiego Nissana Almery i tez ladnie (a nie kombi), a nawet
                          VW Polo rodzicow! Zdumiala mnie NB pani, ktora mowila, ze jej wozek nie wchodzi
                          do Toyoty Avensis kombi...
                          Jezdza zazwyczaj twarzami do prowadzacego, w roznym ukladzie i chyba kompletnie
                          nie robi im to roznicy. Przestawiam, kiedy trzeba chronic od slonca.
                          • cytrusowa Re: Peg Perego 20.05.07, 18:12
                            no to zle odnioslas wraznie.

a tak do wszystkich ktoremaja wozki, na ktorych montuja foteliki - jak czesto
                            uzywacie takiej kombinacji?

bo mi jakos tego nie brakuje powiem szczerze a myslalam, ze bardzo bedzie
                            • mlndnn Re: Peg Perego 20.05.07, 22:38
                              cytrusowa napisała:

> no to zle odnioslas wraznie.

To dobrze smile

> a tak do wszystkich ktoremaja wozki, na ktorych montuja foteliki - jak czesto
                              > uzywacie takiej kombinacji?

Używam zawsze jak jadę np samochodem na zakupy i biorę dzieci ze sobą. Jak idę
                              sama do lekarza (foteliki mi się łatwiej wnosi), jak idę do znajomych i wiem, że
                              nie będą siedzieli cały czas w fotelikach. Muszę przyznać - bardzo ułatwia mi to
                              życie. Już się zastanawiam co zrobić jak wyrosną z nich... Ech... Utrudni mi to
                              np chodzenie do lekarza...

> bo mi jakos tego nie brakuje powiem szczerze a myslalam, ze bardzo bedzie

Prawdę mówiąc, gdybym nie miała takiej możliwości, to pewnie bym dała sobie radę
                              bez tego, ale ponieważ mam, to się przyzwyczaiłam i uważam, że to bardzo dobry
                              pomysł (np idziesz do lekarza, to nie musisz z samochodu przekładać do wózka,
                              tylko można z fotelikiem - wypina się z bazy i wpina w szkielet wózka).
                              Korzystam i korzystać będę.

Wiem, już to pisałam, ale jestem naprawdę bardzo zadowolona. smile
                              • cytrusowa Re: Peg Perego 21.05.07, 18:14
                                a wiesz ze moje nastaiwnie no fotelikow na stelazu wzialo sie z tego, ze tu
                                wszedzie wjade wozkiem i lepiej dojechac tramwajem.

teraz na to wpadlamsmile
                                • mlndnn Re: Peg Perego 21.05.07, 20:07
                                  cytrusowa napisała:

> a wiesz ze moje nastaiwnie no fotelikow na stelazu wzialo sie z tego, ze tu
                                  > wszedzie wjade wozkiem i lepiej dojechac tramwajem.

Nie no, ja też prawie wszędzie wjadę wózkiem, ale jednak moja pani pediatra jest
                                  na piętrze (bez windy), jak jadę do sklepu, to wygodniej mi na razie nie
                                  wyciągać do wózka, tylko foteliki myk na stelarz i idziemy na zakupy wink

> teraz na to wpadlamsmile

Lepiej późno niż wcale wink smile

Wiesz - jeśli ktoś nie będzie korzystał, to lepiej niech co innego bierze pod
                                  uwagę. Jeśli jednakże ma w planach przemieszczanie się/wchodzenie/zakupy
                                  wyjazdowe, to takie foteliki i możliwość wpinania ich w stelaż wózka, to bardzo
                                  użyteczna rzecz wink
                    • cytrusowa mlnddm 20.05.07, 10:33
                      a tak z ciekawosci - jak szeroki jes ttwoj wozek?

pewnie ze mozesz sie nie zgadzacsmile
                      • mlndnn Re: mlnddm 20.05.07, 14:31
                        cytrusowa napisała:

> a tak z ciekawosci - jak szeroki jes ttwoj wozek?

Nie chce mi się biegać z centymetrem na dół, więc podam rozmiary za stroną
                        producenta (rozłożony):
                        Wysokość: 109cm
                        Długość: 140cm
                        Szerokość: 60cm
                        Jak pisałam wcześniej: PEg Perego Duette SW, foteliki mieszczą się bez problemu wink

> pewnie ze mozesz sie nie zgadzacsmile

To dobrze, bo odniosłam wrażenie, że nie moge wink

Pozdrawiam

Lemina
    • jenx implast spider 19.05.07, 22:22
      my jestesmy bardzo zadowoleni, wchodzi w drzi w bloku z wielkiej plyty, ma
      odzielne gondole dla kazdego czlowieczka- jedna obok drugiej, wygodne bo moga
      sluzych do przenoszenia dzieci (np przy wnoszeniu do domu nie trzeba wyjmowac
      dzieci tylko po kolei w gondolach nosi co jak sie jest samemu jest b.
      wygodnewink)). Duze pompowane kola i pzrednie skretne- super sie prowadzi,
      przetestowalismy na roznych podlozach wink
      • libiszka dziekuje dziewczyny!! 19.05.07, 22:30
        strasznie wielkie dzieki za porady! widac, gdzie czlowiek znajdzie zrozumienie wink))
    • zuzana5 Re: jaki wozek dla blizniakow-niemowlakow? 24.05.07, 10:26
      my mamy jane powertwin - trójkołowy (bloźniaki mają teraz 4,5 miesiąca)
      i jeżdżą w fotelikach chicco zampntowanych na tej spacerówce
      wózek jest rewelacyjny można prowadzić jedną ręka , polecamsmile
    • renia_bak Re: jaki wozek dla blizniakow-niemowlakow? 05.08.07, 23:02
      A czy któraś z was ma Emmaljunga Twin Cerox? Jakieś opinie?
    • full_house5 Re: jaki wozek dla blizniakow-niemowlakow? 05.08.07, 23:18
      My jeździmy wózkiem Twinner Twist firmy TFK (Trends for Kids). Jesteśmy bardzo
      zadowoleni. Dzieciaczki też, bo uwielbiają w nim spać.
    • pata100 Re: jaki wozek dla blizniakow-niemowlakow? 13.08.07, 15:43
      My mamy własnie Roadster Duo SL firmy Hauk, dziewczynki jeżdzą w
      nim od urodzenia i jestesmy z niego bardzo zadowoleni one chyba też
      smile ma siedzenia rozkładane do poziomu 0 więc spanko wygodne,
      skręca wyśmienicie w miejscu, z podjazdami nie ma problemu, sprawdza
      się zarówno w mieście jak i na łące czy leśnej drodze( tu
      sprawdzaliśmysmilePolecamy jeśli masz jeszcze jakies pytanka chetnie
      odpowiem.
      • libiszka juz niepotrzebny 17.11.07, 17:59
        przez przypadek ponownie weszlam na to forum.. i zauwazylam, ze dopisalo sie pare nowych - przyszlych mam. smutno mi, bo niestety - nie udalo nam sie. tydzien po tym, jak zadalam to pytanie - urodzilam. jak sie domyslacie - zbyt wczesnie... teraz widze, ze dziewczyny dopisywaly sie nadal... szkoda, ze nie moge skorzystac z tych wszystkich rad.

bardzo wszystkie mamy pozdrawiam. i trzymam za Was kciuki. dbajcie o siebie i o swoje maluchy.
        marta
        • 100ania Re: juz niepotrzebny 18.11.07, 10:04
          ściskam cię bardzo mocno i strasznie mi żal, że dzieciaczkom się nie udało. Trzymaj się dzielnie.
    • minirolls Re: jaki wozek dla blizniakow-niemowlakow? 13.08.07, 17:10
      my mamy inglesine na duzych kolach i jestem bardzo zadowolona
    • lilka.k Re: jaki wozek dla blizniakow-niemowlakow? 14.08.07, 15:33
      I kupiliśmy jednak Peg Perego Duette i foteliki też Peg Perego. Jestem bardzo
      zadowolona z prowadzenia, bo kierownica jest super. Koła są duże i podjeżdzają
      pod krawęzniki bez koniecznosci podnoszenia wózka.
      Bardzo zwrotny i lekko się prowadzi smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka