Dodaj do ulubionych

chce już chodzić!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

10.07.07, 08:24
jestem od kilku dni w szoku, moja niespełno siedmiomiesięczna ccórka od 4 dni sama wstaje na nogi i stoi a ja jestem przerażona.Nic nie pomagają zakazy akurat!!!1
Wszędzie szuka okazji by stanąć - w łóżeczku, przy łóźku, przy regale, przy pufie, przy mojej nodze - WSZĘDZIE.
Czy dla tych króciutkich nóżek nie jest to za duże obciążenie?
Musiałabym ją cały czas nosić żeby nie próbowała stawać(stara mała).
Ale dziś idziemy do ortopedy na kontrolę to wypytam co i jak.
Obserwuj wątek
    • asia889 Re: chce już chodzić!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.07.07, 10:57
      Mój syn miał 6 miesiecy jak sam stanął na nogi. Chodzić zaczął po trzech miesiącach. Jego siostra sama stanęła na nogi dopiero jak miała 8 miesięcy, chodzić zaczęła miesiąc po bracie.
      • mamaagiimisia Re: chce już chodzić!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.07.07, 11:51
        Ale czy to nie za wcześnie. Z jednej strony jestem dumna że mała taka rezolutna, ale z drugiej czy nie za bardzo obciąża bioderka i stopy? Ja mama wrażenie że nóżki jej się krzywią. Gdzieś czytałam że nóżki mogą się koślawić, jeżeli stawia się za wcześnie dziecko, ale ona sama się podrywa i jeszcze jak się cieszy przy tym. Za to Misiek leży i strasznie go śmieszą wybryki siostry.
        Napatrzeć sie na nią nie mogę!!!!!!!!!!
        • mamaigiiemilki Re: chce już chodzić!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.07.07, 13:07
          wg mnie, jak sama wstaje to trzeba jej na to pozwolic i cieszyc sie tym; nie
          powinno sie tylko samemu stawiac; ciekawa jestem co powie lekarz; pozadr. Anka
          • asia889 Re: chce już chodzić!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.07.07, 14:06
            I ja tak myślę. Dziecko samo wie kiedy i na ile może sobie pozwolić.
    • copy77 Re: chce już chodzić!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.07.07, 14:24
      U mnie było to samo-7 mieszków i wstają. Akurat zbiegło się to z wizytą u
      ortopedy , wszystko ok. tylko stawiać-mówi pani. Ja na to, że sami wstają i
      kłaść to syzyfowa praca, bo działa jak wańka wstańka. Ona: Ale ma pani jedno i
      trzeba przetrzymać. Ja: W poczekalni czeka drugie smileWalczyłam przez jeden dzień,
      później dałam spokój, bo to było chore. Trzy mieiące już chodzili-kolejna
      wizyta, wszystko w porządku (mimo, że nie zastosowałam się do poleceń
      poprzednich, tylko o buty dbam, żeby były takie jak kazała) I wszyscy mówią,
      żeby pozwolić naturze, bo wie, kiedy dziecko może. (Gorzej, gdyby się dziecko
      prowokowało do chodzenia) A i pytam, kiedy będą mogli wstawać, a Pani mi na to,
      że wtedy, jak samo, bez trzymania się czegoś stanie na środku pokoju. To mi się
      wydało niedorzeczne.
    • mamaagiimisia Re: chce już chodzić!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.07.07, 18:49
      Hej dziewczyny,
      wróciliśmy od ortopedy z dobrymi wiadomościami. Aga zaprezentowała swoje umiejętności tzn. wstała uczepiona mojej bluzki, pan doktor stwierdził że jest ok. W tym wszystkim ważne jest że to ona sama wstaje a nie że ją prowokujemy.
      w poczekalni oczywiście nasze bliźniaki wzbudziły ogólną sensację, a my po raz kolejny stwierdziliśmy nieskromnie że "nasze najładniejsze" hi, hi
      • mamaigiiemilki Re: chce już chodzić!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.07.07, 21:14
        super wiadomosci, teraz mozesz odetchnac; a tak na marginesie- uwazam tak samo
        jak Ty- "nasze najładniejsze", hihismile)) pozdrawiam, Anka
    • baby00179 Re: chce już chodzić!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.07.07, 23:50
      pytanie takie, czy zaliczyl wszystkie etapy rozwoju przed
      pionizacja....mianowicie cworakowanie i samodzielny siad tej pozycji.Jesli tak
      nie widzę powodu , aby się martwic. DZIECKO MA PRZYSPIESZONY ROZWóJ CO NIE JEST
      PATOLOGIą JESLI PRZEBIEGA HARMONIJNIE I PRRAWIDLOWO. Zmuszanie dziecka do
      zaprzestania pionizacji jesli sam potrafi jest nie wskazane dla jego rozwoju.
      Proszę pamiętac ze termini zaliczania kamieni milowych w rozwoju dziecka nie są
      scisle. Dziecko moze robic cos o 2 miesiace nawet wczesniej czy pozniej. Wazne
      aby byla kolejnosc zachowana i jakosc wykonanych sekwencji ruchowych oraz
      roznorodność.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka