ewbert Re: dojść do formy po cc ?? 22.07.07, 12:54 kiedy zaczełyscie strac sie wrocic do formy po cc ja urodzilam 6 tyg temu i powoli zaczynam robic brzuszki mam wielka opone na brzuchu - w nic sie nie mieszcze co doprowadza mnie do szału wiec postanowilam cos z tym zrobić wczoraj siostra (urodziła 2 tyg. poźniej też cc) mówi że do 4 tyg. po cc nie wolno sie forsowac dzwigać i wogole. a jak jest w was - mnie w szpitalu ginekolog nic nie mowiła Odpowiedz Link Zgłoś
anna_sla Re: dojść do formy po cc ?? 22.07.07, 13:14 ja zrobiłam jeden wielki błąd.. że nie stosowałam po porodzie cały czas diety lekkostrawnej. W ciąży przytyłam 7kg, po porodzie miałam na minusie 17kg, ale jadłam normalnie i szybko ten pusty brzuch wypełnił się nie tym co trzeba. Choć w zasadzie w porównaniu z wagą przed ciążą mam tylko 3-4kg więcej, ale ogólnie muszę zbić dwie ciąże i do tego pozostałości po kuracji hormonalnej!! Łącznie grubo ponad 20kg! Próbowałam przez kilka miesięcy wielu metod, ćwiczenia, diety, głodówkę i nic!!! Wciąż ponoć trzymają mnie te cholerne hormony, a ja już wariacji dostaję, nie mogę na siebie patrzeć.. Odpowiedz Link Zgłoś
shemsi1 Re: dojść do formy po cc ?? 22.07.07, 17:53 ja w ciazy i po stosowałam te diete lekkostrawna o której mówi ania. owoce, warzywa, jogurty, prawie 3 mies szpitalnego jedzienia. w ciazy trojaczej przytyłam 14 kg, z tego prawie kazde dziecko 2 kg, 2 łozyska. i zrobiłam bład. Po 8tyg po porodzie zaczełam cwiczyc i robic brzuszki. w ten sam dzien, dostalam silnego krwotoku z dróg rodnych. trwał przez ponad 3 tyg. Lekarz zrobił mi usg, stwierdził ze to okres i kazał się PUKNAĆ ze mi sie cwiczen tak wczesnie po cc zachciało Bolała mnie rana po tych cwiczeniach, i to ta wewnetrzna. ja bym ci radziła poczekac. Zaczełam cwiczyc 5 mies po cc i nie mam nic brzucha, a miałam OGROMNY w ciazy i ak jak ania ci poradze, DIETA LEKKOSTRAWNA!!! (teraz masz moc warzyw, owoców) samo zejdzie Odpowiedz Link Zgłoś
blizniaki14 Re: dojść do formy po cc ?? 22.07.07, 18:42 Mnie ginekolog pozwolił ćwiczyć już po zdjęciu szwów w 10 dobie , ja już na zdjęcie szwów szłam w swoich dżinsach sprzed ciąży,już taki ze mnie był zawsze patyczak, jedyne co mam to niestety rozstępy na brzuchu, ale walczę z nimi ostro. Brzuch mam mały tylko jeszcze nie tak jędrny jak chciałam. Brzuszki robiłam od 3-4 tyg. po cc Odpowiedz Link Zgłoś
jenx Re: dojść do formy po cc ?? 27.07.07, 14:01 Mi lekarka poweidziala, ze przez 6 miesiecy po cc nie wolno robic cwiczen z uzyciem tloczni brzucha (brzuszkow, nozyc itp). Ja chodze na bieznie (super sie spala kilogramy i poszlam do dietetyka jak dziewczyny skonczyly 3 mce- wyznaczyla mi diete i przez 1,5 miesiaca schudlam 12 kg!! a czuje sie po niej swietnie, polecam pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kate501 Re: do jenx 27.07.07, 16:22 jenx napisz proszę czy karmisz piersią i ile kalorii mniej więcej zjadałaś. Moje dziewczyny mają ponad 3 miesiące, ja wciąż karmię i cały czas jestem głodna. Moja waga stanęła w miejscu, a chciałabym coś zrzucić. Odpowiedz Link Zgłoś
jenx Re: do jenx 27.07.07, 17:16 jak zaczynalam diete to karmilam 4 razy piersia 2 razy sztucznym na dobe (obie dziewczyny), teraz jest 3 na 3. Ja nadal jestem na tej diecie. Nie polega ona na liczeniu kalorii. Dietetyk stworzyl mi jadlospis na 5 dni i powtarzam to cyklicznie. Wiem co mam na sniadanie itd. Tam sa miarki w stylu dwie lyzki, jedna kromka ale nie liczy sie kalorii. W ogole nie jestem glodna (tylko pierwsze 2 dni) a naleze do glodomorow, a waga wciaz spada! polecam Odpowiedz Link Zgłoś
kate501 Re: do jenx 28.07.07, 16:33 Jenx a czy mogłabyś napisać przykładowy dzień swojej diety? Bardzo chciałabym schudnąć, a o pójściu do dietetyka narazie nie mam co marzyć. Rozumiem jednak, że jest to bardzo indywidualna kwestia. Odpowiedz Link Zgłoś
jenx Re: do jenx 28.07.07, 18:25 I ŚNIADANIE: 2 kromki pieczywa graham, 2 plasterki wędliny drobiowej , 2 plasterki sera białego chudego, natka pietruszki II ŚNIADANIE 1 szklanka kefiru OBIAD 1 sznycel z kurczaka -200g duszony w 2 szklankach dowolnych warzyw oprócz ziemniaków PODWIECZOREK 1 szklanka kiślu KOLACJA 2 kromki pieczywa graham, 1-2 liście sałaty 2 plasterki szynki gotowanej, 2 plasterki sera topionego light w plasterkach Odpowiedz Link Zgłoś
jenx Re: do jenx 28.07.07, 22:04 nie ma problemu, jak chcesz moge Ci przeslac cale 5-cio dniowe menu na priva. stosowala je przez miesiac teraz mam kolejny zestaw. daj znac najlepiej mailem. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aspidisca Re: dojść do formy po cc ?? 26.07.07, 22:50 Dziewczyny, nic na siłę! Przecież brzuch przy ćwiczeniach mięśni brzucha okropnie boli, nawet 2-3 miesiące po cc. Bez sensu jest robienie tylko ćwiczeń na mięśnie brzucha. Jak chcecie zrzucić szybko kilogramy to musicie zaktywizować całe ciało. Przede wszystkim 0,5 godziny ostrej rozgrzewki. Bardzo dobre są ćwiczenie tae-bo. Wychodzisz mokra, ale szczęśliwa i wzmocniona. Dla tych co nie karmią polecam skakankę. Ja nie lubiałam skakanki bo mi piersi strasznie ciążyły z pokarmym. ćwiczeń na dolne partie mięśni brzucha długo nie będziecie mogły robić. Ja dopiero 8 miesięcy po cc mogłam robić nożyce,świecę itp ćwiczenia. A więc marsz na aerobik, bo w domu do formy szybko nie wrócicie. Ja zaczęłam dość późno, bo 5 miesięcy po porodzie, ze względu na problemy z niedogodnym dojazdem do klubu. Efekty widoczne po dwóch miesiącach ćwiczeń 2 razy w tygodniu. Kiedy zacząć zapytajcie lekarza Niestety po cesarce tak jak po operacjach kobiecych w dole brzucha zostaje wałeczek wiszącej skóry u szczupłych, a u takich przykościastych jak ja zostaje wałeczek plus. Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia65 Re: dojść do formy po cc ?? 28.07.07, 17:00 Hej, hej, I ja bym sie nie spieszyla i po cc nie spieszylam sie z wielkimi cwiczeniami. Obawialam sie troche o siebie. Ogolnie duzo sie ruszalam, karmilam piersia, wiec stopniowo chudlam. Cwiczenia zaczelam, hmmm, sama nie wiem ile czasu po cc, jednak na pewno sporo. Minimum pol roku. Patrzac po sobie mysle, ze nasze problemy z figura leza bardziej po stronie emocjonalnej (lub hormonalnej). Mnostwo pracy, stresik, zmeczenie, nie zawsze wszystko idzie, jak chcemy. Do tego nie ma zbyt wiele czasu dla siebie i dla zwiazku z mezem. I co? Lodowka albo szafka ze slodyczami. I gruby tylek Gdy poukladalam sobie w miare zycie i psyche sie unormowala, samoczynnie schudlam. A gdy znow sie troche pomieszalo i zaczelam zagladac do lodowki, no coz, ciasno mi sie w dzinsach zrobilo. Jednak teraz juz cwicze i choc skutkow jeszcze nie ma, to samopoczucie lepsze, czego wszystkim zycze. Pozdrawiamy, Karolcia z Natalka, Zosia i Krysia ur. 10.10.2005. Odpowiedz Link Zgłoś