Dodaj do ulubionych

dojść do formy po cc ??

22.07.07, 12:50
Obserwuj wątek
    • ewbert Re: dojść do formy po cc ?? 22.07.07, 12:54
      kiedy zaczełyscie strac sie wrocic do formy po cc

ja urodzilam 6 tyg temu i powoli zaczynam robic brzuszki smile
      mam wielka opone na brzuchu - w nic sie nie mieszcze co doprowadza mnie do
      szału wiec postanowilam cos z tym zrobić

wczoraj siostra (urodziła 2 tyg. poźniej też cc) mówi że do 4 tyg. po cc nie
      wolno sie forsowac dzwigać i wogole.

a jak jest w was - mnie w szpitalu ginekolog nic nie mowiła
      • anna_sla Re: dojść do formy po cc ?? 22.07.07, 13:14
        ja zrobiłam jeden wielki błąd.. że nie stosowałam po porodzie cały czas diety
        lekkostrawnej. W ciąży przytyłam 7kg, po porodzie miałam na minusie 17kg, ale
        jadłam normalnie i szybko ten pusty brzuch wypełnił się nie tym co trzeba. Choć
        w zasadzie w porównaniu z wagą przed ciążą mam tylko 3-4kg więcej, ale ogólnie
        muszę zbić dwie ciąże i do tego pozostałości po kuracji hormonalnej!! Łącznie
        grubo ponad 20kg! Próbowałam przez kilka miesięcy wielu metod, ćwiczenia, diety,
        głodówkę i nic!!! Wciąż ponoć trzymają mnie te cholerne hormony, a ja już
        wariacji dostaję, nie mogę na siebie patrzeć..
        • shemsi1 Re: dojść do formy po cc ?? 22.07.07, 17:53
          ja w ciazy i po stosowałam te diete lekkostrawna o której mówi ania.
          owoce, warzywa, jogurty, prawie 3 mies szpitalnego jedzienia.
          w ciazy trojaczej przytyłam 14 kg, z tego prawie kazde dziecko 2 kg, 2 łozyska.

i zrobiłam bład.
          Po 8tyg po porodzie zaczełam cwiczyc i robic brzuszki.
          w ten sam dzien, dostalam silnego krwotoku z dróg rodnych.
          trwał przez ponad 3 tyg.
          Lekarz zrobił mi usg, stwierdził ze to okres i kazał się PUKNAĆ ze mi sie
          cwiczen tak wczesnie po cc zachciało smile
          Bolała mnie rana po tych cwiczeniach, i to ta wewnetrzna.

ja bym ci radziła poczekac.
          Zaczełam cwiczyc 5 mies po cc i nie mam nic brzucha, a miałam OGROMNY w ciazy smile
          i ak jak ania ci poradze, DIETA LEKKOSTRAWNA!!! (teraz masz moc warzyw, owoców)
          samo zejdzie
      • blizniaki14 Re: dojść do formy po cc ?? 22.07.07, 18:42
        Mnie ginekolog pozwolił ćwiczyć już po zdjęciu szwów w 10 dobie , ja już na
        zdjęcie szwów szłam w swoich dżinsach sprzed ciąży,już taki ze mnie był zawsze
        patyczak, jedyne co mam to niestety rozstępy na brzuchu, ale walczę z nimi
        ostro. Brzuch mam mały tylko jeszcze nie tak jędrny jak chciałam. Brzuszki
        robiłam od 3-4 tyg. po cc
      • jenx Re: dojść do formy po cc ?? 27.07.07, 14:01
        Mi lekarka poweidziala, ze przez 6 miesiecy po cc nie wolno robic cwiczen z
        uzyciem tloczni brzucha (brzuszkow, nozyc itp). Ja chodze na bieznie (super sie
        spala kilogramy wink i poszlam do dietetyka jak dziewczyny skonczyly 3 mce-
        wyznaczyla mi diete i przez 1,5 miesiaca schudlam 12 kg!! a czuje sie po niej
        swietnie, polecam
        pozdrawiam
        • kate501 Re: do jenx 27.07.07, 16:22
          jenx napisz proszę czy karmisz piersią i ile kalorii mniej więcej zjadałaś. Moje dziewczyny mają ponad 3 miesiące, ja wciąż karmię i cały czas jestem głodna. Moja waga stanęła w miejscu, a chciałabym coś zrzucić.
          • jenx Re: do jenx 27.07.07, 17:16
            jak zaczynalam diete to karmilam 4 razy piersia 2 razy sztucznym na dobe (obie
            dziewczyny), teraz jest 3 na 3. Ja nadal jestem na tej diecie. Nie polega ona
            na liczeniu kalorii. Dietetyk stworzyl mi jadlospis na 5 dni i powtarzam to
            cyklicznie. Wiem co mam na sniadanie itd. Tam sa miarki w stylu dwie lyzki,
            jedna kromka ale nie liczy sie kalorii. W ogole nie jestem glodna (tylko
            pierwsze 2 dni) a naleze do glodomorow, a waga wciaz spada! smile polecam
            • kate501 Re: do jenx 28.07.07, 16:33
              Jenx a czy mogłabyś napisać przykładowy dzień swojej diety? Bardzo chciałabym schudnąć, a o pójściu do dietetyka narazie nie mam co marzyć. Rozumiem jednak, że jest to bardzo indywidualna kwestia.
              • jenx Re: do jenx 28.07.07, 18:25
                I ŚNIADANIE:
                2 kromki pieczywa graham, 2 plasterki wędliny drobiowej , 2 plasterki sera
                białego chudego, natka pietruszki
                II ŚNIADANIE
                1 szklanka kefiru
                OBIAD
                1 sznycel z kurczaka -200g duszony w 2 szklankach dowolnych warzyw oprócz
                ziemniaków
                PODWIECZOREK
                1 szklanka kiślu
                KOLACJA
                2 kromki pieczywa graham, 1-2 liście sałaty 2 plasterki szynki gotowanej, 2
                plasterki sera topionego light w plasterkach

• kate501 Re: do jenx 28.07.07, 18:38
                  bardzo dziekuje jenx
                  • jenx Re: do jenx 28.07.07, 22:04
                    nie ma problemu, jak chcesz moge Ci przeslac cale 5-cio dniowe menu na priva.
                    stosowala je przez miesiac teraz mam kolejny zestaw. daj znac najlepiej mailem.
                    pozdrawiam
    • aspidisca Re: dojść do formy po cc ?? 26.07.07, 22:50
      Dziewczyny, nic na siłę! Przecież brzuch przy ćwiczeniach mięśni brzucha
      okropnie boli, nawet 2-3 miesiące po cc.
      Bez sensu jest robienie tylko ćwiczeń na mięśnie brzucha. Jak chcecie zrzucić
      szybko kilogramy to musicie zaktywizować całe ciało. Przede wszystkim 0,5
      godziny ostrej rozgrzewki. Bardzo dobre są ćwiczenie tae-bo. Wychodzisz mokra,
      ale szczęśliwa i wzmocniona. Dla tych co nie karmią polecam skakankę. Ja nie
      lubiałam skakanki bo mi piersi strasznie ciążyły z pokarmym.
      ćwiczeń na dolne partie mięśni brzucha długo nie będziecie mogły robić. Ja
      dopiero 8 miesięcy po cc mogłam robić nożyce,świecę itp ćwiczenia.

A więc marsz na aerobik, bo w domu do formy szybko nie wrócicie. Ja zaczęłam
      dość późno, bo 5 miesięcy po porodzie, ze względu na problemy z niedogodnym
      dojazdem do klubu.
      Efekty widoczne po dwóch miesiącach ćwiczeń 2 razy w tygodniu.
      Kiedy zacząć zapytajcie lekarza

Niestety po cesarce tak jak po operacjach kobiecych w dole brzucha zostaje
      wałeczek wiszącej skóry u szczupłych, a u takich przykościastych jak ja zostaje
      wałeczek plus.
      • karolcia65 Re: dojść do formy po cc ?? 28.07.07, 17:00
        Hej, hej,

I ja bym sie nie spieszyla i po cc nie spieszylam sie z wielkimi cwiczeniami.
        Obawialam sie troche o siebie. Ogolnie duzo sie ruszalam, karmilam piersia,
        wiec stopniowo chudlam. Cwiczenia zaczelam, hmmm, sama nie wiem ile czasu po
        cc, jednak na pewno sporo. Minimum pol roku.

Patrzac po sobie mysle, ze nasze problemy z figura leza bardziej po stronie
        emocjonalnej (lub hormonalnej). Mnostwo pracy, stresik, zmeczenie, nie zawsze
        wszystko idzie, jak chcemy. Do tego nie ma zbyt wiele czasu dla siebie i dla
        zwiazku z mezem. I co? Lodowka albo szafka ze slodyczami. I gruby tylek sad
        Gdy poukladalam sobie w miare zycie i psyche sie unormowala, samoczynnie
        schudlam. A gdy znow sie troche pomieszalo i zaczelam zagladac do lodowki, no
        coz, ciasno mi sie w dzinsach zrobilo. Jednak teraz juz cwicze i choc skutkow
        jeszcze nie ma, to samopoczucie lepsze, czego wszystkim zycze.

Pozdrawiamy,

Karolcia z Natalka, Zosia i Krysia
        ur. 10.10.2005.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka