Dodaj do ulubionych

Bliźniaki- w jednym pokoju spanie czy może osobno?

01.08.07, 12:51
Doświadczone Mamy doradzcie, moje dziewczyny wybudzają się w nocy nawzajem i
zastanawiam się czy nie przenieść jednej do drugiego pokoju??? Po prostu
zrobić dwa pokoiki, każda będzie miała własny ze spaniem oddzielnie, ale sama
nie jestem do końca przekonana??? Ach mają prawie 8 miesięcy i budzą się po
kilka razy w nocy i bynajmniej nie na jedzenie, ot tak po prostu???? Czasami
popiją, dam smoka........ tylko, ze to już trwa 4 miesiące, jak były małe to
spału super, a teraz coś się poprzestawiało???!!! Czu U Was tez tak było????
Poza tym zastanawiam się czy nie kupić im po prostu samych materacy, bo w
łóżeczkach non stop wpadają na szczebelki i też przez to czasami się budzą??!!
Doradzcie jak było u was??
Obserwuj wątek
    • mamaigiiemilki Re: Bliźniaki- w jednym pokoju spanie czy może os 01.08.07, 13:38
      moje od 7-8M(dokladnie nie pamietam) zostaly przeniesione do osobnych pokoi; po
      prostu jedna spala lepiej i bylo mi jej zal ze jest wybudzana; i tak spia do
      tej pory(2lata);
      • alfa1979 Re: Bliźniaki- w jednym pokoju spanie czy może os 01.08.07, 14:08
        O dzięki, bo myślałam ze jestem jedyna, dla której taki pomysł przyszedł do
        głowy. U mnie jest podobnie jedna śpi lepiej i dłużej, a często ta co budzi się
        wcześniej i ją budzi sad
    • justysia111 Re: Bliźniaki- w jednym pokoju spanie czy może os 01.08.07, 14:39
      Moi chłopcy jak do około pół roku spali w jednym pokoju, od pół roku
      oddzielnie. W praktyce wygląda to tak, że ten który spi "lepiej" ( czytaj budzi
      sie około 3 razy z płaczem) śpi sam w pokoju w łóżeczku. A ja z tym gorzej
      śpiącym ( czytaj budzi się przynajmniej 10 razy to na picie to na mleczko) w
      drugim pokoju. I tak od godziny 22 biegam między pokojami. Chłopaki mają zaraz
      rok- kiedy będą spali lepiej nie mam pojecia. Wiem, że jakby spali w jednym
      pokoju właściwie nie zmróżyłabym oka. Pozdrawiam
      • zeb1 Re: Bliźniaki- w jednym pokoju spanie czy może os 01.08.07, 19:44
        A ja bym nie rozdzielałasmile) Swego czasu zrobiłam tak, ale tylko w czasie drzemki
        w dzień, bo jeden synek budził sie po pół godziny z rykiem i budził resztę..
        Efekt taki, ze każde spało w osobnym pokoju a my nic nie mogliśmy zrobić, bo
        wszedzie ktoś spał. Wróciłam do spania razem i chociaż na początku budziły sie
        wzajemnie, to po krótkim czasie przyzwyczaiły sie i płacz brata/siostry nie
        przeszkadzał. Teraz nawet strzały z armaty ich nie obudzą.

Pozdrawiam
        • tusia21 Re: Bliźniaki- w jednym pokoju spanie czy może os 01.08.07, 19:47
          Bliźniaki są razem. Też się wybudzają, ale stwierdziliśmy, że muszą się
          przyzwyczaić do siebie. Za miesiąc moje 3 córeczki będą już spały razem w
          pokoju. Bedę im razem czytał na dobranoc i będą widziały siebie jak się w nocy
          obudząsmile
      • mamaigiiemilki Re: justysia 01.08.07, 21:44
        po roku powinno byc duzo lepiej, u mnie do jednej juz wlasciwie nie
        zagladalamsmile a z druga ...no coz nad ranem spalysmy razemsmile
    • anna_sla Re: Bliźniaki- w jednym pokoju spanie czy może os 01.08.07, 22:40
      cóż nie mam na tyle pokoi, jakbym ich rozdzieliła, to gdzie spałaby/bawiła
      starsza córcia? Nie mówiąc już o nas rodzicach. Jedyna rozłąka trwała 2 m-ce (po
      1-szym do prawie końca 3-go m-ca ich życia) kiedy chłopcy spali ze mną w jednym
      pokoju a córcia z tatą w drugim, ale kiedy tata szedł na nockę i tak córcia
      spała z nami, bo to ona budzi się w nocy z płaczem. A chłopcy i tak większość
      przesypiali. Wybudzali się, owszem i to cała trójka, ale przywykli i w tej
      chwili nie ma już takiej sytuacji. W nocy jeśli któreś płacze to dopiero po
      godzinie budzi się którekolwiek (jeżeli płacz się tyle utrzymuje - jak przy
      ząbkowaniu na początku), a w dzień bywa różnie. Ale ja jestem bardzo czujna i
      budzę się (np. rano) po pierwszych kilku chrząknięciach nim zdąży się rozpłakać
      i interweniuję, więc rodzeństwo nie budzi się. W dzień podobnie. Z resztą nikt
      oprócz mnie w moim domu nie budzi się nawet na pierwszą wypowiedzianą sylabę czy
      dźwięk głosu..
      • prolens Re: Bliźniaki- w jednym pokoju spanie czy może os 01.08.07, 23:04
        Gdy moje maluchy byly w podobnym wieku do Twoich, tez mialam ten sam problem,
        trwalo to pare tygodni po ktorym troche przeorganizowalismy im drzemki dzienne,
        przesunelismy pore usypiania wieczornego i zaczeli spac w nocy lepiej - czyli
        jak zadne sie nie budzilo z wrzaskiem - to drugie tez spalo.
        Teraz czasem placza w nocy, ale nie jest to juz ten histeryczny wrzask, wiec
        najczesciej nie budza sie nawzaejm w nocy, tylko mnie, niestety.
        • alfa1979 Re: Bliźniaki- w jednym pokoju spanie czy może os 02.08.07, 09:14
          Dziękuje za odpowiedzi, pokoje akurat mamy dwa, więc nie jest to problem,
          bardziej mi chodziło o więź, żeby dziewczynki były razem, żeby czuły swoją
          obecność. Narazie się zastanawiam, może jak będzie cały czas źle, to spróbuje
          po prostu jedną usypiać w innym pokoju, jak będzie źle to wrócimy do dawnych
          zwyczajow. A spać zapewne będą jak trzeba będzie pójść do przedszkola i nie
          będę mogła ich dobudzić smile
          • anna_sla Re: Bliźniaki- w jednym pokoju spanie czy może os 02.08.07, 10:10
            no jeśli chodzi Ci o więzy, to powiem, że u nas jest im raźniej zasypiać. Jeden
            bez drugiego zasypia okropnie.. lubią sobie pogadać, porechotać przed snem.
            Ostatnio mi się tak rozjechali, że jednego dnia każdy zasypiał osobno. Kiedy
            jeden w łóżeczku marudził, drugi ciągnął do niego nerwowo i był wielki płacz
            przy rozdzieleniu..
            • alfa1979 Re: Bliźniaki- w jednym pokoju spanie czy może os 02.08.07, 12:57
              No właśnie nie wiem jak to będzie, moje dziewczyny w ciągu dnia też zasypiają w
              innych pokojach........bo jak są razem to jedna drugą wybudza.....ale jak się
              budzą i siebie widza to się cieszą strasznie.....No nic zobaczymy co zrobię,
              czas pokaze...
              • mamaigiiemilki Re: Bliźniaki- w jednym pokoju spanie czy może os 02.08.07, 13:23
                a moje w tej chwile jak ida spac to robia sobie papa, buzi-buzi i do swoich
                pokoikowsmilei na pewno wiez miedzy nimi sie nie popsula,wiec tym sie nie martw,
                zrob tak zeby Wam bylo dobrze;
                • alfa1979 Re: Bliźniaki- w jednym pokoju spanie czy może os 02.08.07, 13:47
                  Narazie jestem skłonna położyć je osobno , w innych pokojach i zamierzam kupić
                  im materace, żeby miały sie gdzie turlać smile i żeby nie waliły się non stop w
                  szczebelki
    • barrbarella W jednym :) 04.08.07, 13:57
      Chlopcy psychicznie czują się lepiej razem. Slyszą się widzą... Choc czasami sie budzą nawzajem. Jednak tak naprawde to juz sie do siebie przyzwyczaili i mimo ze jeden wola to drugi spi smile. Wg mnie to krzywdzace ze sa oddzielnie potrzebują więzi smile. Ale rozumiem, ze może tak być ze np. jedno ciągle halasuje a drugie jest wrażliwiec i ciagle sie budzie i potem np nie moze zasnać. Jednak z doswiadczenie polecam przez tydzien sprobowac. Wg mnie pozniej dzieci raczej na siebie tak mocno nie reaguja. smile
      • gosiareczka Re: ja też myślę że w jednym lepiej :) 05.08.07, 20:44
        na tą chwilę może masz ciężko, moje tez miały taki okres, że jedna lepiej
        spała, druga gorzej...
        teraz też tak jest, ale ta co gorzej spała juz po prostu przyzwyczaiła się... i
        nawet jesli się obudzi przez płacz siostry to zasypia znów w 2 sekundy...

myślę ze trzeba patrzeć tez przyszłościowo...
        pomyśl jak dzieci podrosną i przyjdzie czas czytania bajek przed snem....
        rozdwoisz się?
        • barrbarella Re: ja też myślę że w jednym lepiej :) 06.08.07, 09:20
          W 100% się zgadzam smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka