krokus77 20.10.07, 17:54 Jaką miały wagę Wasze malenstwa i jak dlugo musiały dochodzić do siebie w inkubatorach? Zastanawiam sie kiedy bede mogla zabrać swoje szkraby. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pata100 Re: Jak dlugo wasze wcześniaczki leżały w inkubat 20.10.07, 18:45 Dziewczynki urodziły się w 33tc4dc ważyły 2060 i 1960 były wydolne oddechowo od początku dostały 9 i 10 punktów, trafiły do cieplarek gdzie spędziły jak sie nie mylę tydzień potem były jeszcze drugie naświetlania bo żółtaczka wróciła więc znów wróciły do cieplarki by nie wychładzać tych małych organizmów po 13 dniach wyszłyśmy do domku. Troszkę na własną prośbę i dzięki pielęgniarkom które wstawiły się za nami u prowadzącego lekarza( dziewczynki po spadku wagi nie miały wychodząc 2 kg wagi jak powinny ale w domku szybciutko nadrobiły teraz 10 miesięcy i waga też koło 10 kg) Życzymy szybkiego powrotu do domku Pata i spółka Odpowiedz Link Zgłoś
anna_sla Re: Jak dlugo wasze wcześniaczki leżały w inkubat 20.10.07, 19:02 córka z 34tc. półtora tygodnia leżała, miała 50cm i 2600g chłopcy z 35tc.: Bartek tydzień czasu, miał 53cm i 2670g Krzyś półtora tygodnia, miał 52cm i 2730g Odpowiedz Link Zgłoś
marszaleczek Re: Jak dlugo wasze wcześniaczki leżały w inkubat 20.10.07, 21:22 czemu Twoje maleństwa leżały w iinkubatorach, chyba miały dobrą wage ?? moje miały podobną 2400 i 2700 i nie leżały wogóle w inkubatorach Odpowiedz Link Zgłoś
krokus77 Re: Jak dlugo wasze wcześniaczki leżały w inkubat 20.10.07, 21:42 Moim przewidywano z usg wagę 2700 i 2500 ale faktycznie miały 2400 i 1850.Co prawda samodzielnie oddychają ale muszą sie dogrzewac no i dostaja w kroplówkach substancje odżywcze. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkastasiak1 Re: Jak dlugo wasze wcześniaczki leżały w inkubat 22.10.07, 22:09 Hej, Przede wszystkim gratuluję. Moje maleństwa przyszły na świat 24.04.2007(37 tydzień), Martynka ważyła 1600g- 9pkt a Piotruś 2950- 8pkt.Teraz Piotruś waży 8 a MArtynka 5.Ze szpitala wyszliśmy 1 maja.Martynka leżała 3 dni w inkubatorze.Wyszlismy w moje urodziny do domku (MArtynka ważyła wtedy 1740).Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
anna_sla Re: Jak dlugo wasze wcześniaczki leżały w inkubat 20.10.07, 22:49 waga wagą, ale nie za dobrze radzili sobie w tym świecie. Zwłaszcza córcia, ponoć serduszko jej stanęło podczas porodu, robili jej masaż serca (ja byłam pod narkozą) i miała problemy z oddychaniem, dali jej dość wysokie stężenie tlenu początkowo. Miała tylko 5 pkt Apgar i pierwszych kilka dni życia (5-6) walczyła o nie. A chłopcy ok. 6 godzin po porodzie nagle zaczęli sinieć na sali obserwacyjnej i też tlen dostali mimo, że po urodzeniu jeden dostał 10 pkt a drugi 8. To były porody znienacka przy chłopcach nawet nie zdążyli mi podać wszystkich dawek na rozwój płuc (ponoć są dwie??), bo inaczej rozerwałoby mnie na szwie po pierwszej cesarce. Odpowiedz Link Zgłoś
cytrusowa wogole 21.10.07, 14:08 urodzily sie w 34tc5dniu waga 1990 i 2030 od poczatku do wyjscia, dwa tyg lezaly w podgrzewanych lozeczkach, bo nie trzymaly ciepla. a dwa tyg lezalysmy nie z ich powodu, tylko mojego - stanu po transfuzji krwi z silna anemia. pewnie male jeszcze by zostaly ze mna ale wyszlam na wlasne zadnaie Odpowiedz Link Zgłoś
kalomina85 Re: Jak dlugo wasze wcześniaczki leżały w inkubat 20.10.07, 21:14 moje maleństwa urodziły sie rowno w 33tyg. amelcia ważyła 1450 a oluś 1650. amelka urodzila sie w zamartwicy- dostała 3 punkty, ale dzielna 3 tyg. leżała w inkubatorze, a olus niecale 2 tyg. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
mk271 Re: Jak dlugo wasze wcześniaczki leżały w inkubat 20.10.07, 21:35 moi lezeli 1 dzien ale ze szpitala wypscili nas po 11 dniach bo maluszki nie trzymaly ciepla i lezalam z nimi na specjalnej sali gdzie byla taka lampa do dogrzewania i co jakis czas je tam ukladalam i grzalam Odpowiedz Link Zgłoś
emkz Re: Jak dlugo wasze wcześniaczki leżały w inkubat 20.10.07, 21:43 33 tc i 1 dzień. Adrian 2100, Patryk 1810. Adrian miał trudności z oddychaniem (skala Apgar 5-7), PatryK (8-10). W inkubatorach leżeli obydwoje 2 dni, potem przez 2 tygodnie w cieplarkach, a potem jeszcze tydzień i do domciu Z tego co wiem, to nie nie tyle chodzi o wagę, co o to, żeby maluszki nauczyły się ssać pierś. Podobno dopiero w 35 tc u dziecka rozwija się ta zdolność. Bo tak, to cały czas były na rurce w nosku. Pozdrawiamy! Odpowiedz Link Zgłoś
mamaigiiemilki Re: Jak dlugo wasze wcześniaczki leżały w inkubat 20.10.07, 22:17 hej!moje panny ur sie w 32+6, waga 1800 i 1700/46cm; w inkubatorach lezały 8 dni- wyjęto by je wczesniej ale szpital był nieogrzewany a ja nie mogłam załatwic grzejników(nie polecano dmuchaw)...ja juz wyszły to po tygodniu mogłysmy wyjsc ze szpitala; niestety wtedy ja dostałam temperatury i musiałysmy polezec jeszcze pare dni... zycze wam zdrowka i szybkiego wyjscia ze szpitala; Odpowiedz Link Zgłoś
blizniaki14 Re: Jak dlugo wasze wcześniaczki leżały w inkubat 21.10.07, 14:31 Moje to takie wcześniaki i nie wcześniaki, urodziły się na samym początku 37tyg czyli w 36t2d, z wagą 3 kg i 2,900kg. W ogóle nie były w inkubatorach,a do domu wyszliśmy w 3 dobie Odpowiedz Link Zgłoś
aga96967 Re: Jak dlugo wasze wcześniaczki leżały w inkubat 21.10.07, 19:24 ważyły 2060 i 2190, urodziły się w pon wyszły na dobre w czw, pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
oyate Re: Jak dlugo wasze wcześniaczki leżały w inkubat 21.10.07, 21:15 Kasia 1750 i Asia 2 kg były w inkubatorach przez 11 dni. Dorianek 2070 10 dni a potem na łóżeczku podgrzewanym. Odpowiedz Link Zgłoś
andzia927 Re: Jak dlugo wasze wcześniaczki leżały w inkubat 21.10.07, 21:40 Witam.Moj poród zaczął się w 32 tyg. ale w szpitalu wstrzymali mi poród i tak przeleżałam 3 tyg na podtrzymaniu i urodziły się pod koniec 35 tyg. Kuba miał 2840 a Patryk 2570 dostałam je po 6 godzinach bo musiałam leżeć po narkozie 6 godzin i odtąd byliśmy razem tylko każdy był potem jedna dobę na lampach z powodu żółtaczki wyszliśmy na 5 dobę bo tyle u nas trzeba leżeć po cesarskim cięciu. Małe miały po 9,10 punktów apgar. Życzymy wszystkiego dobrego i dużo wytrwałości bo będzie potrzebna. Pozdrawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
molnarka Re: Jak dlugo wasze wcześniaczki leżały w inkubat 22.10.07, 14:11 Bez sensu pytanie ... jak chcesz porównywać wcześniaki? (potrzebne jest więcej danych: tydzień ciąży, waga urodzeniowa, stan zdrowia - conajmniej to) Moje leżały w szpitalu 77 dni. Jak miały po 2 kg wzięłam je do domu. Pomogło Ci to coś ??? Pozdrawiam MOLNARka i bliżniaki z 24 tygodnia Odpowiedz Link Zgłoś
blizniaki14 molnarka 22.10.07, 14:44 nie denerwuj się dlatego właśnie prawie każda z nas podaje tydzień, w którym się urodziły, wagę itp. wiadomo,że co innego wcześniaki z 36/37 tyg. a co innego z 24 Odpowiedz Link Zgłoś
pata100 do molnarki 22.10.07, 14:45 Rany po co ta ironia, każdy może pytać po to jest to forum. A gdybys czytała wpisy to wiedziałabys w którym tygodniu z jaką wagą i w jakim stanie urodziły się dzidzie koleżanki. Gdy ty urodziłas pewnie tez mialaś wiele pytań i zadawałaś je różnym osobom. Pozdrawiamy Pata i spółka Odpowiedz Link Zgłoś
krokus77 Re: Jak dlugo wasze wcześniaczki leżały w inkubat 22.10.07, 14:46 Jesli dla Ciebie pytanie jest bez sensu to nie musiałas odpowiadać. A jesli chcesz wiedzieć to bardzo pomogły mi wypowiedzi dziewczyn. Za Twoja tez dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
ma2ma Re: Jak dlugo wasze wcześniaczki leżały w inkubat 23.10.07, 15:19 Witaj Krokus77, wiem doskonale co czujesz. MOje bliznieta urodzily sie w 37 tyg ciazy i przez 2,5 doby lezaly w inkubatorach. potem byly juz zze mna, ale w jednego z moich synusiow wystapila silna zoltaczka i musial ics pod lampe i tam spedzil kolejne 2, 5 doby. Juz nie moglam sie doczekac kiedy w koncu pojdziemy do domu-psychicznie nie wytrzymywalam (pomimo fantastycznych polozych i lekarzy)-oni mi bardzo pomogli, pocieszali i dzieki ich wsparciu wytrzymalam a i zoltaczka zoczzzzela ustepowac dosc szybko i tylko lekko zolci wrocilismy w 6 dobie do domu. Zycze ci, abys tez szybko , tak szybko jak mozliwe wrocila do domku i mogla sie tak cieszyc jak ja!!!!!!!!!!!pozdrawiam i trzymam kciuki mocno mocno!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mamaigiiemilki Re: molnarka 22.10.07, 22:26 nie rozumiem tego typu wypowiedzi- nie podoba sie pytanie, nie odpowiadaj- to chyba proste? ja tam sie nie dziwie temu pytaniu, kazda mama chce jak najszybciej wyjsc ze szpitala, a moze te nasze informacje podniosa ja na duchu? Odpowiedz Link Zgłoś
oyate Molnarka!! 23.10.07, 11:03 Moje urodziły się w 36tc i pewnie pomyślała byś że super. Jednak jak zobaczyłam pierwszy raz Kasię to po spadku wagi ważyła 1680!! To nie jest waga dziecka z 36tc. Więc ironia jest nie na miejscu. Nie zawsze wysoki tydzień ciąży oznacza,że wszystko jest ok. Znam dzieci z 29tc, które lepiej sobie radziły niż moje z 36tc. I pamiętaj kto pyta nie błądzi. Szkoda,że "nie pamięta wół jak cielęciem był"!!! Rozumiem,że jak się urodziły Twoje skarby to wszystko wiedziałaś/ Gratulacje, ja po porodzie mojego synka również wscześniaka musiałam się uczyc wszystkiego na nowo. Ale Ty jesteś genialna... Odpowiedz Link Zgłoś
krokus77 Dzieki! 22.10.07, 14:53 Dziękuję Wam za odpowiedzi. Moje aniołki jeszcze leżą ale tak naprawdę to juz wczoraj mieli dac mi synka przynajmniej do karmienia ale nie dostałam go bo ma żółtaczkę i sie naświetla. Corcia jeszcze troszkę polezy bo jeszcze mało je. Ściągam im pokarm Odpowiedz Link Zgłoś
krokus77 Dzieki! 22.10.07, 14:57 wiec mam nadzieje ze szybko nabiorą sił i wrócimy do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
kaka154 30 tc, 1300 i 1100 , apg 6, 44 dzień do domu 23.10.07, 15:02 jak w tytule urodzone w 30tc, problemy z oddychaniem, apg 6, po 14 dniach do jednego wspólnego inkubatora i zaczęly przybierać w tempie geometrycznym, potem do łóżeczka. Do domu wypisane w 44 dniu zycia z wagą 2180 i 2090. Trzymałam Rozalie na rekach jak wazyłam 1400 a Leon 1300 nie całe, a jak miały 1500 i 1350 to je przewijałam. teraz są dla mnie wieeelkie a ważą 4545 i 4425. Pozdrawiam i życze powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
krokus77 Re: Jak dlugo wasze wcześniaczki leżały w inkubat 26.10.07, 13:51 Dzieki kochane. Odzywam sie dopiero teraz bo jestem 3 dobę sama z maluchami i mam pełne ręce roboty. Teraz pisze karmiac Krystiana. Mimo wyczerpania jestem w koncu szczęśliwa ze mam je przy sobie. Tak w pełni to dopiero od dzis bo wczoraj jeszcze Krystian Odpowiedz Link Zgłoś
krokus77 Re: Jak dlugo wasze wcześniaczki leżały w inkubat 26.10.07, 14:04 był naswietlany od żółtaczki wiec wyjmowałam go tylko do karmienia. Wypuszcza nas jak Nikola dojdzie do 1900g. Wczoraj miała 1720 ale ładnie je wiec mam nadzieję ze w przyszłym tygodniu wrócimy do domku. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
ma2ma do krokus_77 27.10.07, 11:19 trzymam za ciebie kciuki, aby mala jak najszybciej przybrala na wadze i abyscie mogli w koncu wrocic do domku i rozkoszowac sie maluchami!!! my jestesmy juz ponad tydzien w domu i jest cudownie, zmeczenie zmeczeniem, ale radosc i dzieci kroluja ponad wszystko. trzymam za was kciuki!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lilka.k Re: Jak dlugo wasze wcześniaczki leżały w inkubat 27.10.07, 13:04 Antoś (waga urodzeniowa: 1470 leżał ok.3 tygodni. Wiadomo, waga po porodzie mu spadła, a musiał dobić do 2 kilo by go wyjęli) Franuś leżał tylko dobę, bo urodził się z wagą 2030. Odpowiedz Link Zgłoś