adina_1 17.07.08, 19:27 Mnie nie bardzo wychodzi, boję się chodzić bez trzymania za rękę. Jak było u Was? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewelina_1 Re: Uwaga! Ruchliwa ulica, jak nauczyć dwójkę nar 17.07.08, 19:41 Nie wiem, w jakim wieku są Twoje dzieci ani jak wygląda droga, po której chodzisz. U mnie jest wąski chodnik, więc na razie (2,5l) nie odważyłabym się iść z nimi bez wózka. Odpowiedz Link Zgłoś
adina_1 Re: Uwaga! Ruchliwa ulica, jak nauczyć dwójkę nar 17.07.08, 19:45 Moje mają 3,3 latka. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaigiiemilki Re: Uwaga! Ruchliwa ulica, jak nauczyć dwójkę nar 17.07.08, 20:30 moje niby wiedza, jak nalezy isc po ulicy, ale...to sa tylko dzieci i nie wiadomo jak zareaguja jezeli po drugiej stronie zobacza cos ciekawego(np. kotka); takze ja tez bym sie bała, jezeli ulica bylaby ruchliwa; Odpowiedz Link Zgłoś
gandzia75 Re: Uwaga! Ruchliwa ulica, jak nauczyć dwójkę nar 17.07.08, 21:38 Moje mają 3,5 roku i nie ma takiej opcji, żeby przy przechodzeniu przez ulicę - nie podawały mamie rączki. Wszędzie mogą chodzić "luzem", ale w tym wypadku - bezwzględnie! Zwłaszcza, że mieszkamy przy naprawdę ruchliwej ulicy i nikt tak nie jeździ 50 km/h. (przy 50 km kierowca, teoretycznie, powinien zdążyć zareagować... - wolę tej opcji nie sprawdzać). Odpowiedz Link Zgłoś
prolens Re: Uwaga! Ruchliwa ulica, jak nauczyć dwójkę nar 18.07.08, 07:33 Jak nauczyć? Jedno bierzesz za jedna reke, drugie za drugą. Tłumaczysz że przez ulicę można tylko za rączkę. Albo przy mamie - bo to jest niebezpieczne. Moi chodza ładnie, nie zawsze za rączkę. Przejeżdżają na rowerkach (wtedy tez ich nie trzymam za rączkę), chodzą ze swoimi wózeczkami. Ale moje dzieci sa spokojne. Odpowiedz Link Zgłoś
blizniaki14 Re: Uwaga! Ruchliwa ulica, jak nauczyć dwójkę nar 18.07.08, 07:55 Mój Antoś ma 3 latka i wie,że przez drogę tylko za rączkę. bliźniaki mają na razie 17 mcy i jeżdżą przy ulicy wózkiem. Jak ja całą trójkę za rękę wezmę, to trudniejsze...???!!! Bo najpewniej się czuję jednak ja je za ręce trzymam przy ruchliwej ulicy. Nie wyobrażam sobie na razie inaczej. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
prolens Re: Uwaga! Ruchliwa ulica, jak nauczyć dwójkę nar 18.07.08, 08:04 Ja tak rozwiazuję taki problem: Basia (starsza) bierze za rączke któregoś malucha i albo wtedy trzymaja się tez mnie albo ida obok mnie i drugiego malca. Czasem jest tak że Basia bierze i Zosię i Krzysia za rączki przechodzą we trójke a ja idę obok. Odpowiedz Link Zgłoś
blizniaki14 prolens 18.07.08, 13:04 no u mnie będzie chyb a podobnie cieszę się,że Antoś starszak to mądry chłopczyk, bo maluszki to jeszcze takie "głuptaski" pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
prolens Re: blizniaki14 18.07.08, 14:57 U mnie tez starsza daje raczej dobry przykład. Poza tym że ich tłucze Ale liczyć na nią moge bardzo, jest spokojna i zrównoważona. A wiesz jak to fajnie wygląda jak trójeczka przechodzi razem przez ulicę trzymając sie za rączki? Kierowcy bez problemu i na dlugo się zatrzymują )) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_i_dzieci Re: Uwaga! Ruchliwa ulica, jak nauczyć dwójkę nar 18.07.08, 10:00 Za ręka chodzą obowiązkowo. Przy mniejszych uliczkach czasem sami, ale zależy od tego jaki mają dzień- grzeczny czy uciekający Zawsze lepiej trzymać bez potrzeby niż puścić w złym momencie Odpowiedz Link Zgłoś
adina_1 Re: Uwaga! Ruchliwa ulica, jak nauczyć dwójkę nar 18.07.08, 21:30 Witam! Dziękuję za wszystkie wypowiedzi, ale chyba źle zadałam pytanie. Mój problem polega na tym, że ja sama boję się chodzić przy ulicy z dziećmi bez trzymania za rączki, bo kiedyś widziałam tragiczny wypadek z udziałem maluszka. Nie chodzi mi o same przejście przez ulicę, ale chodzenie po chodniku wzdłuż jezdni. Od paru miesięcy ćwiczę przy małych uliczkach, tłumaczę do znudzenia jak mają chodzić, ale czuję, że nie jarzą o co biega. Jedno wyrywa się do przodu, drugie wlecze z tyłu i kaplica. Ciekawa jestem w jakim wieku (mniej więcej) dzieciki łapią o co chodzi. Może mamy starszych bliźniąt zabiorą głos? Dodam, że w domu, w parku, na placu zabaw daję im dużo swobody i czuję, że mogę im zaufać, a na ulicy nie. Odpowiedz Link Zgłoś