Dodaj do ulubionych

pielucha w nocy

10.08.08, 20:21
dziewczyny kochanesmilenapiszcie, jak u was przebiegało odpieluchowanie nocne?
moje panny w dzień sa bez pampersa od roku; ale w nocy nadal w nim spia; rano jest zasikany; sa rozne szkoły- albo czekac jak pielucha bedzie sucha jakis czas albo wysadzac w nocy;
ja na razie jestem zwolenniczka tej pierwszej, ale moze warto sprobowac wysadzania?ma to sens?czy lepiej jednak czekac?
prosze, podzielcie sie swoim doswiadczeniemsmile
Obserwuj wątek
    • izabeladrozd Re: pielucha w nocy 11.08.08, 00:19
      hej wiesz to dziwne bo moje 2 dzieci jak przestala korzystac z pieluch w dzien
      to po jakims czasie przestaly w nocy mniej wiecej 2 miesiace corka wrecz jak
      przez sen probowalam jej nalozyc to plakal wrecz sie darla i szarpala bylismy u
      babci na wakacjach wiec nie chcialam zeby zniszczyla lozko mysle ze sproboj im
      dac w ciagu dnia duzo pic zeby potem wieczorem nie byly spragnione i 2 3 godziny
      przed snem nie dawac im pic polozyc spac a po 2 godzinach wysadzic kup podklady
      na wszelki wypadek kiedys widzialm w biedronce takie pojedyncze jednorazowe i
      sproboj ok 2 tygodni robic tak samo i zobaczysz czy podziala a moja kolezanka ze
      swoim synkiem zrobila tak on do kolacji wypijal szklanke soku herbaty i sikal w
      nocy w lozko ale wziela sie na sposob i dawala mu malo slodka herbatke lub taki
      smak soku ktory mu nie bardzo smakowal i tak przestal sikac a ona nastawiala
      sobie zegarek w nocy i wybudzala mlodego ale nie wiem czy to dobrze ja nie budze
      corka sama chodzi czsem sie zdarza ze siedzi na lozku i placze i wtedy musze jej
      pomuc zanosze do lazienki ma teraz 5 lat sama zrezygnowala z pieluch jak miala
      18 miesiecy tylko na spacery jej zakladalam po 3 miesiacach by lipiec przestalam
      zakladac w czasie spacerow a we wrzesniu w nocy miala wtedy 2 latka powodzenia
    • grzalka Re: pielucha w nocy 11.08.08, 16:11
      nic w tym dziwnego nie ma- kontrola nad zwieraczami w dzień, a w
      nocy to dwie zupełnie rózne sprawy, trzylatki jak najbardziej mają
      prawo w nocy tego nie kontrolować (moczenie w nocy do 6 lat jest
      fizjologią)

ja jestem zwolenniczką czekania, czekałam z pierworodną (pozbyła się
      pampersa w dzień w wieku 19 miesięcy, a w nocy dopiero jak miała
      3,5), czekam teraz z jednym bliźniakiem- już przeważnie pampers
      suchy, więc robimy próby bezpampersowe, ale jeszcze nie ma 100%
      skuteczności

generalnie zdejmowałam pampersa po dwóch suchych tygodniach

co do budzenia- wg mnie to męczenie i siebie i dziecka, ale są tacy,
      którzy lubią- z mojej wiedzy wynika, że albo sie kontroluje sikanie
      w nocy, albo nie, więc to wstawanie nie ma większego sensu
    • mamaigiiemilki Re: pielucha w nocy 11.08.08, 20:29
      dzieki dziewczyny za odpowiedzismile
      moje pija duzo w dzien, wieczorem, godzine przed spaniem pija mleko; szczerze
      mowiac to nie dawanie pic 2-3 godz przed snem to jest dla mnie
      niewykonalnesmiletakie meczenie dziecka...
      chetnie poznam jeszcze opinie innych forumeksmile
      • pajesia Re: pielucha w nocy 11.08.08, 23:30
        Jakiś czas temu wzięłam mojego starszego bliźniaka na kolana, porozmawialiśmy,
        że jest już duży, sika do sedesu, pieluchy są niewygodne, gorąco w nich i drapią
        - czy chciałby spać bez pampersa - chciał. Potem z młodszym - przerobiłam to samo.
        rozłożyłam folię na materac i wysadzam w nocy. wygląda to tak: kładę spać i
        jakieś 2 h potem, jak sama się kładę, zanoszę do toalety, gdzie wysadzam na
        stojąco (zimna podłoga, łatwiej wyzwolić odruch), czasem mówią, ze nie będą
        sikać. Potem w nocy - jak wyjdzie - kręcą się, przychodzą do mnie. Jak mnie
        obudzą i mam siłę wstać, to znowu ich wysadzam.
        Bywa, że jak jeden przychodzi do mnie mokry cały ("mamo, nacikałem"
        albo: "mamo, jeśtem cały mokry) - przebieram tegoż i wysadzam drugiego.
        Efekt tego jest taki, że bywa, że cały tydzień pościel na łóżku nie bywa zmoczona.
        ostatniej nocy Tomcio, mimo prób wysadzenia w nocy odmawiał nasiusiania -
        przespał całą noc "na sucho" choć wypił szklankę kompociku przed snem, a w nocy
        poprzedniej nasikał 3 razy w łóżko (mieliśmy rodzinną imprezę, za dużo wrażeń na
        raz dla maluszka)

nastawianie budzika jest bez sensu moim zdaniem, bo wybudza ze snu za bardzo.
    • animkalenny Re: pielucha w nocy 12.08.08, 21:30
      U mnie jeden z chlopcow zaprzestał sikania w nocną pieluche niemal natychmiast
      jak nauczył się korzystać z nocnika. Z drugim trwało to około 2 miesięcy, ale
      zauważyłam że on sikał w pieluchę zaraz po obudzeniu tak więc zabrałam pieluchę
      nocną i śpi bez. Wpadek nie było jak do tej pory. Dodam tylko że jeden z nich
      pije ogromne ilości płynów i to również na noc, ale rzadko się zdarza że wstanie
      w nocy i pójdzie do ubikacji bo przeważnie przetrzymuje do rana. tak więc ja
      proponuje obserwację pieluchy i czekanie smile
    • mamaigiiemilki Re: pielucha w nocy 12.08.08, 21:53
      dzis panny nie chciały załozyc pieluchy...wiec spia bez, heeh; i sie na bank
      posikaja, bo przeciez pielucha byla zawsze rano osikana; zobaczymy...bo ja chyba
      jednak chcialaby zeby ta pielucha byla sucha- wtedy spokojnie mogłyby spac bez
      niej;
      <a ja chodze i zagladam do nich, spia tak slodko, ze szkoda mi ich zwlekac i
      sadzac na nocnik...smile>
      • blizniaki14 Re: pielucha w nocy 13.08.08, 08:40
        Mój Antoś ma 3 latka, czekam aż pielucha będzie sucha. Większość lekarzy mówi,
        by nie wysadzać w nocy, dziecko samo musi do tego dorosnąć, a dokładnie jego
        układ moczowy. Sika w nocy sporo.
        Antoś dużo sypia też w dzień nawet 3,5 godziny + 11 godzin w nocy, w dzień do
        spania też nasika w pieluchę, 3 razy spał ostatnio bez, trzy razy zalał łóżko...
        pozostaje mi czekać...
        za to w dzień, od 1,5 roku nie sika do pieluchy, a od jakiś 2 m-cy zupełnie sam,
        bez wołania, mamy czy taty chodzi do toalety smile więc nie jest źle
        • blizniaki14 acha 13.08.08, 08:44
          mój syn tez dużo pije w dzień, około godzinę przed snem wypija herbatkę, soczek,
          a przed samym położeniem jeszcze 0,5 szklanki wody
          przecież jak dziecku chce się pić, to nie będę mu odmawiać wink
          w nocy wysadzać nie będę na pewno, nigdy tego nie robiłam, nigdy Antosia w nocy
          nie budziłam, on przesypia od dawna całe noce, nie będę mu tego zmieniać, poza
          tym ja też chcę spać wink
          • mamaigiiemilki Re: acha 13.08.08, 12:17
            no wlasnie..tez jestem/bylam tego zdania...ale dzis panny wysadzilam w nocy i
            sie nie posikaly; juz sama nie wiem co robic...
            a one same nie chca pieluch;
            • blizniaki14 Re: acha 13.08.08, 12:26
              to już chyba one zadecydują, może akurat u was już zbliża się moment bez
              pieluchy POWODZENIA
            • blizniaki14 mamaigiiemilki 16.08.08, 20:39
              i jak wam idzie?
              mój synek od kilku dni ma suchą pieluszkę w spaniu dziennym, to już coś wink
              w nocy na razie jeszcze sika smile od dziś przestałam mu dawać wodę przed spaniem,
              pije na ok godz przed zaśnięciem, zobaczymy...
              • mamaigiiemilki Re: mamaigiiemilki 16.08.08, 21:41
                idzie nam taksmile :
                wysadzam tak 2 po zasnieciu;czyli ok.22, jak nie wysikaja sie to ok.23.30;
                wczesniej wysadzalam tez ok.2- 3(czyli dwa razy w nocy) i bylo ok ale dzis w
                nocy mi sie nie chcialo i nad ranem troche sie posikaly- ale spaly dalej w tym
                mokrymsmile
                zobaczymy jak bedzie dalej...jak sie beda posikiwac to chyba na sile zaloze te
                pieluche ale one nie chca...bronia sie przed nia skubane; a mnie ta pielucha
                jakos nie przeraza, mogłyby w niej spac;
                wiec na razie czeka mnie wysadzanie...

gratulujej suchej pieluchy!wg mnie to dobry znak!
                • mamaigiiemilki Re: mamaigiiemilki 16.08.08, 22:38
                  wlasnie zalozylam idze pieluche bo sie posikalasmilejak dla mnie- wystarczy; emka
                  wysadzona- zobaczymy co dalej; pozdrawiam;
                  • blizniaki14 Re: mamaigiiemilki 17.08.08, 08:32
                    czyli i tak nie jest tak źle... nasz nasikał w nocy trochę mniej do
                    pieluchy...zobaczymy może z każdym dniem będzie mniej wink
                    ja nie dam rady wysadzać śpię jak zabita, a za 2 tyg. idę do pierwszej w życiu
                    pracy, wstaję o 5tej, więc muszę się choć trochę wysypiać, poczekam na suche
                    pieluchy, nie mam wyjścia

powodzenia!!! pzdr
                    • mamaigiiemilki Re: mamaigiiemilki 17.08.08, 10:45
                      iga oczywiscie jak spala w pampersie, to wstala z suchym, hehe; a emka do 6
                      jeszcze miala sucho i nie chciala sikac, a jak poszlam do niej 0 7.30 to spala w
                      zasikanym lozku!jednak chyba bede zakladala te pieluchy;nie mam parcia, zeby
                      spaly bez, poczekam na suche;
                      tylko jak je zalozyc, jak diabły nie chca zakladac?chyba jak mocno zasna to je
                      zapampersujesmile))

p.s. powodzenia w pracy!mi sie juz tez wolne konczy i do szkoły marsz!hihi
    • mamakubusia9 Re: pielucha w nocy 13.08.08, 15:34
      Mam też taki problem ze starszakiem. Niby od dłuższego czasu miał
      suchą pieluchę w nocy i mu zdjęliśmy, ale 3-4x w tygodniu zasika
      łóżko. Mąż jest zdania, żeby go wysadzac bo wtedy nie ma wpadek, a
      ja uważam, żeby nie wysadzać bo przecież sam powinien kontrolować
      swój pęcherz, a jak go na śpiocha wysadza to jest bezsensu. Ale sama
      już nie wiem bo wielu ludzi tak właśnie wysadza dzieci i jakoś sie
      uczą
      • hannamay Re: pielucha w nocy 16.08.08, 21:17
        mamakubusia --

nasze dzieci roznia sie wiekiem o 13 dni wiec powiem ze nasza juz od
        czasu kiedy miala 20 mcy nie sika w pieluche w nocy. i tak jak
        wspomnialas my mamy stale pory -zazwyczaj dwa razy w nocy- kiedy ja
        wysadzamy do toalety. jak karmie male to ide automatycznie do niej i
        idziemy dotoalety. tak od poczatku. czasami wczesniej wola ze juz
        potrzebuje do toalety, niby spi jak idziemy do toalety ale jakos
        nauczyla sie sama kontroli bo zawsze wola kiedy wczesniej jest w
        potrzebue i sadzilam ze tak wszystkie mamy robia wlasnie ..

sprobuj go wysadzac nawet na spiaco i zobaczysz ze z czasem
        przyjdzie to samo.
        • trojakowamama Re: pielucha w nocy 17.08.08, 08:21
          Moje mają 3,5 i czekam. Chłopcy budzą się z mokrymi pieluchami, więc
          na noc nie zdejmuję. Córka od jakiegoś czasu przeważnie z suchą, od
          czasu do czasu prosi, żeby jej nie zakładać na noc. Myślę, ze
          niedługo sama ją odrzuci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka