-
Na świąteczny obiad zamierzałam podać długo duszone policzki wołowe, ale mama właśnie poinformowała mnie że kupuje "ćwiartkę" ( tylną konkretnie) więc dobrze byłoby wykorzystać coś z tego mięsa. Za schabem nie przepadam, robiłam już w rormie rolady nadziewanej pieczarkami i rodzinka bardzo chwaliła ale nie chcę się powtarzać. Zainteresował mnie sposób faszerowania w przepisie na schab kresowy - mięso nacinamy wzdłuż i w nacięcia wkładamy masę śliwkowo-orzechową.
Macie inne pomysły na nadzie...
-
Wczoraj kupilam kilka kotletow schabowych bez kosci. Zawinietych jak to tutaj w zwyczju w papier z warstewka foli czyli ok. Dzis odwijam ten schab i patrze z a tam pelno wody wewnatrz a na zewnatrz papier jest suchy. Dodam tez ze caly ten schab z ktorego mi odkrojono kotlety byl zawiniety w folie. Podejrzewam ze mieso bylo zamrozone uprzednio.
-
w zeszłym roku robiłam pierś z indyka z przepisu znanego na tym forum - nadziewaną mieszanką bakalii (figi, żurawina, orzechy itp.). była pyszna. tym razem mam kawał schabu, który powinnam jakoś spożytkować i nie chcę robić ze śliwką czy morelą. wyjdzie z takim nadzieniem jak do indyka? a może jakiś sos do tego? w przyrządzaniu mięs nie jestem wirtuozem, więc będę wdzięczna za sugestie:)
-
Jak mozna osolic schab który wyszedł za słony, czy mozna pomoczyć troche???
-
Witam. Jak upiec szynkę, schab i karkówkę w piekarniku, żeby były soczyste? Jak długo piec, i w jakiej temperaturze i jak marynować? W googlach są przepisy, ale ja chcę od was.
Pozdrawiam.
-
słyszalam o przepisie wg , ktorego wychodzi nam soczysty schab. ponoc gotuje
sie go 1 godzinę i studzi 6 , następnie powtarza się taką operację kilkakrotnie.
Znacie może ten sposób?
-
Zrobiłam schab gotowany z majonezem. Gotowałam 2 razy po 5-10 min. do wody dodałam trochę musztardy (gdzieś na blogu ktoś radził żeby dodać). Co robicie z wywarem? Szumowiny zebrałam i wylałam ale sam wywar jest dość smaczny, choć trochę kwaskowaty.
-
Moi drodzy, chcę na urodzinowy obiad przygotować roladę ze schabu, robiłam kiedyś nadziewną pieczarkami, ale tym razem może nadziać czymś innym, tylko czym? może szpinakiem z fetą? czy dobrze będzie się to komponować? albo jakieś inne nadzienie? no i kolejne pytanie, czy mogę przygotować roladę w sobotę wieczorem, a upiec dopiero w niedzielę? czy nadziać dopiero przed upieczeniem? a można to upiec w rękawie?
Dziękuje za pomoc.Pozdrawiam
-
Mam pytanie do bardziej doświadczonych: jak należycie upiec ww mięso? Nie mogę jeść smażonego, więc nie obsmażam przed wrzuceniem do rękawa. Wcześniej marynuję w zalewie (troszkę oliwy, przyprawy). Potem rozgrzewam piekarnik do 190-200C i w tej temp. piekę kwadrans, po czym zmniejszam temp. do 180C i piekę tak przez godzinę. Efekt - mięso suche jak wiór:P Może coś doradzicie? Pozdrawiam
-
Witajcie,
mam w zamrażarce kawałek schabu z kością,myślę o obiedzie na wtorek.
Znalazłam taki przepis:
Składniki
* schab 1 kg
* cebula 2 szt
* sól 1 łyżeczka
* curry 1 łyżeczka
* pieprz 0,5 łyżeczki
* listek laurowy 1 szt
* olej
Sposób przyrządzenia
Schab natrzeć solą, pieprzem oraz curry na 12 godzin przed pieczeniem.
Odstawić w chłodne miejsce. Piec schab w brytfannie zawinięty w folii około
40-50 minut w zależności od grubości schabu. Cebul...
-
czy pieczony, obojętnie. taki przepis na schab, gdzie wyjdzie też
pyszny sosik. wystarczy link, tylko sprawdzony:)
robiłam już 2x z googli ale nie wyszedł mniamuśnie :(
-
Jeśli ktoś pamieta i robił wędlinę z tego przepisu a'la parmeńskie czy tez inaczej zwane "schab w skarpetce" ? Bo właśnie jeste w trakcie suszenia schabu i w jednym miejscu pojawił sie mały ale jednak lekki biały nalot ??? zeskrobać czy wywalić ?
-
Zamarynowany w winie i przyprawiony już jest. Nie piekłam jeszcze dziczego
schaby a nie chcę takiego dobrego mięsa zmarnować, więc pytam was, jak
najlepiej go zrobić? W rękawie, czy bez? Ile i w jakiej temperaturze? Będziemy
go robić dzisiaj, więc bardzo proszę o jakieś szybkie reakcje. Z góry dziękuję.
-
Mam zamiar kupic schab firmy Krakus- widzialam takie w sklepie. Jak go upiec
zeby nie był twardy.
Kiedys próbowałam upiec normalny ale był twardy bee
-
Był kiedyś tutaj na forum przepis na schab robiony w damskiej skarpetce. Wyszukiwarka milczy. Czy ktoś ma linka do tego przepisu.
Z góry dziękuję.
-
Chcialabym zrobic pieczony schab ze sliwka i zalac go jakas
galareta. Taka jak sie czesto pieczenie pokrojone w kawalki podaje.
Czy moglby mi ktos podpowiedziec jak cos takiego sie robi? Czy to
jest tylko woda z zelatyna? i tym polewam mieso, czy cos innego?
Pytanie pewnie banalne, ale naprawde nie mam pojecia. Z gory
dziekuje.
-
witajcie, pytanie do tych, którzy ten eksperyment mają za sobą :)
czy schab, już po odlaniu soków, zawinięty, wydziela intensywny zapach? albo w ogóle zapach?
pytam dlatego, bo moją jedyną możliwością jest powiesić go sobie nad łóżkiem :). poza tym mam współlokatorkę, która nie je mięsa, o ile widok dyndającego schabu mogłaby przełknąć to obawiam się, że zapachu już by nie "zniesła".
-
Witam wszystkich. Jutro zwalają mi si na głowę goście a ja kompletnie
zapomnialam, że sklepy będą zamknięte. W lodówce mam kawał schabu z kością. Co
z niego zrobić? Pociąć czy w calości? jestem początkująca w robieniu mięs więc
wdzięczna będę za porady i przepisy. Szukalam w sieci, ale wiekszośc przepisów
jest na pieczenie ze schabu bez kości a nie wiem czy obecnośc kości wpływa na
czas pieczenia i w ogóle.
-
Witam serdecznie,
chciałam u Was sie poradzić. Mam gości w tym tygodniu, i planuję na drugie danie podać roladę ze schabu. Mam ładny kawałek schabu ok. 1,5 kg - niezbyt chudy, więc będzie soczysty. Planuje rozciąć go na plat, zrobić nadzienie - i tu mam dylemat, zrobić andziecie z podgrzybków suszonych, namoczonych uprzednio, obsmażonych z cebulką, czy zrobić z podgrzybków zamrożonych - uprzednio podgotowanych, i również odmrożonych, obsmażonych z cebulką? Czy te odmrożone nie będą takie ...
-
ze sliwka , aby nie byl zbyt suchy? Chodzi mi bardziej o sposob pieczenia, nie mam termoobiegu , chcialabym ten schab podac na zimno. Z gory bardzo dziekuje za rady :)