Forum   schab

schab

(205 wyników)
  • Na świąteczny obiad zamierzałam podać długo duszone policzki wołowe, ale mama właśnie poinformowała mnie że kupuje "ćwiartkę" ( tylną konkretnie) więc dobrze byłoby wykorzystać coś z tego mięsa. Za schabem nie przepadam, robiłam już w rormie rolady nadziewanej pieczarkami i rodzinka bardzo chwaliła ale nie chcę się powtarzać. Zainteresował mnie sposób faszerowania w przepisie na schab kresowy - mięso nacinamy wzdłuż i w nacięcia wkładamy masę śliwkowo-orzechową. Macie inne pomysły na nadzie...
  • Wczoraj kupilam kilka kotletow schabowych bez kosci. Zawinietych jak to tutaj w zwyczju w papier z warstewka foli czyli ok. Dzis odwijam ten schab i patrze z a tam pelno wody wewnatrz a na zewnatrz papier jest suchy. Dodam tez ze caly ten schab z ktorego mi odkrojono kotlety byl zawiniety w folie. Podejrzewam ze mieso bylo zamrozone uprzednio.
  • w zeszłym roku robiłam pierś z indyka z przepisu znanego na tym forum - nadziewaną mieszanką bakalii (figi, żurawina, orzechy itp.). była pyszna. tym razem mam kawał schabu, który powinnam jakoś spożytkować i nie chcę robić ze śliwką czy morelą. wyjdzie z takim nadzieniem jak do indyka? a może jakiś sos do tego? w przyrządzaniu mięs nie jestem wirtuozem, więc będę wdzięczna za sugestie:)
  • Jak mozna osolic schab który wyszedł za słony, czy mozna pomoczyć troche???
  • Witam. Jak upiec szynkę, schab i karkówkę w piekarniku, żeby były soczyste? Jak długo piec, i w jakiej temperaturze i jak marynować? W googlach są przepisy, ale ja chcę od was. Pozdrawiam.
  • słyszalam o przepisie wg , ktorego wychodzi nam soczysty schab. ponoc gotuje sie go 1 godzinę i studzi 6 , następnie powtarza się taką operację kilkakrotnie. Znacie może ten sposób?
  • Zrobiłam schab gotowany z majonezem. Gotowałam 2 razy po 5-10 min. do wody dodałam trochę musztardy (gdzieś na blogu ktoś radził żeby dodać). Co robicie z wywarem? Szumowiny zebrałam i wylałam ale sam wywar jest dość smaczny, choć trochę kwaskowaty.
  • Moi drodzy, chcę na urodzinowy obiad przygotować roladę ze schabu, robiłam kiedyś nadziewną pieczarkami, ale tym razem może nadziać czymś innym, tylko czym? może szpinakiem z fetą? czy dobrze będzie się to komponować? albo jakieś inne nadzienie? no i kolejne pytanie, czy mogę przygotować roladę w sobotę wieczorem, a upiec dopiero w niedzielę? czy nadziać dopiero przed upieczeniem? a można to upiec w rękawie? Dziękuje za pomoc.Pozdrawiam
  • Mam pytanie do bardziej doświadczonych: jak należycie upiec ww mięso? Nie mogę jeść smażonego, więc nie obsmażam przed wrzuceniem do rękawa. Wcześniej marynuję w zalewie (troszkę oliwy, przyprawy). Potem rozgrzewam piekarnik do 190-200C i w tej temp. piekę kwadrans, po czym zmniejszam temp. do 180C i piekę tak przez godzinę. Efekt - mięso suche jak wiór:P Może coś doradzicie? Pozdrawiam
  • Witajcie, mam w zamrażarce kawałek schabu z kością,myślę o obiedzie na wtorek. Znalazłam taki przepis: Składniki * schab 1 kg * cebula 2 szt * sól 1 łyżeczka * curry 1 łyżeczka * pieprz 0,5 łyżeczki * listek laurowy 1 szt * olej Sposób przyrządzenia Schab natrzeć solą, pieprzem oraz curry na 12 godzin przed pieczeniem. Odstawić w chłodne miejsce. Piec schab w brytfannie zawinięty w folii około 40-50 minut w zależności od grubości schabu. Cebul...
  • czy pieczony, obojętnie. taki przepis na schab, gdzie wyjdzie też pyszny sosik. wystarczy link, tylko sprawdzony:) robiłam już 2x z googli ale nie wyszedł mniamuśnie :(
  • Jeśli ktoś pamieta i robił wędlinę z tego przepisu a'la parmeńskie czy tez inaczej zwane "schab w skarpetce" ? Bo właśnie jeste w trakcie suszenia schabu i w jednym miejscu pojawił sie mały ale jednak lekki biały nalot ??? zeskrobać czy wywalić ?
  • Zamarynowany w winie i przyprawiony już jest. Nie piekłam jeszcze dziczego schaby a nie chcę takiego dobrego mięsa zmarnować, więc pytam was, jak najlepiej go zrobić? W rękawie, czy bez? Ile i w jakiej temperaturze? Będziemy go robić dzisiaj, więc bardzo proszę o jakieś szybkie reakcje. Z góry dziękuję.
  • Mam zamiar kupic schab firmy Krakus- widzialam takie w sklepie. Jak go upiec zeby nie był twardy. Kiedys próbowałam upiec normalny ale był twardy bee
  • Był kiedyś tutaj na forum przepis na schab robiony w damskiej skarpetce. Wyszukiwarka milczy. Czy ktoś ma linka do tego przepisu. Z góry dziękuję.
  • Chcialabym zrobic pieczony schab ze sliwka i zalac go jakas galareta. Taka jak sie czesto pieczenie pokrojone w kawalki podaje. Czy moglby mi ktos podpowiedziec jak cos takiego sie robi? Czy to jest tylko woda z zelatyna? i tym polewam mieso, czy cos innego? Pytanie pewnie banalne, ale naprawde nie mam pojecia. Z gory dziekuje.
  • witajcie, pytanie do tych, którzy ten eksperyment mają za sobą :) czy schab, już po odlaniu soków, zawinięty, wydziela intensywny zapach? albo w ogóle zapach? pytam dlatego, bo moją jedyną możliwością jest powiesić go sobie nad łóżkiem :). poza tym mam współlokatorkę, która nie je mięsa, o ile widok dyndającego schabu mogłaby przełknąć to obawiam się, że zapachu już by nie "zniesła".
  • Witam wszystkich. Jutro zwalają mi si na głowę goście a ja kompletnie zapomnialam, że sklepy będą zamknięte. W lodówce mam kawał schabu z kością. Co z niego zrobić? Pociąć czy w calości? jestem początkująca w robieniu mięs więc wdzięczna będę za porady i przepisy. Szukalam w sieci, ale wiekszośc przepisów jest na pieczenie ze schabu bez kości a nie wiem czy obecnośc kości wpływa na czas pieczenia i w ogóle.
  • Witam serdecznie, chciałam u Was sie poradzić. Mam gości w tym tygodniu, i planuję na drugie danie podać roladę ze schabu. Mam ładny kawałek schabu ok. 1,5 kg - niezbyt chudy, więc będzie soczysty. Planuje rozciąć go na plat, zrobić nadzienie - i tu mam dylemat, zrobić andziecie z podgrzybków suszonych, namoczonych uprzednio, obsmażonych z cebulką, czy zrobić z podgrzybków zamrożonych - uprzednio podgotowanych, i również odmrożonych, obsmażonych z cebulką? Czy te odmrożone nie będą takie ...
  • ze sliwka , aby nie byl zbyt suchy? Chodzi mi bardziej o sposob pieczenia, nie mam termoobiegu , chcialabym ten schab podac na zimno. Z gory bardzo dziekuje za rady :)
Pokaż wątki z forum:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?