Dodaj do ulubionych

Jak to zrobić?

08.02.09, 18:50
Drogie mamy, moi chłopcy dobijają właśnie do 8 m-cy i nasz dotychczasowy rozkład dnia przestaje im odpowiadać. Główny problem mamy z drzemkami, przestajemy się mieścić wink w czasie!
Do tej pory wyglądało to tak:
ok.7.00 pobudka
ok.7.30 mleko w łóżeczku i dalsze spanie
ok. 9.00 pobudka
ok.11.00 jedzonko
ok.12.00 drzemka min.40 minut, zwykle na spacerze
ok.14.30 obiadek
ok.15.40 druga drzemka
ok.17.30 podwieczorek
ok.19.00 kapiel, itd; spanie od 20.30
No a teraz chłopcy nie chcą tak szybko spać po obiadku. Padają dopiero ok. 16.40 i spaliby pewnie gdzieś do 18.30 a ja wstrętna mama ich wybudzam żebyśmy zaczęli "ciszę nocną" o normalnej godzinie.
I co mam im poprzestawiać? Z pewnością potrzebują jeszcze tego popołudniowego snu. Jak Wy sobie z tym radzicie i co mi doradzacie? Bardzo zależy mi by to "wyprostować" nim wrócę do pracy crying. Pozdrawiam!

Obserwuj wątek
    • 3-mamuska Re: Jak to zrobić? 08.02.09, 19:49
      witam ja przestawialbym to jedzonko 0 11 na 12 i to na obiadek i po obiadku
      dluzsza drzemka jedna ok 12.30-14 po drzemce moze byc danie i dlej tak samo o
      17,30 deser a o 9 rano moze byc lekkie sniadanie zeby dotrwali do 12
      moj synek 0 8 pije mleczko i dalej spi, ok 9 je sniadanko, o 12 objadek zupa ,o
      15 butla i zasypia ide wtedy odebrac dzieci ze szkoly spi w wozku jak wstaje po
      1.5 godzinny to albo 2 danie albo deser ,ok 20 kolacja po kolacji dostaje
      jeszcze mleko i idzie spac ok 23.30 daje mu mleczko bo wtedy wytrzymuje do 8 rano
    • ania61 Re: Jak to zrobić? 08.02.09, 19:51
      Ja na twoim miejscu zrezygnowałanbym z tej porannej drzemki po mleczku i
      przetrzymałabym towarzystwo do 9,30-10.00
    • tscina Re: Jak to zrobić? 09.02.09, 10:23
      no ja mam dokładnie ten sam problem co Ty
      moi śpią 2 godziny do południa, potem na spacerze do 16 Ale mimo tych drzemek
      około godziny 18 widać, że są już zmęczeni po całym dniu Są marudni, jęczą i
      najlepszym rozwiązaniem byłoby położenie ich tak wcześnie spać A ja wstrętna
      mama chcę ich przetrzymać do 20 by potem spali do rana tzn. 8 Czasem zasypiają
      ale i tak ich jeszcze wybudzam I póki co tak chyba musi być
    • joas_ia Re: Jak to zrobić? 12.02.09, 23:08
      Dziękuję Wam drogie Mamy za odzew. Trochę się poprzestawialiśmy i faktycznie
      mamy drzemkę ok.12.30-13.30/14.00 (po spacerze). Po południu właściwie spanie
      zanika. Tylko jeden synek drzemie ok. 40 minut. Natomiast ten drugi absolutnie
      odmawia spania, ale lepiej śpi rano i przed obiadkiem. Chłopaki nadal budzą się
      ostatecznie ok.9.00/9.30. Mam nadzieję, że w końcu oboje zrezygnują z tej
      drzemki po obiadku. Będziemy mieć więcej czasu dla siebie kiedy będę wracać z
      pracy. Nie wiem jednak czy jak na maluchy które kończą 8 m-cy to wystarczy tego
      spania ( synek który nie śpi po obiedzie dociąga do kąpieli ale tak ledwo...
      ledwo...). A ja mam już chyba jakąś obsesję z tym spaniem wink
      • bweiher Re: Jak to zrobić? 13.02.09, 15:58
        Ja naszych przestawiłam z dwóch drzemek na jedną długą. Wstają ok 8-9.00 i
        prawie że siłą trzymam ich do tej 12.00.I wtedy mam wolne na bite 2 godziny(tak
        mi spali 2 drzemki po 1 godzinie).Potem obiadek i krótki spacerek(na dłuższym
        zasypiają w wózku).Po 18 idą się kąpać,co ich trochę otrzeźwi,ok 19.00 do
        wyra(starszak ogląda dobranoc).No i o 20.00 już cała trójka śpi a ja mam wolne.
        Ale nasi mają już rok,do tej pory też spali dwa razy.Ok.11.00(godzinkę) i o
        16(godzinkę).I też po 19.00 do wyrowa.A więc stwierdziłam że ich nauczę jednej
        drzemki.Oczywiście zdarza się jeszcze że dwa razy śpią.Czasami szybciej się rano
        obudzą,albo w samochodzie się zdrzemną...
        • blizniaki8 Re: Jak to zrobić? 24.02.09, 10:21
          Niech Pani kupi im gwiazdkę usypiającą fisher price. Moi nauczyli
          się na gwiazdce że jak mąż włącza o 20.30 idą spać i nie ma
          marudzenia, mniej śpiący oglądał na początku obrazki wyświetlane na
          suficie i wtedy usypiał a teraz to już sami domagają się drzemek i
          spania o stałej porze. Wstają o 9 rano wyspani. Potem drzemki
          punktualnie o 11, 14 i 17, zasypiają obaj, każdy dostaje wtedy
          przytulankę którą ma tylko do usypiania, dodatkowo zasłaniam okna.
          Moi śpią tak już od 3 mca. Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka