Dodaj do ulubionych

Czy przed okresem może silnie boleć brzuch?

11.01.12, 10:52
Że może pobolewać, to wiem, ale czy może stale boleć (dzień i noc) na kilka dni przed miesiączką?
Znów mam comiesięczny horror z córką. Byłam z nią 2 miesiące temu u ginekologa i wyszlo, że jest zdrowa, a boleć musi. Ma brać leki przeciwbólowe i rozkurczowe. Zwykle brzuch bolał ją w dniu mającej nadejść miesiączki. Teraz córka wije się od wczorajszego świtu. Podaję jej zalecane przez lekarza leki: buscopan, vegantalgin-czopek i i buprom max. Już drugą dobę ją boli, nie mija po lekach, choć jest niewielka ulga.
Nie chcę wyjśc na panikarę, ale idę z nią dziś na SOR, bo córka wskazuje jednak prawe podbrzusze, biodro i nogę. Pół roku temu miała zapalenie wyrostka (pisałam Wam o tym), ale się odetkał w ostatniej chwili i operację odwołano. Co ciekawe wtedy też miała okres... Teraz go nie ma, a bóle są trudne do zniesienia.
Jak się co miesiąc będzie powtarzać akcja z lekarzem i SORem to nas w końcu zaczną olewać.
Sama nie wiem co robić...
Obserwuj wątek
    • mniemanologia Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 11.01.12, 10:56
      Może. Z wymiotami włącznie. Podobno mija po urodzeniu dziecka. U mnie to zadziałało.
      • zebra12 Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 11.01.12, 11:00
        No to jak rozróżnić zapalenie wyrostka od bólów zwiastujących miesiączkę?
        • mniemanologia Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 11.01.12, 11:05
          Nie wiem sad
          Do lekarza.
        • yoka1 Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 11.01.12, 11:22
          sprawdzić cy umie dźwignąć nogę, zgiąc ją w stronę podbrzusza, kucnąć. Podobno przy ostrym wyrostku nie do zrobienia
          • ahnesa.m Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 11.01.12, 12:08
            no właśnie, to mi sprawdzali na sorze, na leżąco zgiąć nogę, przyciągnąć zgiętą do siebie - nie do zrobienia przy wyrostku.
            co do bólu przed okresem, to może niestety, czasem tak, że chodzić się nie da ;/ mnie czasem pomagał ketonal, dopóki się nie zatrułam, pyralgina, ibuprom. buscopan to na lekki ból uncertain
    • shellerka Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 11.01.12, 11:02
      ja tak miałam jako nastolatka. masakra. tak z dzień przed okresem miałam takie bóle, jakbym miała nie wiem jaki roztrój żołądkauncertain pomagały ciepłe okłady i tabletki przeciwbólowe + sen.
      minęło tak po dwudziestce gdzieś.
      teraz za to mam migreny przed okresem uncertain

ale zbadałabym córkę jakimś usg, znaczy się poprosiłabym lekarza żeby zbadałwink żeby wykluczyć jakieś badziewia w stylu jajników policystycznych itp.
    • angazetka Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 11.01.12, 11:09
      Oczywiście, że może, do mojej ciotki parę razy pogotowie przyjeżdżało z tego powodu. Z tym że ból w prawej części brzucha i nodze to jednak bardziej wyrostkowy mi się wydaje.
    • princy-mincy Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 11.01.12, 11:21
      moze znow jej sie ten wyrostek zatkal?
      moze owulacja akurat z prawego jajnika, wiec dodatkowo podraznia wyrostek?
      corka moze nie miec stanu ostrego w wyrostku, ale ten podostry, przewlekly

jedz na SOR, wyrostek to niby nic takiego, ale jesli peknie i dojdzie do zapalenia otrzewnej, to mozna umrzec
      • ahnesa.m Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 11.01.12, 12:10
        poza tym jeszcze jak to nie wyrostek, to na sorze pewnie dostanie kroplówkę rozluźniającą, to powinno pomóc na trochę.
    • caroninka Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 11.01.12, 11:28
      Od pierwszego okresu, az do ciazy, mialam takie sensacje miesiaczkowe. Wspolczuje Twojej corce. Nie podpowiem, co pomaga, bo mnie nie pomagalo nic. Pogotowie i utrata przytomnosci prawie co miesiac... Bole identyczne mialam wlasnie na wyrostek, na ostatnia chwile mnie cieli, wiec ja bym radzila na zimne dmuchac.
      Pozdrawiam
      • imsad Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 11.01.12, 12:12
        Co do wyrostka to podobno nie można zgiętej nogi podciągnąc do brzucha.
        Co do bólu to mam tak od 25 lat czyli od pierwszej miesiączki. Mam tyłozgięcie. Jajniki badane co parę lat (nie są policystyczne). Ból mnie paraliżuje - boli podbrzusze - jak przy porodzie, bolą nogi, plecy ,jest biegunka i wymioty. Biorę masę środków przeciwbolowych (bardzo silnych na receptę) . Po urodzeniu corki bole ustaly na 3 lata po czym wszystko wróciło do "normy" .
        W pierwszy dzień okresu nie jestem w stanie nic zrobić - w pracy albo biorę dzien wolny albo jadę na lekach ktore mnie totalnie otępiają. Kilka lat brałam tabsy hormonalne (antykoncepcja) ktore uwolniły mnie od bólu lecz mialam inne skutki uboczne. Żyję z tym bólem tyle lat i nic nie pomaga. Pomagam sobie ciepłym termoforem -lekko niweluje ból.
      • atowlasnieja Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 13.01.12, 18:25
        A ile miałaś lat gdy zaszłaś w ciążę?
        • caroninka Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 13.01.12, 22:01
          Urodzilam w wieku 27 lat. Nie wiem jak beda wygladac kolejne lata, ale teraz nie narzekam, nie mam boli przedmiesiaczkowych wogole i okres o wiele krotszy. Za to w czasie owulacji mnie bol rozsadza teaz, ledwo sie ruszac moge... Jakby nie bylo, przyszlo nam cierpiec...
    • dorota.alex Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 11.01.12, 13:08
      jak już wykluczycie ten wyrostek, to oprócz lekow przeciwbolowych daj córce No-spa. Miałam takie bóle, przeszły dopiero po porodzie. 3 No-spy i 3 Apapy i do łóżka sad
      • oliwka2009 Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 11.01.12, 15:00
        Daj zna co z corka. Ja mialam takie bole zaczynaly sie od plecow pozniej brzuch i promieniowalo na nogi-po porodzie taki sam bol. Zemdlec tez sie zdarzalo. Jedyne co mi pomaga to tabletki anty.
      • zebra12 Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 12.01.12, 05:36
        Ani nospa ani apap na nią nie działa wcale. Bierze ketonal, ibuprom, vegantalgin, ale czopek, bo doustny też miernie działa.
        • paartycja Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 12.01.12, 06:57
          a ile córka ma lat?
          może warto pomyśleć o pigułkach-jednej z piszących tu pomogły to może i twojej córce pomogą.wątroby nie rozwalą bardziej niż ta mieszanka,którą sobie serwuje..
          • kosher_ninja Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 12.01.12, 09:13
            Zgadzam się. Ja zaczęłam żyć normalnie, kiedy w końcu przepisano mi hormony. Bałam się, że nie zdam matury. Byłam pewnie jedną z niewielu osób, której rodzice przypominali "weź tabletkę, weź tabletkę".
            I brałam te tabletki od 18 roku życia. Potworne bóle skończyły się, jak miałam około 25 lat. W ciąże zaszłam za pierwszym razem, chociaż raz trafiłam na panią doktor, która na mnie nawrzeszczała, że po kilku latach brania tabletek na pewno jestem bezpłodna sad
          • zebra12 Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 12.01.12, 13:09
            Ma 14 lat. Nie może brać hormonów.
    • kosmitka06 Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 12.01.12, 08:56
      Moja koleżanka kiedyś miała takie silne bóle (wówczas miała ok 20 lat). Często było tak że brała 2 dni wolnego w pracy bo nie wytrzymywała, raz zdecydowała się przyjechać to niemalże zasłabła. Z tego co wiem też brała jakieś leki przeciwbólowe i rozkurczowe. Jednak ją bolało podczas miesiączki.
      Mnie zaś czasami bardzo boli rano (zwykle kiedy zjadam 2 opakowania pigułek anty na raz), no ale nst dzień a czasami po kilku godzinach wszystko wraca do normy.
      • mnb0 Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 12.01.12, 09:05
        >zwykle kiedy zjadam 2 opakowania pigułek anty na raz
        Jesz je zamiast sniadania?
        • kosmitka06 Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 12.01.12, 09:08
          Nie... nie robię 7 dniowej przerwy...
    • schere Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 12.01.12, 09:12
      Nastolatkę może i to bardzo.
      Ja, normalnie, poród lżejszy miałam niż niektóre bóle miesiączkowe.
      Współczuję dziewczynie, bo to męka straszna.
      Może nospa (no-spa?) pomoże, działa rozkurczowo.
      • aqua48 Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 12.01.12, 13:18
        U mnie podobnie - poród lepiej zniosłam (krótszy był) niż niektóre bóle miesiączkowe podczas których zwijałam się z bólu na podłodze i nie wiadomo było kiedy to się skończy, koleżanka co miesiąc leciała na pogotowie po zastrzyk przeciwbólowy, nic innego na nią nie działało. Druga brała w tym czasie zwolnienie z pracy.
    • leila78 Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 12.01.12, 13:37
      Hmm, mi też jako nastolatce wszyscy mówili, że tak już musi boleć i już. brałam tony leków najróżniejszych. nie pomagało nic - no może trochę pyralgina w końskiej dawce. i tak co miesiąc horror. aż w końcu po 20 zaczęłam regularnie mdleć z bólu. raz nawet wylądowałam w szpitalu z podejrzeniem pozamacicznej i na nic były tłumaczenia, że nie ma na to akurat szanswink i tak dalej cierpiałam sobie. do kolejnego omdlenia. po latach okazało się, ze to co, rzekomo, było normalne to endometrioza. u mnie na tamten moment bardzo zaawansowana. z biegu wylądowałam na stole. trafiłam na bardzo dobrych lekarzy (klinika), którzy tłumaczyli mi, że aż taki ból nie jest normalny. gdyby zdiagnozowano mnie prawidłowo wcześniej uniknęłabym wieloletniego leczenia i kilku operacji. niepłodności, będącej wynikiem całej choroby, też. IMO poszukaj dobrego lekarza. żeby wykluczyć endometriozę bada się pomocniczo marker CA 125. na usg nie zawsze widać. to tak z grubsza. nie lekceważcie tego.
    • zebra12 Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 12.01.12, 16:13
      Byłyśmy na SORze. Nic nie wyszło. USG ok, ale pęcherz niewypełniony i przez to jajniki i wyrostek nie dały się zbadać. Ale leukocyty w normie. Brzuch tkliwy, bolesność w prawym podbrzuszu. Okresu nie ma, dziś 3 doba bólu...
    • zebra12 Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 13.01.12, 13:22
      Brzuch boli nadal z tym, że dziś dostała okres. Od 2 dni ma zmieniony smak i np jedząc ser myśli, że to ryba itd. Czy to może mieć jakiś związek ze sobą?
      • yoka1 Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 13.01.12, 14:29
        a głowa ją boli/bolała? Bo to może mieć związek, często przy mocnyc bólach głowy / migrenach ma sięzmieniony smak.
        Pytam, bo kiedyś pisałaś Zebro o omdleniach zdaje się łwąsnie u córki.
        • zebra12 Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 13.01.12, 17:09
          Często miewa bóle głowy, ale teraz boli ją tylko brzuch.
          • andaba Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 13.01.12, 17:17
            Nie ma jakiejs torbieli na jajniku?
            Ja pamiętam takie hece u kolezanki z liceum własnie przy torbieli. Mnie tez boli, tyle że raczej pobolewa, a nie rąbie przez trzy dni.

Ciążę wykluczasz na 100%?

• zebra12 Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 13.01.12, 17:20
              Ciążę wykluczam, bo miała USG wczoraj, dziś dostała spodziewany na dziś właśnie okres, poza tym nawet chłopaka nie ma. Ze szkoły wraca do domu. Jajniki miała badane 2 miesiące temu u ginekologa - też miała USG.
              • andaba Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 13.01.12, 17:22
                Wiesz, usg może nie wykazac bardzo wczesnej ciąży. Co nie znaczy, ze sie upieram.

Może ktoś miał rację z tą endometriozą? Marker jej możesz zrobić...
                Jak chcesz to mogę ci dać namiary na lekarza, do którego mam zaufanie...
                • zebra12 Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 13.01.12, 17:28
                  Ona ma bóle od długiego czas. Raz większe raz mniejsze. Dlatego byłyśmy u ginekologa. Naprawdę ciąży nie podejrzewam. Chyba jej test na SORze robili.
                  Ginekolog wykluczył endometriozę. Ona ma 14 lat więc musi iść od ginekologa dla nastolatek. Pytałam w NFZ.
                  • andaba Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 13.01.12, 17:32
                    No widzisz, a mnie na forum wysyłali do zwykłego z 11-latką...
                    Chyba w Prokocimiu tylko jest, no nie?
                    Tak czy siak upierałabym się przy diagnostyce, takie bóle to nie jest cos, co można zlekceważyć. Nawet jeżeli nie ma to żadnej poważnej przyczyny somatycznej, to skutki psychiczne u takiej młodej dziewczyny mogą być spore.
                    • zebra12 Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 13.01.12, 17:48
                      Nie, są jeszcze dwie poradnie w centrum miasta - wszystko wiem właśnie z NFZ, bo zadzwoniłam tam po info.
                  • leila78 Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 13.01.12, 17:40
                    a ciekawe na jakiej podstawie gin wykluczył endometriozę. no chyba, że jasnowidzem jest. jak ja słyszę o takich konowałach to mnie telepie! popatrzył sobie na obraz usg i zgadł? po czymś takim zmieniłabym lekarza.
                    • zebra12 Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 13.01.12, 17:47
                      No ja nie mam doświadczenia w tej kwestii, ale USG jej robił - to nie widać?
                      • andaba Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 13.01.12, 17:50
                        Chyba niekoniecznie.

Najpewniejszym sposobem jest laparoskopia.
                        • zebra12 Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 13.01.12, 17:58
                          No to ja już nie wiem, gin mi zaręczał, że wszystko ok, a córka kona z bólu.
                          Ale ja nie wiem, czy to tylko od miesiączki. Często jest jej niedobrze, potrafi nawet tydzień wymiotować. Albo czuje mdłości, albo głód. Do tego brzuch ma tkliwy - wg chirurga - bez obrony mięśniowej. Sama nie wiem co o tym myśleć. I jeszcze zaburzenia smaku...
    • ulas123 Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 13.01.12, 17:59
      Miałam od początku miesiączkowania, ból, skurcze - takie z wyczuwalnym szczytem skurczu, jak opowiedziałam dokładnie lekarzowi to mi powiedział, że takie to są skurcze porodowe.
      Pomaga jedynie tramal - dziecku pewnie się nie podaje, i duże ilości magnezu, maxymalna dawka z opakowania, ale trzeba przynajmniej 2 tygodnie brać żeby był jakiś efekt.
      • andaba Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 13.01.12, 18:05
        Pomysł z magnezem jest niegłupi...

Ale jak pisze poprzedniczka - takim kategorycznym zaprzeczeniom w tym wypadku bym nie ufała, USG może endometriozę zdiagnozować, ale nie musi, zwłaszcza u młodziutkiej dziewczyny.

Może byc też tak, że to w ogóle nie są problemy ginekologiczne tylko jakiś zespół nadwrażliwego jelita. Może jeszcze by terzeba gastroenterologa nawiedzić?
        • zebra12 Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 13.01.12, 19:21
          Tak zrobię. Mam już dośc wiecznie narzekającej córki.
          • ivaz Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 14.01.12, 12:21
            Bardzo współczuję twojej córca, ja ma 37 lat dwie ciążę i do tej pory zdarza mi się zemdleć z bólu. Jako nastolatka i młoda dziewczyna byłam regularną klientka pogotowia, mdlałam z bólu, nie raz zabierało mnie ze środka ulicy, orócz tego wymiotowałam, miałam biedunkę, byłam biała jak ściana,dłonie miałam jak trup, a usta miałam otoczone fioletową obwódką, wyglądałam jak topielica, jedynie pomagała mi bardzo silny zastrzyk przeciwbólowy, dopiero gdy miałam ok 20 lat pewna starsza pani podzieliła się ze mną dobrą radą któą do tej pory stosuję, otóż gdy zaczynają się u mnie bóle wlewam do szklanki 100 ml koniaku piję duszkiem (ble) za 15 minut czuję się jak nowo narodzona, alkohol rozrzedza krew pewnie dlatego mnie puszcza, no ale twoja córka za młoda na takie lekartswo
            • ulas123 Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 14.01.12, 13:30
              po ustaniu działania alkoholu nie zaczyna znów boleć? długo Cię zwykle bolało? kilka godzin? dni?
          • hanco Re: Czy przed okresem może silnie boleć brzuch? 14.01.12, 12:55
            Zebro, wysłałam maila na gazetowego.
    • zebra12 Nie ma poprawy, a okres się kończy... 16.01.12, 08:19
      No dobra. Brzuch nadal boli!! Codziennie, każdego dnia. Boli w prawym podbrzuszu.
      Co teraz?
      • andaba Re: Nie ma poprawy, a okres się kończy... 16.01.12, 08:51
        Do lekarza, wydębić skierowanie do szpitala, niech diagnozują.
        Może to wyrostek, może jakiś inny fragment jelita, może jajnik?
        • zebra12 Re: Nie ma poprawy, a okres się kończy... 16.01.12, 08:59
          Idę dziś na 16:40 do lekarza. Pewnie da skierowanie do szpitala. A tam znów nas odeslą..
      • schere Re: Nie ma poprawy, a okres się kończy... 16.01.12, 09:56
        No to teraz już trzeba szukać innej przyczyny bólu, bo raczej niemożliwe żeby bóle miesiączkowe tyle trwały.
        Chyba się nie obędzie bez szpitalnej diagnozy. Za długo to trwa.
        Życzę zdrowia.

A z drugiej strony powiem ci, że moja przyjaciółka zostala zdiagnozowana na prawo i lewo. Wycięto jej wyrostek - że zdrowy okazało się w trakcie operacji, a ból był taki, że stwierdzono rozlanie i zalecono natychmiastową operację. Okazało się, że dziewczyna miała takie nerwobóle.
        • andaba Re: Nie ma poprawy, a okres się kończy... 18.01.12, 15:27
          I jak, byłyście u lekarza?
          • zebra12 Re: Nie ma poprawy, a okres się kończy... 18.01.12, 17:01
            Tak, mamy znów iść do ginekologa... Potem po wykluczeniu jajnika, gastrolog.
            • pompea Re: Nie ma poprawy, a okres się kończy... 18.01.12, 20:01
              Zrób córce badanie moczu, bywa, że takie bóle powoduje zapalenie układu moczowego.
              Jeśli to badanie będzie OK, to koniecznie do gastrologa- trzeba zbadać jelita (poczytaj o nieswoistych zapaleniach jelit).
              • zebra12 Re: Nie ma poprawy, a okres się kończy... 20.01.12, 12:31
                Badanie moczu miała robione na SORze i poza szczawianami wapnia było ok. Morfologia też ok.
                Brzuch boli ją od 9 stycznia... Okres dawno się skończył, czyli to nie to jednak.
                Dziś dzwoniłam ją zaresjetrowac do ginekologa - termin na 1 lutego. A do gastrologa nie udało mi się dodzwonić, ale idę o zakład, że czeka się przynajmniej miesiąc, zwykle pół roku...
                • anetaa Re: zebra 20.01.12, 13:39
                  Pytasz znajomych o sensownego odynatora/lekarza ze szpitala - idziesz prywatnie do niego na wizytę, mowisz o problemach, on/ona kladzie corke na oddział i robią kompleksowe badania - chodząc po przychodniach zejdzie ci sie do konca swiata. zlecą ci w przychodni jakies badania nastepne pół roku czekania, bez sensu - na koniec okaze sie ze takiego badania nie moze zlecic gastrolog tylko psychiatra i znowu pół roku czekaniauncertain na przepisanie badania.
                  Corka w wieku 18 lat ma nieregularne okresy - pani doktor poleciła badania ale po chwili namysłu stwierdziła ze najlepiej do szpitala, 3 dni przelezała i przebadali ją ze wszystkich stron
                  • zebra12 Re: zebra 20.01.12, 14:59
                    Ból się nasila. Chyba jednak jutro podejdę znów na SOR i niech ją zostawią. Ona jest zmęczona, ja też. Mam skierowanie na SOR od lekarza pierwszego kontaktu.
                    • anetaa Re: zebra 20.01.12, 20:38
                      ja jednak polecałabym trafienie na odział za posrednictwem jakiegos lekarza niz SOR-u ale zawsze to lepsze niz czekanie na wizyty w przychodni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka