Dodaj do ulubionych

Ospa-pytanie

11.03.12, 15:34
Kochane mamy, może zadam głupie pytanie, ale...
Czy można dziecku myć głowę podczas ospy?
I czy kąpiel w nadmanganianie potasu faktycznie jest konieczna?

<"Byłam idealną mamą... dopóki nie urodziłam dzieci"!>
Obserwuj wątek
    • renata.39 Re: Ospa-pytanie 11.03.12, 16:12
      Witam, z tego co wiem nie wolno kąpać ewentualnie prysznic. Można przemywać nadmanganiaminem potasu lub kupić pudodrem, do pupy tantum rosa, azulan do jamy ustnej też coś jest w aptece Ci doradzą. Po za tym jakiś lek na opryszczkę - Heviran. I oczywiście pilnuj żeby dziecko się nie drapało.
    • slonko1335 Re: Ospa-pytanie 11.03.12, 21:46
      Kąpiel w nadmanganianie potasu konieczna nie jest ale mojej córce przynosiła ogromna ulgę a i odkażała skórę, dzieciaki miały w czasie ospy krótką kąpiel dwa razy dziennie raz w nadmanganianie potasu(woda lekko różowa), drugi raz w sodzie oczyszczonej i z wanny wyłazić nie chciały.
      • klara1985 Re: Ospa-pytanie 12.03.12, 19:55
        zgadzam sie z tym..krotka kapiel nadmanganium potasu.....gorsze miejsca smarowalam pudrem..puder zalezy tez jakiej jest firmy po jednym bardziej krzyczala ze piecze a po drugim zadowolona.
        • pasik Re: Ospa-pytanie 12.03.12, 23:07
          puder jest do kitu
          gencjana na spirytusie i roztwór.wodny do miejsc intymnych.
    • aniaurszula Re: Ospa-pytanie 13.03.12, 21:32
      ja swoja kapalam w czasie ospy ale nie codziennie co 2-3 dni aby strupki ladnie zaschlyi odpadly, glowa myta raz w tygodniu, do wody nic nie dawalam,
    • marghe_72 Re: Ospa-pytanie 14.03.12, 00:28
      oczywiście, że możesz dziecku umyć głowę. Ale bez zbędnego moczenia
    • misiowamama-2 Re: Ospa-pytanie 15.03.12, 21:26
      Bardzo dziękuję
      • najma78 Re: Ospa-pytanie 16.03.12, 08:46
        Higiena jest bardzo wazna w czasie ospy, glowe mozesz umyc jesli jest taka potrzeba. Nie kapalam dzieci w zadnym nadmanganianie ani nie smarowalam zadna gencjana.o czyms takim ani nie przeczytalam ani nie slyszalam, u lekarza tez nie bylam, w aptece polecono calamine lotion a zastosowalam go moze ze 2-3 razy u corki i raz u syna. Wysypani byli bardzo mocno. Po 7 dniach wrocili do szkoly. Leki antywirusowe podaje sie tylko w szczegolnych przypadkach to nie jest standardowe postepowanie podczas ospy.
        • marysia1189 Re: Ospa-pytanie 21.03.12, 11:26
          Ja małemu przez 2 tygodnie umyłam może 2 razy główkę, kąpałam go w wodzie z dodatkiem mąki kartoflanej, i smarowałam małe krostki pudrodermem, a duże gencjaną. No, ale mój przechodził ospę mając niecały roczek, więc było i chuchanie i dmuchanie żeby ani nie swędziało, ani żadnych powikłań nie było.

Z resztą wszystko zależy do tego jak dziecko znosi ospę i czy ma dużo krostek na głowie, bo jeżeli nie to spokojnie możesz umyć głowę smile A kąpiel w nadmanganianie jeśli ma przynieść ulgę to czemu nie.
          • misiowamama-2 Re: Ospa-pytanie 21.03.12, 11:50
            Dziękuję za porady. U pierwszego malucha ospę mamy właściwie za sobą. Teraz obserwujemy drugiego. Mam nadzieje, że go ominie. W piatek mijają 2 tygodnie jak zaczęło się u pierwszego.
            • marghe_72 Re: Ospa-pytanie 21.03.12, 14:36
              toto się może 3 tygodnie wykluwać
              • misiowamama-2 Re: Ospa-pytanie 22.03.12, 09:31
                tak? Kurcze, słyszałam że do 2-ch tygodni...No to ładnie sad
                dzięki
                • marghe_72 Re: Ospa-pytanie 22.03.12, 14:13
                  Niestety, 21 dni circa.
                  Cierpliwości

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka