Dodaj do ulubionych

mój syn sie moczy w wieku 10 lat -prosze o porady

19.09.12, 12:12
ja chyba tak tylko mam ze synem ,byłam u niejednego lekarza i wykluczono nerki chore itp. codziennie piore posciel i zmieniam jest to okropnie duzy wysiłek dla mnie ,nie ponizam go i nie krytykuje ,wszystko zawodzi nawet leki niekonwencjonalne i terapia ,jedynie co to pilnuje by przed pójsciem spac sie załatwił i nie pił duzo na noc ,ale i tak ukradkiem ,weznie sie napije ,szybko jak nie widze.Jest wczesniakiem i pani doktor pediatra -stwierdziła ze te funkcje sie wykształca w swoim czasie -ale mimo wszystko jest trudno mi zapobiec temu moczeniu u dziecka i wiadomo zapach nieprzyjemny -codziennie sie kapie z samego rana .Nawet budzik mu kupiłam na zachete ,wstawał na poczatku sie załatwic ,potem juz nie chciało mu sie ,to ja wstawałam o 1 rano ,zeby go wybudzic ,ale ilez mozna ,brak mu juz siły czasami .Niewiem co robic ,bo jest to krepujaca sytuacja dla mnie i dla niego ,moze ktos miał taki problem i mi cos doradzi ????
Obserwuj wątek
    • jagabaga92 Re: mój syn sie moczy w wieku 10 lat -prosze o po 19.09.12, 12:15
      pasożyty? alergia?
    • karolina1777 Re: mój syn sie moczy w wieku 10 lat -prosze o po 19.09.12, 12:27
      Może spróbuj kupić takie specjalne pielucho-majtki dla dużych dzieci. Są w supermarketach. Wyglądają nieźle. Pewnie syn się stresuje strasznie. U nas przy młodszym niż Twoje dziecku te majtki na noc się sprawdziły. W sumie, to po prostu siusianie w nocy ustało. Nie zużyliśmy nawet całej paczki. Powiedzieliśmy, że to tak na wszelki wypadek, żeby nie było mu głupio spać w pielusze. Nam pomogło.
      • 588kasia Re: mój syn sie moczy w wieku 10 lat -prosze o po 19.09.12, 12:37
        no niewiem czy to dobry pomysł -ale czego sie nie robi dla dziecka -moge wypróbowac -moze akurat zadziała w jego przypadku -bardzo bym chciała ,bo nie wyobrazam sobie jak by dalej sie moczył w wieku starszym
    • czarna_ida Re: mój syn sie moczy w wieku 10 lat -prosze o po 19.09.12, 14:42
      wybrac sie do poradni urologicznej i zrobic badania urodynamiczne.
      Poza tym po 18 nie pije gazowanych, mleka i wogole ogranicza picie.
      jesli idzie spac wczesniej to budzic na siku, kolo 23 lub polnocy. I z samego rana..
      Moze byc tak ze bedziesz musiala wybrac sie do psychologa z nim.
      Trudne, ale mozliwe do wyprowadzenia..
    • kanna Re: mój syn sie moczy w wieku 10 lat -prosze o po 19.09.12, 14:45
      Jednorazowe (chłonne) podkłady pod prześcieradło + pościel z polaru.
      Jeśli rano łóżko jest mokre - ma zmienić podkład, wyrzucić, pościel zanieść do pralki, włączyć pranie.

Chodzi o to, żeby mokre łóżko stało się JEGO problemem. Żeby on pilnował zmiany pościeli i prania.

+ psycholog
      • verdana Re: mój syn sie moczy w wieku 10 lat -prosze o po 19.09.12, 15:52
        Po pierwsze czy byłaś u psychologa?
        Po drugie, absolutnie nie wolno dziecku zabraniać pić po 18, czy w ogóle. Jak wiedzisz, to nie działa - to raz. Dwa, zę jeśli moczenie jest spowodowane psychiką, to od osiemnastej dziecko chodzi spragnione i myśli głównie o tym, jak to fatalnie,z ę sie moczy, że mama się tym martwi, ze codziennie musi odcierpieć swoje, aby sie tylko nie zmoczyć, a moczy się i tak, wiec to chyba jakiś dramat. W dodatku dziecko ma wyrzuty sumienia, zę robi tak okropna rzecz, jak zaspokojenie pragnienia i przez to sie moczy. Poza tym spróbuj sama nic nie pić od osiemnastej, niezaleznie od tego, czy jesteś spragniona czy nie i zobaczysz, jakie to okropne.
        Czym wiecej terapii, tym bardziej dziecko widzi problem - jesli to nerwowe, to moczy sie z powodu napiecia w domu, obostrzeń dietetycznych itd.
        Psychologa, ale nie pierwszy z brzegu, tylko specjalista od moczenia nocnego mógłby coś poradzić.
        To zwykle mija i tak w okresie dojrzewania.
        • 588kasia Re: mój syn sie moczy w wieku 10 lat -prosze o po 19.09.12, 18:00
          jest to dlamnie bezcenne te porady wezme pod uwage -wybiore sie do specjalisty ,aby móc temu zardzic -jego problem jest takze moim -fakt ja pije na noc ,bo lubie jak mi sucho w gardle trafne spostrzezenie nie ma co nekac dziecko zakazami tylko leciec po pomoc do osób które sie tym specjalizuja dziekuje pieknie pomogło mi spojrzec na ten problem z innej strony serdecznie dziekuje dobrym ludziom smile)))
    • saszanasza Re: mój syn sie moczy w wieku 10 lat -prosze o po 19.09.12, 21:19
      Mój syn moczył się do 8 r.ż.
      Wyeliminowaliśmy praktycznie wszystko po 3 latach leczenia farmakologicznego skierowano go na zabieg (10 min.) zwany cystoskopią. Okazało się że syn miał wadę układu moczowego która ma to do siebie że uwidacznia się podczas tego zabiegu, nie pamiętam jak się dokładnie nazywa ale u chłopców występuje dosyć często (nie zaniknęły mu jakieś "rzęski" w cewce moczowej które powinny zaniknąć w życiu płodowym). Zabieg polegał na ich podcięciu.
      Syn momentalnie przestał się moczyć.

Proponuję wizytę u dr. Paruszkiewicza w Urodynie: www.urodyn.med.pl/

Tyle co że znając życie zaczną od farmakologii...nie będzie łatwo, będziecie musieli robić kupę pomiarów etc...
      • edek-2 Re: mój syn sie moczy w wieku 10 lat -prosze o po 20.09.12, 08:13
        Ja polecam dr.czyza przyjmuje w
        Warszawskie Centrum Medyczne Warsaw Medical Center
        MOkotow ul. wynalazek 4 tel 608 006 106 oraz 608 006 108
        • 588kasia Re: mój syn sie moczy w wieku 10 lat -prosze o po 20.09.12, 11:39
          dzieki piekne zawsze lepiej cos zaczac działac robic w tym kierunku ,niz czekac az samo moze minie ,albo nie? dziekuje wink) pozdrawaiam
        • kanga_roo Re: mój syn sie moczy w wieku 10 lat -prosze o po 20.09.12, 11:39
          przy pieluchomajtkach unikniesz zapachu i prania pościeli codziennie. ale i one nie są za darmo.
          zajrzyj jeszcze tu:
          forum.gazeta.pl/forum/f,22158,Reflux_moczowy_ZUM_wady_.html
    • joxanna Re: mój syn sie moczy w wieku 10 lat -prosze o po 20.09.12, 11:52
      Jeśli jesteś z Warszawy, to polecam przychodnię urologiczną przy szpitalu na Kopernika.

Nie ograniczaj picia wieczorem - to jest po prostu niehumanitarne!

A jeśli tak było zawsze, od urodzenia, to nie zawracaj sobie na razie głowy psychologiem.
      • 588kasia Re: mój syn sie moczy w wieku 10 lat -prosze o po 20.09.12, 15:39
        tak było od urodzenia ,jest wczesniakiem po wylewie 3 i 4 stopnia ,pózno raczkował,pózno chodził i mówił -według innych dzieci nie jestem z wodzisławia -do warszawy kawał drogi ,ale tu sprawdzałam tez prywatnie przyjmuja -tylko obawiam sie ze na jednej wizycie sie nie skonczy ,a mnie nie stac na wiecej ,mamy komornika i cienko zyjemy sad(
        • renata28 Re: mój syn sie moczy w wieku 10 lat -prosze o po 20.09.12, 15:58
          Niektóre badania może dac pediatra - krew, mocz, usg. Bilans płynów sama możesz zrobić. Jak rozumiem juz jakieś badania robiłaś. Jeśli wszystko jest w porządku to albo bardzo drogie pastylki, które niektórym pomagają (minirin). Mam ten sam problem z córka, ale nie panikuję (z tym że na noc zakładamy majteczki, bo spanie w mokrym łóżku moze sie tylko skończyć mega katarem)
          • 588kasia do renata28 20.09.12, 16:58
            własnie te badanie jak napisałas mam porobione i nic z tych rzeczy ,o miniirin tabletkach słyszałam od doktorki od syna ,ale wiesz drogie sa i nierundowane ,w pełni płatne ,a taka kuracja ,nie jest pewna moze zadziałac ,ale wielu dzieciom nie pomogło i przedłuzali to i bezowocnie -stracili tylko kase ,dlatego mam dylemat ,zebym miała pewnosc to tak .Chocby jesc sam chleb ze smalcem ,ale zeby pomogło .Mysle na dzien dzisiejszy o tych pieluchomajtkach .ja tez mam córcie w wieku 3 latka i mi nie sika ,w dzien na nocnik ,a w nocy zakładam pampers na wszelki wypadek ,ale juz 3 dni ma suchy .Ona sie urodziła o czasie i zdrowa ,moze to tez ma znaczenie?? dziekuje za zainteresowanie ,jest mi lepiej na duszy ,ze nie tylko ja mam taki problem ,dziekuje kochana wink)
            • saszanasza Re: do renata28 20.09.12, 17:11
              ale żeby lekarz przepisał minirin muszą istnieć podstawy poparte badaniami.
              na mojego syna mirinin nie działał.
              zrób wszelkie badania...
              • renata28 Re: do renata28 20.09.12, 18:06
                Nam lekarz przepisał po badaniach (nie mogłabym dziecka czyms faszerować bez diagnozy), ale nie wykupiłam (pomijam, że są koszmarnie drogie). Po konsultacji postanowiłam dać swojemu dziecku jeszcze trochę czasu smile
        • heca7 Re: mój syn sie moczy w wieku 10 lat -prosze o po 20.09.12, 16:00
          Dobrze już nie pamiętam ale jakiś czas temu był artykuł , chyba w Wysokich Obcasach o moczeniu się starszych dzieci. Podobno leczą to w CZD na specjalnym sprzęcie. Uczą m.in opróżniać pęcherz do końca czego wiele dzieci nie robiło. Było coś ćwiczeniu mięśni i zwieraczach itd. Ponieważ niezbyt mnie to interesowało to jednym okiem przeczytałam wink Może powinnaś się tam czegoś więcej dowiedzieć. Pamiętam, że w tym artykule też występował jakiś 10-latek.
          • 588kasia do heca7 20.09.12, 17:00
            co to jest czd???? bo nie wiem co masz na mysli?
            • renata28 Re: do heca7 20.09.12, 18:08
              Centrum Zdrowia Dziecka. Czy dziecko opróżnia pecherz wychodzi na usg, które najpierw robi się z pełnym pęcherzem, a potem z pustym,
            • heca7 Re: do heca7 20.09.12, 18:09
              Centrum Zdrowia Dziecka w Międzylesiu ( osiedle w Warszawie) smile Czyli jeden z największych szpitali dziecięcych.
          • croyance Re: mój syn sie moczy w wieku 10 lat -prosze o po 20.09.12, 21:13
            Nieprawidlowe oproznianie pecherza mozna miec przy genetycznych chorobach tkanki lacznej, wtedy zadne cwiczenia raczej nie pomoga. Polecalabym przejscie sie wtedy do reumatologa i sprawdzenie, czy to nie jest np. syndrom Ehlersa-Danlosa, albo jakakolwiek kolagenoza.

Wiem co mowie, sama mam pecherz sflaczaly jak po czterech porodach uncertain i mialam juz i nietrzymanie moczu, i nieprawidlowe oproznianie sie, i cuda wianki.
        • saszanasza Re: mój syn sie moczy w wieku 10 lat -prosze o po 20.09.12, 16:01
          To zapisz się państwowo do urologa i żądaj wszelkich badań łącznie z badaniem hormonu zagęszczającego mocz, cystografii oraz cystoskopii. Innej rady dla Ciebie nie mam. Takich rzeczy nie da się załatwić w trakcie jednej wizyty.
          • 588kasia do saszanasza 20.09.12, 17:07
            nawet nie wiesz jak mi pomogłes wink) wkoncu mam czego zadząc z nfz-wkoncu za to sie słono płaci -tez tak myslałam ze ,na jednej wizycie sie nie konczy ,a na wiecej mnie nie stac w tej chwili ,zaraz sobie zapisałam i oczywiscie bede działac w tym kierunku ,az dojda do tego -specjalizuja sie w tym ,wiec musi byc wyjscie .Mysle ze dadza mi takie skierowania na poszczególne badania dla syna -serdecznie dziekuje dobry człowieku P.s-mysle ze masz na ten temat bagaz doswiadczen i przez to wiesz do kogo mnie pokierowac ,az mi lepiej ,bo wiem teraz w jakim kierunku isc po pomoc ,ah a jeszcze jedno skierowanie od pediatry ? bo chyba bez skierowania nie przyjma mnie z synem?
            • saszanasza Re: do saszanasza 20.09.12, 17:21
              wydaje mi się że do urologa jest potrzebne skierowanie od pediatry...ja z takiego nie korzystałam bo chodziłam prywatnie, jedynie cystoskopia przeprowadzona była w ramach NFZ.

--------
              Dlaczego panny są szczuplejsze od mężatek??? Bo panna wraca do domu, patrzy co ma w lodówce i idzie spać. Mężatka wraca do domu, patrzy co ma w łóżku i idzie do lodówki.
        • joxanna Re: mój syn sie moczy w wieku 10 lat -prosze o po 20.09.12, 16:07
          Rozejrzyj się za publicznym szpitalem urologicznym i pójdź do przychodni. Nie wiesz, jaka jest przyczyna - to trzeba zbadać i można leczyć. Moja córka brała zwykłe tabletki, długo, przez pół roku, wiadomo było od początku, że tak długo to będzie trwało, kosztowały może nie grosze, ale naprawdę parę złotych. Nie przerażaj się drogimi lekami - według internetu jest jedna przyczyna i jeden sposób leczenia, a rzeczywistość jest bardziej skomplikowana. I pewnie do wyleczeniasmile
          • 588kasia do joxanna 20.09.12, 17:13
            a mogłabys mi podac nazwe leku dokładną,wrazie w jak to sie mówi zawsze miec lepiej wiecej w zanadzrzu rozwiązan niz ich brak ok?
            • verdana Re: do joxanna 21.09.12, 09:00
              To na pociechę - mój syn moczył sie długo, na pewno jeszcze w wieku 8-9 lat. I ja już nie pamiętam, kiedy przestał...
              U niego przyczyna była wyłacznie nerwowa.
              Ważne jest też, czy syn moczy sie codziennie, czy nie.
              • 588kasia odpowiedz 21.09.12, 10:17
                tak moczy sie codziennie ;-((
                • saszanasza Re: odpowiedz 21.09.12, 10:46
                  588kasia napisał(a):

> tak moczy sie codziennie ;-((

to jest bez znaczenia, my nie jesteśmy lekarkami i nie udzielimy Ci jednoznacznej odpowiedzi na pytanie jaka jest przyczyna moczenia nocnego u Twojego syna.

jedyne co możesz zrobić to iść do lekarza i zażądać szczegółowych badań o których pisałyśmy. w moim przypadku całość "leczenia" trwała ok 3-4 lat (czyli farmakologia-----------cystoskopia), jeżeli tobie udałoby się nakłonić lekarza do przeprowadzenia tych badań od razu, zyskałabyś na czasie, o ile diagnoza nie potwierdziłaby się, wyeliminowałabyś pewne przyczyny.
            • joxanna Re: do joxanna 21.09.12, 10:02
              Nasz lek nazywał się Driptane. Albo jakoś tak. Ale nie lecz sama i nie diagnozuj. To są delikatne sprawy i to nie jest tak, że wszystko załatwi się jedną tabletką. Przyczyn może być wiele i naprawdę lepiej to zbadać u lekarza. Ja poszłam, jak córka długo się moczyła w nocy i miałam pewność, że wyjdę z receptą na ten środek zagęszczający mocz. I nawet lekarz śmiał się, że wszyscy do niego przychodzą po ten jeden lek, a to działa tylko na niedużą część przypadków.

To nie jest też rzecz, tkórą musisz wyleczyć w 3 dni - spokojnie zapisz się do państwowej przychodni urologicznej (ja proponuję przyszpitalną, bo akurat ja tak robiłam, a jest potrzebny specjalistyczny sprzęt do badań). Pewnie jeszcze przed pierwszą wizytą poproszą Cię o mierzenie przez kilka dni dokładnie ilości płynów przyjmowanych i wydalanych (tak, trzeba sikać do kubeczka) i z tym przychodzisz na kolejne badania. A potem - zależnie od wyników.
              • saszanasza Re: do joxanna 21.09.12, 10:12
                Mój syn przez 3 lata także brał Driptane (to właśnie ta farmatologia o której pisałam) ale przyczyna była inna. Widzisz więc że proces dochodzenia do właściwej diagnozy jest czasochłonny. Najbardziej inwazyjne metody wprowadza się później jeżeli diagnoza nie jest jednoznaczna a w kwestiach moczenia nocnego niestety tak bywa...
                • 588kasia odpowiedz 21.09.12, 11:57
                  no to juz wszystko wiem -po skierowanie do neurologa szereg badan i bedzie wiadomo co dalej ,ten driptane ,nie jest taki drogi jak minirin,ale lekarz o tym musi zadecydowac -dziekuje za cenne wskazówki ,teraz juz wiem jak dalej działac w sprawie syna ,z mojej strony to wszystko o co prosiłam -dziekuje wszystkim za podniesienie na duchu i porady znacza dla mnie wiele wink)moze i czasochłonne ,ale czego sie nie robi dla dziecka ,mam czas ,bo niepracuje wink)
                  • saszanasza Re: odpowiedz 21.09.12, 12:16
                    588kasia napisał(a):

> no to juz wszystko wiem -po skierowanie do neurologa szereg badan i bedzie wiad
                    > omo co dalej ,ten driptane ,nie jest taki drogi jak minirin,

driptane i minirin to przede wszystkim dwa różne leki i działają na co innego, więc nie można ich porównywać cenowo.
                  • joxanna Re: odpowiedz 21.09.12, 15:49
                    Może zanim pójdziesz do neurologa, to pójdź do urologa. I na razie nie przyzwyczajaj się do nazw minirim, czy driptane - być może twoje dziecko ma zupełnie inny problem i będzie potrzebować innych leków.
                    • grzalka Re: odpowiedz 23.09.12, 13:44
                      mam 8-latka z moczeniem nocnym, u niego też przyczyna emocjonalna, jest nadwrazliwy i źle eraguje na wszelkie zmiany, jak jest stabilnie to i noc sucha, jak się zdarzą jakieś zmiany w stałym rytmie, to wpadka murowana

na mojego Minirin działa świetnie, w wakacje na obozie brał codziennie ze 100% skutecznością, no co dzień nie bierze, staramy się, żeby miał uporządkowane, stabilne życie, do wszystkich zmian przygotowujemy, no i mamy zawsze Minirin na wszelki
    • medpolonia_1 Re: mój syn sie moczy w wieku 10 lat -prosze o po 27.09.12, 14:45
      Szanowni Państwo,

wiele dzieci nieświadomie moczy się w nocy. Ta dolegliwość u większości z nich samoistnie ustępuje po ukończeniu pięciu lat – wtedy młody organizm powinien już być na tyle rozwinięty, by kontrolować pęcherz także podczas snu. Jeśli jednak po piątych urodzinach maluch nadal budzi się w nocy w mokrym łóżku, powinno to być dla rodziców sygnałem, by niezwłocznie zgłosić się z pociechą do dziecięcego nefrologa, czyli specjalisty zajmującego się chorobami nerek. Nocne moczenie może być bowiem objawem poważnej choroby, np. wady układu moczowego, alergii lub cukrzycy. W takim przypadku konieczne jest podjęcie leczenia. W zależności od problemu stosuje się kurację farmakologiczną bądź techniki takie, jak na przykład alarm wybudzeniowy, który budzi dziecko, gdy na specjalnej wkładce pojawią się pierwsze krople moczu. W ten sposób u malucha wykształca się odruch budzenia się, gdy ma pełny pęcherz.

Zespół poznańskiego szpitala Med Polonia
    • ankasz1970 mój syn sie moczy w wieku 10 lat -prosze o po 11.10.12, 13:25
      Miałam podobny problem,moja 10-letnia córka może nie do końca moczyła się w nocy,tylko posikiwała.Początkowo myślałam,że przetrzymuje,że za późno wstaje do toalety.Wszystko.Denerwowało mnie codzienne zmienianie prześcieradła i codziennie nowa pidżama,czasami podsikane majtki,spodnie.
      Problem ciągnął się dość długo,poszłam z małą do nefrologa.Zostałyśmy zapisane na badania,wcześniej przez weekend musiałam zapisywać ile mała wypiła,ile wysikała.Trochę męczące ale przydatne.Z rozpiską poszłyśmy na badania do pracowni urynodynamicznej.Tam przez kilka godzin,mała piła i sikała do specjalnego sedesu połączonego z komputerem.
      Po przeprowadzonym badaniu okazało się,że ma nadreaktywność pęcherza.O czym żaden z poprzednich lekarzy mi nie powiedział,robiłam badania moczu,byłam u psychologa nic nie działało.Dopiero kiedy po badaniach dostała tabletki,po miesiącu stosowania problem ustąpił.Teraz już wszystko jest w porządku.Jeżeli masz jakieś pytania pisz ankasz1970@op.pl
    • 1977magdal Re: mój syn sie moczy w wieku 10 lat -prosze o po 02.01.17, 19:35
      MOJ TEZ JEST W TYM WIEKU I TEN SAM PROBLEM MIALAM DO MOMENTU KIEDY UROLOG NIE PRZEPISAL MI TABLETEK DRIPTANE ZACZELISMY OD 1 I TERAZ DAJE MU CO WIECZOR1/4 PROBLEM USTAPIL SYN WSTAJE SAM DO TOALETY
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka