Dodaj do ulubionych

NADRUCHLIWY 5 LATEK

09.10.12, 17:08
Witam,proszę o rady w sprawie mojego synka.Dominik ma 5 lat,jest to moje pierwsze dziecko,wiec nie ma porównania.Urodził się o czasie w 38 tyg.przez cesarkie ciecie.Niestety nie był lekkim dzieckiem z powodu potwornych kolek,bez przerwy płakał.W wieku dwóch latek przestał spać w dzien.W ogole byl dzieckiem bardzo żywym od zawsze.Ale potrafił się skupić,ukladał puzzle całymi dniami,ukladal autka male,potrafil sam sie soba zajac prze dlugi czas.caly dzien.Był czas że zasypial pozno wieczorem 0 21 i wczesnie rano byl wyspany,byl czas,że spal od 20 :30 do 9-10 rano.ZMIENILO SIE GDY SKONCZYL 3 LATKA,CIAGLE JEST W RUCHU,OWSZEM POTRAFI RYSOWAC DUZO,UKLADAC PUZZLE,BAWIC SIE AUTKAMI.ALE NIE PITRAFI SPOKOJNIE USIEDZIEC W MIEJSCU,SIEDZI ALE WIERCI SIĘ CAŁY CZAS!PRZY JEDZENIU,NA BAJCE.W PRZEDSZKOLU PANI NIC NIE MOWI,ALE WYDAJE MI SIE,ŻE NIE ZWRACA UWAGI.OSTATNIO PODEJRZALAM GO NA RELIGII,SIEDZELI W KOLKU,A DOMINIK OCZYWISCIE WIERCIŁ SIĘ.W ZESZLYM ROKU BYL DZIECKIEM KTORE BALO SIE CHODZIC DO PRZEDSZKOLA,PŁACZ,ZEBY NIE ISC,BAWIL SIE SAM LUB Z PANIA.W TYM ROKU SIE ROZBRYKAŁ.W ZESZLYM ROKU ZAUWAZYŁAM,ŻE NERWOWO KRECIŁ RACZKAMI BLUZKĘ LUB GRYZL RĘKAW.W TYM ROKU ZNOWU MA NERWOWE RĘCE,CIAGLE COŚ NIMI ROBI,JEDNA RĘKĄ JE DRUGA COS ROBI.CZASEM MAMY PROBLEMY Z ZAŚNIECIEM POTRAFI PONAD GODZINE ZASYPAĆ A WSTAJE PO 7,KŁADZIE SIĘ OKOŁO 20 :30.RANO TYLKO SIE OBUDZI,ODRAZU WIERCI SIĘ,NIE POLEŻY SPOKOJNIE.W LIPCU BYLISMY NA ŚLUBIE, 2 LATEK SIOSTY SIEDZIAŁ SPOKOJNIE TE 15 MINUT,MOJ CIALE SIE KRECIL.A JAKO 3,5 LATEK SIEDZIL GRZECZNIE PONAD GODZINĘ PRZY STOLE NA CHRZCIE KUZYNA.NIE WIEM,ALE BARDZO SIĘ BOJE CZY TO NIE NADPOBUDLIWOSC????TYLE SIE NACZYTALAM,BARDZO SIĘ MARTWIE ZA 2 LATA SZKOLA,JAK ON USIEDZI???
Obserwuj wątek
    • lubieprestiz Re: NADRUCHLIWY 5 LATEK 11.10.12, 19:24
      Dużo dzieci ma problem z nadpobudliwością. Ważne, żeby miały dużo zajęć, zabawek..ja zapisalam swoje dziecko na tenisa, na basen, na dodatkowe zajęcia po szkole, -jak wraca to już albo sie po kolacji pobawi i idzie spać, albo coś poogląda podskakując przy fotelu i koniec dnia. W tym tygodniu zamówiłam jeszcze trochę gier edukacyjnych w edupomoce.pl i chodzę na kilka wizyt do specjalistów , którzy wspierają mnie z tym problemem rozwojowym mojego dziecka. Wszystko się przetrwa z odpowiednim podejściem.
      • ulunia_dominiczek Re: NADRUCHLIWY 5 LATEK 05.11.12, 12:29
        a jak z zasypianiem ?Moj potrafi 2 godziny zasypiac,ale to od jakiegos czasu,wczesniej nie mielismy z tym problemu,zdażało się raczej sporadycznie.Jak mu pomoc ?
        • ulunia_dominiczek Re: NADRUCHLIWY 5 LATEK 08.11.12, 19:40
          co sadzicie o terapii SI ?
          • alcia555 Re: NADRUCHLIWY 5 LATEK 08.11.12, 20:48
            moja córka też nie może usiedzieć w miejscu po terapi SI uspokoiła się teraz nieraz potrafi usiedzieć w szkole w zerówce. ok.pół godz.,a przed nie usiedziała by nawet pięciu minut
      • sloneczny.poranek a moze ma owsiki? 10.11.12, 10:47
        to bardzo prawdopodobne,zrób badania
        • ulunia_dominiczek Re: a moze ma owsiki? 10.11.12, 16:58
          a moglabys napisac cos wiecej o terapii,u nas jest tylko prywatnie.ile czasu trwaja jedne zajecia,ile powinna trwac diagnoza ?
          • alcia555 Re: a moze ma owsiki? 10.11.12, 17:13
            Terapia SI powinna trwać ok. 50minut ,diagnoze miałam po dwóch spotkaniach raz w tygodniu przez dwa lata 80 zł.za zajęcia.Ale można spróbować w poradni psychlogiczno- pedagogicznej tam jest za darmo ,ale u nas trzeba czekać ok.2lat
            • ulunia_dominiczek Re: Si? 11.11.12, 19:30
              u NAS TERAPII W PPP NIESTETY NIE MA.BĘDE MUSILA ISC Z NIM PRYWATNIE.PYTAŁAM JAK TO POWINNO WYGLADAC I WIDZE,ŻE MNIEJ WIECEJ TO SAMO.DIAGNOZA 2 WIZYTY I 45 JEDNE ZAJECIA TERAPII.A JAK W OGOLE WYGLADA TRERAPIA,NA CZYM POLEGA?Moj mały dodatkowo nerwowo rusza rękoma,tzn.kreci rekaw od bluzki,naciaga bluzke,albo gryzie rękaw.Twoj post dal mi troche nadzieji,że może być lepiej.
    • szycha288 Re: NADRUCHLIWY 5 LATEK 11.11.12, 21:16
      Witaj ulunia_dominiczek!Mam czasem nadpobudliwość jest spowodowana niedoborem mikroelementów w organiźmie albo pasożytami, nie koniecznie musi to być objaw ADHD.Ja na twoim miejscu zaczęłabym od jakieś kuracji oczyszczającej organizm i od wyciszenia dziecka przy pomocy kąpieli z solą aromaterapeutyczną. Świetnie w tego typu przypadkach sprawdzają się produkty firmy dr Nona.Mają szerokie zastosowanie i naprawdę pomagają.Moja koleżanka ma syna 6 letniego, u którego 4lata temu stwierdzono lekki autyzm.Także był BARDZO nadpobudliwy a do tego miał skłonnosci padaczkowe i mało mówił.Leczą go depakiną od tego czasu, chodzi do logopedy ale do niedawna nie było żadnych efektów.Nie mógł sie skupić na wykonaniu poleceń, nie potrafił sie na niczym skupić itp.Dodatkowo w przedszkolu też był kłopotliwy w grupie ponieważ nie można go było nawet na moment spuścić z oka.Jakieś trzy miesiące temu zaczęli stosować lawendową sól do kąpieli dr.Nona, szampon do mycia głowy dr Nona i jeszcze takie kapsułki normalizujące prace układu nerwowego też tej firmy.Muszę powiedzieć że efekt jest bardzo duży ponieważ dziecko już potrafi skupić się na zajęciach np. u logopedy wykonuje polecenia i naprawdę się dużo zmienił.Ostatnio mieli wizytę u lekarza i pomału będą odstawiać te lekarstwa co brał.Pozdrawiam Agnieszka
      • ulunia_dominiczek Re: NADRUCHLIWY 5 LATEK 12.11.12, 10:23
        DZIKEKUJE,A CZY MOGLABYS PODAC DOKLADNA NAZWE TYCH KAPSULEK ?
        • szycha288 Re: NADRUCHLIWY 5 LATEK 12.11.12, 11:53
          Te kapsułki to Yamseen.Jeżeli chciałabyś się czegoś więcej dowiedziec napisz do mnie szycha288@gazeta.pl a chętnię ci pomogę.Pozdrawiam Agnieszka
    • tabalugama Re: NADRUCHLIWY 5 LATEK 26.11.12, 12:27
      witaj
      współczuję stresu, bo to na pewno stresujące, jak sama piszesz sad
      tak się zastanawiam, czy w przedszkolu nie ma żadnych czynników stresogennych, bo mój niby chodził do przedszkola ale tez widać było po nim takie napięcie. Kacper ma teraz 8 lat i nie widać już tych nerwów co kiedyś, dostał w prezencie od moich rodziców, płytkę Avida, i powiem Ci, że łatwiej było mu się skoncentrować na zadaniach, na liczeniu itd. to mp3 ma kilka wersji, są nawet takie dla dorosłych, które rozwijają pamięć itd. Mój mały ma płytkę relaksującą. w tej chwili planuję kupić mu następną płytę z tej serii, bo to naprawdę przydatna rzecz. pozdrawiam !
    • jola66 Re: NADRUCHLIWY 5 LATEK 10.01.13, 12:08
      Zajrzyj tu:
      forum.adhd.org.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka