Dodaj do ulubionych

Jak wygląda codzienne menu Waszych dzieci...

28.01.07, 17:59
Jedzą dużo czy jak wróbelki. Wiem z doświadczenia, ze można jeść dużo i byc
szczupłym...ale różnie to bywawink

Mój czterolatek - tak wygląda jego dzień
Śniadanko - gotowany makaron z serkiem wiejskim (to jest najlepsze jedzenie i
musi być raz dziennie)
Drugie śniadanie - paróweczka z bułeczką i ogórkiem kiszonym
Obiad - zupa (obowiąkowo i dużo)
Drugie danie - zależy co jest, ale raczej nie za dużo
Podwieczorek - seruś, jogurt z ziarnami
Kolcja - najchętniej to co na śniadanie

W miedzyczasie owoce

I powiedzcie, czy to dużo...czy mało...
Obserwuj wątek
    • aaola je duuuuuuuuużo:). 28.01.07, 20:35
      Piotruś prawie 14msc

śniadanie kaszka 200ml - na gęsto
      Ii śniadanie to różnie np. jajecznica z dwóch jaj albo dwie parówki oczywiście
      wszystko z chlebkiem
      obiad ok 350 gęstej zupy potem je drugi obiad ze mną
      podwieczorek jakiś słoiczek albo chałka z danio
      pomiędzy jabłko (przynajmniej jedno dziennie)

Ile widzi tyle je i wszystko mu smakujesmile (za to robi ok 4-6kup dziennie)
    • asia889 Re: Jak wygląda codzienne menu Waszych dzieci... 28.01.07, 22:07
      Oj, dużo i do tego jeszcze w miarę rozmaicie. Mój syn, też 4 lata, nie je tyle! Na śniadanie wystarcza mu kubek kakao.
      • grzalka Re: Jak wygląda codzienne menu Waszych dzieci... 28.01.07, 22:15
        Alek, 2 lata 3 m-ce
        rano- kleik ryżowy na mleku, około 240 ml
        potem czasem jajko, czasem jakis chlebek, zalezy od humoru
        obiad- zupa albo drugie danie, czy zje, czy nie zje zależy od dnia, czasem ma
        fazy na jedzenie, a czasem na niejedzenie, nie wtrącamy się
        podwieczorek- ryz z jabłkami albo kisiel- to je zawsze
        kolacja- znów kleik ryżowy na mleku
        w międzyczasie jabłka, marchewki, pije głównie wodę
    • kerry_weaver Re: Jak wygląda codzienne menu Waszych dzieci... 29.01.07, 00:48
      O, prawdziwe, zdrowe jedzenie smile i dużo smile
      U mojej trzylatki: w dni przedszkolne zjada w przedszkolu rano kulki na mleku,
      na obiad zupę i czasem drugie, kanapkę "bez wędliny" czy ciasto na
      podwieczorek, w domu jeszcze Danio, Danonka, bułkę czy coś.
      Codziennie wypija dwie butle kaszy na mleku - uprzedzając nagonkę mam
      absolutnie gdzieś uwagi pt "trzylatka z butelką???", bardziej mi zależy żeby
      wypiła te pół litra mleka niż żeby mi na forum nie gadali że źle robię smile Zęby
      ma absolutnie zdrowe.
      No a jak jest cały dzień w domu to mamy powrót do niejadkowej jazdy. kanapki
      nie, warzywa nie, owoce nie albo tylko banan, zupa "obziedjiwa",
      marchewka "ohydna", jabłuszko "fuuuj paśkudne". Zatem: śniadanie - buła, banan
      albo Danio, obiad - kotlety (zje cokolwiek byleby było usmażone w panierce) z
      ziemniakami albo frytkami, ew. spaghetti bolońskie, mielone, paluszki rybne,
      gulasz ale tylko w pomidorowym sosie i samo mięso bez warzyw itd. Podwieczorek,
      kolacja - patrz śniadanie.
      Prawdopodobnie jestem straszna ale po 3 latach posiadania w domu
      wybrzydzającego niejadka dam jej absolutnie wszystko co chce zjeść, czekoladę,
      chipsy, paluszki rybne, frytki, bez ograniczeń - jest tak uparta że nie ma siły
      zmusić jej do jedzenia czegokolwiek czego nie lubi. teoria "jak zgłodnieje to
      zje wszystko" absolutnie nie działa, musiałaby z tydzień nie jeść nic żeby
      tknąć np. marchewkę czy kanapkę z szynką.
      • lizbetka Re: Jak wygląda codzienne menu Waszych dzieci... 29.01.07, 15:52
        U mnie jest podobnie jak u Ciebie - w sensie ze równiez nie stosuje ograniczeń
        w diacie małej .
        Dostaje to co chce - frytki , chipsy , czekoladę aby tylko zjadła .
        problem w tym ze ona nawet tego jeść nie chce . Czekolady zjada kostkę ,
        jednego czipsa , dwa razy ugryzie parówke i to wszystko jesli chodzi o
        rzeczy "zakazane" .
        teraz ma zaaplenie płuc więc jej dieta ogranicza sie od prawie dwóch tygodni
        tylko praktycznie do picia .
        a gdy jest zdrowa to do 13 nie je w ogóle ( przedszkole ) , gdy wraca to
        nadrabia zaległości w piciu , potem k. 15 je pare łyzeczke zupy , bądź troche
        drugiego . Albo tylko frytki ( parę sztuk ) .
        Wieczorem wypija Kubusia z woda i to wszystko . Czsem zje pomarańczę , kawałek
        jabłka , bądx kisiel .
        Lizbetka
        • fiola1 Re: Jak wygląda codzienne menu Waszych dzieci... 09.02.07, 09:06
          lizbetko czytam twoje posty juz od dawna i jestem w szoku!czym Asia zyje?czemu
          nie czuje glodu?wiadomo juz cos?
          A co do moich dzieci to jedza sporo
          Mikolaj 2lata 2 miesiace;kanapka z szynka i jajko na
          twardo,jablko,winogrona,jakas czekoladka,zupa bardzo duzo,2 danie tez
          duzo,slodka bulka,serek,kanapka.Wazy 11.200
          Emilka 5lat 3 miesiace stoluje się w przedszkolu i je tam raczej wszystko.W
          domu po powrocie je jakies owoce,kanapki,cos slodkiego,platki z
          mlekiem,nalesniki itpwazy 16 kg
    • anaj75 Re: Jak wygląda codzienne menu Waszych dzieci... 01.02.07, 09:50
      Mój synek 3;4:
      śniadanie: pół szklanki mleka/kakao albo soku porzeczkowego;
      II śniadanie: parówka albo plasterek sera lub nic;
      obiad: kilka łyżek rosołu (z pominieciem wszelkich jarzyn) i parę makaroników
      lub ziemniaków; drugiego dania nie tyka; może być tez odwrotnie: nie rusza
      zupy, za to zje mini kotlecika plus 2 ziemniaki;
      podwieczorek: szklanka wody, dwa gryzy banana;
      kolacja: kanapka z serem i szynką lub zupa: sok marchewkowy z musli.
      Są okresy, że zjada więcej a i takie, że mniej niż tu wymieniłam.
      Warzyw nie rusza a jak przez nieuwagę dostaną się do paszczy, to je zdrapuje z
      języka. Z owoców je banana lub jabłko ale nie częściej niż raz na 3 dni. W
      lecie przepadał za arbuzem. Niemal wszelkie nowości odrzuca. Zwykle staramy się
      jeść razem ale on widząc nas przy jedzeniu zatyka usta i ucieka a nie zmuszamy
      go. Zapraszamy tylko, by chociaż z nami posiedziałsad
      Młodszy - 1,5- roczniak je 3-4 razy tyle, co on.
      Nie wiem, czy to juz jadłowstręt?
      Generalnie unikam rozmów z innymi matkami na temat ilosci jedzenia, bo potem za
      bardzo się stresuję. Tu się odważyłam.
      • emilka74 Re: Jak wygląda codzienne menu Waszych dzieci... 01.02.07, 18:08
        No to ja Was pewnie znów zaskoczę.Moja Emilka ( przypomnę wiek 2,7 waga ok 7 kg)
        do niedawna jadła bardzo mało i właściwie nie było nic co by zjadła chętnie-
        nabiału wcale,z owoców jabłko(ćwiartka)warzyw wcale.Przez cały dzień z wielkim
        bólem zjadała ;pół kromki+plasterek szynki,kawałek kotleta,kawałeczek
        jabłka,jedna Morlinka.A teraz od ok miesiaca (z przerwą na infekcję)pochłania
        wszystkosmileChetnie prróbuje nowe rzeczy,co chwię słyszę "mamuniu
        poproszę..."Dziś np na obiad zjadła dorosły talerz rosołu z makaronem,miesem i
        warzywami,odrazu po tym 2 pierogi z farszem z ziemniaków,po czym dosiadła się
        do mojego talerza!!!Nie chciałabym zapeszyc,bo juz raz miała szalony apetyt
        przez jakis czs i jej minęło.Mogę tylko powiedzieć że to cudne uczucie i chcę
        aby trwało i zyczę Waszym maluszkom równie wielkiej ochoty na
        jedzonko.
        pozdrawiam mama Emilki i Gabrielkasmile
    • mamaivcia Re: Jak wygląda codzienne menu Waszych dzieci... 04.02.07, 12:28
      Nasze menu, Piotruś 2 lata sad
      Rano 9:00-10:00 kaszka i herbatka. (porcja 250-300 ml)
      12.00-13.00 Zupa: dużo warzyw i ukryte mięso lub jajo. Makarony, kasze, ryże.
      soczek owocowy (porcja 300-350 ml)
      W między czasie, kromka suchego chleba lub ciasta drożdżowego, lub chałki.
      czasem parówka, lub dwie.
      16:00-17:00 Drugie danie - takie jak rodzice, lub druga inna zupa jak nie chce
      jeść drugiego dania. Herbatka. (porcja 190-200 ml)
      Jak zje mniej obiadu nr II to jakiś deser owocowy ze słoika. Owoców w żywej
      postaci stanowczo odmawia.
      Kolacja 20:00-21:00 kaszka. Herbatka lub soczek. (porcja 250-300 ml)
      Jak nie idzie spać (czeka na tatę!) to czasem jeszcze je trochę kaszy + herbata
      o 23:00. (porcja 150-180 ml)
      Dodam, że kaszki to te uznane na małym dziecku za totalnie sztuczne i
      niezdrowe sad tzn. bobovita, tylko te mu smakują. Mleka nigdy nie nauczył się
      pić. Kakao też nie wchodzi w rachubę, jogurty i sery biały też odpadają.
    • wiola_wd Re: Jak wygląda codzienne menu Waszych dzieci... 05.02.07, 01:54
      Marika je przeciętne ale bardzo chętnie.
      Obiad - około 200g warzyw (na sucho, palcami lub widelcem bo łyżeczki ostatnio
      nie lubi) z mięskiem lub jajkiem, do tego picie - około 80ml. Poza tym owoce -
      około 100-150g, czasem chrupki kukurydziane, soczek, codziennie do picia
      herbatka, woda. Do tego pierś 4-5 razy na dobę, w tym raz w nocy.
      Taki schemat jej odpowiada, inaczej jeść nie chce, kocha cycusiasmile
    • gania76 Re: Jak wygląda codzienne menu Waszych dzieci... 22.02.07, 13:37
      Mikołaj był bardzo długo na diecie eliminacyjnej z powodu alergii, więc wiele rzeczy było zakazanych i niestety zakodowało mu się, że pewnych rzeczy nie je i koniec, np. nie tknie jogurtu, białego serka...
      W przedszkolu je dobrze i nawet dostaje pochwały. Natomiast w domu wygląda to tak:
      śniadanie: pół kanapeczki + herbata, ewentualnie jajko na miękko ale już wtedy chlebka prawie nie tknie...
      potem zjada banana albo jabłko, albo Danonka
      obiadu w domu nie chce jadać, bo twierdzi, że w przedszkolu jest lepiej uncertain
      zje z łaski kotlecik z ziemniaczkami, czy trochę zupy, a najbardziej lubi zwykły makaron (najlepiej bez sosu), jeszcze najlepiej jest jak są naleśniki lub pierogi, bo wtedy je jak normalne dziecko, no ale ile można jeść naleśniki i pierogi???
      na podwieczorek też najczęściej jakiś owoc
      na kolację znowu pół kanapeczki, lubi też frankfurterki na ciepło, czasem wypije kakao.
      Zastanawiamy się, czym on właściwie żyje i skąd bierze energię, którą mógłby obdzielić jeszcze dwoje dzieci...
      • cytrynka-uk Re: Jak wygląda codzienne menu Waszych dzieci... 22.02.07, 15:54
        teraz moja kolej;moja corcia tez je jak ptaszek,na sniadanie 1 jogurt,pozniej o
        godz12 daje je zupe tylko jaka lubi czyli;pomidorowke,grzybowa z lanymi
        kluskami,kalafiorowa troszke i barszcz czerwony tez troszke i tak w kolko
        gotuje te zupy,na 2 danie troszeczke lubi udka,schabu.Podwieczorek to nie moge
        nazekac wszystkie owoce lubi!!! na kolacje gotuje jej makaron po Wlosku z sosem
        pomidorowym,lub pizze ,je bardzo nie zdrowo ale co robic jak nic wiecej nie
        lubi,,acha napoje tez lubi w kazdej postaci oprocz mleka,kakao.Corka ma 2,5
        latek wazy nie cale 11kg.Najgozej jest na sniadanie poniewaz ona nic nie lubi-
        jajka,parowki,kielasy,ten sam problem jest na kolacje,szkoda gadac.Mysle ze
        nadejdzie taki dzien ze zacznie jesc-oby szybko pozdrawiam
        • opuncjafigowa cytrynka 25.02.07, 19:48
          Skoro masz problem ze sniadaniem, to moze zaproponuję Ci, a raczej Twojej
          córeczce, to, co uwielbia mój SYnek. Zazwyczaj je to na kolacje i śniadanie -
          gotuję drobniutki włoski makaron (Divella), i dodaję do niego serek wiejski, to
          jest biały ser w takich malutkich "kuleczkach", w takiej jakby śmietance,
          chodzi o to, że nie jest suchy jak biały ser w kostce na przykład, mieszam
          wszystko i jest to ulubiuone danie mojego dziecka, no i chyba dośąć kalorycznesmile
          Aha...młody jeszcze prosi skwareczki do tego - tez lubi, a ponieważ często
          robię ze świeżej słoninki, jest jak znalazłwink
    • omamamia1 Re: Jak wygląda codzienne menu Waszych dzieci... 27.02.07, 09:02
      To ja napisze co mój zjadł wczoraj przez cały dzień:śniadanie-dwie kromki z
      weki z pasztetem,herbatka malinowa,drugie śniadanie-dwie kromki z weki z
      szynką,jabłko,obiad-250ml barszczyku białego z ziemniaczkami i jedna białą
      kiełbaskę,drugie danie-2 ziemniaki,2 łyżki stołowe gulaszu i łyżka
      buraczków,podwieczorek:2 naleśniki z serem,jabłko,przekąski-chipsy,2
      kinderki,kolacja-2 kromki z weki z serer żółtym i poszedł spać wołając
      jeść.Prawie jest tak codziennie,z wyjątkiem czasu gdy choruje to nie je.Przy
      tym nic prawie nie tyje,robi po 3 kupy dziennie i mało rośnie.Za dwa dni mamy
      wizyte u gastrologa dziecięcego,może on sie wyzna.
      • opuncjafigowa Re: Jak wygląda codzienne menu Waszych dzieci... 27.02.07, 12:54
        Ło Matko...toż on za dwóch je...smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka