kochamcie 03.02.12, 09:29 Wegetariańscy goście przychodzą jutro na obiad... Pomocy! Nie mam pomysłu na to co im przygotować! Zupa to pikuś, ale co na drugie danie? Macie jakieś sprawdzone przepisy bezmięsne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gulcia77 Re: wegetariańscy goście 03.02.12, 09:33 Ja lepię pierogi z soczewicą. Chcesz przepis? Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: wegetariańscy goście 03.02.12, 09:49 Zieloną soczewice (czerwona za twarda) zalewam na noc wodą z odrobinką octu winnego ciemnego. Rano zmieniam wodę, zalewam soczewicę tak centymetr wyżej (maks bo będzie za mokra) i na małym ogniu gotuję do miękkości. Oprócz tego smażę duużo cebuli na oliwie z czosnkiem. Jak soczewica jest miękka to ładuję 3/4 tej cebuli do środka i albo całość mielę w maszynce, albo tłukę tłuczkiem do ziemniaków. Doprawiam tylko solą i pieprzem (ja tam lubię dużo pieprzu) i lepię pierogi. Gotuję 2 minuty od wypłynięcia. Podaję z cebulką co została i pokruszonym tofu/twarożkiem Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: wegetariańscy goście 03.02.12, 10:01 Ależ proszę Cieszę się, że przepis mojej babci nie będzie zapomniany Odpowiedz Link Zgłoś
dorry Re: wegetariańscy goście 03.02.12, 13:18 >czerwona za twarda) Że co?! Czerwona raczej za szybko się rozgotowuje na papkę. Ja soczewicy nie mielę, uważam, że jak jest dobrze rozgotowana to nie ma potrzeby. Dodaję trochę oliwy, przyprawy i mieszam gdy jest jeszcze gorąca - to wystarcza. Soczewica nie może być za sucha. Cebuli nie smażę tylko duszę z masłem (na maśle jest smaczniejsza) - dużo zdrowszy sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: wegetariańscy goście 03.02.12, 13:21 Na maśle może i smaczniejsza, ale ja wśród swoich znajomych mam i wegetarian i wegan, a dla wegan na maśle nie zrobię. Do domu a nie dla gości to ja te pierogi ze skwarkami i cebulą robię - my wszyscy mięsożercy Odpowiedz Link Zgłoś
gemmavera Re: wegetariańscy goście 03.02.12, 09:34 poszukaj może tu: cobylonaobiad.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: wegetariańscy goście 03.02.12, 15:00 raz wegetarianskich znajomych poczestowalismy pierogami z grzybami (nie polacy) i byli zachwyceni . furore zrobily tez zapiekane baklazany. pyszne i sobie tez czesto robimy, choc jak najbardziej miesozerni jestesmy: baklazany pokroic wzdluz na plasteki ok. 0,5 cm, posypac sola i pozostawic na ok. 20 min. az puszcza sok. wytrzec dokladnie recznikiem papierowym i zrumienic z obu stron na oliwie. ulozyc w duzej blasze, posmarowac wycisnietym przez praske czosnkiem, na to plastry pomidora, przyprawic sola i pieprzem. nakryc plastrami zoltego sera. zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni jakies 10 minut, az ser sie zapiecze. smacznego . poza tym moze byc spagetti z sosem pomidorowym: na rozgrzanej oliwie zrumienic 2-3 zabki czosnku, wlac zmiksowane pomidory z puszki (pelati), smazyc az woda troche odparuje i sos nabierze odpowiedniej konsystencji, doprawic sambal oelek lub ostra papryka i sola. polac na gorace spagetii i posypac startym parmezanem. moze byc tez spagetii alio e olio, czyli z sosem zrobionym li i wylacznie z oliwy i czosnku, jak ktos lubi duzo czosnku, oczywiscie. capreze tez moze byc, czyli pomidory z mozzarella. to tyle, co mi na szybko przyszlo do glowy. pod warunkiem, ze to wegetarianie, a nie weganie czy cos tam jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: wegetariańscy goście 03.02.12, 09:37 Lasagne ze szpinakiem, leczo, falafel, makaron z sosem pomidorowym, curry wegetariańskie z tofu, pierogi ruskie, krokiety z kapustą i grzybami, panir w sosie garam masala, kotlety warzywne, jajka z sosem chrzanowym itd. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: wegetariańscy goście 03.02.12, 09:43 spaghetti czy wszelkie inne kluchy - jest masa przepisów na bezmięsne sosy (z groszkiem, z suszonymi pomidorami, z dowolnym w sumie dobrze przyprawionym warzywem, z serami, jeśli jedzą nabiał). lasagne/cannelloni ze szpinakiem. risotto wszelakie. pierożki nasze poczciwe ruskie, tylko bez skwarek upewnij się tylko, że to nie weganie, wtedy jest nieco trudniej. Odpowiedz Link Zgłoś
magi104 puszka.pl 03.02.12, 09:56 Polecam serwis puszka.pl - niewyczerpane źródło przepisów wege- wegańskich na wszelkie okazje i bez okazji Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: wegetariańscy goście 03.02.12, 09:51 Całe mnóstwo rzeczy można ugotować. Najprościej zrobić makaron. Moje dwa ulubione warianty to: sos pomidorowy, ser feta i czarne oliwki oraz sos z sera pleśniowego robiony na bazie beszamelu plus prażone orzechy włoskie. Jeszcze może być makaron ze szpinakiem. Jeśli chcesz bardziej "tradycyjny" obiad, to możesz zrobić kotlety z grochu lub soczewicy (jest masa przepisów w necie), do tego ryż lub kasza i surówka. Odpowiedz Link Zgłoś
harrison_bergeron Re: wegetariańscy goście 03.02.12, 10:11 A co oni robią kiedy wy przychodzicie do nich? Bo jeśli swoje jedyne słuszne wegetariańskie jedzonko to przycelowałbym w kurczaczka, albo wołowinkę. Może podejdzie im sałatka albo ziemniaczki. Z drugiej strony jeśli robią dla was jakieś mięsne rzeczy to też bym się trochę wysilił i zaproponował jakąś fajną zapiekankę, makaron albo coś w tym stylu. Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: wegetariańscy goście 03.02.12, 10:13 Rozumiem, że nie-wegetarianie żywią się tylko i wyłącznie mięsem, zaś spożycie makaronu z sosem pomidorowym powoduje u nich dylematy etyczne? Odpowiedz Link Zgłoś
harrison_bergeron Re: wegetariańscy goście 03.02.12, 10:19 Nie do końca, ale blisko. Chodzi o dwa ładne hasła: 'symetryczne stosunki' i 'narzucanie wyboru'. Gdybym lubił moich gości (a zwykle lubię) to mógłbym iść na ustępstwa i zrobić podobny sos do makaronu w dwóch naczyniach. W jednym z mięskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: wegetariańscy goście 03.02.12, 10:25 "Symetryczne stosunki" to by były, gdyby nie-wegetarianie jedli wyłącznie mięso. Wówczas tak, owszem, twój wywód byłby jakoś logicznie do obrony. Jednakże, z tego co wiem, nie-wegetarianie zwykle nie mają problemów moralnych ani innych ze spożywaniem pierogów ruskich tudzież krokietów z kapustą. Odpowiedz Link Zgłoś
harrison_bergeron Re: wegetariańscy goście 03.02.12, 10:33 Zgadza się, nie mają. Ale w niesymetrycznych stosunkach chodzi o to że tylko jedna strona musi iść na ustępstwa. Zarówno jako gość i jako gospodarz ma narzucone ograniczenia. Bo z drugiej strony - wegetarianie jeść mięsa nie muszą, ale mogą je przygotować dla swoich gości? Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: wegetariańscy goście 03.02.12, 10:38 Różnica, dość oczywista, jest taka, że jak wegetarianin przygotuje nie-wegetarianinowi posiłek zgodny ze swoim sumieniem, czyli np. pierogi ruskie, to nikt nie będzie się z tym czuł niekomfortowo. Wegetarianin gotujący dla kogoś mięso, owszem, czuje się z tym źle, bo uczestniczy w procederze, którego nie popiera ze względu na swoje poglądy etyczne. Naprawdę chciałbyś, żeby ktoś przygotowując posiłek dla ciebie narażał się na dylematy etyczne? Żądałbyś od Hindusa, aby ci podał na obiad wołowinę, a od Żyda - wieprzowinę? Mi to by w życiu nie przyszło do głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
harrison_bergeron Re: wegetariańscy goście 03.02.12, 11:21 Prawdopodobnie nie, ale w każdym z tych przypadków coś się we mnie buntuje. Bo w imię czego ktoś posiadający bardziej liberalne poglądy na rzeczywistość ma za każdym razem ustępować komuś kto może poczuć się urażony, obrażony, albo skrzywdzony etycznie? Bo przecież hindus (nie jestem pewien czy każdy Hindus też) może poczuć się urażony także wtedy gdy zjesz w jego towarzystwie bitki albo zrazy. Gdzie jest granica ustępowania? Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: wegetariańscy goście 03.02.12, 11:37 Ależ nie musi. Ale przypuszczam, że w opisywanym przypadku chodzi o przyjaciół i przygotowanie wege obiadu, o ile w ogóle można to nazwać ustępstwem, jest zapewne dobrowolne. Ty możesz wegetarian przyjmować potrawami mięsnymi - najwyżej zjedzą tylko kaszę czy ziemniaki z masłem. Zapewniam Cię, że większość z nich jest do tego przyzwyczajona. Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: wegetariańscy goście 03.02.12, 12:02 ustępować komuś kto może poczuć się urażony, obrażony, albo skrzy > wdzony etycznie? Uhm, cóż, wydawało mi się, że to taki naturalny odruch moralny jest. Że jak się przyjmuje w domu gościa, to się chce, żeby temu gościowi było miło i mu smakowało. Na tej samej zasadzie, iż chociaż kocham dania ze szpinakiem, to nie przygotuję ich, jeśli ciocia Wiesia przychodząca do mnie w gości ich nie znosi. I nie przyszłoby mi do głowy drzeć szat, że jest to "ograniczanie mojej wolności". Ale pewnie dla niektórych bycie uprzejmym dla innych i uwzględnianie ich potrzeb i upodobań stanowi zamach na ich wolność - niestety, nie mam na to recepty. Odpowiedz Link Zgłoś
harrison_bergeron Re: wegetariańscy goście 03.02.12, 13:21 Czyli przyjmując w domu mięsożernego gościa chcemy żeby było mu miło i smakowało - pichcimy dla niego steka. Widzisz jak łatwo, a piszesz że nie masz recepty. Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: wegetariańscy goście 03.02.12, 13:30 Po raz trzeci napiszę: "mięsożercy" jedzą zarówno potrawy mięsne, jak i bezmięsne, jako że człowiek jest zwierzęciem wszystkożernym. Toteż optymalnym wyjściem jest ugotowanie czegoś bezmięsnego, co zarazem smakuje mięsożercy, jak i nie naraża wegetarianina na etyczny dyskomfort. Ale naprawdę, nie ma przymusu bycia uprzejmym i liczenia się z innymi - skoro wegetariańscy goście zopresjonowali cię pierogami ruskimi, to nakarm ich w odwecie mięchem, nie przygotuj żadnej sałatki, co by im nie ułatwiać sprawy, i żartuj sobie przy stole, że marchewka też odczuwa. Na pewno będziecie się wszyscy świetnie bawić. Odpowiedz Link Zgłoś
harrison_bergeron Re: wegetariańscy goście 03.02.12, 13:48 Super pomysł. Poszukam jakichś wege znajomych i przetestuję. Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: wegetariańscy goście 03.02.12, 14:01 katia.seitz napisała: > Ale naprawdę, nie ma przymusu bycia uprzejmym i liczenia się z innymi - skoro w > egetariańscy goście zopresjonowali cię pierogami ruskimi, to nakarm ich w odwec > ie mięchem, nie przygotuj żadnej sałatki, co by im nie ułatwiać sprawy, i żartu > j sobie przy stole, że marchewka też odczuwa. Na pewno będziecie się wszyscy św > ietnie bawić. Ladnie ujete Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: wegetariańscy goście 03.02.12, 14:32 Aha, czyli jakbys np. przyjmowal w domu Koreanczyka, to specjalne dla niego przygotrowalbys kotlet z Mruczka? A z wizyta u Chinczyka wsuwalbys psine az do mlaskania? Odpowiedz Link Zgłoś
harrison_bergeron Re: wegetariańscy goście 03.02.12, 14:45 Głuptasku, pisałem o narzucaniu wyboru. W sensie - narzucanie wyboru jest złe. Gdyby moi koreańscy/chińscy koledzy poczęstowali mnie kotkiem/psem, a jednocześnie zapewnili coś innego, to mógłbym wybierać do woli. Gdyby nie zapewnili tego wyboru to po prostu są złymi gospodarzami, tyle. Mogliby przy mnie spokojnie wcinać mruczka albo azorka. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: wegetariańscy goście 03.02.12, 23:48 olena.s napisała: > Aha, czyli jakbys np. przyjmowal w domu Koreanczyka, to specjalne dla niego prz > ygotrowalbys kotlet z Mruczka? A z wizyta u Chinczyka wsuwalbys psine az do mla > skania? Jak widac guzik wiesz o kuchni chińskiej i koreańskiej.. Odpowiedz Link Zgłoś
esr-esr Re: wegetariańscy goście 03.02.12, 10:40 na wszelki wypadek dowiedz się czy nie są "ortodoksyjni" i sprawdź skład kupowanych produktów (bardzo często składniki odzwierzęce można znaleźć w produktach, które teoretycznie nie powinny mieć nic wspólnego z mięsem). Odpowiedz Link Zgłoś
ejuirawz Re: wegetariańscy goście 03.02.12, 11:01 Kotlety z selera Bardzo proste Kroimy selera w średnio cienkie plastry, obgotowujemy w wodzie z dodatkiem wegety, albo innej jarzynki albo suszonych jarzynek, odsączamy i panierujemy, smażymy i gotowe Tak samo robi się kotlety z boczniaków, tylko bez gotowania i trzeba obciąć te twarde nóżki. Do tego ziemniaczki, albo kasza, surówka i gotowe Odpowiedz Link Zgłoś
dorry Re: wegetariańscy goście 03.02.12, 13:10 Selera odradzam. Wiele osób go nie lubi. Wegetarianie często też. Odpowiedz Link Zgłoś
drinkit Re: wegetariańscy goście 03.02.12, 11:43 No pomysłów jest bez liku: naleśniki zapiekane ze szpinakiem i fetą, makarony z sosami bezmięsnymi (pomidorowym, pesto, cukiniowym, grzybami, etc., etc), pilaw, zapiekanki ziemniaczane, tarta ze szpinakiem, fetą i pomidorami w zalewie, omlety z wytrawnym nadzieniem z tradycyjnych to wege gołąbki, kasza z sosem grzybowym i multum surówek, etc etc Odpowiedz Link Zgłoś
mancipi nie mogła się powstrzymać 03.02.12, 12:07 Vegetarians, from the other point of view! pozdrawiam właścicieli kotów i wielbicieli świnek (pod każdą postacią) Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Może się przyda 03.02.12, 12:19 Ostatnio wymyśliłam sobie całe menu na imprezę nawet nie wegetariańską, ale wegańską - może się komuś przyda przy okazji jakichś wyjątkowo ortodoksyjnych gości Tak cokolwiek w stylu turecko-arabskim: -falafel (kotlet z ciecierzycy), podawany z chlebkiem pita, warzywami i humusem -humus (pasta z ciecierzycy i tahini - pasty sezamowej) -pasta baba ghanoush (z pieczonego bakłażana z tahini), a do tych past warzywa (marchewka itp.) lub pieczywo (paluszki itp.) do maczania -duszony bakłażan z pomidorami, cebulą i czosnkiem, podawany na ciepło na grzance -sałatka a la tabula: kuskus, ciecierzyca, papryka, ogórek, mięta, czosnek, ocet, oliwa Aż się głodna zrobiłam Odpowiedz Link Zgłoś
harrison_bergeron Re: Może się przyda 03.02.12, 13:18 Brzmi super. Jako dodatek do grillowanego kurczaka. Odpowiedz Link Zgłoś
dorry Re: Może się przyda 03.02.12, 13:26 > Jako dodatek do grillowanego kurczaka. Mój stryjek też jadł według tej zasady. Dopóki go dna moczanowa nie dopadła i lekarz zabronił, he he Odpowiedz Link Zgłoś
harrison_bergeron Re: Może się przyda 03.02.12, 13:46 Chyba nie lubisz stryjka. Wstydź się. Odpowiedz Link Zgłoś
dorry Re: Może się przyda 03.02.12, 13:48 Właśnie lubię, cieszę się, że zaczął bardziej dbać o zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
e_d_y_s_q_a Re: Może się przyda 03.02.12, 15:44 katia.seitz, podoba mi sie Twoje menu i jako weganka z chęcią bym zjadla Twoje potrawy. Mam tylko jedno małe zastrzeżenie chyba za duzo ciecierzycy jak na jedna imprezę falafele - ciecierzyca, hummus - ciecierzyca, sałatka - z ciecierzycą. Goście mogliby za duzo nie zjeść bo jednak ciecierzycą mozna sie najesc Odpowiedz Link Zgłoś
dorry Re: wegetariańscy goście 03.02.12, 13:09 >Macie jakieś sprawdzone przepisy bezmięsne? Naprawdę do przygotowania każdego posiłku potrzebujesz mięsa? Nigdy nie gotujesz nic bezmięsnego? Jak zaczniesz cudować to może się to skończyć kompletną klapą kulinarną... Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: wegetariańscy goście 03.02.12, 13:29 cukinia z pomidorami i fetą wszelakie makarony curry z ciecierzycą zapiekane warzywa faszerowane np tunczykiem (o ile jadają ryby) ser zółty panierowany z róznymi salsami quesadille z serem i warzywami + salsa ja tak długo mogę chociaż wegetarianką nie jestem Odpowiedz Link Zgłoś
filippa.pippa blogi z przepisami wegańskimi 03.02.12, 13:43 Wybrane blogi z przepisami wegańskimi: www.facebook.com/WeganizmSprobujesz Odpowiedz Link Zgłoś
harrison_bergeron Re: wegetariańscy goście 03.02.12, 14:15 Zeby nie bylo ze jestem całkiem świnia to : pizza. Pieczarki, oliwki, papryka, cebula. A na na jednej połowie przymycić trochę szynki / boczku. Wszyscy zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: wegetariańscy goście 03.02.12, 14:20 Oj trollujesz. Bo jak nie zjesz tych trzech plasterkow szynki tego dnia to sie udusisz Umow sie z nimi na miescie i idzcie do kawiarni. Odpowiedz Link Zgłoś
harrison_bergeron Re: wegetariańscy goście 03.02.12, 14:37 Może odrobinkę, ale pomysł chyba całkiem akceptowalny. Ewentualnie dwie małe pizze Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: wegetariańscy goście 03.02.12, 14:43 Zrob male pizze albo nalesniki, albo zapiekanki do grillowania. Bar z miseczkami z roznymi dodatkami i kazdy sobie doklada, co chce. Ty polozysz sobie salami, oni fete albo karczocha, sprawa zalatwiona Widok miesa powinni zniesc, chyba ze chcec byc superuprzejma i im go oszczedzic. Odpowiedz Link Zgłoś
arvenne google 03.02.12, 14:16 google nie gryzą - tam są przepisy na smakowite, roślinne potrawy Odpowiedz Link Zgłoś
alba27 Re: wegetariańscy goście 03.02.12, 14:27 szpinak, fetę i czarne oliwki zawinąć w ciasto francuskie ( roladę zrobić), posmarować jajkiem i do piekarnika, ciasto fr dostaniesz w lidlu i biedronce za ok 3zł, podawać z sosem czosnkowym Odpowiedz Link Zgłoś
alba27 Re: wegetariańscy goście 03.02.12, 14:31 do tego jaką lekką sałakę jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia11022000 Tarta z wędzoną rybą 03.02.12, 14:30 m.przepisy.pl/przepis/tarta-z-wedzona-ryba Bardzo dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Tarta z wędzoną rybą 03.02.12, 14:37 Ryba nie jest wegetarianska Odpowiedz Link Zgłoś
liliankaa77 Re: Tarta z wędzoną rybą 03.02.12, 15:05 Rybę wegetarianom? Masakra... Odpowiedz Link Zgłoś
vivibon Re: Tarta z wędzoną rybą 04.02.12, 00:09 Przecież ryba to nie mięso, spytaj chrześcijan Odpowiedz Link Zgłoś
dorry Re: Tarta z wędzoną rybą 04.02.12, 00:12 Ehe he he. Toż to normalne w tym kraju rozumowanie: nie je mięsa = rybę może. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: wegetariańscy goście 03.02.12, 14:31 Kuchnia hinduska pelna jest feneomenalnych wege dan opartyxh o jarzyne zanurzona w sosie ccurry (baza: pasta czosnokowo imbirowa, pomidory, jogurt). A ja uwielobiam ziemniaki (niemaczyste) ze szpinakiem w sosie curry (mleko kokosowe, czosnek, curry). Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: wegetariańscy goście 03.02.12, 15:23 zupa krem kukurydzy, gołabki z ryzem i pieczarkami zamiast miesa, jakas salata Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: wegetariańscy goście 04.02.12, 00:40 japanunieprzerywalempanieposle napisała: > zupa krem kukurydzy, gołabki z ryzem i pieczarkami zamiast miesa, jakas salata O mniam mniam mniam. Chyba bym sie do ciebie wprowadzila Odpowiedz Link Zgłoś