Dodaj do ulubionych

wysięk w uchu

23.02.07, 15:58
Mlody na wysięk w uchu dostał zalecenie od laryngologa: dmuchanie baniek,
balonów z zatkanym nosem, aerius 1 x 5 ml i flixonase. Robię co należy ale
męczy mnie ten steryd. Czy wasze dzieci przy podobnym schorzeniu tez miały
podwane sterydy donosowo?
Obserwuj wątek
    • 71gosik Re: wysięk w uchu 24.02.07, 21:15
      Tak, mały (3,5 roku) dostawał Buderhin dwa razy dziennie. do tego leczylismy
      zap.płuc, więc wduchał jeszcze Flixotide przez tubę. My dmuchalismy Otovent
      (balony potem kupowałam normalne w papierniczym), dostawał też Zyrtec. Pomogło.
      Małgorzata
    • mami7 Re: wysięk w uchu 24.02.07, 22:18
      Tak, dziecko dostało steryd do nosa. Za pierwszym razem Flixonase, za drugim Budherin. Do tego otovent- to bardzo fajna sprawa.
    • dorek3 Re: wysięk w uchu 25.02.07, 10:06
      A jak długo miałyście zaleconą taką terapię. Nam laryngolog kazała się zgłosić na kontrolę po 3 tygodniach leczenia.
      • bb12 Flixonase 25.02.07, 10:17
        Flixonase podaje stale od 3 lat .Wcześniej był Cromosol.
        Od pewnego czasu nie ma problemu wysięków.Jedynie zasiniałe uszka.
        Dmuchanie w balonik ,nawilżanie nosa,ketotifen to też stałe leczenie.

Moja córka jest coraz starsza i może wyrasta .Skończyła 7 lat.
      • 71gosik Re: wysięk w uchu 25.02.07, 11:21
        My chodzilismy na badanie słuchu co 2 tygodnie. Leczenie trwało około 7
        tygodni. Jeśli po tym czasie by sie nie cofnął płyn z uszu, byłby zabieg
        drenażu i usunięcia migdałka. Otovent i ćwiczenie z zatykaniem nosa ręką i
        dmuchaniem z całej siły robilismy nawet 10 razy dziennie.
        Małgorzata
      • mami7 Re: wysięk w uchu 27.02.07, 14:33
        Tak, poczatkowo było na 3 tygodnie. Potem niby miała być kontrola i jakby był najdal problem, przedłuzenie stosowania Flixonase. Ale nie było potrzeby.
        U mojego dziecka podłoze katarów, obrzęków i wysięku w uszach jest niby alergiczne i sterydy odpowiednio szybko podane nie dopuszczały juz do koeljnych zapaleń, nie trzeba było tez stosowacv ich,a ż tak długo.

Z tego co mnie tłumaczono, jesli leczenie nic nie daje w przeciągu 3 miesięcy, jest niedosłuch, albo kłopoty migdałkowe, to wycina się ten migdał i robi drenaz uszu.

• karineczka5 Re: wysięk w uchu 27.02.07, 15:42
          Czy dmuchanie baloników Otovent może być przy minimalnym katarku czy też
          zupełnie musi być pusty nosek ?
        • dorek3 Re: wysięk w uchu 27.02.07, 23:03
          Ale czy to oznacza, że przy kolejny katarze trzeba wrócić do sterydów? Jak długo wtedy należy stosować? Kuba IgE ma w górnej granicy normy , na nadwrażliwość drzewa oskrzelowego objawiającą się kaszlem poinfekcyjnym, który ciągnie się w nieskończoność. Jest na singularze drugi miesiąc i po kaszlu nie ma śladu. Będą testy ale dopiero w maju. Więc i u nas to podłoże alergiczne nie jest wykluczone.
          • mami7 Re: wysięk w uchu 27.02.07, 23:41
            NO nie przy każdym katarze. Ale trzeba pilnować, żeby on się nie ciągnął zbyt długo. Czyli smarkanie na potęgę i nawilżanie nosa. W sumie od wakacji jest spokojnie (steryd cchyba raz podaliśmy), ale nad morze jechaliśmy z Budherinem do nosa-laryngolog stweirdził obrzęk nosa, płyn w uszach, itd. A nie było wcześniej kataru, tylko nagle dziecko było przygłuche, właściwie oddychało tylko otwartą buzią, pojawiło się okrutne zapalenie spojówek.

Przy jakimś mega katarze podaję za namową laryngologa Actifed.
            U nas też sporo pomogło odstawienie nabiału.
            • joanna_ag Re: wysięk w uchu 28.02.07, 22:44
              Mam to samo u córeczki (2,5 r.) od wczoraj w nocy, leci z ucha i strasznie
              córkę bolało uszko.Laryngolog kazał podawać Flixonase, Nurofen, Eurespal i
              smarowac za uszkiem czymś rozgrzewającym. Na razie wstrzymujemy się z
              Augmentinem. Ja jeszcze przeczyszczam acerumenem-tzn. wlewam pół ampułki do
              uszka i po chwili przechylamy głowkę tak zeby się wylało to, co się oczyściło.
              Zyrtec też bierzemy cały czas, bo mała jest alergiczką na mleko krowie. Parę
              dni wcześniej ropiały jej oczka, nie zadziałałam w porę sad( Dobrze, ze
              wyjątkowo bez kataru sie obywa...Zobaczymy jak długo. Z nepokojemczekam na
              przełom kwietnia i maja bo od urodzenia Kasia w tym okresie ma atak (ucho, nos
              i oczy...) Biedne te nasze dzieciaki-alergiki..
              Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka