Dodaj do ulubionych

Potrzebuje informacji o ASD!!!

29.05.07, 09:20
Mam prosbe do wszystkich ktorzy wiedza cos na temat ADS II.U mojej rocznej
corki wykryto wade serca wlasnie ADS II i VSD.Na temat VSD juz troche wiem
dzieki dobrym kobieta z tego forumsmileza co im bardzo dziekujesmileChcialabym sie
dowiedziec jeszcze cos ma temat ADS II.Za wszystkie informacje bardzo
dziekujesmilepozdrawiam i zycze wszystkim zdrowiasuspicious
Obserwuj wątek
    • sheryll Re: Potrzebuje informacji o ASD!!! 29.05.07, 18:21
      Jestem mamą Weroniki, która w wieku pół roku miała korygowaną wadę ASD II.
      Ubytek międzyprzedsionkowy był spory, ponad 1 cm. Nie wiem jakie informacje Cię
      interesują, jest mnóstwo opisów samej wady jak i możliwości korekty tutaj na
      forum. W razie jakichś konkretnych pytań, proszę o kontakt na sheryll@onet.eu
      • joanna.czarnik Re: Potrzebuje informacji o ASD!!! 30.05.07, 11:13
        Tak szczerze powiedziawszy to interesuje mnie wszystko co jest zwiazane z ta
        wada,jak narazie moje wiadomosci z tego tematu nie sa duze,niestety,chos dzieki
        Wam wiem juz o wiele wiecej niz przed mniej wiecej tygodniem.Za to wam
        wszystkim dziekujesmileTak sie zastemawiam,jesli Weronika miala korygowany ubytek
        wielkosci 1 cm a moja Ania ma 3.5-4mm to czy tez bedzie miala korekte?Nie wiem
        czy to duzy ubytek?Ania ma jeszcze VSD.Co to znaczy ASD II?Chodzi mi o
        samo "II".Jak podejrzewam jest to jakis stopien,moze wielkosci dziurki?Pewna
        nie jestem.Od jakiej wielkosci ubytku dzieci sa kierowane na operacje?I w jakim
        wieku?Chodzi mi o to ile dziecko moze miec lat?A czy w przypadku Weroniki nie
        bylo zadnej mozliwosci ze ten ubytek sam sie zrosnie?Podobno moze to
        nastapic.Nie wiem co myslec?Czy czekac az sie to samo moze kiedys zrosnie czy
        naciskac na korekte?Jaka jest gorna granica wieku do ktorego moze taki ubytek
        samoistnie zarosnac?Jest taka granica?
        Dziekuje ci za pomoc
        Pozdrawiam
        Asia,mama Adasia i Ani(ADS,VSD)
    • alrada Re: Potrzebuje informacji o ASD!!! 29.05.07, 20:43
      ASD :
      W sercu zdrowym nie ma połączenia między lewym a prawym przedsionkiem.
      Nieprawidłowy rozwój przegrody międzyprzedsionkowej prowadzi do powstania w
      niej otworu (ów), który łaczy oba przedsionki. Czasem ubytek jest tak duzy, ze
      oba przedsionki tworzą jedną, wspólną jamę. Częściej powierzchnia jego wynosi
      kilka centymetrów kwadratowych.
      Powierzchnia ubytku moze być różna, przeciętnie wynosi 2-3 cm kwadratowych.
      Ubytek jest najczęściej pojedynczy, choć spotyka sie jednocześnie dwa lub
      więcej otworów. Niekiedy przegroda jest jak sito usiana drobnymi otworkami.

W wadzie tej objawy kliniczne zależą od umiejscowienia i wielkości ubytku.
      Jeżeli ubytek jest mały, wysoko położony, może nie dawać żadnych objawów i
      leczenie operacyjne nie jest konieczne.
      Jeżeli otwór jest duży, krew utleniona z lewego przedsionka przepływa do
      prawego, nastepnie do prawej komory i do płuc. W związku z tym płuca otrzymują
      nadmierną ilośc krwi, a do pozostałych narządów napływa zbyt mała ilośc krwi.
      Krew do prawego przedsionka napływa pod stosunkowo niskim ciśnieniem, panującym
      w lewym przedsionku, w związku z czym wada ta rzadko daje zaburzenia we
      wczesnym dzieciństwie. Na ogół pierwsze objawy występują w wieku pzredszkolnym
      i szkolnym. Stosunkowo rzadko dochodzi do powikłania w postaci nadciśnienia
      płucnego. Często dzieci z tą wadą mają charakterystyczną, bardzo smukła budowe
      ciała, niedobór wagi ciala, skłonnośc do infekcji dróg odedechowych.

W niektorych odmianach tej wady istnieje nieprawidłowosc w budowie płatka
      zastawki dwudzielnej (daje objawy jej niedomykalności), ubytek porzegrody
      międzykomorowej lub nieprawidłowości w budowie zastawki trójdzielnej. Taka
      postać wady nazywa sie wspólnym przetrwałym kanałem przedsionkowo-komorowym.

Zabieg w młdym wieku prowadzi do calkowitej korekcji zaburzeń wynikających z
      obecności ubytku w przegrodzie międzyprzedsionkowej. Powikłaniem zabiegu w
      wieku późniejszym są nadkomorowe zaburzenia rytmu, przyjmujące często postać
      utrwalonego migotania przedsionków.
      Dojrzewanie jest często opóźnione, a miesiączki - nieregularne.
      Ryzyko operacji zwiększa sie u osób starszych. Leczenie zachowawcze polega
      jedynie na zapobieganiu gorączce reumatycznej, na ktora dzieci z ubytkiem są
      szczegolnie podatne, oraz w razie potrzeby na typowuym leczeniu niewydolności
      krążenia.

VSD :
      Normalnie nie ma połaczenia między komorami serca. Otwór w przegrodzie
      dzielącej obie komory jest wadą wrodzoną, spotykaną dość często u dzieci.
      Podobnie jak w ubytku przegrody przedsionkowej, następstwa tej wady zależą od
      wielkości otworu łączącego obie komory.
      Ubytki bardzo małe, z niewielkim przeciekiem krwi z lewej do prawej komory, nie
      zakłócaja pracy serca i nie wymagają zamknięcia.
      Przegroda międzykomorowa składa się z dwóch częśći : wysokiej- błoniastej i
      niskiej- mięśniowej. Otwór znajdujący się w grubej mięśniowej częśći przegrody
      międzykomorowej, jeśli nie jest duży, może poza szmerem nie dawać innych
      objawów. Leczenie operacyjne nie jest wtedy konieczne. Niekiedy ubytek ulega
      samoistnemu zamknięciu.
      Ubytek w części błoniastej przegrody międzykomorowej, zwłaszcza duży, powoduje
      na ogół zaburzenia w krążeniu krwi. W lewej komorze tłoczącej krew bogata w
      tlen do aorty, istnieje znacznie wyższe ciśnienie niż w prawej. W związku z tym
      w czasie skurczu częśc krwi z lewej komory przepływa pod wysokoim ciśnieniem
      przez ubytek do komory prawej, a następnie do płuc. Tkanki i narządy ustroju
      otrzymują niedostateczną ilośc krwi. Natomiast nadmierna ilośc krwi tłoczona
      jest przez prawa komorę do tętnicy płucnej i jej rozgałęzień. W tej wadzie
      występuje skłonnośc do zapalenia płuc i nadciśnienia płucnego. Serce wykonujące
      nadmierną pracę przerasta.
      Jeżleli dziecko nie zostanie w odpowienim czasie zoperowane , istnieje
      niebezpieczeństwo, że na skutek wtórnych zmian w naczyniach płucnych dojdzie do
      znacznego wzrostu ciśnienia w tętnicy płucnej (nadciśnienie płucne) i w prawej
      komorze do odwrócenia przecieku krwi przez ubytek. Krew z prawej komory
      pozbawiona tlenu będzie przepływała do lewej. Będzie się z tym wiązało
      wystapienie sinicy. Leczenia operacyjnego nie można juz wykonać w tym czasie.

Ubytki przegrody międzyprzedsionkowej stanowia około 10 % wad wrodzonych. U
      niemowląt wada ta rzadko powoduuje dolegliwości. Typowe jest jej wykrycie
      dopiero w wieku szkolnym, gdy szmer jest głośny, w obraz radiologiczny
      nieprawidłowy. Nasilone dolegliwości i niewydolność prawokomorowa występują
      dopiero począwszy od czwartej dekady zycia.
      • joanna.czarnik Dzieki alrada za infornacje:> 30.05.07, 11:32
        Strasznie to zawilesad Nie jestem wogle obeznana z terminologia medycznasad
        osobiscie u lekarza bylam moze 6 lat temusmileteraz z Ania jestem czesciej niz ze
        soba przez cale zyciesad Mam kilka pytan do tego co napisalas"Krew do prawego
        przedsionka napływa pod stosunkowo niskim ciśnieniem,panującym w lewym
        przedsionku,w związku z czym wada ta rzadko daje zaburzenia we wczesnym
        dzieciństwie.Na ogół pierwsze objawy występują w wieku pzredszkolnym i
        szkolnym." Do tego mam pytanie:jakie to objawy?Jakie zaburzenia?
        Co to jest goraczka reumatyczna?Piszesz ze dzieci z ta wada sa szczegolnie na
        nia podatne?Czy taka goraczka wymaga jakis specjalnych zabiegow?Czy wystarczy
        zwykle postepowanie takie jak przy normalnej goraczce towarzyszacej jakiejs
        chorobie?
        Z tego co przeczytalam o VSD rozumiem ze moja Anuska zalicza sie do pierwszej
        grupy,czyli maly ubytek z niewielkim przeciekiem z lewej do prawej komory.Ale
        piszesz ze takie nie wymagaja zamkniecia?Czy to oznacza ze cale zycie bedzie
        miec dziurke w sercu?I to naprawde nie ma zadnego wplywu na prace serca i
        rozwoj dziecka?
        "Nasilone dolegliwości i niewydolność prawokomorowa występują dopiero począwszy
        od czwartej dekady zycia." A to co oznacza?JAkie nasilone dolegliwosci?Co to
        jest niewydolnosc prawokomorowa?
        DZiekuje za informacje i za cierpliwosc w odpowiadaniu na moje pytaniasmile
        pozdrawiam
        Asia,mama Adasia i Ani(ASD,VSD)
        • bety_t Re: Dzieki alrada za infornacje:> 30.05.07, 12:51
          Witam,
          Jestem mamą 5 letniej Martynki która pół roku temu miała zamykany ubytek ASDII
          przezskórnie Amplatzerem. Ubytek miała wielkości 0,8 cm i rozpoznany był już po
          urodzeniu wtedy miał wielkość 0,4 później sie zwiekszał po roku był mniejszy i
          nawet była nadzieja, że sie sam zamknie ale niestety tak sie nie stało. W wieku
          czterech lat lekarze zdecydowali żeby go zamnkąć ale dlatego że istotny był
          przeciek L_P(lewo-prawy) i lewa komora serca nieznacznie była powiekszona.
          Opisywałam już ta chistorie wcześniej na forum. Pytałaś co znaczy ASDII - z
          tego co wiem jest to oznaczenie w którym miejscu dokładnie znajduje sie ubytek.
          Wielkość ubytku nie jest tak istotna jak przciek który on powoduje. U mojej
          córki nie było innych objawów oprócz szmeru. Nie odczuwała dolegliwości i nie
          miała częstych infekcji. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to napisz chętnie
          odpowiem lub podam Ci numer tel. i porozmawiamy.
          Pozdrawiam
          Beata
        • alrada Re: Dzieki alrada za infornacje:> 30.05.07, 17:35
          ASD objawy :
          dziecko ma częste przypadłości oddechowe w następstwie wysokiego przepływu
          płucnego,
          dusznośc wysiłkowa,
          kołatanie serca, zwłaszcza wszystkie odmiany przedsionkowych zaburzeń rytmu
          wystąpienie migotania przedsionków i niewydolności krążenia
          Infekcyjne zapalenie wsierdzia nie stanowi zagrożenia w czystym ubytku
          międzyprzedsionkowym, jeśli nie wspólistnieje wada zastawki dwudzielnej (
          mitralnej).
          ASD zdarza sie częściej u płci żeńskiej.

Gorączka reumatyczna :
          www.przychodnia.pl/reumatyzm/index8.php3?t=8
          Niewydolnośc krążenia prawokomorowa może występować przy nadmiernym obciążeniu
          pracą prawej komory, często w następstwie niewydolności lewokomorowej.Serce nie
          może zaoppatrywac organizm w wystarczająca ilośc krwi. Powiększenie wątroby i
          obrzęki obwodowe są objawami postępującej niewydolności krążenia.
    • alrada Re: Potrzebuje informacji o ASD!!! 30.05.07, 13:03
      Sam wiele sie dowiaduję poprzez takie pytania. I wiem, ze to zawiłe na
      początku. Sami najwięcej wiemy o wadach swoich dzieci co zrozumiałe.
      Tak na szybko :
      ubytek przegrody międzyprzedsionkowej typu otworu drugiego (ASD II)
      Chorzy z ubytkiem przegrody międzyprzedsionkowej często nie mają objawów
      podmiotowych i dlatego rozpoznanie nierzadko ustala się późno, w 3. lub 4.
      dekadzie (dekada w rozumieniu 10 lat) życia, zazwyczaj w trakcie badania
      lekarskiego przeprowadzonego z powodu zakażenia układu oddechowego lub badania
      okresowego. Zdarza się, że chorzy dowiadują się o wadzie serca dopiero w 5. lub
      6. dekadzie życia.
      Rozróżnić ASD I od AS II może pomóc m.in. badanie elektrokardiograficzne.
      przeważnie odchylona w lewo o ponad -30°.
      Leczenie ASD II polega na przezskórnym zamknięciu ubytku lub operacji
      kardiochirurgicznej z zastosowaniem krążenia pozaustrojowego. Wskazaniem do
      leczenia inwazyjnego jest istotny przeciek lewo-prawy przez przegrodę
      międzyprzedsionkową, wyrażony wskaźnikiem Qp:Qs >=1,5.
      Metodą przezskórną powinno się leczyć wszystkich chorych, u których warunki
      anatomiczne pozwalają na przeprowadzenie takiego zabiegu - środkowe położenie
      ubytku w przegrodzie międzyprzedsionkowej, wielkość ubytku wyliczona na
      podstawie pomiaru w czasie cewnikowania serca nie większa niż 38 mm, bez
      istotnej hemodynamicznie niedomykalności zastawki trójdzielnej i innych wad
      serca. Wstępna ocena wielkości ubytku musi poprzedzać przezskórne zamknięcie
      ASD II. TEE pozwala z dużym przybliżeniem oszacować wielkość ubytku, jednakże
      wynik tego pomiaru przeważnie jest zaniżony w stosunku do wyniku uzyskanego w
      czasie cewnikowania serca.
      Przez 6 miesięcy po zabiegu wskazana jest profilaktyka przeciwzakrzepowa, a
      przez 12 miesięcy - profilaktyka infekcyjnego zapalenia wsierdzia.
      Pacjenci, którzy nie kwalifikują się do leczenia metodą przezskórną powinni
      zostać poddani operacji kardiochirurgicznej polegającej na całkowitej korekcji
      wady. Chorzy z ASD II po leczeniu inwazyjnym mogą prowadzić normalny tryb
      życia.
      Ciąża u kobiet z ASD II, zarówno przed korekcją, jak i po korekcji wady, nie
      jest przeciwwskazana, o ile nie towarzyszy jej nadciśnienie płucne z dużym
      naczyniowym oporem płucnym.
    • alrada Re: Potrzebuje informacji o ASD!!! 30.05.07, 13:04
      Ubytek przegrody międzyprzedsionkowej typu wtórnego (ang. atrial septum defect –
      ASD II) jest drugą pod względem częstości rozpoznawania wrodzoną wadą serca u
      dorosłych (22%) [1]. Obecnie są stosowane 2 metody zamykania ASD II:
      tradycyjna – chirurgiczna i alternatywna do niej – przezskórna. Przeprowadzone
      w ostatnich latach badania wykazały, że zarówno bezpieczeństwo zabiegu,
      efektywność, jak i wyniki odległe obu tych metod są porównywalne [2–4].
      Leczenie przezskórne ma jednak tę przewagę nad chirurgicznym, że wiąże się z
      mniejszą traumatycznością, krótszym czasem hospitalizacji, mniejszą liczbą
      powikłań okołozabiegowych, w tym rzadszą koniecznością przetaczania krwi
    • sheryll Re: Potrzebuje informacji o ASD!!! 30.05.07, 15:36
      Weronika była zdiagnozowana tuż po urodzeniu, ale czekano z operacją pół roku.
      Na zrośnięcie właściwie nie było szans, bo na echo nie było widocznej
      żadnej "wiszącej" tkanki, która mogłaby zamknąć ubytek. Nie wiem jak długo
      można czekać, to są przypadki indywidualne. To wszystko zależy od wielkości
      przepływów i ich wpływu na funkcjonowanie organizmu. U Weroniki prawa komora
      była już znacznie powiększona i wysoki gradient przepływu przez tętnice płucną.
      Na szczęście (w nieszczęściu) płatki zastawki płucnej ma nieco pogrubiałe i to
      hamowało nieco ten duży przepływ. Weronika dość często zapadała na infekcje,
      ale nigdy nie przechodziły one w nic poważniejszego. Zawsze w porę włączony był
      antybiotyk. Wszelkie decyzje dotyczące operacji, jak już pisałam, są bardzo
      indywidualne i zależą wyłącznie od stanu zdrowia dziecka, a nie jakichś
      ogólnych wskazań. U nas nie było mowy o nieinwazyjnym zamykaniu ubytku, bo po
      pierwsze dziecko było za małe, po drugie ubytek o nieregularnych kształtach,
      nie kwalifikujący się do nieinwazyjnego zamknięcia.
      • joanna.czarnik nic juz nie wiem:( 31.05.07, 11:34
        Wiecie co?im wiecej na ten temat czytam,im wiecej sie dowiaduje tym mniej z
        tego rozumiemsad nie to nie tak!Wiem o wiele wiecej niz na poczatku,rozumiem tez
        na czym wada mojej corki polega,tylko nie wiem co dalej???czy trzeba czekac?czy
        podawac leki?czy operacja?
        Mam prosbe:przepisze teraz to co jest na karcie informacyjnej i prosze was o
        przetlumaczenie tegosmilena prosty jezyksmile
        Rozpoznanie glowne:powiekszony lewy przedsionek i lewa komora.ASD II 4-5 mm
        z L->P przeciekiem
        VSD 3.5-4 mm z L->P przeciekiem
        (cos o tetnicy plucnej czego nie moge odczytac)(co to PDA?Jest tu taki skrot)
        FS 42% , EF 72%

to bylo echo robione zaraz po wykryciu wady we wrzesniu 2006
        potem robione miela EKG i wyszlo dobrze,nie ma tez zadnych innych objawow poza
        poceniem sie przy wysilku,choc to wystepuje coraz rzadziej.

dziekuje za wszystkosmilejak bede miala jeszcze jakies pytania to dam znac
        pozdrawiam
        • alrada Re: nic juz nie wiem:( 31.05.07, 11:46
          Asiu, też tak mam. Im więcej czytam tym mniej wiem.
          PDA :
          www.sercedziecka.org.pl/index.php?url=3_przetrwaly_przewod_tetniczy.inc
          • joanna.czarnik przeczytalam i jest ok:) 31.05.07, 12:31
            Przeczytalam to co mi wyslalas i jest oksmileRozszyfrowalam pismo lekarza i
            wyglada na to ze tego nie ma AniasmileJedna dobra wiadomoscsmileTo powiedz mi jak ty
            sobie z tym radzisz?Czy jestes w stanie przetlumaczyc mi dokladnie to co
            napisali na karcie pacjeta?Te wszystkie skroty i procenty?
            Dziekuje
            pozdrowienia
        • alrada Re: nic juz nie wiem:( 31.05.07, 15:00
          Pytałas m.in. o EF. Jest to skrót do pojęcia frakcji wyrzutowej (skurczowej)
          lewej komory serca (left venticular ejection fraction). Jest to iloraz
          pojemności wyrzutowej i rozkurczowej lewej komory. Średnie wartości prawidłowe
          u dzieci wynoszą od 0,71 do 0,76.
          Jesteśmy laikami więc dla nas to zawiłe. Najlepiej spytać na wizycie lekarza
          prowadzącego. Sa to bardzo mindywdualne parametry, zalezne od stanu zdrowia,
          masy ciała, wieku ect.
          Dane, które podaję pochodza z Echokardiografii w chorobach układu krążenia u
          dzieci pod. red. K.Kubickiej.

Wykluczono Botalla czyli jest juz powód do radości w całej tej niełatwej dla
          Was sytuacji. I jak czytasz warto mieć nadzieję na samoistne zamknięcie się
          ubytków.

Pozdrawiam
    • madziaiemilka Asd II u nas 31.05.07, 14:07
      Hej!!! Dawno mnie tu nie było ale jak tylko przeczytałam Twojego posta pisze.
      Asiu jestem mamą 2 letniej Emilki. U niej tez wykryto AsdII w 6 tygodniu życia.
      Początkowo byłam załamana, później zaczęliśmy cała serie badan. W styczniu tego
      roku okazało się, że ubytek Emi który miał 1 cm sam sie zarósł. Nie ma po nim
      śladu. Dlatego pisze żeby dodać Ci otuchy i że zawsze trzeba mieć nadzieje.
      Nasza córcia jest tego przykładam. Mocno Cię pozdrawiam, jeśli chcesz czegoś się
      dowiedzieć więcej to pisz. Życzę dużo zdrówka dla Twojej malutkiej.
      • joanna.czarnik Re: Asd II u nas 31.05.07, 14:46
        Witajsmile
        Jesli dobrze zrozumialam to ubytek twojej corki sam sie zrosl po ok 1.5 roku?A
        jak dlugo mozna czekac az sam sie zrosnie,wiesz cos na ten temat?Chodzi mi o
        wiek dziecka,np.5 lat,10 lat,cale zyciesmileJesli ubytki nie powoduja zadnych
        dolegliwosci to co wtedy?Tyle pytan...
        Pozdrawiam
        Ciesze sie ze w przypadku Emilki tak dobrze sie wszystko ulozylosmile
        Zycze szczesciasmile
        • sylwia175 Re: Asd II u nas 04.06.07, 12:35
          Czesc
          Moja corka ma wlasnie 4,5 miesiaca i ma Asd II oraz VSD mnogie. Tez tak
          naprawde niewiele wiem o wszystkim bo im wiecej czytam tym wiekszy mam metlik.
          Bylam w IMIDZ jak marta miala tydzien. Pani doktor powiedziala ze
          prawdopodobnie zakonczy sie na obserwacji. z tego co wyczytalam dodam ze nie sa
          to naukowe zrodla tylko forumsmile to:
          1. VSD jest grozniejsza ale czestsza wada serca u dzieci niz ASDII.
          2. Ubytki VSD czy ASD powinny zamknac sie max do 2 roku zycia. Jesli jednak sa
          male, ( moja corka ma malusienkie vsd i 3,7 asd) to ponoc nie kwalifikuja sie
          do operacji poniewaz taka operacja jest bardziej ryzykowna niz ubytki.
          3 czesciej zrastaja sie ubytki w czesci miesniowej niz okolobloniastej
          4 ubytki moga sie wcale nie zrosnac
          no i oczywiscie istotny jest przeciek.
          Tak naprawde sama jestem troche przerazona i spanikowana bo mam ogromna
          nadzieje ze te ubytki zamkna sie same...
          Z czasem czlowiek oswaja sie z ta informacja i czeka cierpliwie.
          25 czerwca czeka nas druga wizyta w imidz i wtedy dowiem sie czy jest jakis
          postep w zarastaniu sie ubytkow.
          jesli masz ochote wspolnie pobiadolic napisz mailika. smile
          mam nadzieje ze po dziurkach naszych dzieciaczkow nie bedzie sladuwink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka