Dodaj do ulubionych

Błagam!!! Pomocy!!!

09.07.03, 20:50
Mój synek ma teraz dwa miesiące. Od 3 tygodni nie potrafi zrobić kupki bez
mojej pomocy.Wygląda to tak, że pręży się, marudzi, płacze przez dwa dni. Pod
koniec drugiego dnia już nie chce jeść i spać. Ja nie mogę patrzeć na te
męczarnie, pęka mi serce i aplikuję mu czopek glicerynowy.\po czym on
uspokaja się i zasypia.Staram się jak mogę, robię mu masaże przy każdym
przewijaniu, kładę na brzuszku, ostatnio podaję GRIPE WATER. Nic nie
daje.Czuję jakbym brnęła w ślepy zaułek. Dodam, że w diecie mam mało owoców
ze względu na gazy u Dominisia.A może któraś z Was zna dobrego lekarza w
Szczecinie.Bo moja lekarka nie wie co robić.Błagam pomóżcie.Będę wdzięczna za
każdą radę.Ania mama cudownego Dominisia.
Obserwuj wątek
    • ehhermiona Re: Błagam!!! Pomocy!!! 09.07.03, 21:11
      Zacznij pojadać śliwki suszone albo morele. Oczywiście w umiarkowanych
      ilościach. Jeśli karmisz piersią to mały może albo robić kupę po każdym
      karmieniu, albo przeciwnie - co parę dni, ale wtedy jest to kupa-gigant wink

smile Monika
    • natalju Re: Błagam!!! Pomocy!!! 09.07.03, 21:22
      Ja miałam podobnie z Julką i nasz lekarz przepisał Papawerynę. To taki lek
      robiony w aptece, tylko że ja nie jestem farmaceutą i nie wiem jaki miał
      skład. Nam pomogło i poleciłam to mojej koleżance, którj synek nawet mial
      skierowanie do szpitala ze wzgledu na brak kupki i tez im pomoglo, szpitala
      nawet nie odwiedzil. Niestety musisz sie zapytac swojego lekarza albo znalezc
      innego, ktory wie co to jest i da Ci na to receptę.
      Natalia
      P.S. Po 4 miesiącu na pewno przejdzie jak sie jelitka do konca wyksztalca.smile
    • evi_evi Re: Błagam!!! Pomocy!!! 09.07.03, 21:48
      Mój synek ma 3,5 mies. i podobny problem. Wcześniej miał 4 dniową przerwę, a
      ostatnio 7!!! Pojechaliśmy do szpitala na Litewską i chirurg powiedział, że
      najprawdopodobniej przyczyną jest rzadka choroba Hirschprunga. Jedyny sposób na
      jej wyleczenie to niestety operacja polegająca na wycięciu zwężonego odcinka
      jelita. Przed nami jeszcze jedno badanie, które ma przesądzić o operacji.
      Badanie jest za 3 tyg a w tym czasie nasz problem nie znikł. Sami również
      szukamy pomocy, ale już nie w szpitalu, gdzie powiedziano nam że zabiorą
      maluszka już teraz i codziennie będą mu robić wlewki, kiedy nawet nie ma
      pewności, że jest chory na tę chorobę. Każdy mówi co innego. Pediatra twierdzi,
      że tygodniowe przerwy przy karmieniu piersią są dopuszczalne, chirurg
      powiedział, że mały musi robić kupkę codziennie. Sami nie wiemy co robić.
      Jeśli jest jakiś skuteczny sposób to proszę również o pomoc oraz o informacje
      na temat tej choroby.
      Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia.... i kupeksmile
      • czarnotka1 Re: Błagam!!! Pomocy!!! 09.07.03, 22:56
        Dziecko karmione piersia ma prawo robić kupkę raz na tydzien i nieprawda jest,
        że musi codziennie!! Ale można podać Lakcid ( 2 razy dziennie po pól ampulki )
        albo syrop Debridat na receptę. Moga też być czopki glicerynowe.

Pozdrawiam
        Agnieszka i dwie dziewczynki
        • zarra Re: Błagam!!! Pomocy!!! 10.07.03, 00:18
          Popieram post Czarnotki. Kupy raz na tydzień-jeśli nie ma innych dolegliwości -
          to zupełnie normalna sprawa.My też to przerabiamy. Gabi robi 1,2 kupy na
          tydzień.Jeden lekarz nazwał to niestrawnością, inny zaparciem nawykowym, ale i
          jeden i drugi nie widział w tym nic nadzwyczajnego. Powiedział mi lekarz ,ze
          to może minąć dopiero jak będzie jadła zupki.A dodatkowo wyczytałam (
          w"Dziecku" też) ,że kupy u niemowlaków występują od kilku dziennie do jednej
          na tydzień. Może twój maluszek ma jeszcze jakieś dolegliwości, bo nie chce mi
          się wierzyć w te działania twoich lekarzy.Żeby z tym do szpitala posyłali?!!!
          Czy to naprawdę tylko z powodu kupki raz w tygodniu?
          • evi_evi Re: Błagam!!! Pomocy!!! 11.07.03, 10:19
            Niestety tak. Właśnie z powodu kupki lekarz dyżurna wysyła nas do szpitala, na
            dodatek bez pewności, czy mały jest chory na tę chorobę czy po prostu ma
            zaparcia. Na usg i rtg nic nie wyszło. Na dodatek jak stwierdziło już 2 lekarzy
            rtg był bez sensu zrobiony (3 zdjęcia). Ponieważ nie wykonano wlewki
            (kontarast) takie zdjęcie nic nie pokaże. Zupełnie bez potrzeby maluszek dostał
            dużą dawkę promieniowania. Potem pani dr dała skierowanie na drugi rtg, właśnie
            po wlewce. Aż nie chce się wierzyć, że można tak postępować. Ale przecież to
            cudze dziecko, więc można poeksperymentować.
            Dziś jedziemy do szpitala na Wołoską - może tam nam pomogą. Sami nie wiemy
            gdzie szukać pomocy.
            Może ktoś ma doświadczenia z tą chorobą i może nam coś doradzić?
            Oby to nie było to!
    • ewa20033 Re: Błagam!!! Pomocy!!! 11.07.03, 01:49
      Ja niestety nie mam zadnej porady, ale za to ten sam problem. moja Lenka
      skonczy za tydzien 4 miesiace a od ok 3 tygodnia zycia ma problem z kupkami. Za
      pierwszym razem bylam przerazona -8 dni. potem pomagalam termometrem i
      czopkami bo meczyla sie bardzo.Podawalm Lakcid i Debridad ale nie pomoglo.
      Ostatnio zrobila kupkę 2 razy po 5 dniach, bez pomocy. Czekam co bedzie jutro,
      bo to wlasnie 5 dzien. Dodam jeszcze, ze kupki sa prawidlowej konsystencji(
      chyba)- nie sa twarde. Moja pediatra zalecila podawanie zupek wazywnych od 5
      miesiaca, ale nie wiem czy to zrobie. Przeciez podobno powinno sie karmic tylko
      piersia do 7 miesiaca, bo przewod pokarmowy wolniej sie rozwija niz u dzieci
      karmionych butelka.
      Napisz jak czegos madrego sie dowiesz.
      Pozdr. Ewa
    • martapol Re: Błagam!!! Pomocy!!! 11.07.03, 10:44
      witajcie
      ja mialam taki problem, moj synek (wtedy 7 m) co prawda robil kupy codziennie
      ale byly one twarde i przychodzilo mu to z wielkim trudem przy tym byl
      niespokojny, wyraznie bylo widac, ze mu to przeszkadza. Zaczelam od
      ograniczenia marchewki (soczki i zupki raczej bez)dodam, ze do 5 miesiaca byl
      tylko piersiowy a pozniej ze wzgedu na moj powrot do pracy zaczelam
      wprowadzanie innych pokarmow; pozniej przyszla kolej na jablko z suszona sliwka
      (gerbera) i to bylo to. Uwazam, ze jezeli widac ze dziecko sie meczy to nalezy
      mu pomoc, mimo iz kupa raz na tydzien u dzieci piersiowych to podobno norma.
      Pozdrawiamsmile
      Marta P.
      • evi_evi Re: Błagam!!! Pomocy!!! 11.07.03, 22:12
        U mojego maluszka nie widać, aby sprawiało mu to jakiś dyskomfort. Nawet po 5-7
        dniach jest pogodny i uśmiecha się. Niestety to też pewnie przemawia za chorobą
        Hirschprunga. Dziś 2 chirurgów ( z Wołoskiej i Litewskiej) przychyliło się do
        tej diagnozysad Teraz czekamy na rtg kontrastowy a potem niestety wycinek jelita
        w pełnej narkozie...
        Dlaczego takie rzeczy trafiają na tak bezbronne, małe istotki
        • ewa20033 Re: Błagam!!! Pomocy!!! 14.07.03, 01:39
          Kurcze, jak to jest mozliwe, ze wszyscy trąbią, że kupy raz na tydzien to
          normalne(jak karmimy piersią oczywiście) a Twoje dziecko jet tak meczone i
          jescze operacja ?. Ja własnie przestalam prejmowac sie tymi kupkami( problem od
          samego początku-pisałam wyżej) Wczoraj po 6 dniach przerwy pomoglam malej
          czopkiem, bo wydawalo mi się, że jest tak nieznośna z powodu męczącej kupki,
          ale dzisiaj byla jeszcze gorsza, wiec nie mam pojecia czy jej to przeszkadza
          czy nie. jeszcze miesiac temu na pewno spokojniala na chwile po mojej
          interwencji ale teraz chyba nie za bardzo.
          Kochana, napisz prosze czy Twoje dziecko napewno tylko z tego powodu zostalo
          posądzone o ta chorobę? Czy karmisz piersią? Musze przyznać, że zasialaś
          niepokój i strasznie szkoda mi Twojego maluszka.
          Ewa/mama prawie 4 miesicznej Lenki
          • evi_evi Re: Błagam!!! Pomocy!!! 15.07.03, 22:32
            Niestety tak. To był jedyny powód dla którego skierowano maluszka na operację i
            to taką, która wymaga 3 narkoz (pobranie wycinka, założenie implantu i potem
            właściwa operacja czyli wycięcie fragmentu jelita).
            Maluszek poza tą jedyną dolegliwością jest zdrowy. Kupki robi normalne (o ile
            juz zrobi) czyli żółte, nie gęste, jednak jeśli je obecnie robi co 2-3 dni są
            dość spore a nawet gigantyczne, bo maluszek ma spory apetyt. Jest od początku
            na piersi, a kłopoty zaczęły się od momentu zmiany mojej diety, kiedy to lekarz
            w przychodni stwierdził że ma skazę białkowąsad
            Poza tym jest wyjątkowo pogodny, radosny, lubi ludzi, uśmiecha się do
            wszystkich - nawet obcychsmile Dużo gaworzy, bawi się, normalnie rośnie i
            przybiera na wadze.
            Dlatego tak ciężko jest mi uwierzyć, że jest chory!
            Na dodatek jest mało informacji o tej chorobie, nie znam nikogo, kto się z nią
            spotkał. Nawet nie mam kogo zapytać jak to wszystko będzie wyglądało...
            Obecnie nie zgodziliśmy się położyć maluszka do szpitala, sami robimy mu
            wlewki, a ostatnio wystarczył czopek. Mamy więc nadzieję, że lekarze postawili
            błędną diagnozę.
        • ewa20033 Re: Błagam!!! Pomocy!!! 14.07.03, 01:45
          Jeszcze jedno pytanko, bo zapomnialam: jakie sa kupki Twojego malucha?
          praidlowe? to znaczy czy rzadkie i żołte?
          Ewa
    • sowa_hu_hu Re: Błagam!!! Pomocy!!! 12.07.03, 12:24
      ANIU kochana jak to pani doktor nie wie co robić???
      ja miałam identyczną sytuacje!!! mały dostał specjalne krople robione w aptece
      które wlasnie przepisała mu pediatra - sa to krople rozkurczowe - naprawde
      pomogło!!! teraz mój mały robi kupke raz na 2 dni ale za to jak koncertowo
      pruka smile oczywiście zdarzy mu sie czasami sie ponaprężać.... bywa też tak ze
      kupka jest tak gesta ze nie moze jej wypchac - wtedy zakładam mu termometr
      natluszczony oliwką - ale zdarza sie to już rzadko.... czasami bywa tez tak że
      musze mu rozmasowac brzuszek zeby zrobił kupke ale naprawde jest dużo duzo
      lepiej!!! w tym momencie kropelki sie koncza - zobaczymy czy będzie umiał
      robić kupke bez ich pomocy...
      moze powinnas sie udać sie Aniu do innego pediatry???

pozdrawiam i napisz czy są jakieś zmiany???

• sowa_hu_hu Re: Błagam!!! Pomocy!!! 12.07.03, 12:29
        no i jeszcze lakcid mały zażywał.... a te kropelki miały chyba w składzie
        papawerynę tak jak pisała koleżanka wyzej...
    • krynia100 Re: Błagam!!! Pomocy!!! 16.07.03, 12:31
      Aniu, mysle że powinnaś skonsultować się z dobrym pediatrą, nie wiem czy miałas
      kontakt z panią doktor Sokala - ja mam o niej bardzo dobre zdanie i jestem
      nardzo zadowolona z jeje nad nami opieki, moje dzieciate koleżanki też - ma
      gabinet na pogodnie ale służy tez wizytami domowymi. podaję co telefon : dr
      Anna Sokala 0501084433 albo domowy 4875049. Pozdrawiam Ciebie i Maluszka.
      • krynia100 Re: Błagam!!! Pomocy!!! 16.07.03, 12:38

Równie dobrym pediatrą jest dr Jacek Rudnicki, tylko trudno go złapać, pracuje
        na Pomorzanach i ma gabinet na Cedrowej, niestety nie mam do niego nr telefonu
        ale powinien byc w książce telefonicznej. Moja Krysia też miała problemy
        trawienne i dr Rudnicki zalecił nam stosowanie proszku troistego - stara
        metoda, proszek zawiera wyłącznie naturalne składniki, trzeba dodać do picia, o
        ile dajesz Dominikowi np herbatkę ziołową, odrobinkę proszku, tak na czubeczku
        noża. Ale najpierw skontaktuj się z lekarzem żeby wykluczyć poważniejsze, niż
        normalna niedojrzałośc jelitek, sprawy. Jeszcze raz pozdrawiam.
        • evi_evi Re: Błagam!!! Pomocy!!! 17.07.03, 23:13
          a może jakieś namiary na dobrych lekarzy w Warszawie ktoś może podać?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka