Dodaj do ulubionych

zamyślenie się a padaczka u dziecka pilne!!!!!!

06.08.03, 12:11
Czy kilkusekundowe zamyślenie (zagapienie) sie u 15 m-cznego dziecka jest
zawsze objawem padaczki?
Jaki jest poprawny zapis EEG w trakcie snu?
Jakie macie doświadczenia i jak sobie radzicie z rozpoznaniem padaczki u
waszego dziecka?
Jestem przed badaniem EEG - moja 15 m-czna córeczka ma mieć je robione w
piątek. Od czasu do czasu Madzia zamyśla się na kilka sekund(5-7)i wtedy nie
robi nic tzn. nie mruga oczami, jest zamyślona. To się zdarza tylko przed
snem bądź prosto po wybudzeniu. Myślałam, że jest to zupełnie normalne a
okazuje się, że takie zamyślenia dziecka mogą wróżyć poważną przypadłość.
Bardaooooo się denerwuję i boję!!!
Proszę o wszelkie informacje.
Pozdrawiam
Karola
Obserwuj wątek
    • joa_boa Re: zamyślenie się a padaczka u dziecka pilne!!!! 06.08.03, 20:20
      Żeby rozpoznać padaczke - w tym wypadku napady typu absence, konieczne jest
      JEDNOCZESNE zarejestrowanie napdu w eeg i zmiany w zachowaniu dziecka. Sam
      zapis eeg w czsie snu czy w czuwaniu - nawet patologiczny - NIE JEST podstawa
      do rozpoznania padaczki a już na pewno nie do podawania leków
      przeciwpadaczkoych, wielu ludzi ma nieprawidłowy zapis eeg i nie ma napadów.
      Równie wielu ludzi ma prawidłowy zapis eeg (poza epizodami napadowymi)i
      padaczkę. Niestety, w wielu ośrodkach pediatrycznych, nawet "renomowanych"
      padaczke dzieciecą diagnozuje się źle i leczy się źle - tzn. niezgodnie z
      zasadami sztuki.
      • karola40 Re: zamyślenie się - do Joa Boa 07.08.03, 08:40
        joa_boa napisała:

> Żeby rozpoznać padaczke - w tym wypadku napady typu absence, konieczne jest
        > JEDNOCZESNE zarejestrowanie napdu w eeg i zmiany w zachowaniu dziecka.

Droga Joa Boa,
        dziękuję za odzew. Czy wiesz może jak w takim razie powinna wyglądać "zmiana w
        zachowaniu dziecka" podczas badania EEG jeśli ono będzie spało???

Sam
        > zapis eeg w czsie snu czy w czuwaniu - nawet patologiczny - NIE JEST podstawa
        > do rozpoznania padaczki a już na pewno nie do podawania leków
        > przeciwpadaczkoych.

Droga Joa - napisz mi proszę co powinnam jeszcze wykonać za badania aby z
        pewnością stwierdzić czy te zamyślenia kilkusekundowe to jest czy nie jest
        padaczka.
        Mojej córeczki neurolog nie był świadkiem takiego zachowania, ja to zauważyłam
        kilka razy (gdy dziecko było osłabione po szczepieniu p/odrze). Neurolog kazał
        mi zrobić EEG. Ale jak żyć w ciągłej niepewności czy to jest normalne
        zamyślenie czy nie? Czy podawać dziecku leki czy nie - jeśli taki zostaną
        zapisane? Bo skąd pewność, że dziecko ma padaczkę? Na podstawie czego lekarze
        mogą z całą pewnością to stwierdzić??

Proszę o pilną odpowiedź - jeśli możesz...
        Pozdrawiam
        Karola
        • joa_boa Re: zamyślenie się - do Joa Boa 07.08.03, 15:02
          Badanie eeg w czasie snu jest rutynowo wykonywane jako zapis eeg u małych
          dzieci, u których napady typu absence sa najczęstsza postacia napadów
          padaczkowych. Nie można oczywiście wtedy zarejestrować zmian w zachowaniu,
          które pojawiają się w czuwaniu w formie "zastygnięć" dziecka. Samo badanie eeg
          jak i badanie neurologiczne nie wystarcza do rozpoznania padaczki, choć często
          jest tak, że leki przeciwpadaczkowe sa podawane "na próbę" dzieciom z
          podejrzanymi "wyłączeniami" i nieprawidłowym zapisem eeg, i efekt leku
          weryfikuje (nie zawsze) rozpoznanie padaczki. Warto zrobić małej tomografę
          komputerową mózgu. Nie wiem gdzie mieszkasz, ale myslę, że powinnaś małą
          pokazać jeszcze jakiemuś doświadczonemu, dobremu neurologowi dzieciecemu,
          najlepiej zajmującego sie padaczka u dzieci.
      • karolina11 Re: zamyślenie się a padaczka u dziecka pilne!!!! 07.08.03, 11:40
        Karola - jeśli to co zauwazyłaś nastapiło po szczepieniu - w jakikolwiek
        stopien to łączysz - posczytaj wątek - o notropilu - pisalam tam o
        szczepieniach bardzo dużo - są tam tez linki.

Napisz czy cokolwiek w rozwoju czy zachowaniu corki cie niepokoi- jeśli nic -
        nie przejmuj sie.
        Obsewruj ja, moze tez idź do homeopaty aby ją odtrł - szczepienia to chemia.
        Nie decyduj sie narazie na zadne leki, one przytlumią problem a nie go wyleczą.

NIe mozna pochopnie wnioskować. Zyczę powodzenia

Karolina
        • karola40 Re: zamyślenie się - do Karoliny 07.08.03, 12:44
          Witaj Karolino,
          moja córeczka od 3 m-ca życia ma stwierdzone obniżone napięcie mięśni i
          opóźniony rozwój ruchowy. Jest pod stałą kontrolą neurologów i jest od 6 m-ca
          życia rehabilitowana metodą NDT-Bobath. Na moje szczęście - "psychicznie"
          rozwija się ok. Fizycznie robi postępy systematycznie: aktualnie raczkuje na
          całego, wstaje sama i przemieszcza się przy np. drabinkach, chodzi trzymana za
          rączki. Mamy z mężem nadzieję, że niedługo zacznie chodzić...
          Do szczepienia p/odrze zawsze (jeśli tylko było to możliwe)szczepiliśmy Magdę
          szczepionkami bezpiecznymi
          (niestety płatną)- i nigdy nie miałajakichkolwiek powikłań. Tym razem też
          chcieliśmy tak zrobić - ale nie ma szczepionki bezpiecznej przy odrze. Zgodę na
          szczepienie dostaliśmy od neurologa z zastrzeżeniem aby nie była to szczepionka
          potrójna p/odrze,śwince, różyczce. Po szczepieniu przez pierwsze 10 dni było
          wszystko ok, później zaczął się stan podgorączkowy i wysypka. To trwało 3 doby
          po czym temperatura zmieniła się w stan osłabienia 35,1 - 35,9. Poszliśmy do
          lekarza. Powiedziano nam, że tak dzieci reagują i na dodatek Magda jest
          przeziębiona. Osłabieni trwało 5 dni!!! I w tym czasie zauważyłam te
          zapatrzenia gdy zasypiała lub budziła się. Teraz jest zdrowa (tzn. nie ma
          przeziębienia i temperatura doszła do 36,6) i zapatrzenia zniknęły. Ale
          neurologa to zaniepokoiło i kazał zrobić EEG. Idziemy jutro. Ale jak mam być
          czegokolwiek pewna jeśli to badanie może wyjść dobrze a dziecko być chore albo
          badanie wyjdzie źle a dziecko będzie zdrowe!!!!
          Magda jest dzieckiem "ryzyka" - nie wiem co powinnam robić. "Walczymy" z jej
          dolegliwośćią ruchową i z tym związanymi zaparciami ale tego już chyba nie
          zniosę. Bardzo się boję i nie wiem gdziepowinnam się udać aby jej pomóc bo może
          być tak, że jej nic nie jest. W co głęboko wierzę.
          Proszę o kontakt. Swoją drogą często zaglądam na stronę dzieci sprawnych
          inaczej.
          Karola
          • karolina11 Re: zamyślenie się - do Karoliny 07.08.03, 12:51
            Witaj
            Dla mnie to niepojęte, że dziecko ryzyka zostało zaszczepione. Masz powody do
            niepokoju, wierze.
            Trzymaj się, poczytaj na stornie nadzwyczajnych dzieci
            www.nadzwyczajne-dzieci.org
            o rozwoju i o możliwoscie terapii.

Pozdrawiam, jesli masz pytania napisz. Podzielę się tym co wiem chętnie
    • actim Re: zamyślenie się - do Karoli 13.08.03, 15:22
      Witam,

Jak wypadly badania Madzi? Czy samo EEG jest dla dziecka stresujące?

Proszę napisz coś więcej (możesz na priva), bo moja 2-letnia córeczka też tak
      się "zawiesza" i nasz pediatra sugeruje wizytę u neurologa sad(

Czy wiesz coś o rokowaniach w przypadku potwierdzenia diagnozy? Czy to jedyny
      objaw czy początki czegoś gorszego?

Czekam z niecierpliwością,
      Goha mama Soni
      • macha7 Re: zamyślenie się - do Karoli 13.08.03, 15:46
        Mój syn miał podobne "zawieszenia" w wieku gdzieś 4-5 miesięcy. Przez chwilę
        czasami kilka czasami kilkanaście sekund wpatrywał się w jedno miejsce .
        Zdarzało się to szczególnie podczas jedzenai z butelki. Bardzo się tym
        niepokoiłam i będąc u neurologa z inną sprawą spytałam o to. Pani odpowiedziała
        mi, że jeżeli to zawieszenie można przerwać to nie należy się niepokoić.U
        małego wystarczyło przyłożyć rękę od strony, w którą się wpatrywał i
        wtedy "powracał". Nie robiliśmy zadnych badań bo nic innego niepokojącego się z
        nim nie działo. Po jakimś czasie samo mu to przeszło. Mam nadzieję, że również
        w przypadku Twojej córki nie będzie to nic poważnego. Pozdrowienia i daj znać
        jak wypadło badanie.
    • karola40 Re: już po badaniu!!!! 14.08.03, 09:23
      Witam wszystkie Mamy gorąco,
      moja Madzia jest już po badaniu i po zdiagnozowaniu. EEG wyszło dobrze - nie ma
      oznak aby była to padaczka. Ale oczywiście mamy ją obserwować czy jeszcze się
      zamyśla, czy w takich momentach jak się ją zawoła odrazu reaguje, czy coś w tym
      czasie robi np. macha nóżką, czy ma poszeżone źrenice i "otępiały" wzrok.
      Kamień spadł nam z serca.
      Jak pisałam wcześniej te zapatrzenia były po szczepieniu p/ odrze. I tu (o
      zgrozo)na EEG widać, że Madzia miała to szczepienie i jej mózg jeszcze nie do
      końca funkcjonuje ok. Dostała lekarstwo Cerebrum (chyba homeopatyczne)na
      pobudzenie aktywności mózgu. Pani neurolog powiedziała nam, że ma nadzieję, że
      ta szczepionka nie wyrządziła Madzi szkody... Na dzień dzisiejszy moja Madzia
      zachowuje się jak wcześniej przed szczepieniem. Jest miłą, radosną, wesołą,
      wszędobylską dziewczynką. Myślę, że wszystko będzie dobrze!!!
      Jeśli chodzi o samo badanie EEG to moja Magda miała je robione podczas snu.
      Musiałam raniutko ją obudzić i nie pozwolić zasnąć nawet na minutkę. Miała być
      wykończona i totalnie senna. Na badanie przybyliśmy gdy dziecko jeszcze nie
      spało. Założyli jej taką siateczkę na głowę - wyglądało to bardzo
      nieprzyjemnie, ale nic nie bolało. Później ululałam Magdę i podłączono ją do
      aparatury. To nic nie boli!!!! Ale wygląda nie najlepiej. Trwa taki zapis około
      25 minut. Później wynik i spotkanie z neurologiem.
      Pozdrawiam
      Karola
      • karolina11 Re: już po badaniu!!!! 14.08.03, 11:40
        Karola - ciesze sie bardzo. Jednak ostrzegam - daj sobie razie spokoj z innymi
        szczepieniami - przynajmniej do wieku przedszkolnego. Daj jej czas na
        regeneracje (skoro nawet to widac) i obserwuj ją .. Ufam, ze bedzie ok smile
        Homeopatia to dobry pomysł .

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka