Dodaj do ulubionych

Testy alergiczne - kiedy?

27.01.04, 16:44
W jakim wieku można wykonać pierwsze wiarygodne testy alergiczne.
Obserwuj wątek
    • klubaanna Re: Testy alergiczne - kiedy? 27.01.04, 19:29
      Witam,moja córcia miała w wieku 2,5 lat zrobione testy skórne.Wykazały na co
      jest uczulona i niestety w praktyce miało to juz wczesniej potwierdzenie.
      Niektórzy lekarze do zrobienia testów preferują wiek dziecka w granicach 4 lat.
      Pozdrawiam
      Ania
    • maga102 Re: Testy alergiczne - kiedy? 28.01.04, 10:59
      witam
      Od alergologa dowiedziałam się, ze testy skórne można robić juz 2 letnim
      dzieciom, pod warunkiem, że one to poprostu zniosą.
      Znów od innych lekarzy (pediatrów) słyszałam, ze poniżej 6 (sic!)roku zycia
      testy sa niemiarodajne.
      I bądź tu mądry........
      Tak czy inaczej ide pod koniec lutego z moim dwulatkiem na testy i zobaczymy
      co wyjdzie i jak się to potwierdzi w praktyce......

maga
      • kinia74 Re: Testy alergiczne - kiedy? 31.01.04, 23:34
        a te testy z krwi też w tak póżnym wieku ? mam 2 synów jeden 5 lat drugi 1 rok
        i obydwaj mają problemy ze skórą .kiedy robić te testy dziewczyny poradżcie
    • martaurb Re: Testy alergiczne - kiedy? 03.02.04, 17:40
      Ja - sama bedac pacjentka w centrum alergologicznym - widzialam juz
      kilkumiesieczne dzieci u ktorych robiono testy skorne (na pleckach) czy z krwi.
      Naturalnie alergeny moga sie zmieniac z wiekiem (u mnie tez tak bylo), ale
      jesli sie wie, czego unikac, to chyba lepiej niz meczyc dzidzie katarem,
      duszeniem sie czy swedzaca skora? A probowac co jakis czas tez mozna i moze sie
      okarze, ze na cos-tam dziecko juz nie jest uczulone.
    • martaurb Re: Testy alergiczne - kiedy? 03.02.04, 17:43
      Jeszcze chcialam dopisac, ze poza tym wystapienie lub nie objawow uczulenia
      czesto zalezy np od innych
      produktow, ktore zje sie "obok" czy miejsca w ktorym sie przebywa (klimat,
      zanieczyszczenie powietrza itp), pory roku itd
      • zosia888 Re: Testy alergiczne - kiedy? 04.02.04, 10:14
        Generalnie lekarze twierdza, ze testy skorne dla malych dzieci sa niewiarygodne, bo skora nie
        jest jeszcze dojrzala. Za odczyn alergiczny odpowiada jednak jednostka tuczna, ktora
        posiada kazdy czlowiek od narodzin. Tak twierdzi moja lekarka.
        Robilismy testy skorne w wieku - 7 miesiecy.
        Testy IgE z krwi jesli chodzi o alergie pokarmowe maja 15% wiarygodnosci.
        Testy ALCAT - 70% wiarygodnosci.
        Tak jest statystyka.
        W takim przypadku jak nasz, bez testow nadal bysmy nic nie wiedzieli.
        • kerstink Re: Testy alergiczne - kiedy? 04.02.04, 10:25
          Czy w takim razie tez wiesz, na ile wiarygodny jest test na IgE calkowity ?
          K.
          • chalsia Re: Testy alergiczne - kiedy? 04.02.04, 12:16
            O ile mi wiadomo - jest dość wiarygodny, ale mówi tylko o tym czy organizm jest
            w ogóle w danym momencie "zalergizowany" ( a nie na co i w jakim stopniu).
            (Ale głowy sobie nie dam uciąć)

Pozdrawiam,
            Chalsia
            • kerstink Re: Testy alergiczne - kiedy? 04.02.04, 12:55
              Zalergizowany, tzn. ze w danej chwili walczy z alergenem, bo byla za duza dawka?
              A jesli akurat alergenow nie podalam, to IgE moze byc male, w normie ?
              Wlasnie IgE calkowite u syna (AZS) wyszlo ok. 28 (norma do 50?).
              Ciekawa jestem, co po tych badaniach powie nam alergolog.
              K.

• chalsia Re: Testy alergiczne - kiedy? 04.02.04, 15:01
                Tak właśnie jest. Mój mały jak miał ze 4 miesiące miał IgE w normie, ale ja już
                byłam parę tygodni na diecie.
                Pozdrówko,
                Chalsia
                • kerstink Re: Testy alergiczne - kiedy? 05.02.04, 09:28
                  W takim razie testy skorne moga w tym momencie jeszcze wzkazac na alergen, choc
                  IgE jest juz w normie.
                  Chalsio, a czy ty sie orientujesz, na czym polega w takim razie test ALCAT. Ja
                  na razie wiem, ze jest po prostu inny.
                  Kerstin
          • isma Re: Testy alergiczne - kiedy? 05.02.04, 12:20
            Kerstink,
            u mnie to wprawdzie stare dzieje, ale obily mi sie o uszy od mojej alergolog
            nie-dzieciecej, ze sa alergie (tu precyzji terminu nie jestem pewna) IgE
            zalezne i IgE - niezalezne. Ja mialam przez cale zycie IgE calkowite w normie,
            a alergikiem jestem, co klinicznie stwierdzic mozna ;-((((.

W ponizszym linku jest kilka definicji, moze cos z nich z Chalsia wyrozumujecie.
            www.eaaci.org/allergydefinitions/polish.htm
            • kerstink Re: Testy alergiczne - kiedy? 05.02.04, 12:55
              Dzieki za ciekawy link. Mozna bylo pewnie dniami grzebac, nie mam tyle czasu.
              Znalazlam ciekawy fragment:

Controversial Diagnostic Tests

Allergic diseases are increasing, meaning that there is a growing commercial
              market for diagnostic testing. Subsequently, diagnostic tests and procedures
              without scientifically approved validation are marketed and offered to the
              medical community and to the general public.

Examples are:

- "Cytotoxic Blood Test" (food allergens), also termed ALCAT
              - "Bioresonance" or "Bioenergetic Blood Test"
              - IgG to Food Allergens (i.e. Select 181)

Z tego wynika, ze zarowno test ALCAT jak i BICOM sa kontrowersyjnymi testami.
              Kerstin
              • chalsia Re: Testy alergiczne - kiedy? 05.02.04, 13:14
                Kerstink,
                ALCAT i BICOM (=biorezonans), jak również bioenergoterapia, homeopatia,
                akupunktura nie są uznane przez "oficjalną" naukę.
                O ALCAcie i Bicomie możesz sobie sporo poczytać na tym forum - poszukaj po
                tytułach.

Pozdrawiam,
                Chalsia
                • kerstink Re: Testy alergiczne - kiedy? 05.02.04, 13:28
                  Test ALCAT byl wymieniony w ksiazce dr Mylek; moze sie sugerowalam
                  niepotrzebnie, ze w takim razie jest to test 'uznany'.
                  K.
                  • aska_f Re: Testy alergiczne - kiedy? 05.02.04, 13:34
                    Kerstink,

zadzwoń tam na Stępińską, gdzie robią testy ALCAT to powinni Ci wyjaśnić czym
                    one się różnią od innych testów z krwi. Mi przynajmniej wyjaśnili, niestety
                    nie jestem w stanie tego przekazać smile) Jedyne co zapamiętałam to że sprawdzają
                    jakieś zupełnie inne mechanizmy działania alergii. Fakt że moja siostrzenica
                    IgE ma w normie, natomiast w testach ALCAT wyszły jej alergeny (kilka bardzo
                    silnych - potwierdziło się po przejściu na dietę).

Pozdrawiam,
                    Aśka
                    • kerstink Re: Testy alergiczne - kiedy? 05.02.04, 14:22
                      W takim razie juz jestescie pewne, ze dieta przynosi rezultaty ?
                      Ciekawa jestem, czy jutro podczas wizyty alergolog proponuje nam te testy.
                      K.
                      • aska_f Re: Testy alergiczne - kiedy? 05.02.04, 15:04
                        Wiesz, jeszcze nie jesteśmy pewne czy dieta przynosi rezultaty w sensie "czy
                        wyleczymy małą?" (tak naprawdę dopiero 1.5 tygodnia minęło). Wiemy natomiast
                        że była poprawa i jak mała zjadła troszkę alergizujących pokarmów to po raz
                        pierwszy w życiu (6 lat walki z alergią) można było gołym okiem zaobserwować
                        że ją wysypuje w ciągu 15 minut!

Powiem Ci że moja siostra najbardziej wściekła jest że przez tyle lat była u
                        wielu alergologów, specjalistów, tańszych, droższych, mniej i bardziej znanych
                        i tak naprawdę żaden nic mądrego nie polecił. Ta lekarka która przyjęła je
                        wtedy w gabinecie zasugerowała parę dodatkowych badań, o których tak naprawdę
                        każdy alergolog powinien wiedzieć i proponować, a żaden tego nie zrobił
                        (chociażby posiew na grzyby!!!). A na testy ALCAT to ja je wysłałam po
                        lekturze forum. Żaden alergolog wcześniej nic takiego nie wspomniał mimo że
                        siostra nie raz się pytała czy są jakieś jeszcze badania (nawet bardzo drogie)
                        które może by mogły pomóc...

Nóż się w kieszeni otwiera na myśl że jak chcesz dziecko wyleczyć to sama
                        powinnaś zrobić specjalizację medyczną bo trafić na dobrego lekarza to wielka
                        sztuka... sad((

Pozdrawiam,
                        Aśka
                  • kerstink Re: Testy alergiczne - kiedy? 05.02.04, 23:02
                    Jeszcze raz zajrzalam do ksiazki, i rzeczywiscie ona pisze, ze test ALCAT nie
                    zostal zaakceptowany przez oficjalne gremia. (Wiec pewnie bede musiala sama
                    podjac decyzje, czy pojsc.) Jednoczesnie wdlg. niej wyniki testu zgadzaja sie w
                    70-80 % z testami ekspozycji.
                    K.
                    • zosia888 Re: Testy alergiczne - kiedy? 11.03.04, 11:25
                      Ja tez robilam ALCAT.
                      Dlugo by sie rozpisywac, wiec postaram sie w dwoch zdaniach.
                      Po pierwsze faktycznie testy nie sa do konca wiarygodne, podobnie
                      jak niestety wszystkie dotyczace alergii. Nigdy nie ma 100% wiarygodnosci,
                      ale w przypadku ALCAT jest dosyc wysoka.
                      Po drugie moim zdaniem im wiecej testow, tym wieksze prawdopodobnienstwo
                      ze w koncu znajdziemy alergen.
                      Po trzecie - u nas po testach skora moze nie jest udealna, ale po raz
                      pierwszy od pol roku robimy "normalna" kupke.
                      Po czwarte moim zdaniem to wszystko kwestia pieniedzy. Jezeli kogos stac
                      powinien koniecznie zrobic. Robic robic i jeszcze raz robic. I wszystkie
                      mozliwe, bez wzgledu na wiek dziecka. Im wczesniej tym lepiej.
                      I niestety na koniec tez przykra konkluzja, to ze takowych testow
                      nie robi sie, czy tez nie poleca sie robic dzieciom tez jest kwestia kasy.
                      Te wszystkie badania powinny byc finansowane w 100%, wowczas
                      zadna z nas nie stalaby przed dylematem - robic czy nie robic.
                      Sluzba zdrowia w naszym kraju wola o pomste do nieba. A cierpia
                      na tym dzieci sad(.
                      Jak powiedzialam mozna o tym duzo pisac, ale moze nie jest to ku temu
                      odpowieni watek. Osobiscie zaluje, ze testy zaczelam robic tak pozno,
                      mam tez ogromny zal do lekarzy, ze zaden z nich na testy i inne badania
                      mnie nie skierowal.

Pozdrawiam i zycze madrych wyborow.

PS. A bicon niektore punkty robia juz od 6 miesiaca zycia, a nawet wczesniej.
                      • kerstink Re: Testy alergiczne - kiedy? 11.03.04, 11:58
                        Sluzba zdrowia tu jest kiepska, to fakt. Ale w Niemczech kasa chorych tez nie
                        finansuje tych testow, jak rowniez BICOM.
                        Jakie bylyby skladki, gdyby jeszcze takie testy mialy byc oplacone ? Kto ma o
                        tym decydowac, czy test niepotwierdzony naukowo, ma byc refundowany ? Czy
                        wyobrazasz sobie lekarza, ktory mowi, ze jest taki test, kosztuje tyle, no nie
                        wiadomo, czy test jest w ogole wiarygodny ale prosze sprobowac - jak zareaguje
                        pacjent ?
                        Nie jest to proste.
                        Kerstin

• jtbrit Re: Testy alergiczne - kiedy? 11.03.04, 10:06
      a od jakiego wieku jest wiarygodny Bicom?
      • zosia888 Re: Testy alergiczne - kiedy? 11.03.04, 12:51
        Rozumiem, ze nie jest to latwe.
        Testy IgE sa rowniez niewiarygodne.
        Testy skorne rowniez.
        Na tej zasadzie mozna nic nie robic,
        bo nie ma odpowiednich narzedzi,
        ale to tez nie jest rozwiazanie.
        A masci, kremy? Dlaczego nie refundowane?
        Kogo stac na Elidel?? W Niemczech jest refundowany w 100%.
        A zasilki pielegnacyjne dla osob z alergia?
        Kiedys ponoc byly, teraz nie ma.
        Ale to wszystko opiera sie juz o polityke Panstwa,
        a jak juz powiedzialam to temat na odrebny watek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka