Dodaj do ulubionych

mamy alergików, pomocy

13.10.10, 19:04
nie wiem juz co sie dzieje. maly ma zdiagnozowana alergie na krowie mleko (chyba, bo testow sie nie robi niemowleta). ma teraz 6 m-cy, od 2,5 tyg. jest wylacznie na nutramigenie. musialam odstawic od piersi, bo mimo diety bylo zle. poczatkowo wydawalo mi sie, ze zaczyna sie poprawiac, po 1, 5 tyg zmienilam na nutramigen 2 i zaczelo sie pogarszac, ale moze to tylko zbieg okolicznosci, bo sklad jest niemal taki sam. nie rozszerzamy jeszcze diety. dostal tylko 1 puszke dwojki i od niedzieli jest znow na 1. i jest coraz gorzej - bole brzucha, wzdecia, placz i prezenie, sluz w kupce, nawet raz slad krwi, kupki brzydkie, niejednolite, wodniste albo pieniste o bardzo brzydkim zapachu. tylko z cera nie jest gorzej, moze ciut lepiej nawet, ale ogolnie ze skora nie bylo wiekszych problemow. maly nie chce jesc, przez 2 tyg przybral tylko 40 gram. co sie dzieje? czy to moze byc cos innego nizlergia? ponoc alergia na nutramigen to wielka rzadkosc?
Obserwuj wątek
    • tommama Re: mamy alergików, pomocy 13.10.10, 19:37
      U mnie od momentu wprowadzenia nutramigenu do widocznej poprawy upłynął ok. miesiąc. Pediatra tłumczyła, że układ naruszony w wyniku alergii musi się zregenerować. Kazała odstawić wszytskie leki na brzuszek (typu espumisan, sab smiplex) i podawać nutramigen + 2 saszetki probiotyku dziennie. Pomogło big_grin
      Pamiętaj też, żeby dopajać dziecko wodą - u nas część problemów wynikła stąd, że młody dostawał za mało wody...
      • lenawawa Re: mamy alergików, pomocy 13.10.10, 19:49
        Mój syn w tym samym czasie co twój przeszedł na Nutramigen.
        Poprawa zaczęła być widoczna po około miesiącu.
        Móje dziecko nie miało jednak żadnych problemów z brzuszkiem itp.
        Ładnie przyswajało i przyswaja nadalwink
        Poradź się pediatry,jest chyba jeszcze jeden rodzaj mleka dla alergików.
        Nie pamiętam jak się nazywa.
    • kasiulam1 Re: mamy alergików, pomocy 13.10.10, 19:57
      Kotkowa ja to sie tobie dziwilam od pocztku czemu ty wprowadzilas ten nutramigen jak karmilas piersia. Ja wlasnie jestem po wizycie u alergolog i wyraznie powiedziala, ze piers najlepsza.
      U mojej tez pozno wykryto alergie i mala tez nie chciala jesc, tracila na wadze i byla na minusowym centylu. Juz z tego wyszlysmy i z powodzeniem rozszerzam diete chociaz i tak niejadek zostal.
      My mialysmy robione testy skorne, tu gdzie mieszkam uwaza sie je za najbardziej wiarygodne u niemowlat. z testow wyszlo od razu uczulenie na mleko a oprocz tego tez jajko. Z alergiami pokarmowymi jest czesto tak, ze moze byc wiecej skladnikow ja wolalam nie ryzykowac, ze dziecko mi przy rozszerzaniu diety szoku anaflilaktycznego dostanie. Oprocz pricka mialysmy tez test obciazeniowy na mleko i objawy wystapily juz po 2ml mm.
      ja na twoim miejscu sprobowalabym z innym mlekiem bo nutramigen mu chyba nie sluzy.
      Trzymam kciuki za was.
    • mnaimmnia Re: mamy alergików, pomocy 13.10.10, 20:29
      u mojego starszego nutramigen był źle tolerowany, Bebilon Pepti okazał się ok.
    • elkam80 Re: mamy alergików, pomocy 13.10.10, 21:35
      2,5 tyg na stwierdzenie poprawy to mało. Myślę, że niepotrzebnie przechodziłaś na mleko butelkowe, u nas jakaś tam poprawa zaczęła następować po 3 tyg od wprowadzenia diety (nota bene dość restrykcyjnej, bo to nie tylko wyeliminowanie typowego nabiału, ale i produktów zawierających mleko w proszku itd). Skutek jednak był i karmiłam synka do roku (no z 2 tygodniowym haczykiem).
      Co do wprowadzenia nutramigenu - stało się, ale nie powinnaś małemu tak ciągle zmieniać. Zresztą dziewczyny też piszą, że u nich zmiana nastąpiła dopiero po ok. miesiącu. Jeśli będziesz latać to w tą to z powrotem z mlekiem wygłupisz synkowi organizm i wcale nie będzie poprawy.
      • angela10086 Re: mamy alergików, pomocy 14.10.10, 08:50
        mojemu starszakowi nic nie pomagało, zbawienny był bebilon amino, na samych aminokawasach
        • kotkowa Re: mamy alergików, pomocy 14.10.10, 09:15
          Dzieki, ja odstawilam od piersi za rada pediatry, bo najpierw maly przez 2 tyg byl w polowie na piersi i w polowie na Nutramigenie, ale poprawy nie bylo. Lekarz tlumaczyl mi, ze jak alergia juz wystapila i jelitka zostaly podraznione, to moze tak byc, ze bedzie zle tolerowal mleko z piersi, bo w nim sa tez bialka i laktoza (a wtorna nietolerancja laktozy moze wynikac wlasnie z podraznienia jelit). Uprzedzala mnie od poczatku, ze moze tak byc. No wiec po konsultacji z nia odstawilam malego i zostal sam Nutramigen. Tak wiec Nutramigen pije wlasciwie juz miesiac, w tym 2 tyg lacznie z piersia. Moze moj blad, ze podalam dwojke, ale recepte wypisla mi pediatra z przychodni (inna, bo do tej pierwszej chodzimy prywatnie), bo sklad jest niemal taki sam (zmiany sa kosmetyczne, czysto marketingowe, bo inne firmy tez wprowadzily rozroznienie). Tak wiec nie wiem, czy to mozliwe, zeby od tego sie pogorszylo. Idziemy dzis do lekarza, martwie sie o co chodzi. Rozumiem, ze poprawa moze potrwac z miesiac, ale moj maly juz od miesiaca pije Nutramigen, od 2 tyg sam Nutramigen bez piersi, a z kupkami jest chyba gorzej niz bylo. I boli go ten brzuszek, nie chce jesc, teraz kupki robi po kazdym karmieniu takie pieniste, luzne, bardzo brzydko pachnace. Moze Bebilon Pepti zapisze lekarz, a moze kaze poczekac. Mam nadzieje, ze on nie ma tak strasznej alergii, ze wyladuje na Elecare. O dziwo skora jest zupelnie ladna.
          • kol32 Re: mamy alergików, pomocy 14.10.10, 17:25
            Trudno powiedziec czy to od Nutramigenu 2 ale on z całą pewnoscia, wbrew temu co mowia pediatrzy, uczula. Podawalam mojemu synowi przez tydzien gdy skonczył 5 miesiecy. W tym czasie skora na twarzy i glowce zdazyla zmienic sie w skorupe. Te zmiany zniknely po powrocie do jedynki ale z problemami z brzuszkiem, ktore dwojka zapoczatkowala walczylismy ladnych pare tygodni.
    • joanka-r Re: mamy alergików, pomocy 14.10.10, 10:11
      Nutramigen to nie środek przeciwbólowy, który zadziała 5 minut po nakarmieniu. Musisz dać czas dziewcku aby uklad pokarmowy zaczął przyswajać to melko, aby mleko zaczęło działać. U nas trwało to jakies 2 tygodnie.
      • czarneoczy zbyt gwałtowna zmiana z 1 na2? 14.10.10, 17:48
        Ja Kluskę "przeprowadzam" z bebilonu pepti 1 na 2 trzeci tydzień...
        stopniowo zastępuję łyżeczkę "1" łyżeczką "2", a że młoda je mleko z 5 łyżeczek to trochę potrwa wink
        Nie wiem jak wygląda skład nutramigenu, ale pepti 2 jest bogatsza w składniki mineralne, więc problemy z brzuszkiem mogą występować.
        Zresztą tak samo przechodziłam z NAN na bebilon - 3 tygodnie.

A może za wcześnie przeszłaś na 2?
        pepti 2 teoretycznie jest od 5 miesiąca, ale lekarz kazał nam się wstrzymać do skończenia 6 miesięcy, a przecież nasze dzieciaki to równomiesięczniaki smile
        • kotkowa Re: zbyt gwałtowna zmiana z 1 na2? 14.10.10, 21:42
          Byłam u lekarza. Mamy przepisany Bebilon Pepti MCT. Nie wiadomo dokładnie dlaczego małemu się pogorszyło, mówiła, że możeliwe, że od Nutramigenu 2 (za szybko wprowadzony, powinien być bardziej stopniowo i później, faktycznie ma więcej minerałów), ale może też po prostu nie toleruje Nutramigenu i w pewnym momencie to się ujawniło, mogły też zaszkodzić proste leki, które mały przez krótki czas dostawał na przeziębienie - Cebion i Calcium, a mogła to być nawet sama infekcja. W każdym razie na pewno tak nie może być i nie możemy czekać, czy będzie poprawa. Mówiła, że mam podawać probiotyk i wodę z glukozą, bo mały słabo przybiera. Pieniste kupki świadczą o nietolerancji tłuszczów, a grudkowate o nietolerancji białka. Pożyjemy zobaczymy, przez jakieś 2 tyg. mamy obserwować. No i bardzo stopniowo wprowadzać Pepti.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka