Dodaj do ulubionych

krostki na brzuszku u plecach zdjęcia

02.11.11, 19:46
Bardzo proszę o pomoc w zdefiniowaniu tego czegoś które pojawiło się na brzuszku i plechach synka.
Od 2miesięcy leczymy się na lekki AZS, ale te krostki pierwsze widzęsad Jestem tak zestresowana,że nie wiem co napisać.
W sobotę synek dostał temp 38, w nocy z soboty na niedzielę 39,9, w niedzielę utrzymywał się tylko stan podgorączkowy, a w poniedziałek wylazły;/ pierwsze krostki, z dnia na dzień nasilają się.
Nie wiem czy to ma związek z temp, czy to może być alergia na proszek do prania....
Bardzo proszę o pomoc. Dermatologa mamy dopiero za ponad 2tygodnie, a do tego czasu osiwiejęsmile
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/gb/fb/qzt9/K7vgl0IDu9NGt67c8B.jpg
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/gb/fb/qzt9/KUMp8jVfSgn0WDU0YB.jpg
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jagabaga92 Re: krostki na brzuszku u plecach zdjęcia 03.11.11, 09:47
      Prędzej do pediatry niż dermatologa z uwagi na temperaturę. To może być choroba zakaźna lub np. szkarlatyna.
    • domisar Re: krostki na brzuszku u plecach zdjęcia 03.11.11, 11:35
      To może być tzw trzydniówka.
      "Trzydniówka - zwana rumieniem nagłym jest chorobą wirusową, na którą chorują najczęściej dzieci od 6 do 36 miesiąca życia. Przebycie trzydniówki uodparnia malucha na całe życie.
      Objawy - nagła temperatura oscylująca między 39 a 40 stopni celcjusza, utrzymująca się od jednego do pięciu dni, najczęściej jednak trzy dni, łagodny nieżyt gardła i ucha środkowego.
      Bezpośrednio po spadku gorączki na ciele malucha pojawia się czerwona wysypka, która znika zwykle po 1-2 dniach. Na ogół obejmuje twarz i górną część tułowia i przypomina wysypkę różyczkową."
      Pasuje do tego co opisałaś. Idź w pierwszej kolejności do pediatry.
    • mieeke dziękuję 04.11.11, 09:50
      Trzydniówka to nie była ponieważ Synek przechodził ją już będąc babaskiem. Odwiedziłam pediatrę i stwierdziła,że to może wirus. Krostki schodzą. Dziękuję
      • matyldamoja Re: dziękuję 05.11.11, 14:49
        moja córka miała podobną - zdiagnozowano rumień - aczkolwiek dla mnie nie do końca - ponieważ nie miała książkowych wypieków na twarzy, mam pytanie jednak, jak ta wysypka zniknęła to jaka jest skóra synka? moja córka ma baardzo teraz suchą skórę, nawet jakby miejscami schodzi- niewiele, ale jednak, prosze o odp.
      • e-kasia27 Re: dziękuję 05.11.11, 18:13
        Trzydniówkę można przechodzić dwa razy, bo są dwie odmiany wirusa.
        • mieeke :( 05.11.11, 18:57
          Tak się cieszyłam,że krostki schodzą. Niestety zeszły z brzuszka, a na plecach powstały małe krosteczki-bąbelki i strasznie swędzą synka. Są różne rozmieszczone, niektóre pojedyńcze, a inne w skupiskach.
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/gb/fb/qzt9/0YOqUG9jySjS6ugQzB.jpg
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/gb/fb/qzt9/0YOqUG9jySjS6ugQzB.jpg
          • mieeke zdjęcie 05.11.11, 18:58
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/gb/fb/qzt9/da6Mqz8JhH20eHUu0B.jpg
        • e-kasia27 Re: dziękuję 06.11.11, 08:16
          No to chyba macie alergię.
          Przeanalizuj, to co dostaje do jedzenia.
          Co dostał nowego przed pierwszym wysypem krostek i co identycznego dostał teraz, i odstaw na tydzień. Może wtedy znikną.
          • mieeke Re: dziękuję 06.11.11, 10:44
            Ja cały czas myślę i sama nie wiem. Zjadł mandarynki kawałeczek, dosłownie odrobinkę-czy 2 listeczki narobiły by tyle zamieszania?
            • e-kasia27 Re: dziękuję 06.11.11, 12:18
              Mogły.
              Nie dawaj więcej teraz ani mandarynek, ani żadnych innych cytrusów.
              Sprawdzaj gotowe soki i słoiczki, bo często mają w składzie cytrynę.
              Jak wysypka zniknie (jeśli zniknie) daj jeszcze raz, żeby sprawdzić, czy to faktycznie od tego.
              • jowita-90 Re: dziękuję 06.11.11, 16:18
                U nas a raczej u synka zaczęło sie od rąk,krostki wyskoczyły w okolicach łokci,pomyślałam-poobserwuje. Z dnia na dzień było ich więcej... Nogi-okolice kolan...szły ku górze,wskoczyły na brzuszek,klatkę piersiową. Pani pediatra nie wie od czego i dlaczego je ma,podejrzewałam mandarynkę,kakao,nowy szampon do włosów... Został przepisany syrop-amertil. Wiadomo-kontaktu z "podejrzanymi" nie ma. Zero poprawy,wręcz wszystko sie nasila. Dziś krostki ma juz na dłoniach i wchodzą na twarz(!) jutro jedziemy ponownie do pediatry. Nie mam pojęcia od czego może je mieć. Możliwe ze proszek albo płyn do płukania,tyle ze od ładnych paru miesięcy nic nie było zmieniane. Dobija mnie świadomość ze w żaden sposób niemogę mu pomóc sad dodam ze krostki wyglądają tak jak na twoich zdjęciach,przynajmniej wyglądały bo teraz to juz tworzą sie place sad
                • mammajowa Re: dziękuję 06.11.11, 17:06
                  z opisu to to co u julka. tylko on ma całą baterię leków teraz i ew. skierowanie do kliniki dermatologii. lekko pomagać zaczyna (tfu tfu) kuracja. kuracja na wyciszenie poważnego zaostrzenia azs z nadkażeniem bakteryjnym.
                  mam nadzieje że pomoże. u nas wygląda że reakcja na cefalosporyny.
                  • jowita-90 Re: dziękuję 06.11.11, 18:03
                    Czyli jednak może to byc azs.
                    • matyldamoja Re: dziękuję 07.11.11, 10:27
                      słuchaj rozważ ten rumień, on charakteryzuje się właśnie tym że wysypka po 7-10 dniach znika i może do 3 tyg nawracać np. po kąpieli ciepłej, w skutek przegrzania, jak dziecko płacze , tarcia itp , może pojawiać się i znikać.
                      • monian24 Re: dziwna wysypka 07.11.11, 16:02
                        Mam podobny problem z córką. Również ma wysypkę, dzisiaj już 5 dzień.Jesteśmy po wizycie u pediatry, gdzie diagnoza brzmi albo wirusowe albo alergiczne, do końca nie wiadomo. Dostała Xyzal syrop, Emolium do kapieli i Lipobase do smarowania. Ja zachodzę w głowę od czego to może być, bo do tej pory nic podobnego nam się nie zdarzyło, a mam też starszą córkę, trochę uczuloną, ale bardziej na pyłki i obiawiającą się głownie reakcją wziewną niż skórną. Martwię się bo pomimo stosowania leków ta wysypka ani nie znika, ani też nie nasila się.
                        • jowita-90 Re: dziwna wysypka 07.11.11, 17:52
                          Wróciliśmy od pediatry. Nadal nie wiadomo...ciągle słyszę ze to prawdopodobnie od proszku-mimo ze nie zmieniałam. Dostał jakiś zastrzyk(podobno ma mu po nim przejść) i maśc robioną z 0,5% hydrokortyzonem. Zobaczymy co będzie dalej. Dziś krosty wyskoczyły na twarzy sad dołuje mnie fakt ze nadal jestem bezradna sad
                        • jowita-90 Macie jakieś nowe info na temat tej wysypki? 09.11.11, 21:12

• mieeke Re: Macie jakieś nowe info na temat tej wysypki? 09.11.11, 21:16
                            mamysadniestety
                            Krosteczki wciąż są, teraz to wlazły już na brzuszek. Odwiedziłam dziś pediatrę :clemestum, cutivate. Ona sama nie wie co to, mówi,że wyglądają jak zmiany atopowe.
                            • jowita-90 Re: Macie jakieś nowe info na temat tej wysypki? 09.11.11, 22:45
                              Tak jak juz pisałam wcześniej-mały dostał zastrzyk i do tego tą maśc,no i miało napewno byc lepiej,a jest gorzej sad uncertain wczoraj plecy były czyste,dziś juz wysypane całe... Mały cierpi a ja razem z nim,bo naprawdę nie wiem od czego by to mogło byc
                              • monian24 Re: Macie jakieś nowe info na temat tej wysypki? 10.11.11, 10:46
                                U nas wysypka jakby trochę bledsza ale cały czas jest. Do tego małej porobiły się zaostrzone zmiany w zgięciach nadgarstków i strasznie ja swędzą, drapie je do krwi. Zaczynam myśleć że to naprawdę AZS. Smaruję te miejsca Lipobase ale swędzenia to chyba nie uśmierza.
                                • mammajowa Re: Macie jakieś nowe info na temat tej wysypki? 10.11.11, 11:05
                                  lipobase nie likwiduje świądu. radzę kąpać w kalium, bo prawdopodobnie sie nadkaziło. ew. wspominany już dermed.
                                  • jowita-90 Oglądałyście teleexpress? 10.11.11, 17:19
                                    Był wątek o zabawce z czymś trującym w środku i chłopcu z plamami na ciele. Najstraszniejsze jest to ze Marcel miał taką samą zabawkę!!!
                                  • mieeke zabawka 10.11.11, 20:12
                                    co to za zabawka?
                                    • jowita-90 Re: zabawka 11.11.11, 03:48
                                      Piłeczka z kolcami na sznurku z tego samego tworzywa co reszta,w środku jakiś płyn i kuleczka świecąca na baterie.
                                      • monian24 Re: zabawka 15.11.11, 09:49
                                        O Boziu też mamy taka zabawkę. Nie oglądałam Teleexpresu, co w nim było? Zabawka wywołała uczulenie? Czym uśmierzacie świąd tej wysypki? Zapisałam córkę do dermatologa, zobaczymy co nam powie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka