Dodaj do ulubionych

Znacie zamiennik Nutramigenu? Bez laktozy? Ja nie

03.01.12, 11:48
Z góry przepraszam, za nieparlamentarność tego wpisu, jakim debilem trzeba być, żeby usunąć Nutramigen z listy leków refundowanych? No powiedzcie mi, jakim ciężkim kretynem trzeba być, żeby usunąć z tej listy JEDYNE mleko dla dzieci z silną alergią na przykład w kierunku laktozy?

Mojedziecko toleruje wyłacznie Nutrę - po każdym innym preparacie dostepnym na rynku jest chory. Po prostu chory. Może jeśc i chorować, może nie jeść i nie chorować. Tylko to stosunkowo niedługie jest zycie.

Takich dzieci, które tolerują tylko Nutranmigen jest gigantyczna ilość. Wiec pytam jeszcze raz, kto i dlaczego pojął taką decyzję???
Obserwuj wątek
    • mamazosi09 Re: Znacie zamiennik Nutramigenu? Bez laktozy? Ja 03.01.12, 18:15
      dziewczyny nagłośnijcie sprawę, podpisuję się pod wszystkim
      • nat.wroclaw Re: Znacie zamiennik Nutramigenu? Bez laktozy? Ja 04.01.12, 08:10
        Wczoraj wisiałam pół dnia na telefonie - TVN24 wziął ten temat, wyborcza - stołeczna, łódzk,a wroclawska i ogólnopolska, do tego dwie lokalne gazety we Wrocławiu.

Nie wiem, co jeszcze nie mam pomysłu, nie mam kontaktów więcej.
    • mar.sze.90 Re: Znacie zamiennik Nutramigenu? Bez laktozy? Ja 04.01.12, 10:33
      Dziewczyny jestem w tej samej sytuacji, mój mały może jeść tylko Nutramigen. Teraz płaciłam za puszkę 7.50, po nowymroku bede płaciła 30zł... to jakiś koszmar! I jeśli można coś z tym zrobić to ja bardzo chętnie przyłączę się do tego protestu! Coś z tym trzeba zrobić! Dajcie znać!Pozdrawiam
    • chester28 Re: Znacie zamiennik Nutramigenu? Bez laktozy? Ja 04.01.12, 10:51
      Ja już wczoraj kupiłam 5 puszek Nutry za pełną odpłatność-masakra. W ostatnich dniach w Rozmowie Rymanowskiego pani poseł Kluzik-Rostkowska została zapytana o to mleko (niestety nie oglądałam programu od początku)odpowiedziała, że pewnie ma tańszy zamiennik na liście, ale gdy prowadzący podkreślał, że nie ma,to obiecała że sprawdzi.Natomiast chyba przedwczoraj w "kropce nad i" pani Olejnik przeczytała ministrowi Arłukowiczowi maila od matki,która pyta właśnie o tę bezsensowną decyzję,bo jej dziecko-jak nasze-tylko to mleko toleruje. Pan minister odpowiedział, że na pewno na liście jest zamiennik,ale wydruk tych maili wziął no i rzekomo ma się z tym zapoznać. Gdy kupowałam mleko, farmaceutka też była zdziwiona, że taką decyzję podjęto,pediatra wypisujący receptę też był oburzony. Trzeba tę sprawę nagłaśniać gdzie się da. Natomiast dziwię się, że skreślono jedyny hydrolizat kazeiny, a na liście są aż trzy mleka sojowe! Alergicy na mleko w zdecydowanej większości wypadków uczuleni są też na soję(zresztą w miniporadniku firmy Mead-Johnson,który dostałam w szpitalu jest jak byk napisane żeby przy alergii na mleko unikać również soi) Czy te trzy mleka sojowe z listy czymś zasadniczym różnią się od siebie?
    • domisar Re: Znacie zamiennik Nutramigenu? Bez laktozy? Ja 04.01.12, 11:54
      Brak refundacji na Nutramigen to pewnie jakieś kolejne niedopatrzenie. Ale ja za prawdziwy skandal uważam procedury załatwiania preparatów typu Elecare. Szkoda, że musicie teraz płacić 100%. Tylko na pocieszenie wam wszystkim powiem, że nawet bez zniżki Nutramigen kosztuje 30zł. Co mam powiedzieć ja i rodzice takich dzieci jak moje, które nie tolerują Nutramigenu, gdy puszka Elecare kosztuje 150zł! A procedura załatwiania refundacji to bite 3 miesiące. I jeszcze trzeba sprowadzać z USA, jakby nie mogli mieć tego na stanie - a to przecież lek ratujący zdrowie i życie... Brak słów sad Chciałabym by kosztował 30zł, bym mogła iść do apteki i go po prostu kupić... i nie musieć się denerwować, czy Ministerstwo zaakceptuje wniosek, czy NFZ przyzna refundację i ile czasu potrwa import...
    • chester28 Re: Znacie zamiennik Nutramigenu? Bez laktozy? Ja 04.01.12, 12:28
      www.tvn24.pl/1,1730075,druk.html
      • porzeczka_mocna Re: Znacie zamiennik Nutramigenu? Bez laktozy? Ja 04.01.12, 18:07
        chester28 napisała:

> www.tvn24.pl/1,1730075,druk.html

Mnie w tym wywiadzie najbardziej przeraziła informacja, że producent nutry zamierza wycofac ją z naszego rynku - zamiast tego ma zostać nutramigen LGG, preparat ponad 2,5 razy droższy niż cena zwykłego nutramigenu. Wtedy to dopiero będzie drogo...
        • anet01 Re: Znacie zamiennik Nutramigenu? Bez laktozy? Ja 04.01.12, 18:52
          No bo dziecko to dziś luksus,tylko nielicznych na nie będzie stać niedługo. Przeraża mnie ta nasza Polska rzeczywistość.
          • chester28 Re: Znacie zamiennik Nutramigenu? Bez laktozy? Ja 04.01.12, 20:13
            Mam dokładnie to samo odczucie- zero wsparcia dla rodzin z dziećmi. A teraz takie kwiatki jeszcze wychodzą. Lista leków refundowanych może być aktualizowana najwcześniej po dwóch miesiącach od ogłoszenia poprzedniej, czyli ten nowy refundowany Nutramigen najwcześniej byłby na początku marca? Zobaczymy...
        • meadjohnsonnutrition www.nutramigen.info.pl 05.01.12, 12:43
          Drodzy Forumowicze,

W związku z tym, że Nutramigen nie został uwzględniony w ostatnim wykazie leków refundowanych, informujemy, że firma w dalszym ciągu prowadzi intensywne rozmowy z Ministerstwem Zdrowia w tej sprawie.
          Więcej informacji znajdą Państwo na www.nutramigen.info.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka