Dodaj do ulubionych

Trening autogenny czesc II

14.06.04, 07:58
Podaje jeszcze raz link do watku z opisem ndowson:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=13276929
i do drugiego watku:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=13242264&a=13300388
z informacja o mozliwosci zorganizowania takiej sesji:

'Spotkania sa codziennie przez 6 dni. Grupa sie sama umawia z
prowadzacym o ktorej godzinie. Centrum jest na ursynowie, przy Galerii Ursynow
przy KENie. Bez dzieci, spotkanie trwa godzine. Caly proces polega na kilku
cwiczeniach (ciezkosc, rytm serca, rozszerzanie naczyn, zimne czolo itd). I
codziennie jest to powtarzane, aby sie dobrze nauczyc tych cwiczen.

cena 350 zl, 6 spotkan'

A moze jednak, mimo urlopow, znajda sie chetni ?

K.
Obserwuj wątek
    • ndowson Re: Trening autogenny czesc II 14.06.04, 11:39
      Kerstink chyba nie znajdziemy chetnych. Ja zakupilam cd z cwiczeniami i od
      wczoraj probuje. Zobaczymy jakie sa efekty. A poza tym wlasnie wczoraj z mezem
      odkrylismy ze u nas azs ma podloze w psychice naszej coreczki. Eureka. Mala
      bardzo zwiazana jest z moim mezem i chyba to jest przyczyna. Od kiedy dokonuje
      codziennych zapisow odnosnie skory jedzenia itd odkrylam ze wysypka zaczyna
      pojawiac sie w poniedzialki popoludniu, a pelny wysyp mamy we wtorek. Czyzby
      dlatego iz moj maz idzie do pracy???? I co w takim przypadku mozna zrobic?
      nagrac glos na tasmie??? Przeciez nie moze zrezygnowac z pracy.
      A ostatnio jak byla wysypka w srode i maz wrocil to wieczorem bylo juz lepiej.
      Potem dlugi weekend z mezem i wysypka zeszla. hmmm I masz tu babo placek
      Dorota
      • kerstink Re: Trening autogenny czesc II 14.06.04, 12:07
        Ale wiesz co, w drugim artykule Prof. Stemmann blizej opisuje, w ktorej fazie
        powstaje wysypka. Wdlg. tego w fazie stresu wysypki nie ma, a pojawia sie, gdy
        dziecko sie rozluznia. Opisal to na przykladzie odwiedzin u dziadkow, podczas
        ktorych dziecko odczuwa stres (rozlaka z rodzicami, inne otoczenie), a dziecko
        wysypuje po powrocie do domu, czyli gdy stres ustepuje.

Jesli chodzi o trening, to trzeba przesunac. Mysle, czy nie znalezc sobie jakas
        joge, niezaleznie od AZS.

Kerstin
        • ndowson Re: Trening autogenny czesc II 14.06.04, 12:15
          To bardzo ciekawe co napisalas. Jestem ciekawa czy u nas tez tak to dziala. Ale
          dzis gdy maz wychodzil do pracy, mala poplakala sie. Kiedy on jest w domu, ja
          prawie nie istnieje. Z drugiej strony, moze tak jest z nim zwiazana, ze jak
          odchodzi to mala odreagowuje czas z nim spedzony? A kiedy dzwoni do domu i daje
          go na glos to mala az piszczy z radosci. Z drugiej strony, moze fundujemy jej
          za duzo atrakcji w weekend i odreagowuje po weekendzie?? Juz sama nie wiem.
          A co do jogi, to sama szukam czegos dla siebie. Potrzebuje sie rozluznic,
          odpoczac psychicznie, a potem juz tylko sie usmiechac.
          • kerstink Re: Trening autogenny czesc II 14.06.04, 12:51
            Sciagnij sobie

www.prof-stemmann.de/Schriften/Neurodermitis.pdf
            Na stronie 4 jest rysunek, ktory przedstawia przebieg objawow przy AZS.

W pierwszej fazie stresu dotknieta osoba ma wdlg. tego schematu zimne stopy i
            rece, skora jest blada i sucha. Po iles minutach pojawia sie swiad, a po
            dluzszym czasie (6-72 godz.) skora jest wilgotna, stopy i rece cieple lub
            gorace. Jest to faza rozluznienia, w ktorej wystepuja objawy AZS, czyli
            zakazenie skory. W fazie stresu objawow nie widac, bo poziom hormonu stresu jest
            za wysoki.

Artykul tez bardzo ciekawy, nie wiem, kiedy przetlumacze ...
            K.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka