Dodaj do ulubionych

W jakiej postaci spróbowac podac mleko krowie????

17.12.04, 00:42
Dziewczyny, w zwiazku z tym, ze od dłuższego czasu jest (odpukać) w miarę
dobrze, jeśli chodzi o skórę, kupy itd.., lecz źle jeśli chodzi o apetyt i
urozmaicenie diety, zastanawiam sie nad spróbowaniem podania córce mleka
krowiego, tylko proszę Was o radę w jakiej postaci podać?Czy zacząć od
jogurtu (czytałam, że Bakoma Premium jest nie najgorszy), czy np. kaszka
mleczno ryzowa Bobovity, czy twarozek, czy czyste mleko krowie, a moze
modyfikowane???Poradźcie proszę!
Obserwuj wątek
    • wroc.aga Re: W jakiej postaci spróbowac podac mleko krowie 17.12.04, 01:16
      Nie, nie, ja nie odpowiadam, tylko podpinam się pod pytaniesmile)) Mogę?
      Mnie chodzi po myśli jeszcze ....ser żółty, ale czy on może w ogóle być bez
      konserwantów? Może te Mamy, które już go podają, podadzą dokładną nazwę?
      Czytam Twoje pytanie raz jeszcze i na pewno nie mleko krowie w czystej postacismile
    • kruffa Re: W jakiej postaci spróbowac podac mleko krowie 17.12.04, 02:01
      Z tego co pamiętam można zacząć od jogurtu, białego sera. Tak na wszelki wypadek
      zrobiłabym chyba na początek sama w domu. Choć wiem, że mamy próbują też Bakoma
      Premium.
      Choć czasami nie musi tak być do końca, bo syn koleżanki ogólnie nabiału nie
      może, ale masło już je.
      Czyste mleko krowie to na samym końcu i wogóle najlepiej jak najpóźniej i naj
      najmniej - ale to już moja osobista opinia smile

Kruffa
    • kerstink Re: W jakiej postaci spróbowac podac mleko krowie 17.12.04, 07:46
      Nie wiem, jaka u was 'historia'. U nas (AZS, ale bez alergii, tylko
      nietolerancja) lekarka dosyc wczesnie pozwolila na ser zolty. Nie potrafie podac
      konkretnej nazwy sera. (A moze wroc.aga, mozesz podpowiedziec, co nie powinno
      byc wymienione w napisach). Natomiast moje dzieci bardzo lubia czerwone Babybel,
      a tam ten opis jest dosyc skromny. Data trwalosci jest bardzo dluga, co mnie
      zastanawia.
      Od niedawna moge od czasu do czasu podac jogurt. Lekarka radzila jogurt
      naturalny i samemu dodac np. dzem lub syrop lub owoce. Ostrzegala, ze jogurty
      smakowe zawieraja wiele niekorzystnych skladnikow (zageszczacze, wanilia).
      Podanie jogurtu ma byc sporadyczne, tak, zeby dziecko sie nie domagalo. Wtedy
      nie bedzie problemu, jesli eksperyment konczy sie porazka.

Podkreslam, ze to przypadek AZS bez alergii. Do pewnej granicy wszystkiego,
      czyli mleka, jajek, konserwantow itd. nic sie nie dzieje. Nie grozi to u nas
      rowniez astma w przyszlosci.

K.
      • wroc.aga Re: W jakiej postaci spróbowac podac mleko krowie 17.12.04, 16:26
        Nie, nie wroc.aga nie wiesmile Jeszczesmile))
        Jestem w trakcie "opracowywania" ma użytek własnysmile)) zestawienia tych różnych
        E, bo prawda jest taka, że one nie wszystkie są złesmile, a część osób gdy widzi E
        to odkłada towar na półkę. Piszę na własny użytek, bo nikogo nie zarzucę tą
        wiedzą tu na forum, ale jak już pozbieram do kupy to dam znać, może ktoś bedzie
        chcieć.
        Nie będzie to nic odkrywczego, bo zbieram wiedzę z różnych stron w necie, ale
        może da się oddzielić ziarno od plew, czyli przyjazne E od szkodliwych.
        I przy okazji szukania znalazłam tekst o teście jogurtów, mało przydatny dla
        alergików, ale wymieniający co powinno być w jogurcie. Dla mnie odkrywcza jest
        natomiast myśl, że:
        "W dwóch jogurtach: Jogobella (Zott) i TiP (Agrocomex) użyto niepotrzebnie
        określenia „nie zawiera konserwantów” lub „bez konserwantów”, gdyż w
        technologii produkcji jogurtów z zasady konserwanty nie są używane. A zatem
        informacja taka ma charakter reklamowy i może sugerować, że produkty te są
        wyjątkowe i wyróżniają się wśród pozostałych."
        www.federacja-konsumentow.org.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=284

---
    • bziuk Re: W jakiej postaci spróbowac podac mleko krowie 17.12.04, 16:53
      proponuję masło - jogurt (eko lub domowy) - twarożek (eko lub domowy)
      u nas masło przeszło w pierwszm podejściu jogurt odpadł
      jogurt kupujemy krowi ekologiczny i przy podejściu nr 2 jest ok
      samego syn nie chce jeść więc mieszam z owocami, które lubi
      twarożek ja moge jeść synkowi jeszcze nie dawałam
      ser żółty sklepowy odpadł, a ekologiczny ja mogę jeść a syn nie chce więc nie
      wiem jak sklasyfikować (nadal karmię) wink
      osobiście boję się jogurtów sklepowych i kaszek mlecznych w proszku

pzdr bziuk
      • wroc.aga Re: W jakiej postaci spróbowac podac mleko krowie 17.12.04, 16:57
        A tak, żeby zminimalizowac ryzyko, mogłabyś zapodać jakie to masełko?
        • bziuk Re: W jakiej postaci spróbowac podac mleko krowie 17.12.04, 17:25
          masło z mleczarni Łukta
          takie w papierku bez dodatków (bo te z przyprawami w pojemniczkach mają jednak
          coś co uczula)
          i jeszcze jedno tez z eko sklepu ale dopiszę wieczorem bo nie pamiętam... sad

pzdr bziuk
          • bziuk Re: W jakiej postaci spróbowac podac mleko krowie 17.12.04, 22:33
            to drugie masło produkuje "gospodarstwo Ogrodnicze Stefan Ziembiński"

pzdr bziuk
            • agata9991 Re: W jakiej postaci spróbowac podac mleko krowie 17.12.04, 23:20
              zacznę w takim razie od jogurtu, chociaż muszę poczekać parę dni bo dzis
              podałam przecier pomidorowy i zobaczymy czy nic sie nie bedzie działo. Ale mam
              jeszcze jedno pytanie:z tego co wyczytałam, dziewczyny chwalą bakome premium,
              poniewaz nie zawiera mleka w proszku, a czy znacie czyste jogurty bez mleka w
              proszku skoro lepiej podać naturalny+własne owoce?
              • setia Re: W jakiej postaci spróbowac podac mleko krowie 18.12.04, 10:30
                pamietam tylko jogurt pitny Campiny.
              • bziuk Re: W jakiej postaci spróbowac podac mleko krowie 18.12.04, 21:54
                jogurt naturalny klimeko
                niestety tylko w sklepach eko
                • bziuk Re: W jakiej postaci spróbowac podac mleko krowie 23.12.04, 17:45
                  aha właśnie się dowiedziałam, że to klimeko
                  mimo, ze w sklepach eko to z ekologią nie ma nic wspólnego
                  nie ma atestu i podobno robione z mleka przemysłowego
                  mimo wszystko nas nie uczula
                  tylko w takim razie dlaczego takie drogie ?

pzdr bziuk
    • setia Re: W jakiej postaci spróbowac podac mleko krowie 18.12.04, 10:21
      Ja z podawaniem mleka jeszcze troche zaczekam (mala ma 10,5 m-ca), ale wydaje
      mi sie, ze najbezpieczniej zaczac od masla np. jako dodatek do zupki. Maslo w
      skladzie powinno miec co najmniej 82% tluszczu, reszta to glownie woda i m.in.
      bialka mleka. Mowie o tym masle, bo zawiera bardzo cenne kwasy tluszczowe, a
      bardzo niewiele bialek mleka. Potem moze byc kefir albo jogutr naturalny bez
      mleka w proszku. Przy okazji: czy ktos wie jaka w zasadzie jest roznica miedzy
      kefiram a jogurtem?
      POzdrawiam, Kasia.
      • kerstink Re: W jakiej postaci spróbowac podac mleko krowie 20.12.04, 07:51
        Zawsze wydawalo mi sie, ze to inne bakterie w tym uczestnicza. Chetnie tez sie
        dowiem dokladniej.

Tak duzo tu o tym mleku w proszku: dlaczego on jest niekorzystny ?

Dlaczego tluszcze w masle sa takie cenne, nie lepsze tluszcze roslinne ?

Kerstin
        • setia Re: W jakiej postaci spróbowac podac mleko krowie 20.12.04, 10:50
          Jesli chodzi o mleko w proszku: bakterie, ktore zawiera jogutr rozkladaja
          ktores z bialek mleka, bodajze nawet laktoglobuline, najsilniej uczulajaca.
          Dodatek mleka w proszku zwierajacego skocentrowane bialka mleka caly ten trud
          niweczysmile
          Generalnie maslo zawiera wiecej nasyconych kwasow tluszczowych co dla doroslych
          moze byc niekorzystne, ale nie dla dzieci. A najcenniejsze kwasy tluszczowe w
          masle, z punktu widzenia alergika, to linolowy i linolenowy. W olejach
          roslinnych tez wystepuja (chyba lniany ma duzo). Ale takie oleje rzadko podaje
          sie malym dzieciom, a dodatkowymi zaletami masla sa: łatwostrawny tłuszcz, duzo
          wit. A i E naturalnego pochodzenia, brak izomerow trans powstajacych przy
          produkcji niektorych margaryn, no i stosunkowo niewielkie ilosci bialek mleka.
          Dlatego wydaje mi sie ze na poczatek powinno byc dobre.
          Zastanawiam sie nad tym serem zoltym, bo nam akurat lekarka (pediatra a nie
          alergolog) zabronila. Stwierdzila ze to on powodowal ropne wykwity na skorze (
          moze dlatego, ze zawiera kwas propionowy powstajacy w procesie dojrzewania
          sera).Wydaje mi sie ze niektorzy alergolodzy polecaja go na poczatek bo w
          jakims stopniu rozlozone jest tam inne bialko mleka - kazeina (ale pewna nie
          jestem).
          • kruffa Re: W jakiej postaci spróbowac podac mleko krowie 20.12.04, 11:05
            Mnie ta kwestia chwilowo jeszcze nie dotyczy sad. Ale co do żółtych serów to
            mam wrażenie, choć może mylne, (ale z drugiej strony patrząc na jogurty to
            wcale nie jest takie mało prawdopodobne), ze zawierają różne dodatki - czasami
            może on nawet zawierać gluten (a może tak ma być).
            Ostatnio kupuję dla siebie w takim bazarkowym sklepie ze swojskimi wiktulałami
            (wędliny robione przez jakąs osobę prywatną, pierogi, sery itp) ser
            dojrzewający - widać, że jest robiony w domu - nawet po formie (odciśnięta gaza
            i sitko smile i rzeczywiście dojrzewa smile) (dojrzał mi kiedyś zaplątany kawałek w
            lodówce).
            Gdyby wykombinować jak oni ten ser robią to może taki można by dzieciakowi
            podawać, bo jest to miód w gębie - szczególnie z bazylią.

Trochę nieskładnie to chyba napisałam, ale jeszcze śpię smile

Kruffa
            • setia Re: W jakiej postaci spróbowac podac mleko krowie 20.12.04, 11:39
              Mysle, ze do przepisu mozna by dotrzec. Ale skad brac na to wszystko czas?sad
              Jedyne wyjscie jakie widze to zalozenie wspolnej manufaktury, w ktorej
              podzielimy sie rolami: jedna bedzie peklowala wedliny, druga ubijala maselko,
              trzecia robila sersad
              Pozdrawiam Kasia.
              • kruffa Re: W jakiej postaci spróbowac podac mleko krowie 20.12.04, 12:47
                Mnie taka świadomość też rozwala.
                Jedyne co mnie ratuje to myśl iz mojej matce jakoś się udawało - nie miałyśmy
                alergii, ale mnóstwo rzeczy było robione w domu. Nie do pomyślenia jest dotąd
                kompot, dzem, ciasto ze sklepu, wedliny zresztą też. Przez kilkanaście lat
                biały serek robiłysmy w domu. Sama go zresztą robiłam.
                I pracowała i dojeżdzała do pracy kilkadziesiąt kilometrów i nie było wolnych
                sobót, a zawodowo kobitka też się realizowała. A przeciez dotąd pamietam horror
                zakupowy. Chwilami mam zresztą wrażenie, ze nam jest za dobrze smile)
                Ja doskonale pamiętam czasy, gdy po lekcjach stawałam w kolejce w mięsnym, o
                14 "dawali" towar, a mama dojeżdzała ok 16 albo wogóle i kupowałam mięsko na
                kartki (a miałam wtedy niewiele ponad 10 lat smile). I się dało smile)

Kruffa
                • bziuk Re: żółty ser 20.12.04, 16:58
                  dobra nowina smile

przepis na żółty ser już był, o tutaj
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=17593607&a=18063155
                  pzdr bziuk
    • mamaczarusia Re: W jakiej postaci spróbowac podac mleko krowie 27.12.04, 23:09
      Samo mleko-jak najpóźniej.Natomiast nabiał polecała nam nasza p. dr alergolog w
      nastepującej kolejności: masło gotowane w zupce, masło surowe, twarożek własnej
      roboty (2:1 mleko ukwaszone-mleko słodkie), ser żółty, jogurt naturalny (bez
      żadnych dodatków), potem ew. jakieś mieszanki mleczne ze sklepu.Pozdr.Jola
      • bziuk Re: W jakiej postaci spróbowac podac mleko krowie 27.12.04, 23:14
        a te mleka na twarożek gotuje się i na sitku odcedza czy jakoś inaczej?

pzdr bziuk
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka