Dodaj do ulubionych

czy smarowac sterydem?-pomocy

19.01.05, 15:57
bylam wczoraj u alergologa i przepisal masci na buzie z hydrokortyzonem 1% i
na cale cialo z 0,5%, mowilam mu ze to chyba ostatecznosc ale on sie nie
przejal i mnie tez kazal sie nie przejmowac, mam smarowac grubo przez
miesiac, a jak sie wyleczy to Elidel. Dal tez Trilac. Duzo czytalam na forum
ale napiszcie co wy na to. Julia ma 6 miesiecy, sucha skore i pojedyncze
krosty na cialku, policzka bladoczerwone, krostki i skora sie luszczy. Jestem
na diecie i karmie tylko piersia. Uzywam roznych masci cholesterolowych.
Nigdy sie nic nie saczylo ani nie ma liszajow, czy jej skora jest az taka zla
ze trzeba sterydy?
Obserwuj wątek
    • julamimi Re: czy smarowac sterydem?-pomocy 19.01.05, 16:03
      hm, grubo i przez miesiac... no ja bym sie chyba zastanowila nad tym lekarzem.
      Jesli juz to raczej cienko i przez kilka dni, tylko zeby zalagodzic silne
      zmiany.
      Pewnie dziewczyny jeszcze dopisza swoje zdanie smile
      • mamajulitki Re: czy smarowac sterydem?-pomocy 19.01.05, 16:07
        tak czytalam na forum, ze przez 3dni i raz na kilka miesiecy. I jeszcze mam
        pytanie- czy ten steryd jest silny? czy mozna na buzie? A jakie to sa silne
        zmiany?
        • kasia9641 Re: czy smarowac sterydem?-pomocy 19.01.05, 16:34
          Mi się ten lekarz nie podoba. Pierwsze słyszę, żeby grubo maścią sterydową i to
          przez miesiąc i tak samo traktować buzię??? Mi lekarka zabroniła smarowania
          sterydem buzi, mogą zrobić się przebarwienia, nie mówiąc już o gorszych
          rzeczach. Jeśli są to suche i lekko zaczerwienione miejsca, to najlepiej
          natłuszczć i nawilżać. Ja używam czystą maść cholesterolową, zwłaszcza na noc.
          Smarowanie jest mało wdzięczne, bo strasznie tłusta, ale bardzo bezpieczna i
          systematycznie używana naprawdę daje niezłe efekty. Można też lipobazę,
          zwłaszcza na buzię. Do nawilżania ciałka używałam Topialyse krem. Jest tego
          dużo, trzeba sobie dobrać to, co będzie dobre dla dziecka i Twojej kieszeni,
          ogólnie kosmetyki dla atopików (pytaj w aptece o próbki).
          Z tego co wiem, to duże zmiany, to pękająca skórka, często zainfekowana. My na
          szczęście tego nie mamy, oby nigdy... U mojej Julki najgorsza jest suchość
          skóry i zdarzają się czerwone, jakby poparzone pokrzywą wypryski, ale nic nie
          pęka i się nie sączy. Skoro u Ciebie tego nie ma, to wstrzymaj się ze sterydem,
          bo to i tak na krótko pomaga. Chyba, że jest jakaś zmiana, której wogóle nie
          możesz usunąć, ja wtedy mam Elocom, ale jak do tej pory (dziecko ma 9
          miesięcy), to użyłam go tylko dwa razy, cienką warstwę i przez 2-3 dni na noc,
          to wszystko.
          A tak wogóle, to może odwiedź jeszcze innego lekarza, niech obejrzy dziecko i
          powie Ci jak je pielęgnować smile
    • jutta2 Re: czy smarowac sterydem?-pomocy 19.01.05, 16:20
      moj synek ma lekkie azs mieszkam w niemczech i moj dermatolog zalecil smarowac
      mascia z hydrokortizonem 1% tylko zaatakowane miesjsca raz na dzien lub raz na
      2 dni podobno ta masc nie jest taka silna jak zwykle z kortizonem pozdrawiam
    • kruffa Re: czy smarowac sterydem?-pomocy 19.01.05, 16:23
      Dobrze, że twoja córka ma myślącą matkę. ZMIEŃ LEKARZA !!!!
      I nie stosuj sterydów - widać sama sobie z tym jakoś radzisz.
      Może dziewczyny poradzą ci jakiegoś lepszego lekarza z twojej miejscowości.
      A po co trilac?

Kruffa
      • mamajulitki Re: czy smarowac sterydem?-pomocy 19.01.05, 16:41
        no nie wiem czy radze sobie bo 5 tyg jestem na diecie i troche sie polepszyly
        policzka ale troche tylko. A trilac dlatego, ze zapytalam o jakies probiotyki
        (czytalam ze pomagaja w azs) no i on przytaknal i to przepisal. Zastanawial sie
        tez nad lakcidem
        • kruffa Re: czy smarowac sterydem?-pomocy 19.01.05, 17:13
          Trilac zawiera serwatkę, więc conajwyżej pogorszy sprawę. To samo lakcid.
          A co jesz?

Kruffa
          • mamajulitki Re: czy smarowac sterydem?-pomocy 19.01.05, 17:22
            jem od 5 tygodni:
            kasze gryczana
            kukurydze
            brokuly
            jablka gotowane
            gruszki,
            fruktoze
            wapno bez oslonki

udalo mi sie wprowadzic kawe bezkofeinowa, cukier, prenatal, brukselke, fasolke
            zielona
            w czasie tej diety zrezygnowalam z ryzu i surowych jablek
            od wczoraj wycofalam ziemniaki zeby zobaczyc czy sie polepszy i poczekam z nimi
            chyba dwa tygodnie
            a jakis inny probiotyk powinnam kupic?
            • kruffa Re: czy smarowac sterydem?-pomocy 20.01.05, 09:28
              Z tego co jesz - często uczula jabłko. Jeśli udało ci się wprowadzić nowości to
              znaczy że nie jest az tak źle.
              Na twoim miejscu poszukałabym innego lekarza, a co do diety: wspóbowałabym
              wprowadzić może z jeden albo 2 składniki i wyrzucić jabłka. Może wypróbuj kasze
              jaglaną - zawsze to jakas odmiana i z cukrem to prawie jak słodycz. (ja się tak
              ratowałam smile
              Ja mam zawsze w głowie to co mówi nasza lekarka: skóra się kiedyś unormuje i
              jej stan aż tak bardzo jej nie martwi dokóki dziecko przybiera na wadze, nie ma
              krwi w kupie itp.

Kruffa
    • gummisia Re: czy smarowac sterydem?-pomocy 19.01.05, 18:57
      Czasem pomaga zwykły linomag, możesz też spróbować elidel, ale też cieniutką
      warstwą. Nam lekarka kazała "przetestować" czy elidel dla nas się nadaje, tzn.
      posmarować cieniutko w jednym niewielkim miejscu i obserwować czy nie wywołuje
      uczulenia. Czasem elidel wysusza trochę skórę. Sterydy stosuję sporadycznie i
      to na mocno czerwone zmiany.
    • isma Re: czy smarowac sterydem?-pomocy 20.01.05, 08:28
      Co do smarowania ciala, a zwlaszcza wiekszych powierzchni oslonietych ubraniem
      czy pielucha, to, moim skromnym zdaniem, absolutnie odpada. Zawsze mi wbijano
      do glowy, ze sterydu nie stosuje sie w tzw. okluzji, czyli w zamknieciu, gdzie
      rozgrzana skora wchlania go znacznie silniej, a odcieta jest naturalna
      wentylacja.
      Co do pomyslu ze smarowaniem "grubo", to z praktyki wiem, ze on nie jest taki
      glupi, o ile nie dotyczy sterydu ;-(((. Ja wole posmarowac np. dermalibourem
      raz solidnie na noc, niz kilka razy dziennie podrazniac skore mechanicznie przy
      nakladaniu. Oczywiscie nie dotyczy to rak, ktore smaruje po kazdym myciu.
    • moniavka Re: czy smarowac sterydem?-pomocy 20.01.05, 10:36
      Ole jak wysypie smarujemy zmienione miejsca hydrokortyzonem 1% przez 2-3 dni 2
      razy dziennie. Robiliśmy odstępy minimum tygodniowe. Tak zalecił mi lekarz. Po 2
      miesiącach jest lepiej i teraz używamy maści sporadycznie.

Pozdrawiam

Monika
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka