Dodaj do ulubionych

do kruffy lakcid

25.01.05, 09:19
podawałam synkowi 9 miesięcy alergik na prawie wszystko lakcid nie uczulił go
czy to znaczy że nie jest uczulony na mleko krowie?? unikam od 8 miesięcy
wszystkiego co ma w skladzie produkty mleczne dziekuje
Obserwuj wątek
    • kruffa Re: do kruffy lakcid 25.01.05, 09:43
      Ja ci na to pytanie nie odpowiem, bo nie wiem. Mogło się zdarzyć, że alergenu
      było za mało lub - i tego ci życzę - maluch wyrósł ze skazy.
      Przeciez nie jest powiedziane iż dziecko, a prz tym karmiąca mama musi żyć na
      diecie bezmlecznej nie wiadmo ile.
      Sama mam koleżankę, u synka której była krew w kupie, wysypiki i inne atrakcje.
      Była na diecie, ale wszytsko szło ku dobremu i alergolog w 11 miesiącu pozwoliła
      im spróbować jogurtu - mógł jeść. Po prostu przeszło. Jedyne co pozostawiła -
      chyba do 2 roku życia to Bebilon Pepti - ani mama ani alergolog nie miały ochoty
      eksperymentować.
      Myślę, że powinnaś skontaktować się z alergologiem i ewentualnie pomyśleć o
      wprowadzeniu - najpierw do swojej diety, a potem malucha - np. jogurtu lub
      masła. Osobiście poczekałabym jeszcze trochę.
      Niejmniej jednak sama bym o tym nie decydowała, tylko po konsultacji z lekarzem.

Kruffa
      • kalimera2 Re: do kruffy lakcid 25.01.05, 10:20
        dziekuje za błyskawiczną odpowiedz. alergologów miałam "przerobionych" już
        kilku i niewiele naprawde wiedzą w każdym razie mniej niż można się dowiedzieć
        na tym forum. A co do prób wprowadzania pokarmów to po prostu się boję. Jem już
        sporo ale ostatnia próba wprowadzenia żółtka skończyła się niepowodzeniem. Z
        produktami mlecznymi chyba jeszcze poczekam. Jeszcze raz dziekuje za szybki
        odzew
    • bea-ta Re: do kruffy lakcid 25.01.05, 11:09
      Dlaczego uważasz, że po Lacidofilu ma być alergia?Przecież lacidofil, Lakcid ,
      Trilak zawierają pałeczki bakterii, które produkują kwas mlekowy. Kwas ten
      najduje sie on w całym przewodzie pokarmowym począwszy od jamy ustnej ( jego
      brak wywołuje próchnice) a kończywszy na jelitach oraz pochwie kobiety.
      Pałeczki te reguluja prace przewodu pokarmowego , zapobiegają biegunką,
      poprawiają wchłanianie laktozy u dzieci z jej nietolerancją( odpowiadają za
      poprawe wchłaniania węglowodanów i tłuszczy). Alergia jest pewnego rodzaju
      nadwrażliwością przewodu pokarmowego spowodowaną jego niedojrzałością czy
      właśnie zaburzeniami flory bakteryjnej.Dlatego też wymyślono mieszanki z tymi
      pałeczkami lub węglowodanami warunkującymi lepszy wzrost tych bakterii w
      przewodzie pok. dzieci.
      Skąd ten pomysł?Przecież pałeczki te to bakterie a nie mleko?
      Gdzieś na forum w innym portalu czytałam, że obserwuje sie znaczna poprawe po
      stosowaniu tych preparatów w przypadku alergii pok. i azs. Wypowiadali sie
      rodzice podobnie jak tu!?
      • kruffa Re: do kruffy lakcid 25.01.05, 11:35
        Dyskusja na ten temat była już 100 lat temu na tym forum.
        Wklejam ci jej fragment:

LAKCID – liofilizowana zawiesina pałeczek kwasu mlekowego Lactobacillus
        rhamonosus w jałowym odtłuszczonym mleku z dodatkiem sacharozy.

Dlatego własnie dzieciom uczulonym na mleko nie powinno się go podawać. Myśmy
        dawno temu nauczyły się już czytać etykiety, dzwonić i pisać do producentów nie
        tylko zywności ale i leków. (np. ostatnia dyskusja na temat wapna bezsmakowego,
        który jak się okazało - po liscie do producenta - zawierał syrop bananowy lub
        coś podobnego).

Kruffa
        • bea-ta Re: do kruffy lakcid 25.01.05, 12:06
          Spokojnie.Ja rozumiem ,że może to byc irytujące, ale słowo daje, że na innym
          foru widziałam wypowiedzi mam, które stosowały te preparaty na zlecenie lekarza?
          Do tego po ich stosowaniu mozna było podawać dzieciom pokarmy zawierające
          mleko. Zwróciłam na to uwage, bo jak już pisałam jestem teoretykiem i ze
          względów czysto zawodowych śledze to i owo. Do tego pediatrzy zalecają
          stosowanie właśnie jogurtów i innych przetworów zawierających te bakterie nawet
          jak wystepują niewielkie objawy alergii( zaznaczam niewielkie), by zapobiegać
          zbytniemu zuborzeniu diety dziecka.Wierz mi ja sonie tego nie wymysliłam.
          Pisuje tu i cytuje pewnw watki, bo uważam ,że jak się ma przewlekły problem a
          takim jest alergia u dziecka to korzystanie z doraźnych rad na forum ( chociaż
          to na tle innych jest rewelacyjne) jest niewystarczające, trzeba wgryźć się w
          problem , oczytać i wybrać to co najlepsze. Ja rozumie,że jesteś doświadczoną
          mamą i przeszłąś swoje, dzięki czemu masz bogata wiedzę na ten temat(często
          czytuje Twoje trafne wypowiedzi). Nie zapominaj jednak, że każdy przypadek jest
          indywidualny. Nauczyło mnie tego 13 lat pracy w zawodzie co prawda nie
          pediatrii.
          • bea-ta Re: do kruffy lakcid 25.01.05, 12:15
            Znalazłam wątki o których pisałam na www.nasz-bocian.pl - forum na
            potwierdzenie, że nie jestem gołosłowna. Pamietaj Kurfo, że nie mozna sie
            ograniczać i nikt nie ma patentu na wiedze ja również nie mam. Pozdrawiam Cię
            serdecznie.Beata
      • mamajulitki Re: do kruffy lakcid 25.01.05, 11:36
        a czytalas sklad tych preparatow? czytalam na forum ze maja w skladzie
        sproszkowane mleko, serwatke, laktoze czy cos podobnego. Sama chce kupic jakis
        probiotyk ale sie boje tych skladnikow, myslisz ze moga uczulac przy alergii na
        mleko?
        • mamajulitki Re: do kruffy lakcid 25.01.05, 11:38
          o kruffa byla pierwsza i chyba ma racje) a czy mleko kobiece nie zawiera tez
          tych dobroczynnych skladnikow?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka