Dodaj do ulubionych

AZS i zimno

27.01.05, 15:14
Własnie zauważyłyśmy z nianią, że mała przestała się wogóle drapać. Tak ładną
skórę miała tylko w lecie, no może nie jest aż tak cudnie, ale jak dla mnie
rewelacja. Mam wrażenie, że jest to związane ze spadkiem temperatury na
zewnątrz, bo nie chce mi się wierzyć, że tak sama z siebie.
Ciekawa jestem czy któraś z was też coś takiego zauwazyła?

Kruffa
Obserwuj wątek
    • kerstink Re: AZS i zimno 27.01.05, 15:17
      No nie wiem. Nam lekarka mowila, zeby zima 2 razy dziennie smarowac, bo z powodu
      zimna rowniez stan skory sie zazwyczaj pogarsza, wysusza. Z drugiej strony syn
      nalezy do tych 'cieplych', co nie musza sie grubo ubierac.
      K.
      • mamma5 Re: AZS i zimno 27.01.05, 16:40
        ja miałam nadzieję ,że jeśli będzie mróz skóra bedzie ładna.Podejrzewałam
        pleśnie i wogóle wszystkie paskudztwa.Jednak nie ma zupełnie poprawy.Taka
        brzydka skóra utrzymuje sie od 3 miesiecy.Chyba jakis inny czynnikma wpływ na
        taki stan.Już tez mam dosć tego tropienia -nie jest to łatwe,mimo ze jestem
        doswiadczona matką.Jesli wie się na co dziecko jest uczulone to właściwie
        sukces.Gorzej jeśli nie mozemy wytropić przyczyny.Ale wiekszośc mam niestety
        ma ten problem co ja.Nie pozostaje nic innego tylko szukać.Pozdrawiam
        • kruffa Re: AZS i zimno 28.01.05, 10:52
          U nas też było duże pogorszenie na jesieni. Ja przestałam tropić i lekko
          "olałam" sprawę. Kombinowałam od czego to może być, ale nie zawracałam sobie tym
          zbytnio głowy, bo co można zrobić? Wiem co uczula małą, choć oststnio gdzie
          indziej jej wyskakuje i tych rzeczy nie podaję.
          W tej chiwili jej skórą jestem zaskoczona, bo nawet dłonie zrobiły się w miarę
          gładkie, choć od października miała na nich "krokodylą skórę".
          Bardzo mnie to zastanawia... A może rzeczywiście wyrasta? Lekarka mówiła mi
          oststnio, że jej skóra wykazuje tendencję do cofania się AZS.
          Aż się boję cieszyć... smile

Kruffa
    • xxxinkaxxx Re: AZS i zimno 27.01.05, 16:46
      hm,
      u mnie wrecz przeciwnie- odkad jest zimniej, jest duzo gorzej sad a zmiany na
      buzce wystepuja dokladnie tam, gdzie cialka nie przykrywa czapka (widoczna jest
      linia "graniczna" na czole- skorka pod czapka jest b. ladna, a ta co na
      wierzchu- szkoda gadac...)

pozdr

INKA
      • ratel Re: AZS i zimno 27.01.05, 17:50
        Z autopsji wiem, ze zima jest gorzej. U mnie problemy ze skora (glownie na
        rekach) zaczyna sie pozna jesienia, a koncza w okolicach maja. Jedynie w
        zeszlym roku skore zima mialam super, ale pewnie dlatego, ze polowe grudnia
        spedzilam na wakacjach w cieplych rejonach naszego globu (to jest dopiero
        skuteczne lekarstwo!!!) U mnie to chyba ma cos wspolnego z krazeniem krwi,
        strasznie szybko sie wychladzam, a rece to ciagle mam zimne, no i zaraz
        zaczynaja sie problemy. Ogolnie zabojcze dla skory atopowej wydaje sie nie sama
        niska temperatura, tylko raczej gwaltowne jej temperatur.
        • kerstink Re: AZS i zimno 28.01.05, 08:13
          Wlasnie te zmiany temperatury mi najbardziej teraz dokuczaja na rekach (alergia
          kontaktowa). Nawet jak mam tylko dojsc 20 m do domu np od samochodu, to musze
          zalozyc rekawiczki.
          K.
    • aga200406 Re: AZS i zimno 28.01.05, 22:13
      Mam podobnie jak Kruffa. I tak sobie wieczorkiem myślałam, że to może nie AZS,
      ale inna alergia nie pokarmowa?
    • chwojka Re: AZS i zimno 28.01.05, 22:55
      U nas niestety pogorszenie,zgięcia łokciowe,nadgarstki znów swędzą i bolą.Córka
      źle znosi ciepłe ubrania,swetry,rękawiczki etc.Byle do lata.
      • matula22 Re: AZS i zimno 07.02.05, 00:49
        u nas od wczoraj nawrot.placki suche z wypryskami od ramienia po nadgarstek.a
        juz tak ladnie jej sie zagoilo.tyle ze ja podejrzewam welurkowego spiocha z
        syntetyczna domieszka.pozyjemy,zobaczymy.no i dermatolog mowila ze moze sie w
        mroz pogorszyc.
        • kerstink Re: AZS i zimno 07.02.05, 07:26
          Uwielbiam czasami taka temperature, ale strasznie mi peka skora rak, tam gdzie
          zginaja sie palce i przy paznokci.
          K.
          • magda1104 Re: AZS i zimno 07.02.05, 15:09
            Mi też pęka skóra na palcach. Myślisz, że to alergia lub coś w tym stylu?
            pozdrowienia
            • idylla4 Re: AZS i zimno 07.02.05, 20:32
              U nas dzisiaj było ewidentne pogorszenie skóry od mrozu, łapki małej zrobiły
              się czerwone i szostkie, a dodatkowo od 2 dni gorzej śpi w nocy.

pozdrawiam
            • kerstink Re: AZS i zimno 08.02.05, 07:37
              Nie wiem, jak to jest dokladnie. Takie pekniecia mam rowniez, gdy nie jest tak
              zimno jak teraz, ale zdecydowanie mniej. Mysle, ze to musi byc jakies zuzycie
              'materialu' - skore mam bardzo delikatna, przy okazji sobie nabylam alergie
              kontaktowa (chemia, woda), ktora pewnie tez swoje robi. Wiec chyba przyczyna
              jest ta sama - delikatna skora.
              K.
          • aska_f Re: AZS i zimno 07.02.05, 21:55
            Kerstink, mam dokładnie to samo - to alergia??? Czy coś z tym robić? Bo ja
            myślałam że po prostu tak bywa... smile) Cały czas mnie zaskakuje że alergia
            może "wyłazić" na stare lata...

Pozdrawiam,
            Aśka

ps, Kruffa - trzymam kciuki za "wyrastanie" małej z AZS
            • kruffa Re: do aska_f 07.02.05, 22:00
              Odpisałam ci na priv.

Kruffa
              • aska_f Re: do aska_f 07.02.05, 22:07
                dzieki smile mi tez juz sie udalo odpisac smile
                pozdrawiam!
    • azoorek Re: AZS i zimno 07.02.05, 22:13
      U nas odwrotnie. Jak jest bardzo zimno, to nie wychodzimy na zewnatrz, bo
      wychodza przebarwienia po starych wpadkach.
    • 2barb Re: AZS i zimno 09.02.05, 10:21
      Z tą temperaturą, to chyba coś musi być. Mój synek taką piękną cerę, to
      ostatnio miał w lecie i to po spacerach nad morzem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka