Dodaj do ulubionych

Akcja Gwiazdka 2012

11.11.12, 11:15
Koordynatorki tegorocznej Akcji „Gwiazdka” to: [color=green]sion2, kogosia, pitahaya1, mamba30 i joa261.[/color]

UWAGA!!!! ADRES AKCJI W TYM ROKU to gwiazdka2012@gazeta.pl

Do Akcji przyjmowane są dzieci, które ukończyły pierwszy rok życia. Wartość prezentów:
dla dzieci 1-15 lat – 60 zł; wartość minimalna prezentu – 50 zł,
dla dzieci 16-18 lat – 50 zł; wartość minimalna prezentu – 40 zł.
[b][color=blue][size=18]AKCJA GWIAZDKA 2012 – REGULAMIN[/size][/color][/b]
[b][color=blue][size=16]POTRZEBUJĄCY[/size][/color][/b]

1. Zgłoszenie udziału w Akcji zarówno jako Darczyńca, jak i Potrzebujący jest równoznaczne z zapoznaniem się i zaakceptowaniem Regulaminu Akcji.
2. Zgłaszanie dzieci będzie się odbywać w dniach od 11 XI do 07 XII 2012 r., wyłącznie na
Adres gwiazdka2012@gazeta.pl
3. Zgłoszenie powinno zawierać:
- nick gazetowy,
- opis sytuacji rodziny, dotyczy to także rodzin biorących udział w poprzednich Akcjach,
- aktualne dokumenty poświadczające trudną sytuację.
Osoby, które przyślą zgłoszenie bez dokumentów nie zostaną zakwalifikowane do Akcji!
4. W tytule zgłoszenia należy wpisać „zgłoszenie dzieci”, w treści zaś umieścić, według poniższego szablonu:
- imię dziecka/dzieci,
- wiek,
- zainteresowania, jeśli ma jakieś szczególne,
- adres, na jaki ma być wysłana paczka,
- dane rodzica i numer telefonu.
5. Koordynatorki zastrzegają sobie prawo do zażądania wyjaśnień w przypadku uzasadnionych podejrzeń chęci wyłudzenia oraz odmówienia zakwalifikowania dzieci do Akcji gdyby domniemanie
chęci wyłudzenia okazało się prawdą; w przypadku braku odpowiedzi na pytania wyjaśniające dzieci
nie zostaną zakwalifikowane do Akcji.
a) Potrzebujący zgadza się na przedstawienie przez koordynatorki ogólnej sytuacji Darczyńcy i
przekazanie danych adresowych niezbędnych do dostarczenia paczki.
6. Po otrzymaniu paczki osoba zgłaszająca dzieci jest zobowiązana do poinformowania o tym mailowo (nie na forum) na adres Akcji. Brak potwierdzenia otrzymana przesyłki spowoduje wykluczenie Potrzebującego z kolejnych Akcji!
7. Osoby bez żadnego dorobku forumowego, bądź z jednym postem napisanym na rzecz Akcji i bez
potwierdzenia przez znanych forumowiczów nie będą brane pod uwagę.
8. Osoby zgłaszające nie swoje dzieci są zobowiązane do przesłania zgody rodziny na udział w Akcji i aktualnych dokumentów potwierdzających sytuację.
9. Prezenty dla dzieci wysyłane są na Gwiazdkę mają się znaleźć pod choinką, a nie być wręczone 6 XII przez Mikołaja.
10. Prosimy nie zgłaszać wszystkich potrzebujących znajomych i krewnych. Bardzo chciałybyśmy pomóc każdemu, ale mamy ograniczone możliwości.

[b][color=blue][size=16]DARCZYŃCY[/size][/color][/b]
1. Zgłaszania do Akcji rozpoczyna się 10.XI 2011r.
2. Darczyńca zgłasza się wysyłając maila na adres gwiazdka2012@gazeta.pl w tytule wpisując „Darczyńca”, a w treści następujące informacje:
- nick z forum (jeśli posiada),
- adres mailowy, jeśli jest inny niż gazetowy,
- wiek, płeć i liczbę dzieci, którym Darczyńca chce sprawić radość,
- informacje dodatkowe (czy Darczyńca woli zanieść paczkę osobiście czy woli rodzeństwo lub może obdarować dwoje różnych dzieci itp.).
3. Darczyńca zobowiązuje się potwierdzić swój przydział dzieci w ciągu 3 dni od wysłania przez nas maila.
4. Darczyńca zobowiązuje się do wysłania na swój koszt prezentu do dziecka, najpóźniej 13 XII [pamiętajmy, że przed Świętami poczta jest bardzo obłożona przesyłkami, że firmy kurierskie nie chcą przyjmować zleceń indywidualnych i tak dalej…].
5. Darczyńca zobowiązuje się potwierdzić mailowo na adres Akcji wysłanie paczki.
6. Paczki wysyłamy po 6 XII, Akcja dotyczy prezentów pod choinkę!

[color=red]Staramy się w miarę możliwości sprawdzać potrzebujących, ale nie możemy zagwarantować, że absolutnie wszyscy zgłaszający dzieci są uczciwi. Jesteśmy tylko ludźmi. Jeśli zatem ktokolwiek ma podejrzenia, wątpliwości, albo wiedzę odnośnie prób wyłudzenia i oszustwa – prosimy o zgłaszanie tego koordynatorom na maila Akcji!!! [/color]

[color=blue][b][size=16]TABELA POTRZEBUJĄCYCH[/size][/b][/color]
[color=blue][b][size=16]TABELA DARCZYŃCÓW[/size][/b][/color]

[color=red]Wątek Akcji nie służy dyskusjom dotyczącym sposobów działalności koordynatorek i paskudnych charakterów użytkowniczek forum. Wszelkie pretensje prosimy zgłaszać na maila Akcji lub do moderatorki forum[/color]
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: Akcja Gwiazdka 2012 11.11.12, 12:24
      Ciekawe czy jak do roku będzie znowu jakaś awanturka.
      • bj32 Re: Akcja Gwiazdka 2012 11.11.12, 12:55
        Będzie. Nawet jeśli się w to nie zaangażujesz i nie będziesz starać osobiście:D
        • gazeta_mi_placi Re: Akcja Gwiazdka 2012 11.11.12, 13:06
          To będę cichutko kibicować :-)
      • myszka307 Re: Akcja Gwiazdka 2012 14.11.12, 23:45
        Jak dobrze ze sa ludzie o tak goracych serduszkach ,ktorzy chca pomagac innym i spełniac marzenia naszych dzieci :)Dziękujemy Wam aniołki :)
    • prochottka1 Re: Akcja Gwiazdka 2012 11.11.12, 15:42
      czy umieszczenie nicka i imion dzieci w tabeli jest jednoznaczne z potwierdzeniem sytuacji rodzinnej?
      • gwiazdka2012 Re: Akcja Gwiazdka 2012 11.11.12, 16:10
        Można tak powiedzieć.
        Dopiero po potwierdzeniu sytuacji i sprawdzeniu dokumentów dzieci są wpisywane do tabeli.

• kkalipso Re: Akcja Gwiazdka 2012 11.11.12, 21:03
      A pieniądze można,czy koniecznie prezent?
      • gwiazdka2012 Re: Akcja Gwiazdka 2012 11.11.12, 21:07
        oczywiscie, mozna tylko trzeba znalesc osobe która za Ciebie ten prezent kupi. Nie raz robi to któraś z nas, jeśli jest taka potrzeba.
        Często zgłaszają się do nas fora, które organizują zbiórke i wtedy można im wpłacić pieniązki.
    • malinowe_lody Re: Akcja Gwiazdka 2012 12.11.12, 22:55
      Nie wyczytałam w regulaminie, więc zaryzykuję pytanie ;-). Czy można jako darczyńca obdarować konkretne dziecko/dzieci? Rodzina z tego forum, której od jakiegoś czasu pomagam.
      • gwiazdka2012 Re: Akcja Gwiazdka 2012 12.11.12, 23:08
        Jeśli są zgłoszone do akcji to owszem można - o ile nie mają już darczyńcy.
        • jola-kotka Re: Akcja Gwiazdka 2012 12.11.12, 23:14
          Wiecej darczyncow niz dzieci potrzebujacych.
          • gwiazdka2012 jola - kotka 12.11.12, 23:17
            Dziwnie liczysz coś;)
            Dzieci potrzebujących w tabelce 31 , a darczyńców 16 ;)
            • jola-kotka Re: jola - kotka 12.11.12, 23:21
              Ale dla mnie nie ma,nie bawie sie tak.
              • gwiazdka2012 Re: jola - kotka 13.11.12, 09:14
                Będą, będą:)

Zdarza się tak, że darczyńcy czekają na konkretne dziecko (dziewczynka lat 3, rodzeństw nastolatków) lub konkretnego potrzebującego. Paczki danej rodzinie robią po raz kolejny. Dlatego nikogo mu nie przypisujemy do momentu, aż dane dziecko nie zostanie zgłoszone do akcji.
                Z drugiej strony są potrzebujące dzieci, które z różnych powodów czekają na konkretnych darczyńców. Bywa, że dziecko ma specyficzne potrzeby (niepełnosprawność, zaburzenia) i takiej rodzinie paczki często robią osoby znające się na danej chorobie, bo same mają podobne dzieci lub z racji zawodu wiedzą, co dziecku jest potrzebne.

Stąd te pozorne luki w tabelach.

Jeśli faktycznie są braki, zawsze piszemy o tym na forum i prosimy o wsparcie.
                • jola-kotka Re: jola - kotka 13.11.12, 16:30
                  Ok,dziękuje za wyjaśnienie.
    • lumja Re: Akcja Gwiazdka 2012 14.11.12, 14:54
      jakiego rodzaju prezenty są preferowane? Dostaje się info co przydzielone dziecko chciałoby dostać czy tez wedle własnego uznania?
      • gwiazdka2012 Re: Akcja Gwiazdka 2012 14.11.12, 14:56
        rodzic podpowiada co dzieci najbardziej lubią,czym się interesują, jakie mają marzenia....
        zapraszamy do udziału:))
      • gwiazdka2012 Re: Akcja Gwiazdka 2012 14.11.12, 15:01
        Nie ma czegoś takiego jak prezenty preferowane.
        Prosimy i niemal zawsze dostajemy sugestie od rodziców, co dzieci lubią, czym się interesują.
        Ale to są jedynie sugestie. Zawsze można zrobić taki prezent, jaki się chce. Z doświadczenia jednak wiem, że Darczyńcy dopytują o te propozycje.
        Potrzebujący pamiętają też, że marzenia dzieci muszą zamknąć się w kwocie przewidzianej na dany prezent.

Jakoś fajnie to działa w obie strony:)
    • mircea Re: Akcja Gwiazdka 2012 16.11.12, 13:50
      Jakby byłą jeszcze jakaś rodzina z Poznania, to dajcie znać, proszę :)

Aqua, do Ciebie mam szczególną prośbę - jakby się znalazła jakaś poznańska rodzina, to napisz mi na fb albo jakkolwiek - gdybym nie zdołała tutaj zajrzeć.
      Postaram się coś zorganizować tu na miejscu, bo z wysyłką i paczkami mogłabym się nie wyrobić.
    • beauty_agadir Re: Akcja Gwiazdka 2012 20.11.12, 15:29
      Mam pytanie - czy sama komponuję prezent i wybieram co w nim będzie?
      • gwiazdka2012 Re: Akcja Gwiazdka 2012 20.11.12, 15:41
        Z reguły Darczyńcy proszą o sugestie ze strony rodziców. Najczęściej bowiem nie znamy osób, którym chcemy zrobić niespodziankę.
        Nie jest to jednak przymus i możesz sama coś wybrać, kupić i wysłać:)

Pozdrawiam:)
    • 1beata16 Re: Akcja Gwiazdka 2012 21.11.12, 12:15
      prosze o pomoc dla mojej rodziny na święta moja rodzina składa się z 5 osób ja mój mąż i troje dzieci .Mąż tylko pracuje a ja mam zasiłki dla dzieci nasz sytuacja jes ciężka bo po opłaceniu bieżących rachónków nic już nie zostaje na przycie więc bardzo prosze o pomoc państwa z góry dziękuje beata
      • gwiazdka2012 Re: Akcja Gwiazdka 2012 21.11.12, 12:24
        Proszę przeczytać dokładnie pierwszy post. Tam są wszelkie informacje odnośnie tego, gdzie i co trzeba przesłać, żeby dzieci wzięły udział w akcji.
        • kasia0604 Re: Akcja Gwiazdka 2012 21.11.12, 13:19
          gwiazdka2012 napisała:

> Proszę przeczytać dokładnie pierwszy post. Tam są wszelkie informacje odnośnie
          > tego, gdzie i co trzeba przesłać, żeby dzieci wzięły udział w akcji.
          Dzien dobry.
          Pisze z takim pytaniem otoz jestem zarejstrowana od dzis tutaj bo adres podala mi znajoma i chcialabym zapytac czy moge zglosic dzieci do tej akcji? Wyslalm email na gwiazdka2012@gazeta.pl ale nie mam odpowiedzi,a tam opisalam swoja sytuacje
          • trixii Re: Akcja Gwiazdka 2012 21.11.12, 13:47
            Czy osoba która nigdy nie korzyształa z tego forum (moja znajoma) może zostać bez problemu darczyńcą ? Pytam bo nie wiem czy mam ja zmuszać do rejestracji na forum czy też nie. Może wystarczy tylko email na podany adres?
            • gwiazdka2012 Re: Akcja Gwiazdka 2012 21.11.12, 15:37
              Nie ma takiej potrzeby, żeby darczyńca miał konto na gazecie.pl :)
              Zapraszamy serdecznie. Wystarczy wysłać do na e-mail na konto gwiazdkowe.

• gwiazdka2012 Re: Akcja Gwiazdka 2012 21.11.12, 15:38
            Jeśli z konta kasia0604@gazeta.pl to nic do nas nie dotarło.
            A jeśli z innego to odpowiadamy na każdy e-mail, więc o Tobie odpiszemy.
        • 1beata16 Re: Akcja Gwiazdka 2012 22.11.12, 07:17
          właśnie nie mogę tego pojąć co trzeba zrobić żeby moje dzieci wzięły udział w akcji
          • slonko1335 Re: Akcja Gwiazdka 2012 22.11.12, 09:30
            Trzeba przeczytać regulamin i się do niego zastosować.
    • trixii Re: Akcja Gwiazdka 2012 21.11.12, 19:47
      W imieniu osoby która nie ma możliwości skorzystania z internetu chciałam zapytać czy niżej wymienione dokumentu wystarczą do zgłoszenia dziecka do Akcji.

Decyzja z Mops o przyznaniu zasiłku rodzinnego oraz zasiłek wychowawczy (gdyż matka jest na urlopie wychowawczym + do tego oczywiscie opisana sytuacja rodziny.
    • beata241 Re: Akcja Gwiazdka 2012 22.11.12, 11:21
      witam chcialam sie dowiedziec czy jest mozliwosc dzieci zgloszenia na paczki ten rok jest dla nas trudny i niejestesmy w stanie dziecia kupic ja i maz jestesmy po operacji maz jest na l4 prosilam bym o odpowiedz pozdrawiam
      • gwiazdka2012 Wszelkie pytania i zgłoszenia 22.11.12, 14:19
        prosimy kierować na nasz adres gwiazdka2012@gazeta.pl

Tam prowadzimy całą akcję, dopytujemy o szczegóły, pytamy o zainteresowania dzieci.
        • kasia0604 Re: Wszelkie pytania i zgłoszenia 24.11.12, 09:09
          gwiazdka2012 napisała:

> prosimy kierować na nasz adres gwiazdka2012@gazeta.pl
          >
          > Tam prowadzimy całą akcję, dopytujemy o szczegóły, pytamy o zainteresowania dz
          > ieci.
          Ja pisalm na ta strone z zapytaniami i nie mam zadnej odpowiedzi na swoja poczte. Czyzby nie mozna bylo wysylac wiadomosci z innej poczty tzn np wp.pl? Wyslalam 3 wiadomosci i na zadna nikt mi nie odpowiedzial.
          • gwiazdka2012 Re: Wszelkie pytania i zgłoszenia 24.11.12, 11:51
            A ja po raz kolejny piszę, że żadna wiadomość z konta kasia0604@gazeta.pl do nas nie dotarła.
            Przykro mi ale nic w skrzynce nie ma a sprawdziłam przed chwilą.
            • kasia0604 Re: Wszelkie pytania i zgłoszenia 24.11.12, 17:24
              gwiazdka2012 napisała:

> A ja po raz kolejny piszę, że żadna wiadomość z konta kasia0604@gazeta.pl do na
              > s nie dotarła.
              > Przykro mi ale nic w skrzynce nie ma a sprawdziłam przed chwilą.
              To zeby do was pisac musze miec konto kasia0604@gazeta.pl? Bo ja pisalam ze swojego emaila tzn z poczty wp.pl. Musze zalozyc konto?
              • gwiazdka2012 Re: Wszelkie pytania i zgłoszenia 24.11.12, 17:33
                Odpisałam wcześniej:

Z rozpędu nie dopisałam: do nas dochodzi poczta wysyłana z różnych kont, nie tylko z gazetowych. Przychodzą z wirtualnej, z tlenu, z firmowych.

• gwiazdka2012 Re: Wszelkie pytania i zgłoszenia 24.11.12, 16:11
            Z rozpędu nie dopisałam: do nas dochodzi poczta wysyłana z różnych kont, nie tylko z gazetowych. Przychodzą z wirtualnej, z tlenu, z firmowych.
    • baltycki Re: Akcja Gwiazdka 2012 24.11.12, 15:09

Czy etyczne jest, ze koordynatorka (decydujaca o akcji) sama zglasza i decyduje?
      (joa261)
      • gwiazdka2012 Re: Akcja Gwiazdka 2012 24.11.12, 16:17
        Zgłaszać zgłasza ale każda rodzina przechodzi taką samą weryfikację jak inne. Nie ma taryfy ulgowej.
        pitahaya1
        • baltycki Re: Akcja Gwiazdka 2012 24.11.12, 16:29
          gwiazdka2012 napisała:

> Zgłaszać zgłasza ale każda rodzina przechodzi taką samą weryfikację jak inne.
          > Nie ma taryfy ulgowej.
          Ale ja pytalem, " czy etyczne jest gdy zglasza osoba decydujaca/weryfikujaca?"
          a-tak
          b-nie
        • baltycki Re: Akcja Gwiazdka 2012 24.11.12, 17:09

Nemo iudex in causa sua (łac. Nikt nie może być sędzią we własnej sprawie) – podstawowy warunek bezstronności organu rozstrzygającego sprawę.
          • norkamorka Re: Akcja Gwiazdka 2012 24.11.12, 19:11
            baltycki napisał:

>
            > Nemo iudex in causa sua (łac. Nikt nie może być sędzią we własnej sprawie) R
            > 11; podstawowy warunek bezstronności organu rozstrzygającego sprawę.

Ale to jest akcja prywatna, a za "organ" może robić co najwyżej upierdliwiec.
      • anna.k777 Re: Akcja Gwiazdka 2012 24.11.12, 16:19
        baltycki napisał:

>
        > Czy etyczne jest, ze koordynatorka (decydujaca o akcji) sama zglasza i decyduje
        > ?
        > (joa261)
        Koordynatorka nie zgłasza swoich dzieci,tylko cudze,którym pomaga jak może,nawet je uczy i chwała jej za to.
        • baltycki Re: Akcja Gwiazdka 2012 24.11.12, 16:37
          anna.k777 napisała:

> Koordynatorka nie zgłasza swoich dzieci,tylko cudze,którym pomaga jak może,
          > nawet je uczy i chwała jej za to.
          chwała i?
          • gwiazdka2012 Re: Akcja Gwiazdka 2012 24.11.12, 17:06
            I te dzieci a raczej rodziny przechodzą taką samą weryfikację jak rodziny, które zgłaszają się do akcji same lub za pośrednictwem sąsiadek, znajomych.

Widząc wokół siebie rodzinę potrzebującą zbieramy dokumenty, poręczamy za te osoby, za ich wiarygodność i, jeśli nie ma żadnych wątpliwości, zostają wpisane do akcji.
            To nie są nasze rodziny czy znajomi z klatki obok.
      • paszczakowna1 Re: Akcja Gwiazdka 2012 24.11.12, 17:07
        Nie jest to idealna sytuacja, ale co właściwie proponujesz? Koordynowanie takiej akcji to nie jest robota, do której ludzie pchają się drzwiami i oknami, a i wymaga pewnego doświadczenia w akcjach pomocowych. Siłą rzeczy, podejmują się jej forumowiczki, które czasem mają pod opieką jakieś rodziny. Nie byłoby dobrze, gdyby te rodziny nie mogły z tego powodu brać udziału w akcji. Myślę zresztą, że koordynatorka nie decyduje o udziale dzieci, które sama zgłosiła.
        • baltycki Re: Akcja Gwiazdka 2012 24.11.12, 17:18
          gdybym chcial zglaszać, nie przyjalbym funkcji werfikatora zgloszonych
          • bj32 Re: Akcja Gwiazdka 2012 24.11.12, 18:48
            A przyjąłeś?
            • norkamorka Re: Akcja Gwiazdka 2012 24.11.12, 19:14
              bj32 napisała:

> A przyjąłeś?

Na razie tylko przy...nudza.
      • mamba30 Re: Akcja Gwiazdka 2012 24.11.12, 17:25
        Odpowiadam jako mamba, ale tez i koordynatorka - nie ma w tym nic nieetycznego, ponieważ zgłaszane przez dziewczyny rodziny po 1 przechodzą dokładna weryfikację przez zgłaszającą, która na dokładkę sprawdziła sytuację osobiście - zatem taka rodzina jest o wiele lepiej zweryfikowana, niż większość tych, które się zgłaszają mailowo i które można sprawdzić w mniej dokładny sposób. Po 2 każda taka rodzina jest omawiana wewnętrznie przez nas, koordynatorki i dopiero po ogólnej zgodzie wpisana na listę.

Miło mi bardzo, że zgłosiłeś się do nas jako Darczyńca, czyli zaufałeś nam i naszej obiektywnej, na ile to jest możliwe ocenie. Pozwól zatem, że inni Darczyńcy zaufają joa261 czy innej z nas. Akcja trwa i niewykluczone, że np. jutro ja zgłoszę jakieś dziecko.

Przecież do udziału w akcji nikt nikogo nie zmusza. Zatem zakładam, że Darczyńcy maja zaufanie, do koordynatorek zwłaszcza.
        • magdag28 Re: Akcja Gwiazdka 2012 24.11.12, 17:42
          przecież koordynatorek jest wiecej i podejrzewam że inne koordynatorki tez maja prawo glosu nie tylko zglaszajaca...Trzeba miec troche zaufania do ludzi
        • baltycki Re: Akcja Gwiazdka 2012 24.11.12, 17:56
          mamba30 napisała:

> Miło mi bardzo, że zgłosiłeś się do nas jako Darczyńca
          I wywiaze sie
          >czyli zaufałeś nam
          zaufalem ale
          dzieci zglosila "basiab"
          wyszukiwarka gazetowa takiego nika nie znajduje, mimo ze

- nick gazetowy
          Na moje pytanie, prosbe o kontakt z "basiab" dostaje @dres na wp.pl, moge sie dziwic i tracic zaufanie?
          • kasia0604 Re: Akcja Gwiazdka 2012 24.11.12, 18:29
            Dobry wieczor.
            Ja od kilku dni pruboje zglosic moje dzieci do tej akcji,wyslalm kilka listow na adres gwiazdka2012@gazeta.pl i ponoc zadna wiadomosc odemnie nie dotarla,nawet przed chwila wyslalam kolejny.
            Prosze sprobowac cos napisac na moja poczte adres kasia.konkel1@wp.pl.
            Bede wdzieczna. Kasia0604
            • pitahaya1 Re: Akcja Gwiazdka 2012 24.11.12, 19:06
              Napisałam do Ciebie nie z konta gwiazdkowego ale swojego, czyli pitahaya1@gazeta.pl

Sprawdź, czy doszła poczta. Z Gwiazdki poczta wraca.
              • mamba30 Re: Akcja Gwiazdka 2012 24.11.12, 19:09
                ja z mambowej nie mogłam wysłać
          • mamba30 Re: Akcja Gwiazdka 2012 24.11.12, 18:48
            Cieszę się, że nie zrezygnujesz. Ludzie, którzy biorą udział w akcji, nie znaleźliby się w tym miejscy, gdyby tego naprawdę nie potrzebowali. Wierzę w to, bo inaczej musiałabym przestać wierzyć w wiele rzeczy. Ba, nawet sama sobie bym pewnie nie mogła wierzyć.

Basia jest nam znana, ponieważ nie pierwszy raz mamy kontakt - my, czyli koordynatorki. Forum jest dostępne dla wszystkich, co czasami skutkuje różnymi nieprzewidzianymi sytuacjami, co z kolei prowadzi do zmiany nick'a. Forumowicze dosyć często to robią na wszystkich forach. To grzechem nie jest. My mamy papiery, potwierdzamy własnym karkiem i wiarygodnością sytuację.

Dostałeś od nas nr telefonu do basib. Możesz z niego zrobić użytek i pociągnąć temat w sposób, w jaki Ty uważasz za słuszny. Możesz się również wycofać, jeżeli uważasz, że sytuacja jest nieklarowna i naciągana przez nas. Możesz poprosić o zmianę Potrzebującej. Możesz tez po prostu zaufać... To nie pierwsza akcja.

PS. powiem Ci po cichu, bo pisze pod swoim nickiem, że poza koordynacją akcji, koordynatorki angażują kupę swojego czasu, pieniędzy, tak właśnie pieniędzy i emocji - całkowicie za free, albo czasami za przysłowiową łyżkę dziegciu. Chyba nie zasługują na takie dodatki do akcji. Ale oczywiście to jest moje zdanie. Ty masz prawo się z nim nie zgodzić.

Pozdrawiam,
            mamba30
            • baltycki Re: Akcja Gwiazdka 2012 24.11.12, 19:26
              mamba30 napisała:

> Cieszę się, że nie zrezygnujesz.
              Oczwiscie, ze nie zrezygnuje, zakupione juz

> Basia jest nam znana, ponieważ nie pierwszy raz mamy kontakt
              To nie ja ustanawialem regulamin, w nim nie ma nic o znajomosci a jest
              - nick gazetowy,

7. Osoby bez żadnego dorobku forumowego, bądź z jednym postem napisanym na rzecz Akcji i bez-potwierdzenia przez znanych forumowiczów nie będą brane pod uwagę.

nalezy przestrzeac wlasnego regulaminu -czy-nie?
              > Dostałeś od nas nr telefonu do basib.
              Obdarowana- Barbara-B- -czyzby sama siebie zglosila nie majac nicka na gazecie? Zgodne to z waszym regulaminem?
              >
              > PS. powiem Ci po cichu, bo pisze pod swoim nickiem, że poza koordynacją akcji,
              > koordynatorki angażują kupę swojego czasu, pieniędzy, tak właśnie pieniędzy i e
              > mocji - całkowicie za free, albo czasami za przysłowiową łyżkę dziegciu. Chyba
              > nie zasługują na takie dodatki do akcji. Ale oczywiście to jest moje zdanie. Ty
              > masz prawo się z nim nie zgodzić.
              Wierze, co nie znaczy, ze nie popelniaja bledow rodzacych watpliwosci i moze (dzieki moim uwagom) w przyszlosci ich unikna-))
              > Pozdrawiam,
              > mamba30
              Pozdrawiam,
              A
              • mamba30 Re: Akcja Gwiazdka 2012 24.11.12, 19:44
                Baltycki, zatem postaram się dokładniej wyjaśnić.

> - nick gazetowy,
                >
                > 7. Osoby bez żadnego dorobku forumowego, bądź z jednym postem napisanym na rze
                > cz Akcji i bez-potwierdzenia przez znanych forumowiczów nie będą brane pod u
                > wagę
                .
                Nick gazetowy podany, bo założyła konto. Dorobek forumowy również ma, bo mamy dokumenty, potwierdzające jej tożsamość, zatem regulamin jest przestrzegany. Starego nick'u nie podamy, bo nie po to go zmieniała. Ponownie kłania się zaufanie, w głównej mierze do nas.

Powiem tak, mam po trosze wrażenie, że szukasz drugiego dna. I kłóci mi się to z osobą, która zgłosiła się do akcji, znając wcześniej regulamin i godząc się na taki przydział dzieci, a teraz próbującą doszukać się...? No własnie, czego doszukać się?

Akcja jest przejrzysta, regulamin wisi, każdy wie, że to koordynatorki weryfikują i kwalifikują potencjalne rodziny czyli dzieci do akcji. Byłam przekonana, że osoba, która się godzi wziąć udział w akcji od strony pomagającej, zna reguły i wyraża na nie zgodę.

Nadal podtrzymuję propozycję rezygnacji/zamiany/bądź zaufania. I mam nadzieję, że tym samym temat został wyczerpany. Pozdrawiam.
                • baltycki Re: Akcja Gwiazdka 2012 24.11.12, 20:23
                  mamba30 napisała:

> Nick gazetowy podany, bo założyła konto. Dorobek forumowy również ma, bo mamy d
                  > okumenty, potwierdzające jej tożsamość, zatem regulamin jest przestrzegany. Sta
                  > rego nick'u nie podamy, bo nie po to go zmieniała. Ponownie kłania się zaufanie
                  > , w głównej mierze do nas.
                  mambo, mowimy o osobie zglaszajacej ktora nie ma powodu ukrywać nicka -prawda?
                  nie mowimy o obdarowywanej, ta a prawo pozostac w ukryciu.
                  > Powiem tak, mam po trosze wrażenie, że szukasz drugiego dna.
                  > próbującą doszukać się...? > Nadal podtrzymuję propozycję rezygnacji/zamiany/bądź zaufania.
                  Poniewaz wczesniej napisalem ze,
                  " Oczwiscie, ze nie zrezygnuje, zakupione juz"
                  dziwne domysly/propozycje Twoje
                  • bj32 Re: Akcja Gwiazdka 2012 24.11.12, 21:23
                    "mowimy o osobie zglaszajacej ktora nie ma powodu ukrywać nicka -prawda?"
                    Mówimy też o akcji, którą w dobroci swojej robi kilka miłych kobiet. Te kobiety nie są organizacją, zaś Regulamin jest i tak stosunkowo elastyczny.
                    Mówimy o wiedzy, na której opiera się koordynacja, a nie o decyzji Sejmu i Rady Ministrów od z Ministrem Akcji Forumowych w tle.
                    Mówimy o tym, że dziewczyny poświęcają swój czas i pieniądze, nie chcąc nic zamiast, natomiast w nagrodę otrzymują Twoje marudzenie.
                    Baltycki: dostałeś odpowiedzi - nie bij piany, wstydu oszczędź. Sobie.

Szczególnie, że powodów, dla których ludzie likwidują/zmieniają konta na Gazecie jest do diabła i trochę. Moze ktoś równie upierdliwy nękał ją mailami?
              • slonko1335 Re: Akcja Gwiazdka 2012 24.11.12, 20:53
                Osoby bez żadnego dorobku forumowego, bądź z jednym postem napisanym na rze
                > cz Akcji i bez-potwierdzenia przez znanych forumowiczów nie będą brane pod u
                > wagę
                .

czemu zakładasz, że sytuacja nie została potwierdzona? osobiście przed pierwszą akcją do której była przyjęta Basia potwierdzałam jej trudną sytuację u urzędnika państwowego który nie miał powodu aby kłamać...
                • kasia0604 Re: Akcja Gwiazdka 2012 24.11.12, 21:06
                  Czy w takim przypadku jesli ja nie mam zadnych postow w tym watku i nikt mnie nie zna z forum to moje dzieci nie beda brane pod uwage?
                  • bj32 Re: Akcja Gwiazdka 2012 24.11.12, 21:26
                    To znaczy, ze prawdopodobnie pójdziesz na listę rezerwową i jeśli wystarczy Darczyńców - Twoje dzieci będą brane pod uwagę.
                    Darczyńców jeszcze nigdy nie zabrakło - przynajmniej w ciągu ostatnich 5 lat. A bywały Akcje, w których zgłoszonych było blisko 200 dzieci.
                    • baltycki Re: Akcja Gwiazdka 2012 24.11.12, 21:39

bj32 napisała:

> To znaczy, ze prawdopodobnie pójdziesz na listę rezerwową i jeśli wystarczy Dar
                      > czyńców - Twoje dzieci będą brane pod uwagę.
                      • bj32 Re: Akcja Gwiazdka 2012 24.11.12, 21:55
                        Znam Regulamin, bo go współtworzyłam począwszy od DD kilka lat temu.
                        Podała nick gazetowy, który miała. Znamy ją z tego. Ma dorobek.
                        Howgh.
                        • bj32 Errata: 24.11.12, 21:56
                          Basia ma, nie Kasia. Kasia ma dokumenty.
                          O tym, kto będzie na rezerwowej - Regulamin nie mówi. Decyduje koordynacja. Cała.
                    • kasia0604 Re: Akcja Gwiazdka 2012 24.11.12, 21:57
                      Prosze podac jakie dokumenty sa potrzebne?
                      Moje listy wyslane na gwiazdka2012 laduja w spamie,nie wiem dlaczego?
                      • pitahaya1 Re: Akcja Gwiazdka 2012 24.11.12, 22:06
                        Spróbuj jeszcze raz. Skoro do mnie odpisujesz to na "gwiazdkę" też odpisz. Z tamtego maila też Ci wysłałam wiadomość a odpowiedzi nie ma.
                      • bj32 Re: Akcja Gwiazdka 2012 24.11.12, 22:15
                        Córcia, pisz na maila, bo tu Ci nikt nic nie będzie podawał. Jest w poczcie Twój wątek i jeśli skorzystasz z opcji "odpowiedz", to nie wyląduje w spamie.
                        Ten wątek dotyczy akcji całościowo, a nie Twoich prywatnych problemów i tego, że nie możesz się ogarnąć.
                        • kasia0604 Re: Akcja Gwiazdka 2012 24.11.12, 22:36
                          Moge byc 'corcia:)' bo moja rodzina sie mnie wyzekla. Wyslalam i mam nadzieje ze sie uda. Bo chyba jestem za stara i nie znam sie dokladnie na wysylaniu wiadomosci.
                          Szczere podziekowania ze mi odpowiedzialyscie. Pozdrawiam serdecznie.
                          • bj32 Re: Akcja Gwiazdka 2012 24.11.12, 23:59
                            Pisz na maila, co?
      • bj32 Baltycki: 24.11.12, 18:44
        Błędnie zadane pytanie. Na takie pytanie *nie da się odpowiedzieć*. Zatem pozwól, że Cię oświecę:
        Koordynatorka sama zgłasza, ale nie decyduje sama. Koordynatorek jest kilka i decydują wspólnie. I w takim wypadku jest to jak najbardziej etyczne. Bowiem zasady wszystkich obowiązują jednakowe i żadna z koordynatorek nie zgłasza w ciemno.

Idąc Twoim tokiem rozumowania: czy etyczne jest, żeby ciocia ordynatora Malinowskiego była przyjęta na jego oddział, jeśli dolega jej stosowna niedyspozycja, czy należy ją raczej wysłać na drugi koniec Polski?
        • baltycki Re: Baltycki: 25.11.12, 19:56
          bj32 napisała:

> Idąc Twoim tokiem rozumowania: czy etyczne jest, żeby ciocia ordynatora Malinow
          > skiego była przyjęta na jego oddział, jeśli dolega jej stosowna niedyspozycja,
          > czy należy ją raczej wysłać na drugi koniec Polski?
          Idąc moim tokiem rozumowania: ordynator Malinowski powinien zrezygnowac z zasiadania w komisji decydujacej o kolejnosci przeszczepu nerek, gdy na taki przeszczep czeka jego corka i Twoja corka. Nie uwazasz?
          > skiego
          Kiedy kobieta nie ma racji, pierwsza rzecz, którą należy zrobić, to natychmiast ją przeprosić.
          Oscar Wilde
          • bj32 Re: Baltycki: 25.11.12, 21:02
            "ordynator Malinowski powinien zrezygnowac z zasiadania w komisji decydujacej o kolejnosci przeszczepu nerek, gdy na taki przeszczep czeka jego corka i Twoja corka."
            I zapewne nie zasiada.
            Ale tu nie mamy sytuacji, kiedy komisja decyduje o czyimś życiu na podstawie nepotyzmu, tylko sytuację, kiedy jedna z koordynatorek *również* zgłosiła dzieci do akcji, w dodatku nie własno... tam jakoś urodzone. I tu nie ma opcji pierwszeństwa ze względu na powiązania, bowiem w takim wypadku dzieci zgłoszone przez koordynatorki pojawiłyby się w akcji zanim jeszcze akcja się zaczęła, wiedz nie bredź.
            Jak chcesz, możesz w przyszłym roku koordynować. Ja chętnie wtedy popatrzę.
            A teraz przestań szukać drugiej gwiazdki, bo nie pomagasz, za to bruździsz.
    • aniaj21 Podziękowanie dla IWLES 24.11.12, 19:01
      Bardzo ale to bardzo dziękujemy za prezent dla dzieci bardzo się ucieszą ponieważ jest to ich marzenie którego my niestety ni jesteśmy w stanie spełnić. Mogę w 100% zagwarantować, że dzieciom bardzo się spodoba i będą bardzo zadowolone :)
      • iwles Re: Podziękowanie dla IWLES 26.11.12, 09:47

:)
        bardzo się cieszę, jeszcze trochę drobiazgów doślę niedługo.
    • slonko1335 Re: Akcja Gwiazdka 2012 24.11.12, 22:28
      > zakladam, ze taka zmiana wskazana
      > 3. Zgłoszenie powinno zawierać:
      > - nick gazetowy, (do wiadomosci organizatorow)

czemu? jest przecież także taki zapis w regulaminie, sam go już cytowałeś:
      "Osoby bez żadnego dorobku forumowego, bądź z jednym postem napisanym na rzecz Akcji i bez potwierdzenia przez znanych forumowiczów nie będą brane pod uwagę. "

oznaczający, że jeżeli osoba nie ma nicku gazetowego, bez dodatkowego potwierdzenia sytuacji nie będzie zapisana do akcji, ktoś musi poświadczyć dodatkowo sytuację a skoro pytasz o Basię akurat to ja sama osobiście ją sprawdziłam tak jak pisałam wyżej, byłam wtedy jedną z koordynatorek.
    • pitahaya1 Kilka słów....... 25.11.12, 21:58
      To ja może wyjaśnię zanim pojawi się tysiąc innych wątpliwości i niedomówień.

Pisząc regulamin starałyśmy się, żeby nie był zbyt długi.
      Pewne rzeczy są więc tak naprawdę umowne. Jeden powie, że źle, drugiemu nie będzie to przeszkadzało, trzeci nas piekłem postraszy.
      Nie da się tak naprawdę przewidzieć wszystkich sytuacji ale robienie z tego wątku przepychanki jest smutne tak naprawdę. Akcja ma na celu wyłącznie zrobienie niespodzianki dzieciom i może warto o tym pamiętać.

Wracając do tych "zgłaszających", wygląda to róznie, jak różne są sytuacje poszczególnych osób.
      -jeśli zgłaszającym jest rodzic - wtedy to on figuruje jako zgłaszający
      -czasem zgłaszający prosi o wpisanie dziecka z rodziny, którą się opiekuje - tu też zgłaszającym jest on sam (że też jeszcze nikt nie wyciągnął, że joa ma tyle dzieci:)
      -ale bywa, że instytucja, jak w tym przypadku GOPS, zgłasza się już do nas bezpośrednio, dlatego zamiast nicku osoby zgłaszającej rok czy dwa lata temu, pozwoliłyśmy sobie na wpisanie bezpośrednio ich, bo stali darczyńcy i tak wiedzą o co chodzi.

Ta akcja to nie jakiś bezduszny twór, który na widok głodnego dziecka drzwiami trzaska, bo na liście gości go nie było. To nie regulamin promocji w markecie. To regulamin akcji, w której jedynym założeniem jest spełnienie marzeń jakiegoś dziecka.

Tylko tyle i może warto byłoby przestać szukać drugiego dna.

pitahaya1-koordynatorka i zarazem normalny człowiek, który popełnia takie same błędy jak inni

• zona_mi ata-07 26.11.12, 17:09
      > Mozna było przypuszczać,że wykasujesz wszystkie 19 postów

Jak dotąd w regulaminie forum nic się nie zmieniło, jeśli chodzi o prywatne wynurzenia - masz coś do innej użytkowniczki forum, to napisz do niej na priv.
      To jest wątek dotyczący akcji Gwiazdka, ale nie w nim należy wyjaśniać sobie zawiłe kwestie - w tym celu należy udać się na pocztę.
    • paulinahenc96 [...] 27.11.12, 19:50
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • slonko1335 Re: Akcja Gwiazdka 2012 27.11.12, 20:27
        Nie podawaj danych na forum, wyśłij zgłoszenie na maila akcji-tak jak jest napisane w regulaminie.
        • majka20080623 Re: Akcja Gwiazdka 2012 28.11.12, 10:12
          Witam Kochani. Chciałam zapytać jakie dokumenty muszę zeskanować i przesłać jeżeli chciałabym zgłosić córeczkę do akcji?
          Pozdrawiam ;-)
          • gwiazdka2012 Re: Akcja Gwiazdka 2012 28.11.12, 11:08
            Po pierwsze - napisz na adres gwiazdka2012@gazeta.pl a nie tu.
            Po drugie - dokumenty potwierdzające Waszą sytuację (bezrobocie-UP, zasiłki-MOPS, choroba-orzeczenie...), bo przecież z jakiegoś powodu macie taką sytuację, że nie jesteście w stanie zrobić paczki dziecku.
    • madziazi3 Re: Akcja Gwiazdka 2012 28.11.12, 11:44
      Witam
      Mam pytanie. Czy dochodzą moje e-maile z adresu gazetowego? Czekałam na odpowiedz ale nic nie przyszło
      • bi_scotti Dziekuje 30.11.12, 16:05
        Chcialam publicznie podziekowac Koordynatorkom akcji za ich flexibility i umozliwienie mi wsparcie wybranych przez nie dzieci. Jestem bardzo wdzieczna, ze znalazly czas i mozliwosci zeby pomoc mnie w pomaganiu innym :) Wszystkim zycze dobrego grudnia i pieknej zimy!
    • renniekarnacja A co z mamami? 01.12.12, 23:49
      Brakuje mi wątku dla mam. Każdy lubi prezenty, a mamy, którym się nie przelewa pewnie nieczęsto je dostają.
      • bj32 Re: A co z mamami? 02.12.12, 00:33
        Co? A ile znasz mam, które wierzą, ze im aniołek gacie z brylantami przyniesie?
        • karolina198001 Re: A co z mamami? 02.12.12, 08:17
          ja jestem mamą i dla mnie najpiękniejszym prezentem świątecznym będzie uśmiech na twarzy moich dzieci ponieważ "Św Mikołaj" dzięki pomocnym mamą do nich przyjdzie. Więc ja również dziki nim będę miała radosne święta :) życzę wszystkim mamą równie radosnych świąt
          • mond33 Re: A co z mamami? 02.12.12, 20:17
            A ja chciałam zapytać, choć być może już była gdzieś na ten temat mowa. Jeśli tak to przepraszam ale na razie nic nie znalazłam na ten temat.
            Dlaczego do akcji gwiazdka nie kwalifikują się dzieci młodsze poniżej 1 roku?
            • slonko1335 Re: A co z mamami? 02.12.12, 20:32
              Bo nie mają pojęcia co to jest Gwiazdka, Święta, Mikołaj i prezenty, w kryzysie Darczyńcy nie walą drzwiami i oknami a potrzebujących cała masa-170 sztuk z tego co widzę na chwilę obecną w tabeli, potrzebujących którzy bardziej odczują brak czegokolwiek pod choinką niż niezdające sobie sprawy z tego, że są Święta niemowlęta.
              • mond33 Re: A co z mamami? 02.12.12, 21:07
                Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź aczkolwiek nie wiem czym Cię tak mocno zbulwersowałam pytając tak po prostu.
                • slonko1335 Re: A co z mamami? 03.12.12, 08:49
                  ???
                  a skąd wywnioskowałaś, że się zbulwersowałam? odpowiedziałam po prostu na zadane pytanie...nie wiem czemu czytasz pomiędzy wierszami, bo nie ma żadnej innej wiadomości między nimi.
                  • mond33 Re: A co z mamami? 04.12.12, 03:54
                    Ok. W takim razie nie bierz tego do siebie;)
                • bj32 Re: A co z mamami? 03.12.12, 11:07
                  To nie zbulwersowanie, tylko rzeczowa odpowiedź bez ozdóbek...
    • marzenam32 Podziękowania dla Pani mmb 03.12.12, 11:52
      Ślicznie dziękuję za prezenty dla moich dzieci , córka będzie wniebowzięta z prezentu już widzę jej reakcję jaka jest szczęśliwa , pozdrawiam .
      • anka-40 Podziękowania dla pani roza k 05.12.12, 11:29
        Bardzo dziękujemy za prezent synek napewno się ucieszy jak zobaczy pod choinką bedzie skakał z radości
      • mmb Re: Podziękowania dla Pani mmb 05.12.12, 12:54
        Dziękuję za dobre słowo, ale cała przyjemność z prezentów jest po mojej stronie :)
        Pozdrawiam
        Marta
    • iza0750 Dziękujemy Pani eweliska 18 06.12.12, 13:13
      Chciałabym bardzo podziękować za prezent dla synka Pani Ewelinie.Prezent jest pięknie zapakowany , czeka na gwiazdkę. Synek na pewno będzie bardzo szczęśliwy a my razem z nim widząc jego radość. Spokojnych Świąt.
    • ewa796 Podziekowanie dla monikad:-) 07.12.12, 10:33
      Kochana Pani Moniko bardzo dziekuje za prezencik dla Malwinki,zapewne ucieszy sie w wigilie z prezentu.Jest super.Dostala to oczym marzyla.Bardzo slicznie dziekuje:-)
      • aguti88 Re: Podziękowanie dla grzalka 15.12.12, 10:53
        Serdecznie dziękujemy za okazanie wielkiego serca
        Dzieci na pewno się ucieszą za tak wspaniałe prezenty (dla Lenki nie ukrywam że zaskoczył nas oczywiście pozytywnie bo nigdy nie śmialibyśmy prosić o coś takiego; mała na pewno będzie w 7 niebie) dla Olafka również piękny prezent i już widzę jego szczęście na buzi

Serdecznie dziękujemy Jesteś kochana Wspaniała dzięki tobie te święta na pewno będą szczęśliwe dla nas
        • aguti88 Re: Podziękowanie dla trixii i spółka 15.12.12, 11:03
          Kochana Trixii i spółko Serdecznie dziękujemy za prezent dla Alicji
          Wiem że dużo was kosztowało to energii (i nie tylko) by zorganizować taką akcję i obdarować sporą ilość dzieci, w grupie których znalazła się moja córcia jesteście świetni.
          W tegoroczną Wigilię nasza córcia będzie prze szczęśliwa dzięki wam i my również
          Dziękujemy!
          • trixii Re: Podziękowanie dla trixii i spółka 15.12.12, 22:30
            Cała przyjemność po naszej stronie :)
      • myszka307 Re: Podziekowanie dla monikad:-) 17.12.12, 23:58
        serdeczne podziekowania dla wolnaola26 za paczki dla moich dzieci,życze weosłych świąt w pełni radości i obfitości :)
        myszka307
    • andzia934 [...] 07.12.12, 11:23
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • czarnok7 Podziekowanie dla Pani arwena_11 12.12.12, 11:23
        Bardzo dziekuje za spełnienie marzenia mojej corki.
        • arwena_11 Re: Podziekowanie dla Pani arwena_11 12.12.12, 11:47
          cała przyjemność po mojej stronie:)
      • iza0750 Ogromne podziękowania dla a-n-i-k-a 12.12.12, 12:01
        Bardzo dziękuję Pani Ani za prezenty dla moich dzieci na pewno będą szczęśliwe.Prezenty schowane czekają na Święta. Wesołych Świąt.
    • gwiazdka2012 Pilne - do darczynców 08.12.12, 14:28
      Nasze koordynatorki pojechały dziś do rodzin zgłaszanych przez GOPS Szelków. Okazało sie że przytomna pani zgłaszająca podała nam 2 dzieci z jednej rodziny, podczas gdy jest tam dzieci sześcioro i wszystkie ponizej 10 lat. Nie może byc tak że tylko dwoje dostanie prezenty. Może zgłosi się jeszcze jakis darczynca/darczyncy którzy wezmą pod swoje skrzydła kolejne dziecko/dzieci?
    • pusi06 Re: Akcja Gwiazdka 2012 09.12.12, 17:00
      Mam pytanie, czy jest ktoś potrzebujący z Kętrzyna?
      z chęcią zrobię paczkę dla dziewczynki , proszę o kontakt na pocztę, ja pisałam do moderatorki na pocztę , ale nie mam odpowiedzi
      • bj32 Re: Akcja Gwiazdka 2012 09.12.12, 21:47
        Do której moderatorki? Bo do mnie nic nie przyszło z pusio6@...
        • prykoza Re: Akcja Gwiazdka 2012 10.12.12, 14:53
          Malinowe_lody dziekuje za prezety.
        • wieczorynka26 Dziękujemy Malgosiader 10.12.12, 15:46
          Pani Małgosiu, serdecznie dziękujemy, że zechciała Pani zostać naszym Świętym Mikołajem.

Wysłałam @ na pocztę gazetową.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka