Dodaj do ulubionych

Jak wygląda prawidłowa kupka?

11.02.05, 19:19
Czy ktoś mi może poradzić. W czasopisamch i poradnikach nie ma zdjęć. Wszyscy
piszą o kolorach i konsystencjach, ale nie mam pewności czy dobrze oceniam
kupku mojej córeczki. Czy ktoś ma dotęp do jakichś zdjęć, albo mógłby takie
zdjęcie mi przesłać. Proszę!!!!!!!!!!!!!!!!
Po za tym czy w sytuacji, kiedy zmieniam pieluchę i widzę palmkę kupki za
każdym razem ( np. zrobiła się przy gazach) to czy mówimy o biegunce.
Będę wczięczna za każdą informację w tej sprawie, bo wydaje mi się, że są
zielone, ze śluzem, ale z drugiej strony skoro miałyby być bardziej gęste od
wody to nie wyobrażam sobie innej konsystencji niż śluz.

Pozdrawiam,
Monika mama Maji

PS. A może któraś mama dysponuje aparatem cyfrowym i mogłaby zrobić kilka
fotek. Bardzo proszę.
Obserwuj wątek
    • maya_maya Re: Jak wygląda prawidłowa kupka? 12.02.05, 12:05
      nikt nie wie? Mogę przesłać zdjęcie Kupki mojej córki do oceny. Może to komuś
      wydaje się banalne, ale dla mnie nie jest...
      Pozdrawiam,
      • alohaa Re: Jak wygląda prawidłowa kupka? 12.02.05, 12:13
        Maja, doskonale cię rozumiem, bo sama "normalnej" kupy nie widziałam od m-cy i
        obwiam się ze nie umialabym ocenic. Może najlepiej byłoby wziąć pieluchę w
        garść i przejść się do pediatry.
    • mamajulitki Re: Jak wygląda prawidłowa kupka? 12.02.05, 12:28
      ja tez nie wiem, ale wczoraj bylam u pediatry z pielucha, kupka byla taka jak
      zawsze, czyli zolta, ale miejscami niewyraznie zolta tak jak by seledynowa,
      cala kupka byla wsiaknieta w pieluche, wygladalo to jak by pielucha byla
      zafarbowana po prostu plynem jakims, no i lekarz ocenil ze kolor brzydki a
      konsystencja normalna przy karmieniu piersia, dodam ze wydal mi sie malo
      wiarygodny, ale moze co do kupki ma racje, kurcze a mi sie wydaje ze to
      biegunka jakas(mala ma klebsiella pneumoniae, moze to od tego-lekarz olal te
      bakterie)
    • kruffa Re: Jak wygląda prawidłowa kupka? 12.02.05, 14:18
      Bywają różne smile)
      Powinny mieć mniej więcej jednolitą konsystencję, ale mie muszą wyglądać jak ser
      3 razy mielony. Nie powinno być w nich krwi, niestrawionego jedzenia (oprócz
      tego, czego człowiek nie trawi - np. nasion z osłonką), sluzu (wygłada jak
      ciągnace się gile z nosa smile). Nie powinna być taka "spieniona". O zapachu się
      nie wypowiadam smile).
      Gdy rozmawiałam o tym z alergologiem, powiedziałam iz te mojej córki mają różną
      konsystencję - bardzo często są może nie płynne, ale nie sa z tych suchych, ale
      w jej przypadku zdziwiłabym sie gdyby były inne, bo mała jest fanka wody i pije
      jej sporo. Porównałam też to do tego co (przepraszam za porównanie) można
      zobaczyć w sedesie w dorosłego człowieka - i dla niej było ok.

Kruffa
    • dominikams Re: Jak wygląda prawidłowa kupka? 12.02.05, 22:00
      A ile ma córcia? jest tylko na piersi? U nas tez były częste kupki (zielone,
      czasem żółte, ze śluzem), teraz wiem, że to nie było ok, zrzucałam to na
      karmienie piersią (taka rzadką konsystencję), jednak po odstawieniu alergenu
      konsystencja się polepszyła... i kupy nie były tak częste.

Prześlij zdjęcia na dominikams@poczta.onet.pl, spróbuję ocenić.

Pozdrawiam
      • nervusmama Re: Jak wygląda prawidłowa kupka? 13.02.05, 09:41
        nasze byly czesto i brzydkie zielone z bialymi granulkami sluzem smolisto
        zielone a pod koniec dnia jasno pastelowo zielone ... i czeste nawet do 6/7 na
        dzien i zostala stwierdzona biegunka mala przestala przybierac na masie i
        jestesmy na humanie z mtc i od 2 dni kupy sa bardziej zbite brak sluzu sa
        pomaranczowo brazowe ale czasem wchodzace jeszcze w zielen ale to i tak super
        kupy
        ale co do prawidlowo wygladajacych z tego co pamietam po mojej starszej corce
        to powiny byc zbite jednolite i marchewkowo brazowego koloru bez zieleni a w
        zaleznosci czy podasz owoce lesne czy szpinak to wtedy czarnawe badz zielonkawe
    • jaworka Re: Jak wygląda prawidłowa kupka? 13.02.05, 12:44
      Witam!
      U nas kiedy synke ew polowei grudnia dwa tyg byl tylko na nutramigenie, były
      papkowate, niby o kolorze muszstardy. Z pojawianiem się w diecie nowych
      produktów pojawiła sie marchewka, pietruszka, zółtko. Problem pojawiła się
      taki, że od jakiegoś czasu mały Albert robi takie małe bobki, wielkości
      paznokcia. czasem jedną w pampersie, czasem 8, a za nimi już trochę papki.
      Zadzwoniłam do lekarza i kazał dać mu sok marchew z jabłkeim, np. Bobofrut i
      takikupiłam. Wczoraj kupiłam i dziś zrobił juz kupkę w całości, ale taką jakby
      z ciemnymi kawałkami śluzu. Już nie wiem co o tym myślećsad(
      Gorąco pozdrawiam
      Ania
      • nervusmama ale jazda ... 13.02.05, 16:44
        ale jazda ... czujecie ? przeczytajcie wszystkie nasze posty o kupie okazuje
        sie ze zadne dziecko nie mialo takiej samej ... wiec chyba nigdy nie dowiemy
        sie o prawidlowej konsystencji i kolorze zdrowej kupy wink
        • ja_sylwia Re: ale jazda ... 14.02.05, 20:53
          hihi, jestem dziś totalnie zdołowana, bo u nas coraz gorzej, ale te posty
          naprawdę mnie rozbawiły, choś na pewno nie zostały w tym celu wysmarowanewink
          myślałam,że tylko ja nie potrafię ocenić kupki mojego syneczka. Mój na przykład
          często robi kupki jakby złożone z dwóch różnych (na pewno jest to jedna, bo
          widzę po jego minie kiedy robi), np. pomarańczowo zielone, bez śluzu,
          plastelinkowate. Dokładnie jakby sklejona kupka zielona z kupką pomarańczową,
          no cyrki po prostu.

U nas źle. Po odstawieniu żółtka, groszku, i innych, zmany nadal postępują.
          Nogi całe w liszjach, ramionka to samo, wylazły krosty na szyjce i dekolcie.
          Cholera, no nie chcę znów się cofać do jednego składnikasad(((.
          • zuta1 Re: ale jazda ... 14.02.05, 21:22
            Dzięki Bogu, że wy też analizujecie każdą kupkę. Już myślałam, że jestem zbzikowana. U nas kupki
            pojawiają się często więc mam co robić. Bywa tak, że rano kupka żółta, ale bardzo wodnista a
            wieczorem zielona z kłębami śluzu. tak naprawdę nie wiem jak wygląda normalna kupka. A może taka
            nie istnieje. W końcu ludzi w pełni normalnych też nie ma.
            • jagnisia5 Re: ale jazda ... 14.02.05, 22:01
              Cześć,
              bardzo interesujący wątek nam tu wyszedł.
              Powiedzcie mi, drogie mamy, co znaczą fragmenty niestrawionego pokarmu w
              kupkach, np. marchewka w kostkę, kawałki ziemniaków? Prócz tego zieleń i dużo
              śluzu. Czy to "tylko" objaw alergii? A może powinnam zrobić dziecku jakieś
              dodatkowe badania? Co o tym sądzicie?
    • maya_maya nietolerancja laktozy 15.02.05, 00:44
      Dzięki dziewczyny za posty. Mam już jakiś obraz. Dzisiaj byłam z córeczką na
      Bicomie i lekarka jak zobaczyła kupkę to od razu powiedziała, że jej to wygląda
      na nietolerancję laktozy. Ta dziwna aparatura potwierdziła to. Tak więc udamy
      się na te badania i wreszcie znajdę przyczynę. Ale perspektywa przesadzenia
      mojego dziecka z piersi na Nutramigen wcale mnie nie cieszy, szczególnie, że
      Maja ma dopiero 2,5 miesiąca. Może ktoś wie, gdzie najszybciej mogę zrobić
      badania na enzym laktaza??

Pozdrawiam,
      Monika, mama Maji
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka