Dodaj do ulubionych

Prośba do mam - Candida +-- - co robić?

14.09.05, 23:05
Cześc dziewczyny!
Właśnie dzisiaj otrzymałam wynik u mojego synka Candida na jeden plus, jutro
będę dzwonić do lekarza - doktor M.- ale zanim umówię się na wizytę terminy
pewnie są odległe. Czy powinnam już coś robić? Poradźcie proszę.
Synekj ma 4 miesiące słabe przysroty wagi karmię go piersią ale z powodu tych
słabych przyrostów (i przez sugestię rodziny) od dwóch dni dokarmiam Go
nutramigenem na cały dzień wypije około 130 ml więcej nie chce. Dodoam, że
miał podejrzenie skazy białkowej i od dwóch miesięcy jestem na diecie
bezmlecznej. Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • nowajulka Re: Prośba do mam - Candida +-- - co robić? 15.09.05, 12:56
      Wynik + jest wynikiem w normie i nie siwadczy o przeroscie grzyba - prawie
      wszyscy maja go w swoim ogranizmie. Jednak stuprocentowa diagnoze mozna
      postawic dopiero po gastroskopii, a takiej przeciez nie będziesz robiła dziecku
      bez powodu.........Dlatego na wszelki wypadek możesz spróbowac dawac jakis
      probiotyk i zobaczyć jaki bedzie efekt.jeżeli zadziala, to ok.jesli nie, daj
      sobie spokoj...................
      • wallis Re: Prośba do mam - Candida +-- - co robić? 15.09.05, 13:41
        Tak, nie ruszaj tego broń Boże! Ja ruszyłam i żałuję bardzo. Dziecko ma całkowicie rozregulowany
        przewód pokarmowy, jest o wiele wiele gorzej i nie wiemy jak się to wszystko skończy i kiedy. A było
        właściwie dobrze. Możesz zrezygnować z cukru, podawać probiotyki.
        • fiola1 Re: Prośba do mam - Candida +-- - co robić? 23.09.05, 13:49
          bez urazy ale chyba troche przesadzacie z tymi grzybami,pasozytami itd,teraz
          wyjdzie na to ze nie ma alergiisa tylko robaki,ja wiem ze takie rzeczy sie
          zdarzaja (mojej kolezanki corka ma gliste)ale z tego co ostatio tu widze co 2
          dziecko ma robaki a grzybice to juz wogole wszystkie.Dziewczyny robia po 5 badan
          kalu a jak nic nie wychodzi to itak sieprzelecza bo zle laboratorim!to
          chore,wiecej dystansu
    • verdesca Re: Prośba do mam - Candida +-- - co robić? 15.09.05, 22:08
      Dzieki za odpowiedzi ale dzisiaj dzwoniła do Vega M. wprawdzie doktro M. jest
      na urlopie ale poprosiłam jaką lekarkę o wyjaśnienie co mam robić czytałam
      Twoje posty Wallis i się lekko przeraziłam. I jestem w kropce lekarka po tym
      jak powedziałam że mały miał biegunki (teraz to są wodniste stolce ale już
      rzadziej) słabe przyrosty wagi (nie wiem brak apetytu czy alergia, śluz i krew
      w stolcach stwierdziła po opisie, że jednak powinna przeleczyć synka a ja już
      sama nie wiem czy ten grzyb mógł spustoszyć tak jego przewód? I jeszcze jedno
      laborantka z Kinowej powedziała, że nie powinno być takiego wyniku tzn,., że
      jest to jednak przerost albo są co namjnmiej dwie szkoły tzw.: "otwowcka"
      i "falenicka". Wallis czy Twój synek miał jakieś objawy złego działnia tego
      grzyba?
      • nowajulka Re: Prośba do mam - Candida +-- - co robić? 16.09.05, 19:18
        Nie jestem Wallis, ale odpowiadam hi,hi........sluz i krew przynajmniej u
        mojego synka byl spowodowany nie tyle przerostem grzyba, co alergia na niektore
        pokarmy(mleko i ryby)..........odkad przeszlam na diete bezmleczna sluzu nie
        ma...........spróbuj wyeliminowac produkty uczulające..........i podawać
        probiotyki.........one po prostu czynią cuda......
        • wallis Re: Prośba do mam - Candida +-- - co robić? 16.09.05, 20:31
          Mam 2,5 letnią córeczkę.
          Twoje dziecko jest jeszcze bardzo malutkie. Więc nie ma mowy o diecie, chyba, że u Ciebie. Czy było
          leczone antybiotykiem? A czy Ty robiłaś sobie również badanie na obecność grzybów? Radzę Ci zrobić
          posiew kału na grzyby i pleśnie z prawdziwego zdażenia, żeby wiedzieć dokładnie jaki to grzyb, zanim
          podejmiesz leczenie. Candida +--, ale jaka candida? Może być albicans, glabrata, aspergilus niger,
          mucor ramnosus. Jest tego wiele. My zaczęliśmy się leczyć "w ciemno" na podstawie tego badania z
          Kinowej (Antalla) i stąd brak postępów w leczeniu, a wręcz regres. Nie wychodzi nam Albicans w
          posiewie.
          • verdesca Re: Prośba do mam - Candida +-- - co robić? 16.09.05, 22:43
            O rany to muszę sprawdzić jak to candida. Ale gdzie????? Dziecko nie było
            leczone antybiotykiem. Jestem na diecie bezmlecznej od dwóch miesięcy a ta krew
            i tak niestety jest, zobaczmy czy to nie jest ta bakteria o której też tu
            pisałam ona również daje takie objawy w stolcu bo posiew wyszedł nam dobry. Co
            do alergii dziecko jest malutkie więc nie wiem na co może być uczulone wysypek
            nie mamy tylko te zmiany w stolcu a lacidofil podaję mu od miesiąca. U małego
            stwierdział pediatra skazę białkową alei tu na forum pisano, że lacidofil jest
            bezpieczny dla skazowców więc bierzemy. Wallis nie wiem jak Cię przepraszać za
            tego synka, chyba mi na mózg padło jak czytałam Twoje posty. Przepraszam i
            pozdrawaim córeczkę. Pójdę jeszcze do arelgologa może on ustawi mi dietę i do
            gastrenterologa.
            I jeszcze raz dziekuję za odzew.
          • jagodyipoziomki Re: Prośba do mam - Candida +-- - co robić? 22.09.05, 15:04
            Wallis,
            napisz gdzie robilas badania swojemu dziecku, ze okreslaja rodzaj
            candida ?
            Dzieki
            • wallis Re: Prośba do mam - Candida +-- - co robić? 22.09.05, 15:41
              Instytut Gruźlicy i Chorób Płuc(Mykologia) w przychodni przyszpitalnej.Tel.
              4312142-laboratorium, 4312112-zabiegowy, 4312118-centrala. Posiew kału na grzyby
              cena 80 zł. Za szpitalem na Działdowskiej. Najpierw zadzwoń i upewnij się co do
              adresu. Próbkę kału trzeba dowieźć najpóźniej do godz. 10.00
              • golden24 Re: Prośba do mam - Candida +-- - co robić? 22.09.05, 15:45
                Drogo troche. To na Kinowej 10 za 60 zl ma sie badania na grzyby, lamblie i
                robaki
                • wallis Re: Prośba do mam - Candida +-- - co robić? 22.09.05, 16:06
                  Tak drogo, ale wiesz jaki to grzyb czy pleśń. Na Kinowej dostajesz tylko info ,że candida. Ale jaka
                  candida? Na Kinowej dobrze wykrywają lamblie itp pasożyty. Ale nie robią posiewu kału, tylko badają
                  koproskopowo. Widzą grzybnie i tyle. Moim zdaniem w przypadku grzybicy potrzebny jest posiew.
                  • golden24 Re: Prośba do mam - Candida +-- - co robić? 22.09.05, 16:11
                    Ok, rozumiem.
        • jagoda2 Re: Prośba do mam - Candida +-- - co robić? 16.09.05, 23:04
          Co masz na myśli pisząc, żeby podawać dziecku probiotyki? Możesz napisać, co
          dokładnie masz na myśli?
          Z góry dziękuję,
          Jagoda
          • nowajulka Re: Prośba do mam - Candida +-- - co robić? 17.09.05, 08:28
            Chodzi mi o Lacidofil, AC Zymes, Benflorę........(a może to prebiotyki?)
            • fiska1 Re: Prośba do mam - Candida +-- - co robić? 23.09.05, 12:01
              W moim laboratorium na Szajnochy wyniki badań były:
              w kierunku SS, S.avens.,Candida ujemne.
              Czy to oznacza, ze brali pod uwagę tylko te 2,3? rodzaje Candidy?
              • fiska1 Re: Prośba do mam - Candida +-- - co robić? 23.09.05, 12:08
                Chciałabym jescze dodać, ze wyniki moczu wyszły niepokojące:
                "Dość liczne pasma śluzu. Nieliczne komórki drożdży. Nieliczne bakterie."
                Na razie lekarka przepisała mojej 3,8l córce Furagin. Zaniepokoiła się tymi
                drożdżakami, bo to grzyb. Ale na razie nic nie zapisała, powiedziała, że może
                źle pobraliśmy mocz. Zaleciła wyleczyć zakażenie bakteryjne i powtórzyć badanie
                moczu i jeżeli coś tam wyjdzie to znaczy, ze trzeba się zabrać za leczenie
                grzyba. Czy to możliwe aby grzyb był w moczu , a w kale nie? Albo był tu i tu,
                a wyszedł pozytywnie tylko w kale?
                Może trochę zagmatwałamsmile. Dzięki za odpowiedzi.
                • julamimi Re: Prośba do mam - Candida +-- - co robić? 23.09.05, 14:04
                  fiska, jakie dokladnie byly te wyniki moczu ogolnego, ze mala dostala furagin?
                  w szczegolnosci, ile bylo leukocytow, erytrocytow, bialka? czy byl zrobiony
                  posiew? bo jesli tylko ogolne, to po pierwsze moze nie byc podstawy do
                  wlaczenia furaginy, bo moze wcale nie ma zakazenia, a po drugie,jesli zakazenie
                  jest, to bez posiewu nie masz najmniejszej gwarancji, ze poskutkuje.

czy dziecko nie ma zaczerwienionej skory okolo cewki moczowej? moze grzyb (i
                  bakterie) pochodzi ze skory?
                  pozdr
                  • fiska1 Re: Prośba do mam - Candida +-- - co robić? 23.09.05, 14:27
                    w posiewie nie wyszło nic.To chyba dziwne?!
                    Ale ja widzę, ze coś jest bo od tygodnia Julia chodzi do łazienki dosłownie co
                    15 min. mówiąc, ze chce jej się siusiu. Na nic innego się nie skarży.
                    Oprócz danych które podałam jeszcze jest:
                    Odczyn -ph 6,5
                    Ciężar właściwy -1,015
                    Urobilinogen -norma
                    Nabłonki -płaskie nieliczne w przp?
                    Krwinki białe - 0-2 wpv
                    I to wszystko
                    A z tymi drożdżakami to lekarka kazała mi też smarować skórę w okolicach siśki
                    Clotrimazolem.
                    • julamimi Re: Prośba do mam - Candida +-- - co robić? 23.09.05, 14:38
                      aha, czyli byl robiony posiew moczu? I na wyniku masz, ze jest jalowy? jesli
                      tak, to dopytaj pediatre na jakiej podstawie stwierdzila zakazenie ukladu
                      moczowego i dala furagine, bo moim zdaniem nie ma czego leczyc (bakteryjnie).
                      Bo nieliczne bakterie w badaniu ogolnym? to normalne. Pasma sluzu? wystarczy,
                      ze za dlugo potrzymasz mocz w temperaturze pokojowej. Leukocyty sa w normie,
                      posiew jalowy, to co tam leczyc?
                      Clotrimazol jest chyba zasadny. Mozesz zrobic jeszcze posiew moczu, ale nie na
                      bakterie, tylko na grzyby, chociaz w takim przypadku nie mam doswiadczenia.
                      A corka co 15 minut chodzi do lazienki i robi cos? czy tylko mowi, ze jej sie
                      chce? a moze ją piecze? swedzi? moze jej sie to kojarzy, ze odczucie jest
                      podobne jak przy checi siusiania, ale moze to cos innego?
                      moze juz czytalas, ale na zdrowiu sa posty malejdorotki na temat zakazenia
                      sromu i pochwy - moze warto zrobic corce wymaz (na bakterie i grzyby)?
                      to tyle ile umiem Ci podpowiedziec.
                      pozdr
                      • fiska1 Re: Prośba do mam - Candida +-- - co robić? 24.09.05, 09:03
                        Wczoraj po powrocie z przedszkola sprawdziłam jej dokładnie okolice krocza i
                        okazało się, że mała ma wszystko zaczerwienione. Mocz na badanie pobierałam w
                        poniedziałek, więc myślę, że te bakterie to chyba raczej z tego stanu skóry, a
                        nie dróg moczowych. Na razie powstrzymałam się od podawania Furaginu, tym
                        bardziej, że na ulotce przeczytałam w "stanach ciężkich i przewlekłych". A ona
                        nigdy jeszcze nie brała leków na zapalenie pęcherza.
                        Posmarowałam jej Clotrimazolem, dzisiaj jeszcze raz. Nie wygląda to najlepiej.,
                        rzadko kiedy ma takie zaczerwienienia. Myśle, że ta masć powinna pomóc.
                        W przyszłym tygodniu powtórzę badanie moczu.
                        Według mnie badanie posiewu moczu jest chyba dokładniejsze i ważniejsze niż zwykłe?
                        • julamimi Re: Prośba do mam - Candida +-- - co robić? 24.09.05, 21:12
                          posiew jest dokladniejszy jesli chodzi o bakterie, natomiast nie jest w stanie
                          podac inforrmacji o osadzie (leukocyty, erytrocyty, bialko i inne). Do
                          zdiagnozowania zakazenia ukladu moczowego potrzebne jest i badanie ogolne, i
                          posiew (chociaz ten nie zawsze, jesli badanie ogolne jest zle; tzn posiew jest
                          wtedy potrzebny do okreslenia rodzaju bakterii i wrazliwosci na leki, ale nie
                          jest potrzebny do stwierdzenia, ze jest zum), i ogolna ocena stanu pacjenta.
                          pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka