-
Byłby wdzięczny za pomoc. W związku z chorobą wrzodową mam zalecone jedzenie twarogu, ale z zaznaczeniem, że ma to być twaróg "niekwaśny". Większość twarogów, które widzę to są twarogi kwaśne. Czy chodzi o twaróg śmietankowy, a może po prostu serki homogenizowane np. waniliowe albo serek mascarpone?
-
Witam. Czy można zrobić paschę z niemielonego twarogu? Nie dysponuję maszynką do mielenia. Co prawda mam robota kuchennego z malakserem (nie wiem, czy dobrze to nazywam, chodzi o takie podwójne noże, którymi czasem siekam mięso lub składniki kruchego ciasta), ale nie wiem, czy można tak "posiekać" twaróg. Kiedyś kupiłam w sklepie twaróg chyba śmietankowy, na wagę, smarował się jak masło i raczej nie był grudkowaty, może można by go było użyć bez mielenia? A może da się zastosować jakiś inny t...
-
czy twaróg mielony w postaci batonu można mrozic?
-
Mam ochotę na wędzony biały ser. W związku z tym, że jestem na diecie Ducana ograniczam tłuszcze i wchodzi w grę jedynie chudy. A takiego wędzonego nigdzie nie znalazłam.
Czy ktoś z Was próbował wędzić ser samodzielnie ?
Ma szanse wyjść coś sensownego z twarogu?
-
Jakiś czas temu dostałam dużo wiejskiego twarogu i musiałam część zamrozić,
teraz po rozmrożeniu nie jest już on tak smaczny i zastanawiam sie co mogłabym
z nim zrobić. Może macie jakieś przykłady smacznych i tanich dań obiadowych na
ciepło z twarogiem? (nie licząc naleśników i leniwych)
-
Niezla reklama!! Takie zdrowo wytworzone pozywienie trzeba
propagowac, ale po co 100 razy powtarzac nazwe producenta?
-
Znajomy kiedys upiekl pyszne kruche ciastka z owocami i do zrobienia
ciasta siekal maslo z maka i twarogiem (czy z cukrem tez, tego nie
pamietam, ale mozliwe, ze nie, bo posypywal cukrem pudrem po
upieczeniu). Za Chiny ludowe nie pamietam proporcji, a obiecalam
kilku osobom pyszne ciasteczkana sobotni wieczor. Google wypluwaj
tylko kruche cistka z twarogiem, jako nadzieniem.
Ktos poratuje dokladnymi proporcjami? Prosze ladnie. ;)
-
Chcialabym upiec sernik, ale tu gdzie mieszkam nie dostane bialego sera. Czy
moge zastapic twarog serkiem typu Filadelfia tudziez mascarpone lub innym
wynalazkiem? Chcialabym aby smak byl jak najbardziej zblizony do naszego,
swojskiego twarogowego sernika.
-
chodzi mi o taki sernikowy w wiaderku.
-
Konsystencja super, mokry, miekki, dodam że od "baby" ale kwasior
taki, że do kanapek odpada. Czy można i do czego go jakoś
zużytkować,bo nie lubię marnować jedzenia:/ Dziekuje za rady!
-
'odkryłam' ostatnio twaróg wędzony i bardzo bardzo mi smakuje.
Na razie traktuję to jako przekąskę, ale zastanawiam się czy może dodać do jakiejś sałatki, bo tak fajnie się kroi....
Nic mi nie przychodzi do głowy co by się dobrze komponowało z tym smakiem:((
-
Haj, mam może głupie pytanie. Co to właściwie jest wędzony twaróg? Czy można
go gdzieś kupić? A może trzeba zrobić samemu... W takim wypadku - jak?
Będę wdzięczna za wskazówki!
-
witajcie.
znalazlam to forum szukając przepisu na sernik i jestem pełna podziwu dla
umiejętności użytkowników.
Dlatego postanowiłam sprobować zapytać, jak moge zrobic twarog.
Otoz mieszkam za granica, a do dyspozycji mam tylko świeze mleko prosto od krowy,
- zadnych maslanek, zadnych kefirow - tutaj tego nie sprzedaja.
Jesli ma to jakies znaczenie - temperatura nie spada tu ponizej 27 st, na
balkonie mam okolo 40 st w sloncu i 30 st w cieniu w dzien.
Dziekuje za porady
-
Chciałabym zrobić coś ni to gnocchi ni to polskie leniwe na zielono ze
szpinakiem mrożonym. Proszę o rady. Nie chcę z ricottą tylko z twarogiem.
Dodać trochę ziemniaków żeby się ugotowało a nie zrobiła biało-zielona zupa?
-
oprócz ruskich pierogów? miałam zamiar robić leniwe, ale bardziej
doświadczone kucharki zawsze mowiły, że nie wychodzą dobre.
-
I włożyć do pieroga - empanadas? A może jakąs inną podobną kompozycję z dużą
ilością bazylii mi wskażecie, bo tej bazylii mi urosło bardzo duzo i muszę
już ją skosić.... Czy bazylię i pomidora z czosnkiem wczesniej podsmażyć, czy
raczej na żywca wymieszać z twarogiem i upiec? Dzięki....
-
Mam w lodowce 500 g mielonego twarogu i zastanawiam sie co z neigo zrobic na obiad-wiem, ze moze byc dodatkiem do nalesnikow...ale zastanawialam sie nad pierogami leniwymi (tez z serem i maka)...tylko czy nie bedzie za plynny?
a moze macie inne ciekawe pomysly?
z gory dziekuje
-
proszę o przepis