Dodaj do ulubionych

Czy jablko uczula???

23.09.05, 21:30
Prosze o pomoc, bo juz nie wiem co robic. Moj szesciomiesieczny synek ma
czerwone luszczace sie plamy na buzi i podobne na szyi, w zgieciach raczek i
na nozkach. Podejrzewam ze to od jablka lub bananow (ze sloiczka). Czy te
owoce wywoluja alargie? Wczesniej karmilam go tylko piersia.
Obserwuj wątek
    • nowajulka Re: Czy jablko uczula??? 23.09.05, 21:34
      A pewnie, że może uczulac.........poza tym jabłko wchodzi w rekacje krzyzowe z
      jakimiś alergenami wziwnymi ...........a może zjadlaś coś sama ? I stąd
      dolegliwości u synka ?
    • jvenner Re: Czy jablko uczula??? 23.09.05, 21:58
      A te alergeny wziewne - jak sie tego pozbyc? co to moze byc?
      • nowajulka Re: Czy jablko uczula??? 24.09.05, 19:38
        Ostatnio przeczytałam tekst o alergiach krzyzowych.dzieci, które sa uczulone
        przykladowo na trawy nie tolerują pewnych owoców czy potraw.......
    • kruffa Re: Czy jablko uczula??? 24.09.05, 11:58
      Uczulać może wszytsko, a czytając to forum mam wrażenie, że jabłka wręcz bardzo
      często.

Kruffa
    • baabcia Re: Czy jablko uczula??? 24.09.05, 12:31
      jeśli możesz karmić to odstaw wszystko na chwilę.
      Pediatra opowiedział mi, że u zupełnego maleństwa, któremu mama b. wcześnie
      zaczęła podawać soczek z jabłka /to z okresu komunistycznego metoda rodzenia w
      izolacji od rodziny i karmienia niemowlaków nie piersią/ - nie wiadomo skad
      dzis taki pomysł- wystąpiła biegunka i inne dramatyczne objawy. Okazało się, że
      maleństwo było uczulone na jabłko. A co ciekawe wykryto to jedna z nie bardzo
      uznawanych przez konw. med. metod. - metoda nieinwazyjna i w tym przypadku od
      razu wyszło jabłko mimo, ze wcześniej nie rozważano takiej możliwości. Maluszek
      ozdrowiał po odstwieniu wszystkiego oprócz piersi.
      Ja bym radziła jak najdłużej karmić tylko piersią. Uważać na plastikowe
      opakowania, słodzone przetwory, barwniki. Na ogół nic z lodóweczki sklepowej nie
      nadaje sie dla dzieci no i dla nas też, ale... Wiadomo, że i tak dzieciom dajemy
      czasem te śliczne świństwa ale warto wiedzieć, że to nie jest ani zdrowe, wręcz
      przeciwnie ani smaczne.
    • abi_moon Re: Czy jablko uczula??? 26.09.05, 22:25
      moja Lala jest (była) uczulona na jabłko i banany, miała po nich wysypkę
      podobną do tej którą opisujesz, po bananie w zgięciach kończyn, a po jabłku na
      całym tułowiu, rączkach, nóżkach, zaczeło się właśnie ok 6m, teraz ma 14
      miesięcy i po zjedzeniu kawałka banana nic jej nie jest, a jabłko nadal boimy
      sie jej podać
    • jaskag Re: Czy jablko uczula??? 27.09.05, 00:14
      wiem, co to uczulenie na jabłko - wystarczy kawałek i czuję potworne wędzenie na
      języku, podniebieniu i w uszach. Ale tylko, gdy zjem surowe, gotowane na mnie
      nie działa smile)) Jestem bardzo uczulona na brzozę, a kto nie może wdychać brzozy
      ten bardzo często nie może jesc surowych jabłek i gruszek (oto jeden z
      przykładów alergii krzyżowej).
      Podobnie jest z marchwią, dlatego z jabłkiem i marchwią trzeba u alergicznych
      dzieci uwaźać - jeśli już to tylko gotowane (nie sok i nie tarte!). Jutro mój
      5,5 miesięczny Antek ma debiut pozamleczny - czeka go rozkosz w postaci jednej
      łyżeczki gotowanej dyni. Jeśli próba się powiedzie - mamy z górki.
      Podobno u silnych alergików lepiej nie zaczynać jabłkiem ani marchwią, tylko:
      dynią, ziemniakiem, brokułami, fasolką szparagową. Choć, moja lekarka ostatnio
      pierwszy raz spotkała bobasa z wysypką po dyni sad(( Jak to w alergii nie ma reguły
      jaska
    • kruszyna10 Re: Czy jablko uczula??? 27.09.05, 10:22
      Ostatnio moja pediatra powiedziała mi żebym ze swojej diety wykluczyła jabłko
      (karmię jeszcze tylko piersią) bo właśnie tak jak pisała JASKAG jabłko może tak
      oszukać organizm że dziecko będzie uczulone na brzoze i na odwrót. Tak więc
      niestety (bo przepadam za jabłkami) musiałam sie z nimi pożegnać
    • zyrafa8 Re: Czy jablko uczula??? 27.09.05, 14:55
      Pewnie, ze uczula. Najlepiej przestan dawac i jedno i drugie. A po jakims
      czasie wprowadz np. jablko. Odczekaj tydzien i obserwuj dziecko, czy sie cis
      dzieje czy nie. Potem babanan itd. Jeden nowy produkt wprowadzaj w ciagu
      tygodnia. Zauwaz, ze np. na sloiczkach jest napisane jablko, ale kiedy sie
      wczyta w etykietke jest jeszcze dodane np. sok z winogron. A to juz 2 nowe
      rzeczy! Poza tym moja alergolog mowila, ze sloiczki sa dla dzieci zdrowych, bez
      alergii. Lepiej gotowac samemu. A jesli juz sloiczki, to te z linii dla
      alergikow.
    • edi85 Re: Czy jablko uczula??? 26.10.05, 23:41
      mojej córce wyszło w testach pokarmowych ze uczula- a tak na marginesie w
      ramach ostrożności podawałam jej praktycznie tylko sok jabłkowy
      • mamaolimai Re: Czy jablko uczula??? 27.10.05, 10:43
        a ja myślałam,że moja roczna córka ma alergię na mleko,a w testach wyszło że
        właśnie na jabłko a na mleko nie.
        Tylko,że jabłka wcina i nie ma objawów, a jak zje inne mleko niż sojowe, albo
        coś co ma w składzie mleko to jest wysypana i ma brzydkie kupy!!! Cuda jakieś??
        Mam teraz skierowanie ma badanie z krwi w kierunku samego mleka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka