Dodaj do ulubionych

POMOCY! Dużo za dużo leukocytów w moczu.

17.05.05, 21:35
Dziewczyny, pomocy.
Odebrałam dziś wynik moczu ogólnegi i się przeraziłam. To chyba jakas
pomyłka. Nigdy, przenigdy tyle nie było leukocytów w moczu Tyśki.

Jak to możliwe?

Jutro mam koniecznie powtórzyc badanie, ale dziś umieram ze strachu.

Tysia ma się super. Nie ma gorączki. Je normlanie. Pije. Bawi się, wygłupia,
jak co dzień.

Czy to możliwe?
Obserwuj wątek
    • edie28 Re: POMOCY! Dużo za dużo leukocytów w moczu. 17.05.05, 21:40
      Ile tych leukocytów wyszło i czy w moczu coś oprócz nich jest niepokojącego ??

Spokojnie jutro powtórz badanie może coś nie tak w pobieraniu moczu było ??
      Z woreczka kiedyś nam wyszło dużo leukocytów a po powtórzeniu okazało się, że
      wszystko jest git !
      • agassi78 wynik 17.05.05, 21:49
        Boję się, bo...

pH-6,0
        nabłonki: liczne okragłe 1-3 w.p.w.
        śluz mierny,
        leuk. 40-50 !!!!!!!!!!!!!!!

Rany Boga, przeciez maxymalnie miała 4, no może 6 ale nie 50!!!

Pomóżcie.

Plissss....

I jeszcze jedno.
        Mocz był wątpliwy. Było go b. mało. Widziałam, że jest zanieczyszczony.
        Pobierany z woreczka.

Boję się.

Aga i Tysia (20m-cy)
        • edie28 Re: wynik 17.05.05, 21:53
          Koniecznie powtórz jutro rano i najlepiej nie do woreczka tylko bezpośrednio do
          pojemniczka, tak będziesz wiedziała na pewno czy jest ok !!

Będzie dobrze ! Aha i jak mówiła Ziuta dla 100% pewność zaniesz też na posiew.
          Ile Mała ma lat ?? To był kontrolny mocz czy coś się działo ? Chociaż skoro
          piszesz, że ona się czuje w porządku to chyba jednak kontrolny ...
          • edie28 Re: wynik 17.05.05, 21:57
            Nie zauważyłam, że piszesz ile ma lat -smile Powinno Ci się udać nabrać do
            pojemniczka odrazu, powodzenia -smile
            • agassi78 wyjaśniam 17.05.05, 22:59
              Moja córka ma 20 m-cy. Jak pewnie domyślacie sie dziecku w tym wieku
              niezmiernie trudno złapać mocz jałowy. Podejrzewam, że ten mocz wczorajszy
              złapany do woreczka był bardzo zanieczyszczony. Nie wiem jednak czy może mieć
              to wpływ na tak wysoki poziom leuko.

Tysia ma refluks 3 kategorii. Gdy miała 7 m-cy po cystografi stwierdzono u niej
              wysokie obustronne odpływy pęcherzowo - moczowodowe nieposzerzające dróg
              moczowych. Od tamtej też pory jest pod kontrolą nefrologa z Kliniki Nefrologii
              Dziecięcej na Szaserów w Wawie.

Wynik dzisiejszy o mało nie przypałciłam zawałem. Nasza nefrolorzka uspokoiła
              mnie jednak. Pierwsze pytanie jakie mi zadała po odczytaniu wyniku to w jaki
              sposób pobierałam mocz. Niestety sposób ten budzi wiele wątpliwości.

Jutro powalcze o mocz ze środkowego strumienia.
              Tymczasem proszę 3majcie kciuki za jutrzejszy wynik.

Pozdrawiam.

Aga i Tysia (20 m-cy)
        • mami7 Re: wynik 17.05.05, 23:21
          Wiesz co pH w sumie nie jest dobre, a leukocyty no dużo ich jest. Musisz powtórzyć, ale porządnie, już Twoja w tym glowa jak wink Może jakies przekupstwo, w kryzysowych sytucjach jest to chyba dozwolone. Nie wiem co, bajka w tv, czekoladka...
          Powiem Ci, że bardzo zły wynik to wynik usiany leukocytami nie do policzenia.

Bedzie dobrze, jesli nawet zaczyna cos się dziać.

Acha i równiez proponuję zrobić od razu posiew.
          • co-jest-grane Re: wynik 18.05.05, 00:09
            > Wiesz co pH w sumie nie jest dobre

Dlaczego Mami?, ph 6 jest OK.
            Ale mnie martwi co innego:
            1. Leukocyty - to raczej nie z woreczka.
            2. Nabłonki okrągłe - nie powinno ich tam być (u nas zawsze przy stanie
            zapalnym).
            Reasumując, wydaje mi się, że to, niestety, nie jest przypadek. Jutro na posiew
            koniecznie!
            • mami7 Re: wynik-pH jest dobre ;-) 18.05.05, 09:36
              > Wiesz co pH w sumie nie jest dobre

Dzieki Aga, oczywiście, że miało być JEST DOBRE. Przepraszam, wczoraj miała,m stan migrenowy, ledwo na oczy widziałam o tej porze.

Zgadzam się z Agnieszka, te nabłonki okrągłe sa podejrzane. Pochodzą one ponoć z górnych części dróg moczowych i nie powinno ich być.

Czy tak, czy siak, musisz powtórzyć ten mocz ogólny i posiew. Ale porządnie! Bo wydaje mi się, że jednak potrzebne będzie jakieś podleczenie.
              • co-jest-grane Re: wynik-pH jest dobre ;-) 18.05.05, 10:41
                > wczoraj miała,m s
                > tan migrenowy, ledwo na oczy widziałam o tej porze.

Mam nadzieję, że już przeszło!
                Ale migotanie monitora nie wskazane przy migrenie, sama się kiedyś pięknie
                załatwiłam w ten sposób sad( - skończyło się u neurologa i tomografią!
                • mami7 Re: wynik-pH jest dobre ;-) 18.05.05, 10:44
                  Agnieszka, nie mogę pracowac przy zwykłych monitorach.
                  W domu korzystam od 3 lat z laptopa. I mam spokój wink

A u neurologa przez to tez wylądowałam, bo na studiach to cudeńka się działy.
                  • co-jest-grane Re: wynik-pH jest dobre ;-) 18.05.05, 10:48
                    > W domu korzystam od 3 lat z laptopa. I mam spokój wink

No właśnie, będę musiała zainwestować wink))!
                    • edie28 Re: wynik-pH jest dobre ;-) 18.05.05, 10:58
                      zainwestuj w matrycę, wyjdzie trochę taniej niż notebook -smile)
                      • co-jest-grane Re: wynik-pH jest dobre ;-) 18.05.05, 11:12
                        > zainwestuj w matrycę, wyjdzie trochę taniej niż notebook -smile)

Ale ja chcę notebooka, buuuu! wink))
                        • edie28 Re: wynik-pH jest dobre ;-) 18.05.05, 11:19
                          Powiem Ci bo, pracuję w branży -smile Jest sporo promocji na rynku i można całkiem
                          niezłego notebooka kupić w korzystnej cenie.
                          • co-jest-grane Re: wynik-pH jest dobre ;-) 18.05.05, 11:51
                            > Powiem Ci bo, pracuję w branży

To w razie czego - bedę wiedziała, do kogo się zwrócić! smile)))
                            • edie28 Re: wynik-pH jest dobre ;-) 18.05.05, 12:35
                              jasne, nie ma problemu -smile
                              • mami7 Re: wynik-pH jest dobre ;-) 18.05.05, 12:40
                                Że sie jeszcze wtrące...nie kupuj HP.
                                Sporo z nim przeszlismy i z rozkosza po kolejnej wpadce wymienilismy na co innego.
                                I rzeczywiście można kupić juz w bardzo rozsądnej cenie, pod warunkiem, ze nie musi mieć niewiadomo czego w sobie. No mnie służy do "zabawy" wink
                                • edie28 Re: wynik-pH jest dobre ;-) 18.05.05, 12:54
                                  Zgadzam się HP są kiepskie, często się psują.
                                  Jeśli notebook to tylko Toshiba -smile) Mieliśmy takiego 5 lat, ale w końcu się
                                  popsuł choć nie zmienię zdania -smile Jakbyśmy kupowali to właśnie Toshibę. Teraz
                                  mam zwykłego PC-ta, ale chcę kupić matrycę bo, monitor za dużo miejsca zajmuje
                                  a i oczy się psują -smile
                                  • co-jest-grane Re: wynik-pH jest dobre ;-) 18.05.05, 14:47
                                    No ale Toshiba to sobie ładnie kosztuje sad.

P.S.
                                    Zastanawiam się, czy Madziulec nas nie pogoni za karygodne odejście od
                                    tematu! wink
                                    Magda - jakby co, to wycinamy, wycinamy! smile))
              • agassi78 Re: wynik-pH jest dobre ;-) 18.05.05, 13:58
                No i ja mam takie przeczucie, że jednka bez leczenia się nie obejdzie.
                Napisałaś, że nabłonki okrągłe pochodzą z górnych dróg... a Tysia ma wysokie
                obustronne odpływy sad((

Aga
          • agassi78 TRZYMAJCIE KCIUKI PROSZĘ :( 18.05.05, 13:56
            Dziewczyny, pobrałam dziś mocz do pojemniczka. Trwało to 1,5h. Myslałam, że
            osiwieję. Wcale nie chciała nasiusiać. W zasadzie mogłaby robić wszystko tylko
            nie siusiać.
            Nie jestem jednak zadowolona.
            Mocz wyglądał brzydko.

Dziś przed 16 mam wyniki. I znów się cała trzęsę.

Dam znać.

Aga i Tysia (20 m-cy)
        • anakon Re: wynik 18.05.05, 08:23
          U nas tez kiedys bylo 50-60 leukocytow, do tej pory nie wiem co to bylo, bo 2
          wyniki kontrolne juz nie byly takie drastyczne, choc mialy nieco podwyzszone
          leukocyty...mysle, ze tamto jednak byl blad, moze komus sie przecinek przesunal
          i doszlo 0...bo moja Ola tez nie wygladala wowczas na chora...tak, ze najlepiej
          powtorzyc i tyle.
          • anakon Re: wynik 18.05.05, 08:31
            Jeszcze mi sie przypomnialo, ze jesli dziecko zrobilo b. malo siusiu to taki
            mocz jest b. stezony i wszystkie parametry wychodza w wiekszej ilosci(no moze
            nie wszystkie-ale np leukocyty raczej tak)Nie bez kozery mowi sie o pobieraniu
            srodkowego strumienia, tzn ze moczu musi byc troche wiecej by pobrac strumien
            srodkowy...
            • co-jest-grane Re: wynik 18.05.05, 10:36
              > Jeszcze mi sie przypomnialo, ze jesli dziecko zrobilo b. malo siusiu to taki
              > mocz jest b. stezony i wszystkie parametry wychodza w wiekszej ilosci(no moze
              > nie wszystkie-ale np leukocyty raczej tak

Tak, to prawda, ale nie aż tak drastycznie, żeby było 40-50, poza tym u nas,jak
              nie ma infekcji, to wychodzi 0-1, 1-3 itd. przy ciężarze 1.025!

> Nie bez kozery mowi sie o pobieraniu
              > srodkowego strumienia, tzn ze moczu musi byc troche wiecej by pobrac strumien
              > srodkowy...

Wydaje mi się, że tu raczej chodzi o zanieczyszczenia bakteryjne z cewki, a nie
              o leukocyty.
            • agassi78 Re: wynik 18.05.05, 14:01
              Dokładnie tak, ale jak pobrać ten mocz środkowy?

Dziś walczyłam przez 1,5h. by nasiusiała. I siusiała - jak refluksowe dziecko -
              na 3 raty.

Aga i Tysia
    • ziuta74 Re: POMOCY! Dużo za dużo leukocytów w moczu. 17.05.05, 21:45
      no ale podaj jakies szczegoly: ile tych leukocytow? czy sa bakterie?

jak juz bedziesz jutro powtarzac, to umyj tyske pozadnie. uzyj rivanolu w
      plynie i osusz skore najlepiej jalowym gazikiem. wywal woreczek, jesli go
      uzywalas (chyba ze tyska to kompletny noworodas)

i zrob jutro posiew, bo samo ogolne malo powie jesli rzeczywiscie bedzie zum.

leczy sie objawy a nie wyniki. i cos czuje ze wszystko sie dobrze skoczy

a skad pomysl zeby jej zrobic bad. moczu?
    • mami7 Re: POMOCY! Dużo za dużo leukocytów w moczu. 18.05.05, 09:39
      Jeszcze mam jedno pytanie, bo nigdzie nie moge sie doszukać? Jaka jest wasza historia? Czy dziecko ma refluks, co się dzieje?
      • edie28 Re: POMOCY! Dużo za dużo leukocytów w moczu. 18.05.05, 09:55
        Mami wyżej koleżanka wyjaśniła co się z córką dzieje -smile
        Aha co do tych leukocytów to z woreczka może być zakłamanie nawet w
        leukocytach. Kiedyś mojej Kai w szpitalu założyli woreczek i miała go na sobie
        przez całą noc. Oczywiście wyszło wtedy ok. 60 leukocytów, kazałam ten wynik
        powtórzyć bo, to było podejrzane. W powtórce wyszło ich 0-1, także myślę, że tu
        też jest błąd.
        • mami7 Re: POMOCY! Dużo za dużo leukocytów w moczu. 18.05.05, 10:00
          No faktycznie, a ja szperałam na forum. Nawet wczoraj to czytałam, ale miałam bardzo cięzki dzień wink

Edi, ale w moczu nie powinny się znajdować nabłonki okrągłe!
          • edie28 Re: POMOCY! Dużo za dużo leukocytów w moczu. 18.05.05, 10:09
            W sumie to są liczne, a chyba co najwyżej powinny być pojedyncze czy jakoś tak.
            Pewnie agassi78 zaniosła jeszcze raz mocz do badania dzisiaj to na pewno
            napisze jaki wynik wyszedł i myślę, że będzie lepszy -smile

Tak apropos ja też dzisiaj zaniosłam tak kontrolnie i ogólny i posiew -wink
            • mami7 Re: POMOCY! Dużo za dużo leukocytów w moczu. 18.05.05, 10:18
              Jasne, ja tez licze na to, że ten wynik to jakies fałszerstwo wink))
              Ale z tymi nabłonkami jest tak, że jak się pojawiają, to pokazują, że dzieje się coś z nerkami. I nawet pojedyncze nie są wskazane. Ale wierzę w pomyłki laboratorium.

Dodam jeszcze, że jak Patryk miał zum, bez wątpienia zum, bo mocz był zawalony leukocytami i krwinkami, włąsciwie był czerwony, to nabłonków nie było, nawet pojedynczych.
              Ale pH dobre to pocieszające.

• edie28 Re: POMOCY! Dużo za dużo leukocytów w moczu. 18.05.05, 10:33
                U nas przy ZUM ph też było 6 a ZUM jak ta lala -wink
                Co do nabłonków to u nas czasem są jakieś pojedyncze, ale reszta parametrów
                jest ok i lekarze nigdy nie zwracali na to uwagi, że są. Nawet czytałam, że
                pojedyncze mogą się pojawić i to nie jest nic niepokojącego ...
                Oczywiście na wszystko trzeba zwrócić uwagę, zwłaszcza jak dziecko ma problemy
                z ukł. moczowym !
                • edie28 Re: POMOCY! Dużo za dużo leukocytów w moczu. 18.05.05, 10:36
                  Znalazłam coś takiego o tych nabłonkach -wink)

Nabłonki płaskie
                  W prawidłowym moczu mogą występować tylko nabłonki płaskie wielokątne, zwykle w
                  niewielkich ilościach. Nabłonki te ze względu na fakt, że wyścielają dolne
                  drogi wyprowadzające mocz stanowią niemal stały składnik osadu moczu.
                  Zwiększona ilość komórek nabłonkowych wzrasta również w stanach zapalnych
                  miejsc, które pokryte są tym nabłonkiem, głównie podczas zapalenia cewki
                  moczowej.

Prawidłowo: pojedyncze, nieliczne w polu widzenia
                  • ziuta74 Re: POMOCY! Dużo za dużo leukocytów w moczu. 18.05.05, 10:40
                    tylko, ze u agasii sa nalonki okragle, a tych nie powinno byc.
                    wiadomo, plaskie sie zdarzaja nawet w najlepszej rodziewink
                    • agassi78 Re: POMOCY! Dużo za dużo leukocytów w moczu. 18.05.05, 14:09
                      ziuta74 napisała:

> tylko, ze u agasii sa nalonki okragle, a tych nie powinno byc.
                      > wiadomo, plaskie sie zdarzaja nawet w najlepszej rodziewink

Dziewczyny, nie straszcie proszę1 I tak ledwo siedzę i czytam. Do 16 chyba umrę!

AgaSSi
                  • edie28 Re: POMOCY! Dużo za dużo leukocytów w moczu. 18.05.05, 10:41
                    Doczytałam i rzeczywiście nabłonków okrągłych nie powinno być w moczu wcale.
                    Jakoś cały czas myślałam, że nabłonki to nabłonki a nie że się jeszcze dzielą
                    na płaskie i okrągłe ....
                    • mami7 Re: POMOCY! Dużo za dużo leukocytów w moczu. 18.05.05, 10:46
                      I ciekawe, czy jeszcze może i na inne wink Może sa jeszcze inne kryteria podziału wink)))
                  • mami7 Re: POMOCY! Dużo za dużo leukocytów w moczu. 18.05.05, 10:41
                    Edi, ale ona ma okrągłe! One pochodza bezpośrednio z kanalików nerkowych.
                    I ich nie powinno być.
                    Też jednak iczę na to, że to pomyłka w badaniu.
                    • edie28 Re: POMOCY! Dużo za dużo leukocytów w moczu. 18.05.05, 10:42
                      tak tak wiem napisałam to wyżej -smile
                      • grazka8 Re: POMOCY! Dużo za dużo leukocytów w moczu. 18.05.05, 11:03
                        Hej,ale macie dylemat co?ja wam dopisze coś jeszcze,komórki nabłonkowe(nabłonki)
                        powstają one w procesie normalnego złuszczania się komórek,wałeczki są
                        cylindrycznymi tworami powstającymi w kanalikach nerkowych.Ich występowaniu
                        może świadczyć o uszkodzeniu nerek.Prawidłowy wynik "0"wałeczków w polu
                        widzenia"lub"nieliczne.W zależności od składu wałeczków dzielimy je
                        na :nabłonkowe,erytrocytarne,leukocytarne,szkliste(hialinowe)woskowe.(To pisze
                        moja siostra pielęgniarka)i proponuje zrobienie poziomu potasu czy przypadkiem
                        nie dziejesię nic złego z korą nadnerczy.Pozdrawiam wszystkie forumowiczki.
                        • co-jest-grane Re: POMOCY! Dużo za dużo leukocytów w moczu. 18.05.05, 11:09
                          Grażynko, ale wałeczki to chyba nie to samo, co nabłonki okrągłe, kuliste, czy
                          jak je tam zwą? Pytam, bo mnie to zaintrygowało, ale zawsze myślałam, że to
                          dwie różne rzeczy!
                          • edie28 Re: POMOCY! Dużo za dużo leukocytów w moczu. 18.05.05, 11:12
                            Niee no wałeczki a nabłonki to raczej nie to samo -smile
                            Lekarzaaa bo, się pogubimy -smile))))
                            • grazka8 Re: POMOCY! Dużo za dużo leukocytów w moczu. 18.05.05, 11:19
                              W zależności od składu wałeczków dzielimy je
                              na :nabłonkowe,erytrocytarne,leukocytarne,szkliste(hialinowe)woskowe.(to samo)
                              • edie28 Re: POMOCY! Dużo za dużo leukocytów w moczu. 18.05.05, 11:20
                                Grażka drugi fakultet z nefrologii jak nic możesz robić -wink))
                                • grazka8 Re: POMOCY! Dużo za dużo leukocytów w moczu. 18.05.05, 11:34
                                  To nie ja tylko moja siostra się chwilowo przyłączyła jest pigułą i też miała
                                  syna z refluxem
                                  • edie28 Re: POMOCY! Dużo za dużo leukocytów w moczu. 18.05.05, 11:43
                                    To fajnie -smile macie służbę zdrowia w rodzinie to zawsze raźniej -smile)
                              • co-jest-grane Re: POMOCY! Dużo za dużo leukocytów w moczu. 18.05.05, 11:47
                                > W zależności od składu wałeczków dzielimy je
                                > na :nabłonkowe,erytrocytarne,leukocytarne,szkliste(hialinowe)woskowe.(to samo)

No więc to wałeczki i nabłonki okrągłe to to samo???

No chyba nie...
                                Nie wiem, czy dobrze myślę, ale wydaje mi się, że nabłonki mogą się po prostu
                                zlepić w wałeczek (nabłonkowy).
                        • agassi78 Re: POMOCY! Dużo za dużo leukocytów w moczu. 18.05.05, 14:10
                          grazka8 napisała:

> Hej,ale macie dylemat co?ja wam dopisze coś jeszcze,komórki nabłonkowe
                          (nabłonki
                          > )
                          > powstają one w procesie normalnego złuszczania się komórek,wałeczki są
                          > cylindrycznymi tworami powstającymi w kanalikach nerkowych.Ich występowaniu
                          > może świadczyć o uszkodzeniu nerek.Prawidłowy wynik "0"wałeczków w polu
                          > widzenia"lub"nieliczne.W zależności od składu wałeczków dzielimy je
                          > na :nabłonkowe,erytrocytarne,leukocytarne,szkliste(hialinowe)woskowe.(To
                          pisze
                          > moja siostra pielęgniarka)i proponuje zrobienie poziomu potasu czy
                          przypadkiem
                          > nie dziejesię nic złego z korą nadnerczy.Pozdrawiam wszystkie forumowiczki.
                          ------------------------------------------------------------------------------

No to mi teraz napisałaś. Chyba za chwilę padnę!

Aga
        • agassi78 Re: POMOCY! Dużo za dużo leukocytów w moczu. 18.05.05, 14:06
          edie28 napisała:

> Mami wyżej koleżanka wyjaśniła co się z córką dzieje -smile
          > Aha co do tych leukocytów to z woreczka może być zakłamanie nawet w
          > leukocytach. Kiedyś mojej Kai w szpitalu założyli woreczek i miała go na
          sobie
          > przez całą noc. Oczywiście wyszło wtedy ok. 60 leukocytów, kazałam ten wynik
          > powtórzyć bo, to było podejrzane. W powtórce wyszło ich 0-1, także myślę, że
          tu
          >
          > też jest błąd.
          -----------------------------

Dzięki za optymizm smile)))))))))

Aga i Tyśka
      • agassi78 Re: POMOCY! Dużo za dużo leukocytów w moczu. 18.05.05, 14:05
        mami7 napisała:

> Jeszcze mam jedno pytanie, bo nigdzie nie moge sie doszukać? Jaka jest wasza
        hi
        > storia? Czy dziecko ma refluks, co się dzieje?

W skrócie:
        Moja córka ma 20 m-cy. Jak pewnie domyślacie sie dziecku w tym wieku
        niezmiernie trudno złapać mocz jałowy. Podejrzewam, że ten mocz wczorajszy
        złapany do woreczka był bardzo zanieczyszczony. Nie wiem jednak czy może mieć
        to wpływ na tak wysoki poziom leuko.

Tysia ma refluks 3 kategorii. Gdy miała 7 m-cy po cystografi stwierdzono u niej
        wysokie obustronne odpływy pęcherzowo - moczowodowe nieposzerzające dróg
        moczowych. Od tamtej też pory jest pod kontrolą nefrologa z Kliniki Nefrologii
        i Pediatrii Dziecięcej na ul. Szaserów w Wawie.

Tysia nigdy nie miała tak wysokich leuko. Nawet przy ostatnim zakażeniu w
        sierpniu ub.r. miała 4 ale nie 50! Przewaznie ma 0-1.

Aga i Tyska
        • grazka8 Re: POMOCY! Dużo za dużo leukocytów w moczu. 18.05.05, 14:44
          Aga nie mam zamiaru mieć Cię na sumieniu :}}}}}}}to nie ja ,ale moja siostra
          pielęgniarka ja zawsze jej słucham.A po za tym myślę ,ze ktoś pomylił wyniki co
          niestety zdaża się często.
        • mami7 Re: POMOCY! Dużo za dużo leukocytów w moczu. 18.05.05, 14:47
          Agassi, nie wygląda to jeszcze tragicznie. Ale wynik sam w sobie jest niefajny. Wiesz, gdybym ja pobierała mojemu dziecku mocz i dostała taki wynik martwiłabym się bardzo. Ale nie oznacza to, że masz wyrywac włosy.
          Bo my nie mamy najmniejszego problemu z właściwym pobraniem moczu.
          Ponadto jeszcze nie jest tak źle.

Spokojnie, odezwij się z wynikami!
          • co-jest-grane Re: POMOCY! Dużo za dużo leukocytów w moczu. 18.05.05, 15:04
            > Ponadto jeszcze nie jest tak źle.

Kontynuując myśl Mami - ten wynik (o ile oczywiście jest wiarygodny)nie jest
            czymś nadzwyczajnym w przypadku infekcji, kolejne stopnie możliwe, to:

1. leukocyty luźno zalegają w polu
            2. pole gęsto usiane
            3. leukocyty pokrywają pole widzenia
            4. leci zielone ropsko

(Wszystko z autopsji...)

Nie wiem, czy Cię pocieszyłam, ale miałam szczere chęci wink!
            • edie28 Re: POMOCY! Dużo za dużo leukocytów w moczu. 18.05.05, 16:26
              Spokojnie niech agassi napisze jaki jest dzisiejszy wynik. Jeśli to ZUM to
              dzisiaj wynik powinien być gorszy ...
              Jednak ja dalej myślę, że to błąd -wink)
              • agassi78 :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) 18.05.05, 19:45
                edie28 napisała:

> Spokojnie niech agassi napisze jaki jest dzisiejszy wynik. Jeśli to ZUM to
                > dzisiaj wynik powinien być gorszy ...
                > Jednak ja dalej myślę, że to błąd -wink)

Dziewczyny, odebrałam wynik.

Co się okazuje:
                pH - 5,0 (spadło od wczoraj?)
                żadnych nabłonków okrągłych,
                śluz mierny
                leuko 4-6 (to nie 50 jak było wczoraj)

i to wszystko.

Nefrolog mnie uspokoił. Jest wszystko o.k. choć wykluczenia e.coli nie ma.
                Posiew wszystko wykaże.

Jak to możliwe, że od wczoraj tak bardzo zmieniły się wyniki?

No i serdecznie wszystkim dziękuję i bardzo pozdrawiam. Wiele z was miało
                rację, że to bład. O mało nie przypłaciłam tego błędu "zawałem".

Aga i Tysia.
                • refluksdorsad Re: :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) 18.05.05, 20:08
                  Suuuuuper!!!
                  Pewnie bardzo starannie pobrany mocz, tak?
                  Czekamy na wyniki posiewu.
                  • mami7 Re: :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) 18.05.05, 20:11
                    Ale nie był to mocz jakoś bardzo rozcieńczony? No wiesz, np dziecko siusiało o 5, a Ty o 7 łapałaś kolejne siuski?

Tak się czepiam wink Tez się cieszę, ale zawsze lepiej się upewnić.
                    • agassi78 Re: :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) 18.05.05, 23:04
                      Hm... trudno powiedzieć. Obudziła się o 8 ale siuski złapałam dopiero po 9,
                      przeciez ona siusia na raty, dosłownie.

Aga
                  • agassi78 Re: :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) 18.05.05, 23:08
                    Hm... starannie? Stałam nad nią jak kat. Wanna nie pomogła, prośby tez nie,
                    chyba po prostu zmarzła i dlatego nasiusiała.

Aga
                • co-jest-grane Re: :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) 18.05.05, 20:30
                  > Jak to możliwe, że od wczoraj tak bardzo zmieniły się wyniki?

U nas zdarzało się tak, że w porannym moczu było 60-80 leukocytów, a w
                  popołudniowym (wypłukanym, rozcieńczonym) 0-1, i to wszystko przy jałowym
                  posiewie! i tak trwało miesiącami, dopiero wymaz z okolic cewki wykrył
                  bakterię, która była za to odpowiedzialna. Po wytłuczeniu ustąpiło.
                • edie28 Re: :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) 18.05.05, 21:37
                  a mówiłam -smile)))) wiedziałam, że to błąd !!!
                  Zanieczyszczenie z woreczka, za mało moczu tak jak pisałaś. Najważniejsze, że
                  wynik jest ok !!
                  Oczywiście jeszcze posiew, ale pewnie tez będzie w porządku -smile)

Pozdrawiam -smile
                  • agassi78 Dzięki Dziewczyny :) 18.05.05, 23:07
                    Posiew pewnie nie będzie w porządku jak się domyślam, ale wynik wszystko
                    wyjasni. Jeszcze jutro mam konsultację telefoniczna z nefrolorzką. Zobaczymy co
                    powie.

Wszystkim WAM bardzo dziękuję za cenne uwagi. Zaglądam tu często, ale b. żadko
                    się wypowiadam. Natomiast nie kryję, że forum to jest dla mnie Skarbnicą Wiedzy
                    o tym choróbsku.

Dzięki dziewczyny.

Aga i Tysia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka