Dodaj do ulubionych

Do sigvaris

07.10.05, 17:26
Cześć!

Mam pytanie odnośnie badania kału. Wczoraj byłam w laboratorium, żeby wypytać
o wszystkie badania, o których zawsze piszesz. Postanowiłam dokładnie
małą przebadać. I teraz tak... Laborantka powiedziała, że nie robią
potrójnego
badania na pasożyty. Robią tylko raz. Mówiła, że jeżeli coś w kale będzie,
wynik wyjdzie pozytywny. I jeszcze zapytam o mykologiczne badanie kału.
Mówiła,
że w posiewie wyjdą grzyby (jeżeli oczywiście będą). Wydaje mi się, że posiew
to jedno a mykologiczne badanie to co innego. Może się mylę.

Co Ty na to? Zgadzasz się z laborantką?
Obserwuj wątek
    • sigvaris Re: Do sigvaris 07.10.05, 22:05
      Zgadzam się z laborantką i jednocześnie się nie zgadzam. Uśmiechnij się teraz.
      Więc jest tak, że nazewnictwo badań to istna kołomyja.
      Posiew kału (niektórzy mówią "posiew" przy hodowli grzybów i plesni /badanie
      mykologiczne/, tak jak ta Pani właśnie) - to badanie w kierunku bakterii. I Ty
      masz rację, że masz wątpliwiości, o co tej Pani chodzi. Czyli posiew wg. nowej
      szkoły to badanie bakterii!
      Ale dajmy tej Pani spokój, jest ze starej szkoły laborytoryjnej, ona "sieje"
      grzyby i niech jej tak będzie. Oby tylko zechciała "siać" (hodować) je ok. 14
      dni to już będzie dobrze.Bo ewidentnie używa starej terminologii, używanej przy
      metodzie hodowlanej (nie mikroskopowej).

Badanie "na pasożyty", to też nazwa nie wiedzić czego i dlaczego. Popularnie
      nazywane badanie "na pasozyty" obejmuje tylko robaki. Nie obejmuje, przecież
      pozostałych pasożytów jakimi są grzyby właśnie i lamblie (pierwotniaki i
      ameby). Nie chce zrobic potrójnego badania na robaki... ? Cóż, ona chyba nie
      wie, ze trafić z pobraniem kału akurat w dzień namnażania się jakiegoś robaka,
      to prawie cud. A może jeszcze z nią porozmawiasz o tym, że dlatego chcesz
      spróbować kilka razy ze względu na cykl rozmanżania się robaków (każdy ma
      inny, prawie, ale zawsze trzeba wierzyć, że coś sie znajdzie...).

Pytałaś o lamblie? Czy je robi, jak często ma chorych na lambiozę? Jest jakieś
      inne laboratorium w okolicy? Coś mi się ta Pani, z szacunkiem całym, nie widzi.
      Ale może to tylko pierwsze wrażenie.
      Dopytaj o te lamblie. Dopytaj, czy przytrzyma grzyby? Zrób podejsćie nr 2 z
      robakami. Może jednak z niej coś wyciśniesz.
      smile)
      • dziunia_f Re: "sianie" grzybow;) 08.10.05, 00:02
        Pewnie takie nazewnictwo bierze sie stad,ze w praktyce posiew bakteryjny i
        hodowle grzybkow i plesni wykonuje sie w ten sam sposob (rozsiewa sie kal na
        plytce z pozywka),tylko podloza uzywa sie innego.Wiec to tylko taki
        mikrobiologiczny skrot myslowy
      • anita_bm Re: Do sigvaris 08.10.05, 05:45
        Niestety to jedyne laboratorium w mieście, które zajmuje się kompleksowymi
        badaniami kału, dlatego tam będę musiała iść. Pocieszam się, że skoro jedyne,
        to może i ma doświadczenie. Chociaż z tego, co wiem, to oni nie robią
        wszystkich badań - część wysyłają do laboratorium w innym mieście. Tak, czy
        inaczej muszę poprosić, żeby zrobili to porządnie.

Odnośnie badań...

Pytałam o lamblie. Pani doradziła mi, żeby najpierw zająć się nimi a
        ewentualnie, jeżeli wyniki wyjdzie negatywny, zrobić pasożyty. Sama
        stwierdziłam, że po prostu zaniosę próbki trzy razy. Napisz tylko w jakim
        ewentulnie odstępie czasu miałabym to zrobić. Wolę wiedzieć to od Ciebie, niż
        od laborantkiwink. Mam jednak nadzieję, że tego badania nie będę musiała robić.
        Ostatnio, gdy z małą coś się działo, winowajcą były e.coli. Martwią mnie jednak
        nawracające problemy, stąd chęć zrobienia wszystkich badań.

Pozdrawiam!
        • sigvaris Re: Do sigvaris 08.10.05, 10:26
          Próbuj składać te próbki co 7 -8 dni. 3-krotnie - w celu wykluczenia robaków.
          I tu znów zgodze sie z Panią laborantką: najpierw wyklucz lamblie, ale tu
          musisz zrobić tak jak ona Ci powie - ona wie co jest jej potrzebne w tym
          konkretnym sposobie badania. Jednak w międzyczsie niech juz ta Pani "sieje" te
          grzyby i pleśnie. Serdecznie pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka