Dodaj do ulubionych

uprzejma prosba do opiekuna forum

30.11.05, 12:40
czy jest mozliwosc, ze zamiast szukania przypadkow lamania netykiety tam, gdzie ich nie ma
bedziesz w stanie jakos "obrobic" dokument, ktory najpozniej jutro przyjdzie na twoja skrzynke
(postaram sie zrobic cos, co w skrocie mozna nazwac przykazaniami alergika)? nie jestem zlosliwa,
chce tylko ci przypomniec, ze jestes tu by nam pomoc, a nie utrudniac - zgadza sie?
Obserwuj wątek
    • s.z-n oczywiście 30.11.05, 12:52
      zrobiłam już wstęp na czołówkę - chwilowo niewidoczny.
      Wszelkie wskazówki - mile widziane smile
      Co do zasad , staram się być elastyczna i częściej piszę na priv.
      Nie kopiuje się np. całych cudzych wypowiedzi.Wystarczy link.
      Kłopot w tym ,że po jakimś czasie niektóre wątki nadają się na inne fora np. na Oferty.Wiele tych samych wątków jest na wielu forach a póżniej i tak trafiają do właściwego kłopot więc w tym co począć z tymi dublowanymi.
      Niektórzy, poza tym jak nie uzyskują odpowiedzi na swoje przemyślenia , kopiują tylko swój tekst i zmieniają temat z myślą ,że może ktoś tym razem się odezwie.
      • s.z-n poza tym 30.11.05, 13:05
        Czasami doklejam wątek z wyszukiwarki gdy nie ma odpowiedzi lub aby dopełnić komentarz.
        Szanuję każdego kto poświęca swój czas aby tu pisać.
        Staram się jak najmniej znakować posty.
        • patyska Re: poza tym 30.11.05, 13:12
          nie musisz sie tlumaczyc! wink chodzi mi tylko o pewna elastycznosc u opiekuna forum wink
      • patyska Re: oczywiście 30.11.05, 13:11
        oczywiscie, ze wystarczy link. ale pewne watki sa specyficzne wiec wymagaja specjalnego traktowania.
        przyklad: sprawa hydrolizatow. coraz czesciej zdarza sie, ze pediatrzy odmawiaja wypisywania recept
        na bebilon czy nutramigen. porzucajac kwestie czy maja jakiekolwiek podstawy prawne, trzeba wziac
        pod uwage rozpacz matki, ktora ma do wyboru: "zalatwic" dzieciaka zwyklym mlekiem
        modyfikowanym lub "zalatwic" dzieciaka nie dawaniem (niedawaniem? wink) mu preparatu
        mlekozastepczego. masakra, prawda? dlatego jestem za oswiadczaniem, ze "mam do oddania
        hydrolizat" gdzie sie da, nawet jesli oznacza to dublowanie, a nawet multiplikowanie wink watkow.
        a wracajac do "mojego" dokumentu - postaram sie, by wymagal jak najmniejszej obrobki, o jego, ze tak
        powiem, formie zadecyduje opiekun, ok? wink
        • s.z-n tak, 30.11.05, 13:35
          umieszczanie tej samej treści na wielu forach to spam.
          Dublowane wątki w ogromnej ilości to kłopot bo trzeba przenieść, usunąć ( a kasować staramy się jak najmniej)
          Jeśli coś na tym forum nadaje się na inne a po części dotyczy tego forum to daję takiemu tematowi szansę i jakiś czas tu ,,wisi'' - póżniej wędruje na odpowiednie forum.

Jestem otwarta. Zawsze na priv. służę pomocą jeśli jest coś niejasne.
          Jestem zdania ,że wspólnie można wypracować kompromis i dojść do porozumienia.
          Moje intencje są jak najlepsze.

Czekam na wiadomość na priv.
          Pozdrawiam.
          • patyska Re: tak, 30.11.05, 13:48
            oczywiscie masz racje, ale slowo spam uwazam za zbyt mocne w przypadku "rozpaczliwych" watkow.
            i zerknij na priv wink
          • asia_nie hmmm 30.11.05, 13:53
            Myśle, że jeszcze dużo przed Tobą. Zasady zasadami, a zdesperowana matka, która
            nie wie co robić i tak najpierw opisze swój przypadek, zamiast przeszukać
            zasoby forum. I zawsze będzie mogła liczyć na pomoc Kruffy lub innej
            doświadczonej mamy. I za to właśnie lubię/cenię/szanuję to miejscesmile

pozdr
            J&K

ps. mam nadzieję, że tym razem nie złamałam zasad netykietysmile
            • s.z-n ja nie piszę tu 30.11.05, 14:36
              o podobnych przypadkach. Doskonale rozumiem ,że każdy swój post traktuje indywidualnie i oczekuje wsparcia czy rady.
              Doklejam aby ktoś mógł poczytać więcej i nie sugeruję tym samym powtórzenia.

Chodzi o umieszczanie tej samej treści na wielu forach - s.p.a.m ( nie ma pojęcia na dobry czy zły spam)
              lub powtórzenia tej samej treści na jednym forum ze zmienionym tylko tematem.
              Ostatnio był tego przykład. Pewna mama opisywała swoje doświadczenie i kolejny raz skopiowała swój tekst ze zmienionym tylko tematem.

Wielkie litery to krzyk aby wyróżnić słowo lub nadać zabarwienie emocjonalne
              używa się różnych znaków bardziej przyjaznych dla czytającego.
              Szczegóły w Netykiecie.

• kruffa Re: oczywiście 30.11.05, 14:49
        Widzisz, ale czasami niby lepsze jest wrogiem dobrego.
        Jeśli chodzi o oferty, to te które sią tutaj pojawiają dotyczą najczęściej
        tylko i wyłącznie naszych dzieci - sa on dość specyficzne pod względem tego co
        jedzą, jakich kosmetyków używają itd i dlatego najwygodniej (i moim zdaniem)
        najwłasciwiej jest je tutaj umieszczać. Na ofertach to one zgniną, a tutaj mają
        szanse pomóc.
        Czasami równiez coś co dla kogoś niemającego pojęcia o alergii wydawałoby się
        nieodpowiednim miejscem na umieszczeniem postu - okazuje się informacją ważną
        dla alergików.
        Najprostszym przykładem jest zwykłe przeziębienie - nasze dzieci sa zupełnie
        inaczej leczone i większość rad z forum Zdrowie dziecka dla nas nie nadaje się
        do niczego. To samo dotyczyć moze niani, ubranek lub innych tematów.

W wklejanie różnych rzeczy - jedyny problem jaki tutaj widzę to chyba problem
        gazety z miejscem na serwerze.
        Bardzo często podanie linku nic nie daje, bo artykłu jest długi i może dotyczyć
        wielu spraw, a prościej jest jak mama, która go znalazła wklei interesujący nas
        kawałek.
        Tak sobie dotąd pomagałyśmy.

Kruffa
    • ndowson Re: uprzejma prosba do opiekuna forum 30.11.05, 15:01
      ja tez mam uprzejma prosbe, jesli jakis post, ktory umiescilam na forum nie
      podoba sie to prosze o darowanie sobie wysylania do mnie maili i pisania, ze
      powinnam zapoznac sie z trescia netykiety. Krytyka konstruktywna powinna zmusic
      do myslenia a nie obrazania siesmile
      • s.z-n w skrócie 30.11.05, 16:53
        Nie obrażam się.
        Nie traktuję postów jakie do mnie piszecie emocjonalnie.
        Nikogo nie krytykuję , nie czepiam się.
        Informuję lub proszę - częściej, dyskretnie na priv.
        Jeśli proszę o dodatkowe linki to dlatego aby razem coś stworzyć i niczego ważnego nie pominąć. Nie ma to związku z moim dzieckiem.
        Każdy kiedyś zaczynał na forum więc myślałam ,że doświadczone mamy będą chętnie chciały się wypowiedzieć jak czołówka ich zdaniem powinna wyglądać.
    • sta.ania Re: uprzejma prosba do opiekuna forum 30.11.05, 15:05
      ja też się podpisuję - teraz pod tym co napisała Kruffa, niewiele się udzielam
      na forum, jednak pilnie śledzę od roku - czyli czasu od kiedy pojawiły się u
      nas problemy. Naprawdę niewiele osób z innego forum może udzielić rad rodzicom
      małych alergików, które w wielu przypadkach muszą być traktowane indywidualnie.
      A poza tym, wcześniej nikomu nic nie przeszkadzało i wszystko sprawnie i bez
      trudu można było znależć! A chyba o to właśnie chodzi - jasny przekaz
      informacji! Dla mnie to zawsze skarbnica wiedzy - i dzięki temu, że nie jestem
      zmuszona do "skakania" po innych forach.
      pzdr
      a
      • patyska Re: uprzejma prosba do opiekuna forum 30.11.05, 15:26
        kruffo, ndwoson, sta.niu! dajmy opiekunowi troche czasu - my musimy zrozumiec, ze dziewczyna (na
        szczescie!) nie ma pojecia o czym jest to forum, jak bardzo jest specyficzne, a ona musi sie nauczyc, ze
        nie zawsze warto za bardzo czynic zadosc formalnosciom. prawde powiedziawszy nie jestem pewna,
        czy to forum potrzebuje opiekuna (jestem na tym forum od 2 lat i oprocz kilku nieprzyjemnych
        incydentow z osobami, ktorych niejako dzieki funkcji "ignore" wink sie pozbylysmy oraz kilku postow
        kryptoreklamowych zgloszonych do kosza, nie widzialam przypadkow lamania netykiety). bardziej
        przydalby sie nam ekspert... ale dziekujmy i za tego rydza, moze bedzie latwiej.
    • sigvaris Re: uprzejma prosba do opiekuna forum 30.11.05, 17:29
      Tez chcę wtrącić kilka zdań.
      1. U małych dzieci wiele dolegliwości objawia się w postaci "alergii". Plam,
      wysypek, suchej skóry, nietolerancji mleka czy innego pokarmu, kaszlu, kataru i
      it.. Nie da się zrobic jednego poranika... Nie da się odpowiadać linkami
      poprzednich wątków. Słowo.
      Bo jeden i ten sam objaw może oznaczać pasożyty, ten sam objaw u innych będzie
      alergią, a u jeszcze innych zakażeniem bakteryjnym, u jeszcze niektórych
      refluksem...
      To forum w pewnym sensie tropi O CO CHODZI. I jego funkcja poza poradnikową i
      pomocową jest często bardzo "medyczna". My musimy szukać rozwiązań
      INDYWIDUALNIE do każdego dziecka na tym forum, bo lekarze tego często nie
      robią. Jednak oczywiście nie leczymy tu dzieci. Tylko szukamy, szukamy jak tu
      uciec od choroby...
      Wiele jest matek, tu na forum, którym udało się uciec od Zyrtecu, Fenistilu po
      banalnch badaniach kału...Wiele matek, dzięki temu forum wie jak żyć z
      dzieckiem dla którego pokarm jest czasami największym niebezpieczeństwem...

2. Ale alergia to choroba, która się zmienia. Ona nia jest taka sama. I wziąż i
      wciąż są nowe pytania.
      Czasami sama nie mam już siły pisać w kółko o jednym. Ale nia ma wyjścia. Bo
      odesłanie eMamy do linku nic nie dało, bo wyczytała, że tam jednym z objawów
      jest kaszel - a u nich nie ma kaszlu, czyli problem ich nie dotyczy, tak?
      Czasami zalecane tu rozwiązania, kompletnie niegroźne, nieinwazyjne sa
      torpedowane przez lekarzy. Ile razy ja to czytałam od eMam: " pasożyty?!!! Za
      młode dziecko!! I psa nie macie, i kota!!" I mówił to lekarz. Więc eMamam wraca
      i pyta, pyta, bo co jej pozostało...

3. Ponieważ sama to przeżyłam - to ręczę za to co teraz napiszę. Jak obok leży
      w łóżeczku, chore, płaczące dziecko. Rozdrapane do krwi. I taki stan nie trwa
      dzień, czy dwa.... Tylko tygodnie. Jak stoisz w kuchni i nie wiesz co możesz mu
      dać jeść, bo nie wiesz.. To nic dziwnego, że jakoś nie masz nastroju do
      zgłębiania problemów jeszcze innych eMam (czytając stare wątki). Jakoś wtedy
      tylko Twoje dziecko jest najważniejsze. I piszesz na tym forum kolejny post...

4. Oczywiście poradnik ogólny można zrobić. Musi byc bardzo pocięty na "małe"
      tematy. Ogromna praca. Pewnie wyjdzie z tego książka...Ale zmieniać zwyczajów
      tego forum szkoda. To świetne forum dla matek dzieci PRZEWLEKLE chorych. I
      nawet jeśli czasami ma familijny lub indywidualny ton, to tylko dlatego że
      specyfika występujących tu chorób tego wymaga.

Jestem tu "nowa". Zaledwie 7 msc. Ale tak to widzę.
      • s.z-n odp. 30.11.05, 18:11
        Ten poradnik (tak mi się nasuneło ponieważ sama prowadzę jeden) czy informator to tylko wstęp do najczęściej zadawanych pytań. Nazwa w czołówce do ustalenia.
        Nie chcę odbierać możliwość tworzenia nowych wątków przez ogromny katalog a tylko dać możliwość rozeznania się w tematyce i wypromować ciekawe posty.
        Jak ktoś opisuje tu swoją historię to nie odsyłam do innej bo trudno znależć identyczną.
    • s.z-n raz jeszcze 01.12.05, 11:43
      Odnośnie wątku ankietowego.
      Spam - tu umieszczanie na wielu forach tej samej treści przez użytkownika.
      Czyli np. teoretycznie wchodzę na kilka forów i tworzę jeden wątek np.
      o treści : sprzedam telewizor i kopiuję ten tekst na inne fora. Zalewam tym samym wiele forów tą samą informacją i działam (hmm) z premedytacją.System w ten sposób próbuje się ,,bronić'' i dlatego m.in jest ograniczenie aby zakładać tylko jeden wątek na 3 minuty.
      Intencje kogoś kto spamuje są różne.
      Za notoryczne spamowania sa pewne sankcje.

W przypadku dublowania czy powtórzenia wątków na forum Alergie. Dublowane wątki to te z najczęściej zadawanych pytań. Dlatego często są odnośniki na górze lub podaje sie informacje o możliwości znalezienia odpowiedzi w wyszukiwarce.

Przypomnienie o zasadach Netykiety na priv. to standardowe dyskretne działanie.
      I proszę aby traktować to jak zwykłą informacje.Każdy kiedyś zaczynał pisać na forum może ktoś czegoś nie wiedzieć.
      Nie chcę sprawami administracyjnymi odciągać uczestników od tematyki forum.

Post mogę usunąć t.y.l.k.o w przypadku naruszenia jakiś zasad.
      Netykieta to nic innego jak odnośnik do prowadzenia kulturalnej dyskusji.

Więcej pytań ? Odpowiedzi udzielam drogą mailową.
      Pozdrawiam.
      • slonisia I moje 2 grosze 01.12.05, 23:50
        Oczywiście zasady są ważne (i przypominanie o nich czasem też), ale nie ponad
        wszystko. Ważniejsze są uczucia (zatroskanych rodziców).

Co do treści wątku i zmiany jego tytułu - jeśli ktos potrzebuje pomocy i nie
        znalazł go na formu np. zdrowie (bo okazałao się że nikt tam o problemie nie
        miała zielonego pojęcia) - to spróbuje na innym formu (bo problem dalej jest).
        Żeby uczynić zadość formalności oprócz zmiany tytułu wątku - będzie musiał
        zmienić jeszcze trochę treść (dodać jakieś ęą). I tu widać jaki sens ma ścisłe
        trzymanie się zasad w niektórych przypadkach. Jeśli zasady są zbyt restrykcyjne
        użytkownicy uczą się je "obchodzić" i tak wyjdzie na ich. Tak że pewne
        działania opiekuna forum staną się walką z wiatrakami - chyba że chce rozpocząć
        wojnę regularną - ale nie o to chyba tu chodzi...

Pozdr.
        iwona
        • s.z-n w.a.ż.n.e jest to co piszesz 02.12.05, 01:29
          Zakładamy taką sytuację : identyczne pytanie przez jednego autora jest tworzone jako nowy temat na trzech różnych forach, przykładowo Niemowlę, Zdrowie ,Alergie a ogólnie wlaściwym miejscem na zadanie tego pytania jest to ostatnie.
          Na pierwszym autor uzyska informacje ,że odpowiednie forum to : Alergie a wątek nadaje się do przeniesienia ,na drugim może ktoś odpowie i wątek do przeniesienia plus na trzecim już jest.
          I kłopot później . Czy usunąć dwa czy je wyciąć i dokleić.
          Najprościej usunąć ( bo takich sytuacji jest wiele) a co z ewentualnymi odpowiedziami innych uczestników? - przecież ktoś poświęca czas na ich napisanie.

Najłatwiej się jest przypomnieć jeśli się nie uzyskało odpowiedzi , wystarczy zapytać czy może ktoś jednak coś wie.
          Tylko proszę nie poprzez skróty typu : up czy podciągam (są do usunięcia)
          Jeśli już gdzieś naszego autorstwa padło pytanie możemy dodać link i zapytać o opinię.
          W przypadkach gdy brak jest odpowiedzi przez długi czas albo szybko potrzebuje się konkretnych informacji zawsze można zgłosić się do mnie na priv.
          Służę pomocą w wyszukiwaniu odpowiedzi.W miarę możliwości odpowiem w przypadku jakiś technicznych kłopotów z forum.

Czasami prywatne sprawy mają sie nijak do forum ogólego np. życzenia urodzinowe.
          Oprócz zainteresowanego ta sprawa w sumie innych osób nie dotyczy.
          Zdarza się ,że szukam jakiegoś wątku pod kątem autora i w wynikach mam kopie tego samego tekstu z różnym tematem .Puste posty itp.

Nie przewiduję ,,walki z wiatrakami'' bo ze mną można wypracować kompromis.
          Są jednak takie posty ,które rzucają się w oczy i trzeba je skasować.
          • kerstink Re: w.a.ż.n.e jest to co piszesz 02.12.05, 07:35
            Mialam sie nie wtracac, bo szkoda mi czasu. Ale teraz mam pytanie: w czyim
            imieniu chcesz nam zmienic nasze ogolnie dobrze dzialajace zasady ? Gazety,
            Dziecka, czy sama z siebie ? Kim ty jestes ? Czy jestes matka alergika ? Jak
            doszlo do tego, ze chcesz nas 'moderowac'? Nowe matki zazwyczaj pisza o tym, ze
            sa nowe, przywitaja sie, przedstawiaja problem. Dlaczego ty tak nie robisz ?

Mi to nie przeszkadza, ze te same watki pojawiaja sie na roznych forach - ja
            czytam tylko to jedno forum, sporadycznie 2 inne. Co to daje przeniesienie,
            zawsze moze sie ktos znalezc na danym forum, ktory bedzie tylko tam szukal.
            Przeniesionego watku juz nie znajdzie.
            Mysle, ze Gazecie stac na kupienie od czasu do czasu nowej pamieci dyskowej.
            Jest ona coraz tansza, sa coraz lepsze rozwiazania.

Co masz przeciwko skrotom 'up' ??? Zdarza sie to sporadycznie, ale co w tym
            zlego ? Tak bylo z 'Ksiazka kucharska ...', ktora w koncu ladowala w archiwum, a
            szkoda.

Dlaczego cie irytuja zyczenia urodzinowe ? Jest to element, ktory powoduje, ze
            czujemy sie jak u siebie. Tak samo czasami na siebie krzyczymy. Znamy sie od
            miesiecy a nawet lat. Jesli chcesz miec 'sterylne' forum to prosze znajdz
            sobie takie albo je utworz z innymi ludzmi.
            Absolutnie tez nie przeszkadza, ze ktos sie zwraca do Kruffy postem osobiscie.
            Opisany problem moze miec tez ktos inny. To ze 'napisalam na priv.' - ty dopiero
            z tego robisz problem.

Zamiast wprowadzac nowe zasady, ktore z nami nie uzgodnilas, ktore chcesz po
            prostu narzucac, to zacznij od roboty. Jest sporo do uporzadkowania. Zacznij od
            tego, co obiecalas: przypiecia najwazniejszej informacji na gorze.

Pozdrawiam,
            Kerstin

• s.z-n Drogie emamy 02.12.05, 10:15
              Występuję tu w roli opiekuna.
              Opiekun działa według ustalonych przed administrację zawodową zasad.
              Mój stan zdrowia czy stan zdrowia mojego dziecka to osobista sprawa.
              To,że moderuję związane jest z tym co robię prywatnie.

Nie wprowadzam nowych zasad.
              Każdy przy zakładaniu konta zobowiązał się przestrzegać regulamin i Netykietę.
              Nie mam nic przeciwko tytułowaniu tematu do kogoś a tylko posty typu :
              ,,Ania wiadom. na priv'' są wszędzie (według zasad moderowania) usuwane.

Nię będę występowała tu prywatnie.
              Nie mieszam spraw osobistych w tym przypadku z pracą społeczną.
              Szanuję każdego i każdy post ale przypisywanie mi tu jakiś emocji to błąd.

E.w.e.n.t.u.a.l.n.e wątki do przeniesienia - nie widzę problemu.
              Będą przenoszone wtedy jak zejdą z pierwszej strony a na właściwym forum mają szansę na to ,że jeszcze ktoś coś dopowie.
              O ich aktualnym miejscu z namiarami poinformuję autora osobiście i na priv.

Czołówka jest już prawie gotowa po zaakceptowaniu to administrator ją umieści na górze.

Pozdrawiam.

• mavva Re: Drogie emamy 02.12.05, 10:26
                A ja jestem zskoczona zakusami cenzorskimi.
                To forum na tle innych jest tak niemrawe,że wycinanie tu czegokolwiek jest bez
                sensu.
                Forum jest na uboczu,nie jest atrakcyjne dla innych-nie jest więc pokusą dla
                występów, i jest bardzo monotematyczne.smile
                A jeśli ludzie składają sobie życzenia,to jest to sukces tego forum,a nie powód
                do usuwania postów.

Ale zawsze, jak swiat światem musi się znaleść kaowiec.
                smile))
                • patyska kobitki i drogi opiekunie! 02.12.05, 11:04
                  nasze forum jest NASZE, znamy sie, lubimy sie, gadamy nie zawsze tylko o alergii. jesli zacznie sie tu
                  dziac cos, co bedzie nam przeszkadzalo w swobodnej wymianie informacji, mysli i uczuc w imie
                  sztywno pojetej netykiety i tym podobnych spraw, to zaloze forum prywatne i... liberalne wink mam
                  nadzieje, ze tam watki typu: napisalam na priv etc. nie beda usuwane, bo o ile dobrze sie orientuje
                  zalozyciel forum jest jednoczesnie opiekunem, tak?
                  • mavva Re: kobitki i drogi opiekunie! 02.12.05, 11:34
                    Ja tam Cię popieram patysko.Mądrze prawisz.
                    • mavva Re: do sz-n 02.12.05, 11:36
                      Może ja nie widzę,ale na innych forach,funkcja opiekuna jest ogłoszona tuż pod
                      tytułem forum.
                      A na tym forum nie ma żadnej informacji.Chyba,że nie widzę,ale to znaczy,że
                      słabe to ogłoszenie. wink
              • kruffa Re: Drogie emamy 02.12.05, 17:23
                Znam jeszcze jedno forum (zaglądam tylko na 2-3, bo nie mam czasu), gdzie są
                moderatorzy (nie mam pojęcia czy to to samo) i tam nie ma takich praktyk i
                upomnień, jakie ty stosujesz.
                Sorry, ale jestem na tym forum od ponad 2 lat. Kiedyś byłam zielona jak
                "szczypiorek na wiosne" w temacie alergii i wiele mam mi pomogło. Teraz role się
                zmieniły, ja mogę chyba trochę pomóc innym, choć sama się cały czas uczę od
                innych mam.
                Jak dotąd było to forum dla dzieci przelekle chorych, czasami naprawdę
                zrozpaczonych. Nam taka forma odpowiadała, a jak coś było nie tak same
                reagowałyśmy. I chyba wolałybyśmy aby tak zostało.
                Dla nas ważniesza jest wzajemna pomoc niż wprowadzanie często nieżyciowych reguł.
                Wierz mi to nie jest kółko wzajemnej adoracji, ale miejsce gdzie w taki lub inny
                sposób próbujemy się wspierać.
                Na forum takim jak to forma nie może być ważniejsza od tersci....

Opiekun chyba pownien pomagać, a nie utrudniać nam życia.

Sorry, za ostre słowa, ale sama pamietam jak była nie raz zrozpaczona i dlatego
                teraz nie przeszkadzają mi rożne powielane z innych forów posty. Jesteśmy tylko
                ludźmi i chyba chcielibyśmy mini pozostać.

Kruffa
            • mavva Re: w.a.ż.n.e jest to co piszesz 02.12.05, 22:32
              Jak
              > doszlo do tego, ze chcesz nas 'moderowac'?

Już Ci mówię.
              Zeby zostać moderatorem,trzeba być użytkownikiem o czystej i długiej biografii

Czyli krótko mówiąc,jest to jedna z naszych koleżanek,kóra poczuła "wolę bożą" i
              postanowiła się nią podzielić.

• isma Re: uprzejma prosba do opiekuna forum 02.12.05, 18:36
      No, szczerze mowiac, ja tez nie rozumiem. Jest na Gazecie sporo forow, w
      ktorych aktwnego moderatora, czy, jak go zwal, "opiekuna" nie uswiadczysz, a
      wypisywane sa tam rzeczy haniebne, czasem nawet, bym powiedziala, o kodeks
      karny zahaczajace. Te jakos nie dorobily sie "bezpiecznika" ;-O.

Tez jestem zdania, ze radzilysmy sobie niezle i jednoczesnie prosze o kilka
      zdan informacji, co "opiekun" uwaza za wymagajace interwencji, zebysmy mogly
      sie bodaj niesmialo wypowiedziec, czy aby nie jest to uszczesliwianie
      uzytkownikow forum na sile wink)).
    • dziunia_f Re: uprzejma prosba do opiekuna forum 02.12.05, 20:40
      To i ja sie wtrace, choc raczej sporadycznie zabieram glos. Jestem zdziwiona
      faktem niejako "odgornego" przydzielenia opiekuna. Nie wydaje mi sie aby
      opiekunka byla wczesniej aktywna uczestniczka forum, znala jego zwyczaje i
      specyfike. Czy to wiec aby najlepsza kandydatura?Zdumiewa mnie taka praktyka.
      Czyz jesli juz musi byc opiekun, to nie moze byc to ktos zaproponowany przez
      same zainteresowane, czyli mamy alergikow?Ktos kogo znamy, cenimy, kto potrafi
      merytorycznie pomoc... Owszem praca moderatora/opiekuna moze i niewdzieczna, ale
      przeciez nie chodzi chyba o sianie zametu i wprowadzanie jakis dziwnych praktyk
      cenzorskich. To forum, jako jedno z niewielu gazetowych zreszta, jest oaza
      spokoju, nie uswiadczy sie tu klotni, wyzwisk i tym podobnych praktyk, zyje
      swoim zyciem i niezle jak do tej pory to wszystko wychodzilo, wiec na co, u
      licha, psuc co bylo dobre?!
      • kerstink Dziunia, swietna sygnaturka ! 02.12.05, 21:11
        • mavva Re: Dziewczyny! 02.12.05, 21:29
          Piszcie do administratora.
          Ja to przeczytałam jeszcze raz i jestem pewna,że mamy do czynienia z jakimś
          nieporozumieniem.
          • aga_piet Re: Dziewczyny! 02.12.05, 22:15
            A ja uważam, że temu forum nikt nie jest w stanie zaszkodzić. Sigvaris lub
            Patyska napisały o naszych "przygodach" z pewnymi osobami, które w SKUTECZNY
            sposób zostały zignorowane, same się usunęły w cień. smile))
            Myślę że nowy moderator (na początku pełen zapału, chęci zmian, uporządkowania
            tego i owego) po pewnym czasie zobaczy, że (bez urazy) to forum jest faktycznie
            niemrawe, mało tu awantur i przepychanek, trolle rzadko zaglądają... wink W sumie
            - nic tu do roboty.
            wszystko wróci do normy, mówię Wam.
            A nowa Moderatorka - widać że kobita skłonna do dialogu, nieobrażalska...
            Damy radę! big_grin (a właściwie Wy dacie radę - ja już coraz rzadziej...)
        • dziunia_f Re: Dziunia, swietna sygnaturka ! 02.12.05, 22:42
          hihi dzieki, dziekismile a jaka zyciowawink
    • skarolina Re: uprzejma prosba do opiekuna forum 02.12.05, 23:05
      Czytam i czytam i oczy przecieram ze zdumienia.

Byłam długi czas moderatorem edzieckowych forów. Dwóch z trzech, z którymi byłam
      najbardziej emocjonalnie i tematycznie związana. Bez problemu mogłam dostać pod
      opiekę i trzecie, gdybym wyraziła taką chęć, ale temu trzeciemu -Alergiom -
      moderator nie był potrzebny. Ono sobie radzi samo. A wszelkie zakusy na jego
      porządkowanie niczego tu nie ulepszą. W dodatku jeśli robi to osoba kompletnie
      niezorientowana w temacie.

Nie wiem, kim jesteś, droga moderatorko, bo Twoj nick, pomimo mojego długiego
      stażu na eDziecku nic mi nie mówi, ale uwierz na słowo starej wyjadaczce, że
      chcąc dopasować edzieckowe reguły do tego akurat podforum narobisz więcej
      bałaganu i wywołasz więcej wątków z aferami niż mogłoby to przynieść korzyści.
      Zwłaszcza, że skoro o temacie nie masz pojęcia, to nie jesteś w stanie
      merytorycznie oceniać postów, które nadają się do przesunięcia czy kasowania.
      Pomijając już fakt, że takowe pojawiają się tutaj tak rzadko, że wystaczy zaufać
      trzeźwej ocenie aktywnych forumowiczek, które wiedzą, kiedy kliknąć w czerwony
      koszyk.
      • ahaberla Re: uprzejma prosba do opiekuna forum 03.12.05, 11:52
        Jestem zdegustowana, ze spokojnego forum o samych zaletach, gdzie nie ma
        słownych utarczek, troli itp. jakaś kobitka podająca się za moderatora próbuje
        zrobić... no właśnie co?? Chyba tylko Ona jest świadoma swojej koncepcji. To
        forum nie potrzebuje moderatora tylko eksperta a o takim nie może być mowy w
        przypadku s.z-n. Nie udzielam się specjalnie bo moje doświadczenie jest
        niewielkie ale regularnie czytam i zawsze znajdę coś dla siebie, chyle czoło
        przed Mamami-Ekspertkami, które zawsze służą pomocą i setny raz odpisują na to
        samo pytanie. Czy Moderator też może się pochwalić taką wiedzą i zaufaniem
        Mam?? Wątpię... Obawiam się, że w wyniku dalszego "mieszania" Pani Moderator to
        forum straci swój urok, mądrość i nasze zaufanie a chyba nie o to nam wszystkim
        chodzi.
        Proponuje przeprosić i wycofać się z moderownia Forum Alergie

pozdrawiam
        Ola
    • s.z-n odp. 03.12.05, 13:05
      Do tej pory zrobiłam:
      - skasowałam jeden powtórzony na tym forum temat tej samej autorki.
      - zwróciłam uwagę na tematy : refluks (pytanie tylko o objawy)
      temat dotyczy raczej Zdrowia objawy są tam szeroko omawiane oraz na wątek o charakterze prywatnym
      - na priv. wysłałam info. o adresie lekarza,dodałam komentarze z wyszukiwarki,
      ktomuś kto podał art. w języku niem. poradziłam gdzie można pobrać poradnik
      ,znalazłam też adres o jaskiniach solnych .
      - temat leków - jest jasny.

To przykład z zaprzyjażnionego forum:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=27581593
      Nadal uważam,że możemy dojść do porozumienia.

Nie wszystko co związane jest technicznie z forum jest moim udziałem.
      To, że nie ma informacji w czołówce kto jest moderatorem to nie znaczy ,że go wcale nie ma.

Sprawa eksperta - nie muszę tego zgłaszać bo administrator czyta wątki.
      Mogę przypomnieć.
      Od siebie dodam, że pozyskanie eksperta nie jest tak prostą sprawą.
      Niestety do udzielania informacji o tym na jakich zasadach on działa - nie jestem upoważniona.

Ważna wiadomość - kilka dni będę nieobecna.
      Po powrocie wrócimy do czołówki.

Pozdrawiam.

• nowajulka Odnośnie refluksu...... 03.12.05, 14:01
        .Temat jak najbardziej zwiazany z alergią......często po kilkuletnim leczeniu
        okazuje sie, że dzieci nie maja zadnej alergii tylko refluks
        właśnie.......także w tym przypadku nie masz racji..........

Za to bardzo dziekuję za podesłanie info na priva.............
      • kruffa Re: odp. 03.12.05, 15:58
        I tu już wychodzi twoja niekompetencja i szkoda jaką czynisz.
        Akurat refluks i alergia (objawy astmatyczne) mają ze sobą wiele wspólnego i nie
        można tego rozdzielać. Jest wiele takich dziedzin.
        Dlaczego chcesz nam narzucać coś czego nie chcemy i co nie przyniesie pożytku?
        I dlaczego uzurpujesz sobie prawo decydowania co jest dla nas istotne a co nie?
        Jesli któras z dziewczyn będzie miała doła to odeślesz ją na depresje?

Kruffa
        • s.z-n Re: odp. 03.12.05, 16:49
          refluks- pytanie tylko o objawy - szeroko omówione na Zdrowiu.

Co do moich kompetencji moderatora.
          Ta zrozpaczona mama malucha(o której tak mi tu piszecie)szuka przede wszystkim pomocy u specjalisty. Szuka aż znajdzie.
          Mam nadzieję ,że nikt nie myśli ,że ktoś tu na forum postawi komuś diagnozę lekarską.

Ogólnie po tym co czytam na innych forach.
          Prywatnie , to bym się zastanowiła nad kompetencjami kogoś kto udziela na forum rad odnośnie dawkowania leków.Liczę na rozsądek czytającego i na to,że pytający skonsultuje się jednak z lekarzem.Przykładów wiele na wielu forach.
          Sprzedawanie leków prywatnie pozostawiam kwestii sumienia komuś kto oferuje ich sprzedaż a ze stanowiska opiekuna - usuwam.

Do zobaczenia za kilka dni.
          Pozdrawiam.

• mavva Re: odp. 03.12.05, 17:24
            Ciągle to samo.
            No tak pytanie o objawy,a potem się z tego wywiązała dyskusja.I co się stało????
            To znaczy,że jak pytam o objawy,to mam iść na inne forum a ewentualne połączenie
            tego z alergią mam załtawić tutaj,tylko bez słowa OBJAWY.

Co Ty piszesz w ogóle?
            Zakładasz,że na forum przychodzą jakies kretynki,które chcą żeby ktoś im dał
            diagnozę i wyleczył dziecko?To po co W OGÓLE jest to forum i inne na
            edziecku,gdzie matki udzielają sobie porad odnośnie zdrowia.Nie wspomnę o
            licznych forach na gazecie,choćby DEPRESJA,gdzie panuje wolna amerykanka.
            Chyba jednak słabo znasz to forum,bo ja się nie spotykam,żeby ktoś komuś
            dawkowanie narzucał.I traktujesz nas po prostu jak głupie gęsi.Chyba
            oczywiste,że każda leczy dziecko u lekarza.

Czy uważasz,że jak założysz tu swój folwark,to uwolnisz ludzkośc od matek źle
            podających leki?
            Śmieszne.

Jestem zdegustowana Twoją postawą.

• kruffa Re: odp. 03.12.05, 19:36
            I po raz kolejny widać, ze nie masz pojęcia o czym piszesz - sorry.
            Gdybyś miała trochę doświadczenia z chodzeniem z alergicznym dzieckiem po
            lekarzach i była świadoma co potrafią zalecić.
            Zamin weźmiesz miotłę do ręki - poświeć najlepiej kilkanaście wieczorów i
            poczytaj sobie co pisane było na tym forum o Elidelu, sterydach, jakiego rodzaju
            porady są dawane tutaj.
            A inne fora? Ze wszględu na swój stan przeglądam kilka z nich i rzeczywiście
            ręce mi opadają jak widzę co czasami jest tam wypisywane. I byłabym wdzięczna za
            nie porównywanie nas do nich.
            To forum jest inne. Tak więc polecam najpierw zdobycie odrobiny wiedzy, a potem
            wypowiadanie się o czymś, bo inaczej zawsze będziemy rozmawiac jak przysłowiowy
            "ślepy z głuchym" o kolorach.
            O głopatach wyczynianych przez niemieckich lekarzy też mamy już tutaj pisały.

Kruffa
            • mavva Re: odp. 03.12.05, 19:48
              "Tak więc polecam najpierw zdobycie odrobiny wiedzy"

Wiedzy,a nie władzy. wink

• slonisia Re: odp. 04.12.05, 00:15
                Przypominam o prawach pacjenta - ad. reprymendy opiekuna formu (dawkowanie leków
                etc.).
                Pacjent ma prawo wyboru leczenia i nigdy porada lekarza nie jest wyrokiem! Mało
                tego nigdy w leczeniu własnego dziecka nie wolno polegać jedynie na poradzie
                lekarza ignorując swoje obserwacje (ignorowne przez tegoż lekarza). Pacjent (tu
                rodzic w imieniu dziecka, którego jest przedstawicielem) ma decydować, decydować
                i jeszcze raz decydować. Obowiązywać powinna zasada: lekarz proponuje - pacjent
                wybiera (taki jest ideał). Tym bardziej że lekarz też człowiek i może się
                pomylić - przezorna mama sprawdzi.
                Nadto jest naprawdę wielu lekarzy, którzy posiadaja wiedzę jedynie książkową
                bądź ulotkową ad. dawkowania leku. W praktyce bywa różnie i o tym wiedzą tylko
                najlepsi. I tą wiedzą otrzymaną od dobrego lekarza można się podzielić (nikt nie
                wymyśla dawkowania samodzielnie).
                Wiedza lekarza musi byc wciąż zdobywana (obowiązek dokształcania lekarzy) - nie
                każdy lekarz jest ciągle na bieżąco. Często mamy chorych dzieci więcej wiedzą od
                lekarzy w konkretnej chorobie, szczególnie o chorobie własnego dziecka, które
                widzą i obserwują o wiele dłużej niż lekarz, choćby na godzinnej wizycie.
                Tak naprawdę to rodzic leczy własne dziecko wybierając spośród lekarzy i ich
                metod leczenia. Lekarz nie może kazać a zalecić. Kiedyś tak było - między
                lekarzem i pacjentem była relacja ojcowska (lekarz jako ojciec pacjenta) stąd
                nazwa relacji - paternalistyczna. Lekarza decydował za pacjenta i nie informował
                Go (bo i po co). Współczesna etyka medyczna odrzuca relację paternalistyczną.
                Pozostałości jednak wciąż są (czasem dowiedzieć się coś od lekarza jest bardzo
                trudno). Koniec wywodu - zajmuje sie tematem zawodowo, więc nie mogłam przemilczeć.
                Widzę że rodzice tego forum (nie zauważyłam Pana, ale niech tam w im.
                równouprawnienia) nie są pacjentami z minionego wieku - pytają, dowiadują się,
                myślą, decydują. Inni z całą cierpliwością i entuzjazmem odpowiadają. Czasem
                myślę że poczytanie tego forum byłoby kamieniem milowym w edukacji wielu lekarzy
                (też w zakresie tego że pacjenci potrafią myśleć i nie są idiotami - jak ktoś tu
                napisał).

Chciałam na koniec pochwalić forum - jak mam problem typu alergicznego - zawsze
                znajduję tu odpowiedź. Niestety formu też podlega pewnym zasadom (portal
                gazety)-choć one tu nie naważniejsze... Pewnie więc lepiej by było bez opiekuna
                (a najlepiej bez gazety - jak było niegdyś) skoro uczestnicy nie chcą się ich
                ścilśle trzymać. Nieład jaki panuje w formu jest pozorny - naprawdę każdy post
                jest okazją do dzielenia się wiedzą, pomagania sobie nawzajem. Mało tego
                uczestnicy forum, gdy trzeba, sami nakierowują na odpowiednie linki nowych. To z
                moich obserwacji.

Pozdr.
                iwona

• xxxinkaxxx kto Ty jesteś "opiekunie"? i co chcesz osiagnac??? 04.12.05, 10:17
      Witam,

odpowiedz prosze na proste pytanie- co chcesz swoja dzialalnoscia tutaj
      osiagnac? jaki masz cel? kim/czym sie "opiekujesz"?

bo napewno nie pomagasz matkom i ich dzieciom!!!!

nie zagladam juz tak czesto na to forum- wydaje mi sie ze w duzej mierze
      opanowalam alergie mojej corki- glownie dzieki temu forum!- ale naprawde rece
      mi opadly jak zobaczylam co robisz i ... sorry ale "wymadrzasz sie o rzeczach o
      ktorych nie masz najmniejszego pojecia!

takim postepowaniem naprawde wyrzadzasz wiecej szkody niz pozytku!!!!!

pozdrawiam INKA

• patyska obawiam sie... 05.12.05, 09:09
        ... ze my po prostu nie chcemy tu ciebie, opiekunie... ponad 40 postow w tym watku, chyba zaden z
        nich "mily". z tego co widze przeszkadzasz, utrudniasz, irytujesz. a pomagasz choc troche przy okazji?
        w dodatku "sprawa refluksu" pokazuje, ze nie masz pojecia o tematyce forum, ktore moderujesz. co sie
        stalo z dokumentem, ktory ci wyslalam, a ktory mial se znalezc we wstepie? czasem mam wrazenie ze
        jestes zemsta chinczyka wink jedna z "zaignorowanych" tu niegdys pan, ktora wrocila by sobie teraz
        pouzywac za krzywdy wink))
        zamiast wyzywac sie na tobie proponuje dziewczynom zapytac administratora, czy jest mozliwosc
        "usuniecia" za przeproszniem wink opiekuna na prosbe uzytkownikow. bo jesli istnieje i jesli nie chcemy
        opiekuna (rozumiem, ze na eksperta trzeba miec sponsora, szkoda ze jakis producent zyrtecu albo
        elidelu nie chce sie podzielic miliardami wink) to po prostu poprosmy, zeby dali mu inne forum do
        "sprzatania" i juz.
        • mavva Re: obawiam sie... 05.12.05, 10:54
          patysko,
          ja już napisałam.Proponuję,żeby jak najwięcej osób napisało.
          A jak nie,to zakładaj forum i już .)))
          • patyska Re: obawiam sie... 05.12.05, 11:17
            a gdzie to sie pisze? wink trzeba powiedziec dziewczynom, ze jesli nie chca to niech tez pisza - prywatne
            forum nie pomoze tak jak to...
            • ahaberla kontakt z administracja forum 05.12.05, 12:12
              Jak skontaktować się z administracją forum?

Administracja forum odpowiada na prośby i pytania zamieszczane na Forum o
              Forum. Pytania można także wysłać na adres forum@agora.pl
              • mavva Re: kontakt z administracja forum 05.12.05, 12:17
                Ja wysłałam na forum@gazeta.pl
                Nie wiem,czy dobrze.
                Piszcie dziewczyny gdziekolwiek byle dużo. wink
              • skarolina Re: kontakt z administracja forum 05.12.05, 14:17
                Admninem odpowiedzalnym za eDziecko jest zawisek

Czyli zawisek@gazeta.pl

Ale nie wiem, jak to będzie, bo nie jest to osoba, która wie, o co w eDziecku
                chodzi, niestety. Zastąpiła eldada, który tworzył to forum, ale kompletnie nie
                czuje klimatu. Potrafiła nawet ni z tego ni z owego starą gwardię edzieckową
                wywalić z zamkniętego forum pt. Qchnia - kącik dla moderatorów i przyjaciół
                forum eDziecko. Z dnia na dzień i bez uprzedzenia, no bo przecież ktoś
                przestający być moderatorem przestaje być przyjacielem, no nie?
                • mavva Re: kontakt z administracja forum 05.12.05, 14:24
                  Ale jak każda z nas napisze,gdzie indziej,to pewno nie za dobrze?
                  Może jakiś list otwarty? wink
                  • xxxinkaxxx Re: kontakt z administracja forum 05.12.05, 22:12
                    właśnie...najlepiej zbiorowa petycja...

była taka akcja "mam butelkowych"- dziewczyny wywalczyły nawet eksperta dla
                    forum o karmieniu butelką!

zorganizowane to było tak, że jedna z mam napisała list i na jej priv
                    przesyłało się mail popierajacy

moze mozna by bylo tak?

pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka