Dodaj do ulubionych

uczulenie na make pszenna

09.02.06, 15:45

U mojego synka stwierdzono alergie na make pszenną.Przejrzałam wiele chlebków
i okazuje się ze nie jest prosto znaleśc chleb upieczony tylko na mące
razowej lub żytniej wszystkie sa na domieszce mąki pszennej.Mieszkam w małym
miescie i super market mamy jeden gdzie jest najwiekszy wybór chlebów ale tam
tez nie znalazłam.Co poradzicie?
Obserwuj wątek
    • benitaa2 Re: uczulenie na make pszenna 09.02.06, 16:45
      poszukaj w osiedlowych sklepikach tylko dokładnie czytaj skład ja raz
      znalazłam "fajny " chlebek,kupiłam 4 sztuki żeby pomrozić,a po dokładnym
      przeczytaniu składu-już w domu-doczytałam się,że może zawierać śladoqwe ilości
      orzeszków ziemnych(bardzo silny alergen,dla mojego synka nawet w śladowych
      ilościach a może upikłabyś sama zanim nie znajdziesz?ja myślałam,że nie
      dam rady,a okazało się,że całkiem łatwo mi poszło
      • ania77 Re: uczulenie na make pszenna 09.02.06, 17:18
        A tylko na to jest uczulony?Jak to objawia się u Twego synka?Interesuję się tym
        ponieważ też podejrzewam pszenice w diecie mojej córuni.Jakich produktów
        wystrzegać sie,co możnadawac?Doradź proszę.A i jak stwierdziłaś że to właśnie
        mąka pszenna?Jesteś pewna w 100%?Moja córeczka ma rok a Twój synek?
        • maja20041 Re: uczulenie na make pszenna 09.02.06, 20:34
          Mój syek ma 2latka cały czas miał uczulenie na mleko i jego pochodne -to
          stwierdził alergolog bez zadnych testów (od 3 miesiaca życia).Gdy podrósł
          zrobiono testy teraz 31 stycznia 2006 miał przyklejane 4 plastry na pleckach na
          mleko ,soje ,make pszenną,jajko i własnie z tych testów wyszło ze na
          makę.Alergolog zalecił nie podawac produktów których w składzie jest maka
          pszenna przez miesiac i wtedy zobaczymy ,wysypywało go ostatnio na
          plecach.pękają uszy przy płatkach,na rączkach suche placki.A czy ty byłaś u
          alergologa ze swoja córcią?chyba jest za mała na testy bo mojemu synkowi w tym
          wieku tez nie robiono.Ja podchodze troche sceptycznie do tego wszystkiego i
          jest bardzo trudno trzymac diete takiemu 2 latkowi który pokaze co on chce
          jeść.no i nie przepada za chlebem ktory mu kupiłam .pozdrawiam
          • ania77 Re: uczulenie na make pszenna 10.02.06, 07:47
            U nas testy odpadają...Za malutka jest jeszcze.Ale te testy to też wg mnie i
            moich obserwacji nie są do końca wiarygodne.Podejrzewam pszenicę z własnych
            obserwacji.Córunia ma objawy AZS od 1,miesiąca,zmieniliśmy mleko i nie pomogło
            no chyba że Bebilon Pepti też może uczulać?Już różnie myślałam,ale nie mogę
            wytropić winowajcysadNawet zeszyt założyłam sobie i notuję co je i jaki jest
            stan skóry.Cały czas bierze Zyrtec.Chleba nie można i czego jeszcze?Jakie kasze
            może jeść?Manny chyba nie...
            • ona-25 Re: uczulenie na make pszenna 10.02.06, 09:14
              Mozna jesc pieczywo chrupkie kukurydziane lub wafle ryzowe. Ja tez jestem
              uczulona na gluten i tylko to jem.
              • zaga25 Re: uczulenie na make pszenna 10.02.06, 10:27
                Ale uczulenie na gluten i uczulenie na pszenice to nie to samo. Uczulony na
                pszenice nie może jeść nawet pszenicy bezglutenowej bo to jednak pszenica. Może
                natomiast jeść żyto, owies, jęczmień, czego bezglutenowcom dotknąć nie można.
                • tulismanore1 Re: uczulenie na make pszenna 10.02.06, 21:33
                  wczoraj były testy: mąka pszenna, białko jaja i ryż, orzeszki oczywiście też,
                  witc. Więc jakich kasz i produktów mam unikać? Już wiem, ze manny, oczywiście
                  pieczywo piec na zamówienie, ale co dalej??? bardzo prosze o pomoc.
                  • tulismanore1 Re: uczulenie na make pszenna 10.02.06, 21:38
                    zostają tylko sprawy kukurydziane ale jej niesmakują, co robić???
                    • ania77 Re: uczulenie na make pszenna 10.02.06, 21:52
                      A ile lat ma Twoja pociecha?Ja właśnie też podejrzewam kaszę manną,ryż i
                      chleb.Nie wiem co wspolnego łączy te produkty ale z moich obserwacji wynika że
                      niestety źle wpływają na moje dziecko.Kasza jaglana jest dobra,polecam.
                      • tulismanore1 Re: uczulenie na make pszenna 10.02.06, 23:10
                        17mż skończone, czyli jaglana, gryczana, ale perłowe i kuzynki chyba nie, czy
                        też można?
                        • tulismanore1 Re: uczulenie na make pszenna 12.02.06, 17:38
                          up
                          • ania77 Re: uczulenie na make pszenna 12.02.06, 19:16
                            Ja też czekam aż ktoś nam coś podpowie.....
                            • zaga25 Re: uczulenie na make pszenna 12.02.06, 20:46
                              jaglana, gryczana, jęczmienna, kukurydziana, ryżowa, z amarantusa, z tapioki.
                              To napewno. A co to za perłowa?
                              • zaga25 Re: uczulenie na make pszenna 12.02.06, 20:48
                                To znaczy w waszym przypadku ryżowa też nie.
                                • tulismanore1 Re: uczulenie na make pszenna 13.02.06, 10:30
                                  teraz znalazłam,że kasza manna jest kaszą jęczmienną, a nie przenną, czy to źle
                                  rozumuję? Dlaczego wiec alergicy na kaprzenicę nie mogą jeść manny?
                                  Przynajmniej tak wyszukałam w necie
                                  • ania77 Re: uczulenie na make pszenna 13.02.06, 10:49
                                    nie....manna jest z pszenicy.Wczoraj patrzyłam na opakowaniu.A ciekawe co z tym
                                    ryżem że on też uczula?Przecież to taki "bezpieczny" produkt zwłaszcza w
                                    alergii...
                                    • yola33 Re: uczulenie na make pszenna 13.02.06, 12:58
                                      U nas też uczulenie na mąkę pszenną (II klasa wg testów z krwi), ale
                                      bezglutenowa pszenna przechodzi, zresztą sama alergolog zasugerowała podawanie
                                      bezglut. w takim przypadku.

Pozdr.
                                      Jola
                                      • ania77 Re: uczulenie na make pszenna 13.02.06, 13:31
                                        A jakie produkty zawierają tę bezglutenową pszenną...?Podsumujmy może sobie co
                                        można a co nie:
                                        -kasza jaglana
                                        -kasza jęczmienna
                                        -kasza gryczana
                                        -kasza kukurydziana
                                        to bezpieczne produkty?
                                        A manna,chleb?Ryż też można.A płatki owsiane,jęczmienne?
                                    • mata_haari Re: uczulenie na make pszenna 13.02.06, 13:42
                                      Niby ryż bezpieczny, ale niestety nie dla każdego. Moje dziecko z takich
                                      "bezpiecznych" nie może ryżu, kukurydzy, ani jabłka.
                                      • tulismanore1 Re: uczulenie na make pszenna 13.02.06, 13:46
                                        moja ma na marchewkę, ryż przenice, po 5 punktów (test punktowy). Dziś
                                        zaopatrzyłam się w mąki: żytnią, jęczmienną, kukurydzianą i kasze gryczana,
                                        jaglana. iestety chleb trzeba piec na zamówienie, bo nawet w tych super
                                        zdrowych, psujących się po 2 dniach bo bez wzmacniaczy jest mąka przenna.
                                        • mamajulitki Re: uczulenie na make pszenna 13.02.06, 21:27
                                          uczulac moze wszystko i to tyle
                                          same musicie obserwowac
                                          ja kupuje chleb zytni na zakwasie w piekarni, akurat mam to szczescie,
                                          przepytalam wszystkich piekarzy w okolicy o dokladne sklady, bo Julia jest mega
                                          alergikiem, sprobujcie tez
                                          na drozdzach jest super chleb w carrefourze, zytni razowy chyba nowakowski
                                          piekarnia
                                          Iwona
                                          • mamajulitki Re: uczulenie na make pszenna 13.02.06, 21:29
                                            a i jeszcze w carefourze jest chrupki zytni z jedynki, pyszny, nawet normalni
                                            ludzie mi go podjadaja hihi, jest bez zakwasu i drozdzy, Julia uwielbia, a jak
                                            nie jadlam zadnego chleba to pieklam placki z maki gryczanej i wody
                                            Iwona
                                            • ana256 Re: uczulenie na make pszenna 13.02.06, 23:37
                                              Przy uczuleniu na gluten nie można jeść; pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa.
                                              Czyli odpada: kasza mannna ( pszenna), kus-kus, kasza jęczmienna, maka zytnia,
                                              pszenna, orkisz, płatki owsiane,
                                              Przy uczuleniu na gluten ( gliadyna) nie można jeść tych produktow.

Dozwolona: kasza gryczana, jaglana ( proso), mąka kukurydziana, tapiokowa, jest
                                              też dostepna maka z prosa, amarantusa, ryzowa,

Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tymi prod. pszennymi bezglutenowymi?
                                              Sa produkty po prostu bezglutenowe oznaczone przekreślonym kłosem.
                                              • tulismanore1 Re: uczulenie na make pszenna 14.02.06, 09:32
                                                uczulenie na przenice to nie uczulenie na gluten!!!
                                                • tulismanore1 Re: uczulenie na make pszenna 04.03.06, 04:12
                                                  UP

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka