aniulekq 31.03.09, 21:54 Jestem ciekawa co u was się sprawdza w walce z atopową skórą u waszych maulszków. Ja już przetestowałam Emolium i A Dermę. Na chwilę pomaga i dalej mój synek mam liszje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
silje78 Re: Co używacie na atopową skórę? 31.03.09, 22:08 do kąpieli OLEJEK emolium (emulsja nie zdałą egzaminu), ale ja nim córkę myję, a nie wlewam do wody i po kąpieli smaruję "najgorsze miejsca" emulsją specjalną, też emolium. Odpowiedz Link Zgłoś
epreis Re: Co używacie na atopową skórę? 31.03.09, 22:08 emoli8um,aderma, allergo, teraz mam svr dwoje atopowców- na każdego działa coś innego ;ppp Odpowiedz Link Zgłoś
natasha23 Re: Co używacie na atopową skórę? 31.03.09, 22:45 sprawdzilam juz pare kosmetykow ale najlepszy jest emolium jednak od kilku miesiecy go uzywamy do kapieli olejek czy emulsja teraz wyszla nowy emolium lagodzacy swiad trojaktywny czy cos takiego i do smarowania krem emolium. moim zdaniem te wszystkie preparaty dzialaja lagodzaco i nawilzajaco a na liszaje to trzeba juz cos innego stosowac bo od tego nie znikna ja stosuje np elidel na takie plamy szorstkie czerwone i jestem zadowolona bbo bardzo szybko znikaja a nawet jak juz znikna to w to samo miejsce jeszcze przez 3 dni smaruje a pozniej raz w tygoniu i bardzo zadko sie pojawiaja Odpowiedz Link Zgłoś
anneczka78 Re: Co używacie na atopową skórę? 31.03.09, 22:55 Liszaje, które były obecne przez rok zlikwidowaliśmy elidelem. Teraz kąpiemy w emolium olejek do kąpieli, smarujemy emolium krem specjalny i odpukać skóra już ponad 2 miesiące jest ładna. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_maz7 Re: Co używacie na atopową skórę? 01.04.09, 11:18 Dziewczyny a ja mam do Was pytanie. Moja córka (13 miesięcy) ma na policzkach takie drobniutkie czerwone krostki, które czasami są mniej widoczne, a czasami (przeważnie pod wpływem ciepła) robią się czerwone. Oprócz tego policzki ma dosyć szorstkie, ale poza tym całe ciałko ma gładziutkie. Pediatra nie widzi problemu, bo jak byłyśmy ostatnio, to mała miała akurat bardzo mało widoczne te krostki. Ostatnio dałam jej bakusia i wydaje mi się, że ilość tych krostek się zwiększyła. Czy atopowe zapalenie skóry lub alergia może wystąpić tylko na policzkach? I czym polecacie jej to smarować? Oilatum soft nie pomaga. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kowalikm Re: Co używacie na atopową skórę? 01.04.09, 14:16 > Dziewczyny a ja mam do Was pytanie. Moja córka (13 miesięcy) ma na policzkach > takie drobniutkie czerwone krostki, które czasami są mniej widoczne, a czasami Prawdopodobnie to alergia - te lakierowane policzki to typowe. Ja ostatnio byłam z moim prawie 3 latkiem u dermatologa. Powiedziała, żeby porządnie to natłuszczać - ja stosuję krem lipobase. Co do tych zmian warto zastanowić się czy to nie z powodu diety. Może warto na jakiś czas wycofać się z krowiego mleka. A szczególnie z produktów które mają sporo konserwantów. Akurat wszego typu Bakusie, Danio itp to chemia typowa - tym bardziej, że widzisz iż coś się dzieje. Podobnie czekoladki, napoje gazowane, chipsy... Obserwuj dziecko, bo później trudniej będzie Ci "wyłapać" przyczynę zmian, które dość szybko mogą pojawić się w mniejszym lub większym stopniu na reszcie ciała. Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: Co używacie na atopową skórę? 01.04.09, 12:01 szare mydło (u mojego synka działa rewelacyjnie) i Emolium (emulsja do ciała, a na wieksze zmiany - choc pojawiające się juz sporadyczne - Emolium krem barierowy. Czasami stare zapasy Dermobazy i Cutibazy (też dość dobre, choć uważam, że Emolium lepsze) Odpowiedz Link Zgłoś
blackglass Re: Co używacie na atopową skórę? 01.04.09, 15:37 Ja wypróbowałam wszystkiego (polecane produkty apteczne przez dermatologów, pediatrów) aż doczytałam sie co te niby zdrowe kosmetyki maja w składzie...olejki to właściwie parafina ! Kupękonserwantów oj szkoda słów Przerzuciłam się ( a raczej dziecko ) na produkty rossmana i problemy się skończyły.Te kosmetyki wbrew pozorom są naturalne Odpowiedz Link Zgłoś
angie_everhart Re: Co używacie na atopową skórę? 15.06.09, 11:52 konserwanty to słowo klucz!! im więcej chemii tym gorzej dla skóry dziecka. Szukałam na forum informacji o kosmetykach naturalnych czy organicznych i widzę, że jednak mało mam się ku nim zwraca. U mnie zadziałały rewelacyjnie. Moj synek miał szorstką podrażnioną skórę, czasami z wypryskami i w którymś momencie pediatra stwierdziła, że to azs, ale dzisiaj myślę, że to jednak była błędna ocena. Po prostu miał i ma wrażliwą skórę, a odkąd przestałam stosować do mycia i smarowania preparaty z drogerii czy apteki, które zawierają chemiczne detergenty, oleje mineralne, etc. kłopoty minęły jak ręką odjął. Odpowiedz Link Zgłoś
monia19722 Re: Co używacie na atopową skórę? 01.04.09, 15:35 uzywałysmy serię OILATUM a na wieksze problemy od czasu do czasu maść sterydową Odpowiedz Link Zgłoś
hanula12 Re: Co używacie na atopową skórę? 01.04.09, 21:26 ja uzywałam u synka wszystkiego (były płyny, kremy dla alergików, krochmal, itp) i skóra ciagle była nieładna, w koncu pediatra zapisała synkowi krem robiony na recepte, totalnie prosty - zawiera tylko witaminy i lekobazę (albo eucerynę)i w tym momencie nawet jednej szorstkiej plamy nie ma ani w ogóle zmian na skórze. dodam, ze kosztuje mnie to 5 zła do mycia zwykły Bobini, w naszym wypadku tez nie uczula. Odpowiedz Link Zgłoś
iin-ess Re: Co używacie na atopową skórę? 04.03.10, 08:53 hanula12 napisała: > ja uzywałam u synka wszystkiego (były płyny, kremy dla alergików, > krochmal, itp) i skóra ciagle była nieładna, w koncu pediatra > zapisała synkowi krem robiony na recepte, totalnie prosty - zawiera > tylko witaminy i lekobazę (albo eucerynę)i w tym momencie nawet > jednej szorstkiej plamy nie ma ani w ogóle zmian na skórze. dodam, > ze kosztuje mnie to 5 zł ja podobnie, sklad naszej masci cud to parafina i euceryna- nie ma nic lepszego! Odpowiedz Link Zgłoś
oli.nek Re: Co używacie na atopową skórę? 01.04.09, 21:58 "Na chwilę pomaga i dalej mój synek mam liszje. " bo problem w skórze atopowej nie tkwi na zewnątrz a wewnątrz. czasem wystarczy dieta, innym razem porządne odrobaczenie, jednak najczęściej chorujące jelita i wydzielane toksyny skórą powodują rożne zmiany. ja używam s.o.s. nivea lub zwykłą wazelinę. emolienty się nie sprawdziły. Odpowiedz Link Zgłoś
katlen12 Re: Co używacie na atopową skórę? 10.04.09, 09:09 Witam ! Ja mam AZS moja córka też, i powiem wam ze od jakiegoś czasu rewelacujne okzalo sie mydło robione w jakims sklepei zielarskim (kupuje je moja mama) z siemieniem lnianym )))) wszystko znika, no i do tego od zawsze chyba używam rewelacyjnego kremu ATODERM PP (bioderma) polecam wszystkim atopowcom krem jest rewelacyjny ale jak wiadmo na kazdego działa cos innego Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
nadia_27 Re: Co używacie na atopową skórę? 15.06.09, 12:20 Córcia od kąd skończyła ok. miesiąca zaczęła mieć suchą skórę, co jak się okazało było wynikiem uczulenia na mleko krowie. Początkowo po kąpieli smarowaliśmy ją svr-em emulsją, ale było to uciążliwe bo ona po wyciągnięciu z wody była niecierpliwa i płakała. Od tej pory zaczęliśmy używać emilium emulsję, którą wlewamy do wanienki i skóra jest super, nie wymaga dodatkowego smarowania (oczywiście poza okolicami pupy) Odpowiedz Link Zgłoś
ichmama Re: Co używacie na atopową skórę? 15.06.09, 14:55 TYLKO maści robione! na wszelkie kremy lipidowe, maści itp. synek reagował jeszcze większym podrażnieniem, ale my dalej smarowaliśmy za radą pewnej doświadczonej;/ pani alergolog. synka uratował inny lekarz, który przepisał maść z mocznikiem do smarowania na co dzień i steryd na naprawdę ostre zmiany. Efekty po pierwszym smarowaniu. emolium, czy olian używamy do kąpieli, ale na typową atopową skórę tylko maści. p.s. nasza babcia też ma takie swędzące zmiany na wiosnę, jak się kiedyś posmarowała jakąś atoprą, czy czymś takim, to myślała że wścieklizny dostanie Odpowiedz Link Zgłoś
ma-rzena Re: Co używacie na atopową skórę? 06.11.09, 21:33 u nas się sprawdzało szare mydło, ale teraz mamy do mycia natłuszczającą oliwkę myjącą Lipikar - super nawilża i natłuszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
agula840 Re: Co używacie na atopową skórę? 12.12.09, 13:41 witam! Chciałas sie was poradzic drogie mamy co uzywałyście na twrzyczke u swoich maluszkow bo jak narazie zakupiłam krem oilatum soft i nic nie jest lepiej wrzecz przeciwnie. Dziekuje za podpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
mamaantosi Re: Co używacie na atopową skórę? 21.12.09, 14:05 My na buzię używamy kremu do pielęgnacji twarzy i całego ciała z firmy A Derma z serii Exomega (taki w opakowaniu z pompką) jest naprawdę świetny na atopową , suchą skórę . Odpowiedz Link Zgłoś
beatulek Re: Co używacie na atopową skórę? 21.01.10, 09:48 Advantan, elidel, Elocom i kremy na zamówienie. Do tego doustnie zyrtec lub Aerius. Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: Co używacie na atopową skórę? 14.02.10, 02:07 Po przetestowaniu połowy apteki: mydełko ze srebrem i żel hipp do mycia. żadnych emolientów jeśli są zmiany. Mam hydrokortyzon, ale juz nie używamy. do smarowanie linomag, lanolina, maść z vit a gotowa, do reszty skóry jakikolwiek balsam-np lipikar czy ziajki dla atopików. Aha i jest coś co działa idealnie(ja kiedyś też mialam atopowy placek i tez tylko to pomogło), ale już mi się kończy i dostępu nie mam www.indiaabundance.com/shopping/sp33_pr2680/KAILASH_JEEVAN_Ayurvedic_Cream.html jak ktoś będzie miał dostep to niech se kupi -na oparzenia, odparzenia, podrażnienia skóry, jako krem do twarzy -super sprawa - nawet pryszcze leczy choć tłustawy Odpowiedz Link Zgłoś
astra27 Re: Co używacie na atopową skórę? 17.02.10, 19:30 Po przetestowaniu wielu kosmetyków włącznie z maściami na receptę tylko i wyłącznie Dexeryl, dla mnie to krem cud, po wszystkich emilium, oilatum bylo tragicznie, po dexerylu najgorsze zmiany znikają po kilku dniach. Jest bez recepty, bez sterydów i tuba 250 ml kosztuje ok. 15 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
donhal32 Re: Co używacie na atopową skórę? 03.03.10, 21:40 Witam. Tanio sprzedam maść Protopic 0,1% lub 0,03% na atp. 30g!!! cena w aptece zaczyna się od 120 nawet 180zł. U mnie 100 z przesyłką. kontakt. danielmoszczynski@onet.eu Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.kardynal Re: Co używacie na atopową skórę? 01.04.10, 10:18 Podstawą pielęgnacji skóry atopowej jest właściwe natłuszczanie. W tym celu stosuje się emolienty o zminimalizowanej zawartości potencjalnie uczulających substancji (np. zapachowych, konserwujących) oraz o składzie zapewniającym długotrwałe natłuszczenie skóry. Nie chciałabym wskazywać przewagi jednych preparatwów nad drugimi, prawdą jest, że każdy z nas jest inny a dobór właściwego preparatu do mycia i natłuszczania skóry nieraz odbywa się metodą wypróbowania wielu. Co najważniejsze, właściwa pielęgnacja skóry atopowej zapobiega zaostrzeniom zmian skórnych jak również może spowodować ustąpienie mniej zaawansowanych zmian chorobowych. Odpowiedz Link Zgłoś