Dodaj do ulubionych

test ELISA - lamblie

10.03.06, 17:38
Witajcie,
poprosze doradzcie mi. Czy test ELISA wykonany w mało "doswiadczonym" labie -
jest wiarygodny?? (malo doswiadczonym - czyli z bardzo niskim stopniem
wykrywalnosci lamblii ta metoda).
z gory dziekuje za rady, pozdrawiam, Asia
Obserwuj wątek
    • sigvaris Re: test ELISA - lamblie 10.03.06, 18:30
      Asiu pytanie jest tak podchwytliwe... że tylko jasnowidz może się tu
      wypowiedzieć jakoś pewnie i do końca.
      smile)) nie obraź się.

Może akurat "trafili" jakimś cudem, a może nie...
      Jak to ocenić? Nijak nie wiem.
      • asiabed Re: test ELISA - lamblie 10.03.06, 18:46
        smile
        dziekuje za odzew Sigwarissmile
        po prostu - robiono moje siotrze badanko z kalu w kierunku lamblii (u mnie
        stwierdzono metoda mikroskopowa) - metoda szukania antygenu lamblii. ja robilam
        badanie w sprawdzonym laboratorium we wroclawiu. siostra - w niesprawdzonym - w
        mojej miejscowosci...(baba w labie przyznala sie, ze mieli tylko pare przypadkow
        wykrycia - dwa czy trzy). nie mieszkam juz z siostra i nie mam tak duzo czasu by
        sie nia zajac. siostra jest alergiczka (od dziecka) - glownie z objawami
        skornymi. do tego ma objawy takie jak: pokrazone oczy (czesto), brak apetytu,
        ale za to apetyt na slodkie i proste cukry, zimne stopy, dlonie, czeste infekcje
        (gadlo, oskrzela - ale wymazy nie wykazaly jakiejs bakterii czy grzybka). ma
        lekkie zaparcia (do biegunek czy rozzwolnienia sie nie przyznaje). alergolog,
        gdy dowiedziala sie, ze ja mam pasozyta - wyslala ja na badania...ale
        skierowania malpa nie dala...a ze w mojej miejscowowsci trudno o dobre
        laboratorium wykrywajace pasozyty... chce zawiesc jej kal do wrocka (ale nie ma
        poki co czasu, wiec rodzice zrobili na te chwile badanie u mnie w miescie).
        i moje pytanie dotyczylo w zasadzie wiarygodnosci badan robionych ta metoda (w
        ogole oraz w toche malo wiarygodnym laboratorium). moze faktycznie pytanko to
        nie ma wiekszego sensu...ale pytam - troche zdesperowana, bo nie chce by lekarka
        leczyla siorke w ciemno na alregie (walczyla z objawami), gdy przyczyna moze
        tkwic w czyms innym. a badania po prostu tego nie wykazaly.

dziekuje i pozdrawiam cieplo, Asia
    • asiabed Re: test ELISA - lamblie 10.03.06, 18:49
      znalazlam juz czesciowo odp w sasiednim watku...
      • sigvaris Re: test ELISA - lamblie 10.03.06, 19:03
        Objawy są. Zawalczcie z badaniami nawet u Pana A. Może przesyłka? Tylko z tymi
        jego poradami odnośnie leczenia, proszę uważajcie.
        • asiabed Re: test ELISA - lamblie 10.03.06, 23:37
          dzieki pikne Sigvaris.
          A odnosnie porad pana A., masz jakies zle doswiadczenia labo cos zlego zaslyszalas?
          pozdrawiam,
          • sigvaris Re: test ELISA - lamblie 10.03.06, 23:59
            Wiesz dostaję trochę maili. Nie wygląda to zbyt dobrze. Osobiście więc nigdy
            nie miałam przyjemności - stacjonuję w Wa-wie. Ale pośrednio - owszem.
            Dlatego o tym piszę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka