kosmoss100
11.01.14, 22:27
Witam,
piszę, bo nie jestem pewna, czy ten temat na forum był poruszany.
Zupełnie przypadkiem podzieliłam się info na temat problemów wzrokowych syna z moim wieloletnim kontaktologiem. On mi na to, ze prowadzi pare dzieci pozacmowych w wieku ok 2-3 lata. Mowił, ze dzieci maja bardzo dobre ostrości wzroku i świetnie funkcjonują. a to wszystko dzięki bdb rehabilitacji i mocnemu bodźcowaniu. Od słowa do słowa, polecił mi wg niego świetną optometrystke, która razem z nim tych chłopców prowadzi. Wrociłam do domu, podzieliłam się tymi info z moimi rodzicami, i od słowa do słowa, okazuje się, ze ta kobieta jest znajomą naszej dalszej rodziny. Pisze to, aby uwiarygodnić jej obecność w swiecie okulistyki od dobrych paru lat.
Oto jedynie pare faktow, których dowiedziałam się podczas długiej rozmowy z nia:
- prowadzi z sukcesami dzieci pozacmowe
- ubolewa nad tym, ze panuje przekonanie, ze ćwiczenia optometryczne można stosować dopiero u dzieci współpracujących
- podkresla konieczność intensywnej terapii wzrokowej (Visual therapy VT, pediaric visual therapy), która koncentruje się na stymulacji mózgu
- zajmuje się leczeniem zeza i dysfunkcji obuocznosci, percepcja wzrokową, neurofizjologia układu wzrokowego, procesy związane z widzeniem obuocznym
- kazała koniecznie prowadzic obturację,
- stymulować układ przedsionkowy, symetrie osiowa oraz układ motoryczny syna wlasnie z racji pojawiającego się lekkiego zeza zbieżnego, MIMO, ze syn był konsultowany przez bdb fizjoterapeutę mgr Bartochowskiego, który nie stwierdził żadnych nieprawidłowości
- ubolewała nad faktem, ze VT nie jest wystarczająco spopularyzowana w naszym kraju bo specjalistow z tej dziedziny jest bardzo niewielu
Rozmawiajac z nia, byłam pewna, ze mówi o treningu funkcji wzroku, jaki przecież we wspaniałym wydaniu mamy zapewniony w Teczy, ale okazuje się, ze nie.
Chcąc umówic się na wizyte, okazało się, ze jest tak niewiele osób zajmujących się ta tematyką, ze terminy sa odległe, dopiero po wielu prośbach, udało mi wyprosić wcześniejszy termin.
Zaczęłam czytac o tym, i hm, może faktycznie jest cos na rzeczy....
Jest tez otwarcie powiedziane w paru artykułach, ze co bardziej tradycyjni okuliści nie chcą bawic się w uznanie dorobku tej metody. Załączam pare przykładowych linkow dotyczących VT/ behavioral optometry w jezyku angielskim (jak tez twierdziła w/w osoba, sensownej literatury na ten temat w języku polskim jest jak na lekarstwo).
www.allaboutvision.com/parents/vision_therapy.htm
www.visiontherapy.org/
www.children-special-needs.org/vision_therapy/what_is_vision_therapy.html
www.strabismus.org/strabismus_treatments.html
en.wikipedia.org/wiki/Vision_therapy
Napiszcie proszę czy słyszeliście i korzystaliście z tych metod? jakie są Wasze doświadczenia?
Myslę sobie, ze zrobiłabym wiele, żeby zminimalizować skutki zacmy u syna. Chyba się skusze i pojadę na ta wizyte i spróbuje tej drogi. Możliwości mózgu faktycznie są nie do przewidzenia, wiec dlaczego nie wykorzystać tej szansy, zaszkodzić nie powinna. Zdam relacje po wizycie i opowiem co i jak. Na koniec wspomnę, ze w/w osoba jest wysokiej rangi pracownikiem naukowym renomowanej polskiej państwowej uczelni, z wieloma pacjentami. Powiedziała mi otwarcie, ze nie goni za sławą i reklama, bo przy jeszcze większym obłożeniu pacjentami, nie dałaby rady łączyć pracy z praca naukową.
Pozdrawiam