Gość: aga IP: 80.51.244.* 22.05.04, 13:56 czy ktoś może mi powiedzieć, jaki tryb życia należy prowadzić po operacji baypassów? mój tato miał taką operację 2 mies. temu, ciągle jeszcze wszystko mu boli Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anula36 Re: baypassy 22.05.04, 16:00 powinien mu to powiedziec lekarz operujacy lub prowadzacy. Na pewno dieta, oszczedzajacy tryb zycia, lekka rehabilitacja ( w/ g zalecen lekarza) JA wiem, ze czasem pacjent nie ma odwagi molestowac lekarza o wslazowki,a el to lezy w interesie Twojego Taty, w koncu lekarz ktory am jego karte choroby wie najlepiej co Tata ma robic, a czego unikac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: baypassy IP: 80.51.244.* 22.05.04, 16:24 dzięki, ale jest tak jak piszesz, Tato słabo wypytywał lekarza o wskazówki, a teraz się denerwuje, że źle się czuje Odpowiedz Link Zgłoś
anula36 Re: baypassy 22.05.04, 16:43 wiem ze to nielatwe, ale wytlumacz tacie,zeby po prostu poszedl do lekarza ( przy tak powaznym schorzeniu na pewno ma jakiegos "swojego "kardiologa) i po pierwsze powiedzial mu wprost ze bardzo zle sie czuje, a po drugie ze np. nie zapisal sobie zalecen i prosi o podanie po raz drugi. Nie ma na co czekac, tu chodzi nie tylko o zdrowie,ale i o zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
connie1 Re: baypassy 24.05.04, 19:33 Jaki tryb życia? Rozsadny , choć bynajmniej nie "fotelowo-łóżkowy" Dieta , rehabilitacja , aktywnośc ruchowa w zalecanym dla niego zakresie, systematyczne zażywanie leków. Nie wiem w jakim mieście tato byl operowany ,ale np. W Krakowie pacjenci operowani na serce (i nie tylko ) mają swoje stowarzyszenie , spotykają sie , słuchają prelecji , jeżdża na wycieczki , chodza na rehabilitację... itd.. Przypuszczam ,że w innych miastach tez podobne kluby istnieją.. Pozdrawiam Conka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogdan Re: baypassy IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 24.05.04, 20:39 Stwierdzenie,że "wszystko mu boli" to normalne po tej operacji.Takie bole to nie choroba.Gorzej byłoby gdyby nic go nie bolało. Ja odczuwałem bóle ponad rok,bo tyle czasu potrzeba,aby wszystko ułożyło się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: baypassy IP: 80.51.244.* 25.05.04, 07:59 Bogdan: czy możesz mi napisać, jaką dietę Ci zalecono. Mój Tato uważa, że może jeść wszystko, tylko w niewielkich ilościach. Ja próbuję go odwieść od takiego stanowiska. Mój tato ciężko przechodzi rekonwalescencję, ponieważ choroba spadła na niego "jak grom z jasnego nieba". Nigdy wcześniej nie chorował, a tu nagle tak poważnie. W ciągu 1 miesiąca od pierwszych objawów był już po operacji. Nie potrafi znosić bólu. Stał się bardzo drażliwy. Uważa, że zostało mu około 2 lat życia (ma dopiero 55 lat)i lepiej te lata wykorzystać dobrze (czyli nie stosować żadnej diety, po prostu nie dbać o siebie). Odpowiedz Link Zgłoś
connie1 Re: baypassy 25.05.04, 19:03 Normalna dieta niskocholesterolowa, na pewno nie głodzeniesię (do odchudzania raczej po okresie rekonwalescencji) Normalne jest ,że tato jest w okresie walki "psychicznej" z choroba, stąd warto spotkać innych chorych po podobnych operacjach , którzy zyją o wiele , wiele więcej lat niż te dwa.. Jesli masz Ty lub Tato jakiekowleik pytania -chetnie odpowiem Pozdrawiam Conka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydrogen Re: baypassy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 22:21 Kłopoty z sercem i miażdżyca mają swe źródło w nadmiernym spożyciu węglowodanów. Odpowiednio wczesne zastosowanie diety z obniżoną ilością węgli może uratować przed zabiegiem by-passów (miażdżyca się cofa). Gdy już jest się po zabiegu to dieta niskowęglowodanowa gwarantuje zastopowanie postępu choroby. Szczegóły w książkach dr Jana Kwaśniewskiego i dr Wolfganga Lutza. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: baypassy IP: *.hajnowka.sdi.tpnet.pl 26.05.04, 14:49 Dzięki bardzo za wiadomości. mam jeszcze parę pytań: jak długo trzeba bandażować nogi? i dlaczego to się robi? ile czasu należy nosić szelki? po jakim czasie można jeździć samochodem? (tato już jeździ) Odpowiedz Link Zgłoś