IP: 80.51.244.* 22.05.04, 13:56
czy ktoś może mi powiedzieć, jaki tryb życia należy prowadzić po operacji
baypassów? mój tato miał taką operację 2 mies. temu, ciągle jeszcze wszystko
mu boli
Obserwuj wątek
    • anula36 Re: baypassy 22.05.04, 16:00
      powinien mu to powiedziec lekarz operujacy lub prowadzacy. Na pewno dieta,
      oszczedzajacy tryb zycia, lekka rehabilitacja ( w/ g zalecen lekarza)
      JA wiem, ze czasem pacjent nie ma odwagi molestowac lekarza o wslazowki,a el
      to lezy w interesie Twojego Taty, w koncu lekarz ktory am jego karte choroby
      wie najlepiej co Tata ma robic, a czego unikac.
    • Gość: aga Re: baypassy IP: 80.51.244.* 22.05.04, 16:24
      dzięki, ale jest tak jak piszesz, Tato słabo wypytywał lekarza o wskazówki, a
      teraz się denerwuje, że źle się czuje
      • anula36 Re: baypassy 22.05.04, 16:43
        wiem ze to nielatwe, ale wytlumacz tacie,zeby po prostu poszedl do lekarza (
        przy tak powaznym schorzeniu na pewno ma jakiegos "swojego "kardiologa) i po
        pierwsze powiedzial mu wprost ze bardzo zle sie czuje, a po drugie ze np. nie
        zapisal sobie zalecen i prosi o podanie po raz drugi.
        Nie ma na co czekac, tu chodzi nie tylko o zdrowie,ale i o zycie.
        • connie1 Re: baypassy 24.05.04, 19:33
          Jaki tryb życia?
          Rozsadny , choć bynajmniej nie "fotelowo-łóżkowy"
          Dieta , rehabilitacja , aktywnośc ruchowa w zalecanym dla niego zakresie,
          systematyczne zażywanie leków.
          Nie wiem w jakim mieście tato byl operowany ,ale np. W Krakowie pacjenci
          operowani na serce (i nie tylko ) mają swoje stowarzyszenie , spotykają sie ,
          słuchają prelecji , jeżdża na wycieczki , chodza na rehabilitację... itd..
          Przypuszczam ,że w innych miastach tez podobne kluby istnieją..
          Pozdrawiam
          Conka
    • Gość: Bogdan Re: baypassy IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 24.05.04, 20:39
      Stwierdzenie,że "wszystko mu boli" to normalne po tej operacji.Takie bole to
      nie choroba.Gorzej byłoby gdyby nic go nie bolało.
      Ja odczuwałem bóle ponad rok,bo tyle czasu potrzeba,aby wszystko ułożyło się.
      • Gość: aga Re: baypassy IP: 80.51.244.* 25.05.04, 07:59
        Bogdan: czy możesz mi napisać, jaką dietę Ci zalecono. Mój Tato uważa, że może
        jeść wszystko, tylko w niewielkich ilościach. Ja próbuję go odwieść od takiego
        stanowiska. Mój tato ciężko przechodzi rekonwalescencję, ponieważ choroba
        spadła na niego "jak grom z jasnego nieba". Nigdy wcześniej nie chorował, a tu
        nagle tak poważnie. W ciągu 1 miesiąca od pierwszych objawów był już po
        operacji. Nie potrafi znosić bólu. Stał się bardzo drażliwy. Uważa, że zostało
        mu około 2 lat życia (ma dopiero 55 lat)i lepiej te lata wykorzystać dobrze
        (czyli nie stosować żadnej diety, po prostu nie dbać o siebie).
        • connie1 Re: baypassy 25.05.04, 19:03
          Normalna dieta niskocholesterolowa, na pewno nie głodzeniesię (do odchudzania
          raczej po okresie rekonwalescencji)
          Normalne jest ,że tato jest w okresie walki "psychicznej" z choroba, stąd warto
          spotkać innych chorych po podobnych operacjach , którzy zyją o wiele , wiele
          więcej lat niż te dwa..
          Jesli masz Ty lub Tato jakiekowleik pytania -chetnie odpowiem
          Pozdrawiam
          Conka
        • Gość: hydrogen Re: baypassy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 22:21
          Kłopoty z sercem i miażdżyca mają swe źródło w nadmiernym spożyciu
          węglowodanów. Odpowiednio wczesne zastosowanie diety z obniżoną ilością węgli
          może uratować przed zabiegiem by-passów (miażdżyca się cofa). Gdy już jest się
          po zabiegu to dieta niskowęglowodanowa gwarantuje zastopowanie postępu choroby.
          Szczegóły w książkach dr Jana Kwaśniewskiego i dr Wolfganga Lutza. Pozdro
    • Gość: aga Re: baypassy IP: *.hajnowka.sdi.tpnet.pl 26.05.04, 14:49
      Dzięki bardzo za wiadomości. mam jeszcze parę pytań: jak długo trzeba
      bandażować nogi? i dlaczego to się robi? ile czasu należy nosić szelki?
      po jakim czasie można jeździć samochodem? (tato już jeździ)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka