kasia9987 07.04.06, 22:33 mam dziecko uczulone na roztocza - jaki kupić odkurzacz? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lucyna831 Re: jaki odkurzacz na roztocza? 07.04.06, 23:51 Najlepsz jest RAINBOW.Ale jest bardzo droggi.Sprzedawany w sprzedaży bezpośredniej.Nie ma lepszego .Polrecany przez alergologów.Mpżna nim nawet oczszczać powietrze, trzepać materace itd. Znajomi po kupieniu go nie musieli dawać leków synowi tak oczyszcza z roztoczy dom!!!!!żadna podróba tego nie robi. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: jaki odkurzacz na roztocza? 08.04.06, 19:04 Według mnie to bzdura (sorry za wyrażenie), bo nawet najlepszy okurzacz nie jest w stanie usunąc kurzu z roztoczami ze wszystkiego co się w domu znajduje - chyba, że nic innego nie robią tylko odkurzaja i piorą ... Odpowiedz Link Zgłoś
mossen79 Re: jaki odkurzacz na roztocza? 13.04.17, 11:44 Nie musi być wcale taki drogi. Można kupić używany po kapitalnym remoncie systemrainbow.pl Odpowiedz Link Zgłoś
nowajulka Re: jaki odkurzacz na roztocza? 08.04.06, 09:29 Ja mam zelmera (orion max) i oczyszczacz bionaire. Oba z filtrem HEPA. Jestem nimi zachwycona. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Każdy z filtrem Hepa ... 08.04.06, 19:07 Dobrze by było, aby miał dużą moc ssania, filtr Hepa wychwytuje podobno 99,99 roztoczy, które do odkurzacza trafiają. Odpowiedz Link Zgłoś
karotka11 Re: Każdy z filtrem Hepa ... 08.04.06, 21:15 Trzeba sprawdzać jaki ma numerek filtr HEPA. Bo sam fakt, że to Hepa to nie wszystko. Ma mieć min. HEPA 13. Tak nam zaleciła dr Zawadzka. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Każdy z filtrem Hepa ... 08.04.06, 21:39 To dziwne, bo filtr Hepa dobiera się do konkretnego modelu odkurzacza, zapytaj ją moze co te numerki wg niej oznaczają? Ja o bardziej lub mniej skutecznych filtrach Hepa jeszcze nie słyszałam, wiec ciekawa jestem na czym według niej polega róznica między tymi numerkami - przyznam ze nie chce mi sie w to wierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna831 Re: Każdy z filtrem Hepa ... 08.04.06, 22:52 A ja wiem ,,,ze tylko RAINBOW WYCHWYTUJE ((99,9% ROZTOCZY.kIEDYŚ MOŻNa było odpisać go od podatku,.Można nim odkurzać zasłony ściany, wszystko,ma specjalne do tego końcówki.Pożyczam go czasami i gdybym miała tyłe pieniędzy to na pewno kupiłabym go. Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: Każdy z filtrem Hepa ... 09.04.06, 08:28 A ja wiem ,,,ze tylko RAINBOW WYCHWYTUJE ((99,9% ROZTOCZY. To akurat nieprawda. On wychwytuje, bo ma filtr HEPA. A w tej chwili wiele odkurzaczy na rynku ma taki filtr. Sama się kiedyś "napaliłam" na ten odkurzacz - właśnie ze względu na dziecko. Na szczęście poczytałam sobie o tym odkurzaczu, zamówiłam nawet prezentację. Wyszło jednak, że jedyną funkcją z której w sumie będę korzystac jest własnie ten filtr, wiec dałam sobie spokój. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Każdy z filtrem Hepa ... 09.04.06, 14:38 Bardzo dobrze zrobiłas, ktoś na tym robi dobry interes ... Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Każdy z filtrem Hepa ... 09.04.06, 14:36 A może rozprowadzasz te odkurzacze, co? Odpowiedz Link Zgłoś
jolecka-22 Re: jaki odkurzacz na roztocza? 09.04.06, 12:31 Z tego co wiem to Rainbow jest odkurzaczem wodnym, jeśli chodzi o alergie to słyszałam że wodne nie są zbyt dobre bo w wilgotnych częściach odkurzacza rozwijają się pleśnie i grzyby. Ponoć najlepsze są odkurzacze bezworkowe z filtrem HEPA. Ja także stoję przed decyzja o kupnie takiego odkurzacza, ale spójżcie co przeczytałam w kwietniowym numerze "Moda na Zdrowie" (miesiecznik dla klientów aptek)"Superodkurzacze nie są lepsze od innych. Badania naukowców z University of Manchester dowodzą, że odkurzacze wyposażone w filtry HEPA nie chronią nas skuteczniej przed roztoczami żyjącymi w kurzu niż modele bez filtrów. Porównali oni próbki powietrza, pobrana z nosa sprzątającej osoby przed i po sprzątaniu przy użyciu odkurzaczy z filtrem i bez niego. W obu przypadkach zawartość alergenów nieco wzrosła. Odkurzacze z filtrem HEPA są reklamowane jako sprzęt dla alergików, bo zmniejszają liczbę alergenów uwalniających się z dywanów. Tymczasem, zdaniem naukowców nie ma żadnych podstaw, by tak twierdzić." Co wy na to? ja zgłupiałam. Odpowiedz Link Zgłoś
agata9991 Re: jaki odkurzacz na roztocza? 09.04.06, 15:34 Cytuję artykuł z ostatniego nr "moda na zdrowie" dostepnego w aptekach: "badania naukowców z University of Manchester dowodzą, że odkurzacze wyposażone w filtry Hepa nie chronia nas skuteczniej przed roztoczami zyjącymi w kurzu niż modele bez filtrów. Porównali oni próbki powietrza, pobrane z nosa sprzątającej osoby sprzed i po sprzątaniu przy użyciu odkurzaczy z filtrem i bez niego. W obu przypadkach zawartość alergenów nieco wzrosła. Odkurzacze z filtrem Hepa są reklamowane jako sprzęt dla alergików, bo zmniejszają liczbę alergenów uwalniających się z dywanów. Tymczasem zdaniem naukowców, nie ma żadnych podstaw by tak twierdzić." Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: jaki odkurzacz na roztocza? 09.04.06, 15:46 Dla alegrików dobry filtr to taki, który filtruje najskuteczniej i jak najdrobniejsze cząsteczki - w tej chwili na rynku nie ma skuteczniejszych filtrów od Hepa. Stosuje odkurzacz z tym filtrem od lat i muszę przyznać, że w połączeniu z innymi zabiegami utrudniającymi życie roztoczom jest spora poprawa. Astma u synka nie rozwija się, a ostatnia spirometria wypadła bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
mama007 Re: jaki odkurzacz na roztocza? 19.05.06, 10:18 podciagam do gory, bo stoje przed decyzja kupna takiego odkurzacza. zglupialam i nie wiem czy go kupowac w koncu ? zwlaszcza. ze nie mam dywanow.... Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: jaki odkurzacz na roztocza? 19.05.06, 10:29 Tu nie chodzi o dywany, ale o to że zwykły odkurzacz wypuszcza z powrotem w powietrze kurz i roztocza. Dletego konieczny jest filtr HEPA. Ja nie mam dywanów, ale muszę odkurzac max co 2 dzień, no ale mieszkam w W-wie . Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
mama007 Re: jaki odkurzacz na roztocza? 19.05.06, 10:39 > Tu nie chodzi o dywany, ale o to że zwykły odkurzacz wypuszcza z powrotem w > powietrze kurz i roztocza. no wlasnie, dlatego ja w tej chwili w ogole nie odkurzam, tylko scieram na mokro podlogi. ale czasem przydaloby sie tez przejechac odkurzaczem. nie tylko podloge, ale np meble (nie moge sobie pozwolic na wymiane mebli, jednak tnaiej mnie wyniesie odkurzacz z filtrem hepa...) Dletego konieczny jest filtr HEPA. > Ja nie mam dywanów, ale muszę odkurzac max co 2 dzień, no ale mieszkam w W- wie > . co prawda mieszkam w nieduzym miescie, ale w bliskiej odleglosci od torow i glownego dworca pkp i przy dosc ruchliwej ulicy ( i to akurat okno corki wychodzi na ten dworzec czy takie odkurzacze z allegro do 300zl warto kupowac czy dac sobie spokoj? aga Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: jaki odkurzacz na roztocza? 19.05.06, 19:10 Ja bym kupiła coś lepszego. Wiem, że czeka cię sporo wydatków, ale może rozłóż czasowo zakup pewnych rzeczy. Ważniesze jest łóżko, a odkurzacz może troszkę poczekac. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
pulcheria2 Re: jaki odkurzacz na roztocza? 27.05.06, 23:24 podciągam, może ktoś jeszcze poleci jakiś fajny odkurzacz, zastanawiamy się właśnie nad urządzeniem firmy Zelmer, model Wodnik Duo Plus, dwa systemy filtrowania HEPA+filtr wodny. Polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: jaki odkurzacz na roztocza? 28.05.06, 23:08 Są dwie szkoły jedni twierdzą, ze filtr wodny jest doskonały, a inni, że nawilża powietrze, czym przyczynia sie do szybszego namnażania się roztoczy. Filtr Hepa jest OK, u mnie sie sprawdza. Odpowiedz Link Zgłoś
bambisarenka Re: jaki odkurzacz na roztocza? 12.09.06, 19:44 Filtry wodne wg niektóych lekarzy ułatwiają życie pleśniom i innym takim mokrym grzybkom.Np. w tych częściach odkurzacza które mają kontakt z wodą. My mamy Zelmer Jupiter i sprawdza się. Skoro ja też uczulona zauważyłam różnice po odkurzaniu to domyślam się co czuje moja córka.Myśle że to przez te HEPA 13. Kosztował ok 520 zl tylko trzeba też doliczać worki typu s-bag na później. Odpowiedz Link Zgłoś
u.too Re: jaki odkurzacz na roztocza? 12.09.06, 20:33 ja mam wodny, kupiony w castoramie działa podobnie jak zepter, tzn silnik wprawia wodę w ruch wirowy i zatapa się w tym kurz wg. mnie nieprawda,że nawilża i w tym rośnie liczba rostoczy, odkurzanie to nie nawilżanie, to 2 funkcje nie działające równocześnie sprzątać trzeba tak samo często jak tradycyjnym, w dodatku dochodzi mycie pojemnika, który za każdym razem trzeba wysuszyć gdy ktoś zostawi brudną wodę to twierdzenie o pleśniach oczywiście jest zgodne z prawdą, ale nie po to sprzątam,żeby trzymać brudną wodę w odkurzaczu biorąc po uwagę kolor wody jaki jest po każdym sprzątaniu, jest skuteczny cena ok. 800 ale nie pamiętam dokładnie Odpowiedz Link Zgłoś
emonik Rainbow, rainbow... 12.09.06, 22:49 ... i tylko Rainbow! Testuję od lat i polecam każdemu kogo na niego stać! Nie handluję tym sprzętem i nie mam nic wspólnego z firmą, która go rozprowadza Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: Rainbow, rainbow... 12.09.06, 23:34 Akurat nie Mi swego czasu alergolog uratowała sporo kasy stwierdzeniem: "może pani kupic, ale z tego odkurzacza skorzysta pani tylko z filtra, bo dywanów, dużej liczy mebli tapicerowanych itp miec pani w domu nie wolno, więc po co tyle pieniędzy wydawac?" Na dodatek jest to odkurzacz wodny, a takich lepiej przy alergiku nie miec. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
agata9991 Re: jaki odkurzacz na roztocza? 13.09.06, 11:16 ja miesiąc temu się przeprowadzałam, do nowego mieszkania kupiliśmy wypoczynek skórzany, dziecku zakupiłam pokrowce na materac, posciel i poduszkę, mebli za dużo nie mamy, maskotki, które i tak leżały w szafie sprzedałam na allegro i widzę już znaczną poprawę. Zdarza się córce jeszcze psikać, ale tylko jak przyjdzie do naszej sypialni, bo dla nas jeszcze nie mam pokrowców. Jak mamy gości, to pobudka przed Majką i chowanie pościeli do worków i pawlacza, bo inaczej atak kichania murowany. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna831 Re: jaki odkurzacz na roztocza?-do Kruffa 13.09.06, 22:18 Dlaczego tak negujesz rainbowa????To co piszemy wynika z naszych doświadczeń,przecież mamy prawo je mieć prawda???????????? Dla mnie ten odkurzacz jest super .Nie sprzedaję go jak ktoś próbował tu pisać. Przecież nie masz monopolu na mądrość , wiedzę i doświadczenie na temat alergii.Mój lekarz ten odkurzacz chwalił. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaaniakontoania Re: jaki odkurzacz na roztocza? 05.02.26, 09:52 Autoryzowany dystrybutor Rainbow: czystydom.eu/ — darmowa prezentacja w domu + sklep z Rainbow SRX, akcesoriami i częściami. Odpowiedz Link Zgłoś