Dodaj do ulubionych

jaki odkurzacz na roztocza?

07.04.06, 22:33
mam dziecko uczulone na roztocza - jaki kupić odkurzacz?
Obserwuj wątek
    • lucyna831 Re: jaki odkurzacz na roztocza? 07.04.06, 23:51
      Najlepsz jest RAINBOW.Ale jest bardzo droggi.Sprzedawany w sprzedaży
      bezpośredniej.Nie ma lepszego .Polrecany przez alergologów.Mpżna nim nawet
      oczszczać powietrze, trzepać materace itd. Znajomi po kupieniu go nie musieli
      dawać leków synowi tak oczyszcza z roztoczy dom!!!!!żadna podróba tego nie robi.
      • jusytka Re: jaki odkurzacz na roztocza? 08.04.06, 19:04
        Według mnie to bzdura (sorry za wyrażenie), bo nawet najlepszy okurzacz nie jest
        w stanie usunąc kurzu z roztoczami ze wszystkiego co się w domu znajduje -
        chyba, że nic innego nie robią tylko odkurzaja i piorą ...
      • mossen79 Re: jaki odkurzacz na roztocza? 13.04.17, 11:44
        Nie musi być wcale taki drogi. Można kupić używany po kapitalnym remoncie systemrainbow.pl
    • nowajulka Re: jaki odkurzacz na roztocza? 08.04.06, 09:29
      Ja mam zelmera (orion max) i oczyszczacz bionaire. Oba z filtrem HEPA. Jestem
      nimi zachwycona.
      • jusytka Każdy z filtrem Hepa ... 08.04.06, 19:07
        Dobrze by było, aby miał dużą moc ssania, filtr Hepa wychwytuje podobno 99,99
        roztoczy, które do odkurzacza trafiają.
        • karotka11 Re: Każdy z filtrem Hepa ... 08.04.06, 21:15
          Trzeba sprawdzać jaki ma numerek filtr HEPA. Bo sam fakt, że to Hepa to nie
          wszystko. Ma mieć min. HEPA 13. Tak nam zaleciła dr Zawadzka.
          • jusytka Re: Każdy z filtrem Hepa ... 08.04.06, 21:39
            To dziwne, bo filtr Hepa dobiera się do konkretnego modelu odkurzacza, zapytaj
            ją moze co te numerki wg niej oznaczają? Ja o bardziej lub mniej skutecznych
            filtrach Hepa jeszcze nie słyszałam, wiec ciekawa jestem na czym według niej
            polega róznica między tymi numerkami - przyznam ze nie chce mi sie w to wierzyć.
            • lucyna831 Re: Każdy z filtrem Hepa ... 08.04.06, 22:52
              A ja wiem ,,,ze tylko RAINBOW WYCHWYTUJE ((99,9% ROZTOCZY.kIEDYŚ MOŻNa było
              odpisać go od podatku,.Można nim odkurzać zasłony ściany, wszystko,ma specjalne
              do tego końcówki.Pożyczam go czasami i gdybym miała tyłe pieniędzy to na pewno
              kupiłabym go.
              • kruffa Re: Każdy z filtrem Hepa ... 09.04.06, 08:28
                A ja wiem ,,,ze tylko RAINBOW WYCHWYTUJE ((99,9% ROZTOCZY.

To akurat nieprawda. On wychwytuje, bo ma filtr HEPA. A w tej chwili wiele
                odkurzaczy na rynku ma taki filtr.
                Sama się kiedyś "napaliłam" na ten odkurzacz - właśnie ze względu na dziecko.
                Na szczęście poczytałam sobie o tym odkurzaczu, zamówiłam nawet prezentację.
                Wyszło jednak, że jedyną funkcją z której w sumie będę korzystac jest własnie
                ten filtr, wiec dałam sobie spokój.

Kruffa
                • jusytka Re: Każdy z filtrem Hepa ... 09.04.06, 14:38
                  Bardzo dobrze zrobiłas, ktoś na tym robi dobry interes ...
              • jusytka Re: Każdy z filtrem Hepa ... 09.04.06, 14:36
                A może rozprowadzasz te odkurzacze, co?
    • jolecka-22 Re: jaki odkurzacz na roztocza? 09.04.06, 12:31
      Z tego co wiem to Rainbow jest odkurzaczem wodnym, jeśli chodzi o alergie to
      słyszałam że wodne nie są zbyt dobre bo w wilgotnych częściach odkurzacza
      rozwijają się pleśnie i grzyby. Ponoć najlepsze są odkurzacze bezworkowe z
      filtrem HEPA. Ja także stoję przed decyzja o kupnie takiego odkurzacza, ale
      spójżcie co przeczytałam w kwietniowym numerze "Moda na Zdrowie" (miesiecznik
      dla klientów aptek)"Superodkurzacze nie są lepsze od innych. Badania naukowców
      z University of Manchester dowodzą, że odkurzacze wyposażone w filtry HEPA nie
      chronią nas skuteczniej przed roztoczami żyjącymi w kurzu niż modele bez
      filtrów. Porównali oni próbki powietrza, pobrana z nosa sprzątającej osoby
      przed i po sprzątaniu przy użyciu odkurzaczy z filtrem i bez niego. W obu
      przypadkach zawartość alergenów nieco wzrosła. Odkurzacze z filtrem HEPA są
      reklamowane jako sprzęt dla alergików, bo zmniejszają liczbę alergenów
      uwalniających się z dywanów. Tymczasem, zdaniem naukowców nie ma żadnych
      podstaw, by tak twierdzić." Co wy na to? ja zgłupiałam.
    • agata9991 Re: jaki odkurzacz na roztocza? 09.04.06, 15:34
      Cytuję artykuł z ostatniego nr "moda na zdrowie" dostepnego w aptekach:
      "badania naukowców z University of Manchester dowodzą, że odkurzacze wyposażone
      w filtry Hepa nie chronia nas skuteczniej przed roztoczami zyjącymi w kurzu niż
      modele bez filtrów. Porównali oni próbki powietrza, pobrane z nosa sprzątającej
      osoby sprzed i po sprzątaniu przy użyciu odkurzaczy z filtrem i bez niego. W obu
      przypadkach zawartość alergenów nieco wzrosła. Odkurzacze z filtrem Hepa są
      reklamowane jako sprzęt dla alergików, bo zmniejszają liczbę alergenów
      uwalniających się z dywanów. Tymczasem zdaniem naukowców, nie ma żadnych podstaw
      by tak twierdzić."
      • jusytka Re: jaki odkurzacz na roztocza? 09.04.06, 15:46
        Dla alegrików dobry filtr to taki, który filtruje najskuteczniej i jak
        najdrobniejsze cząsteczki - w tej chwili na rynku nie ma skuteczniejszych
        filtrów od Hepa. Stosuje odkurzacz z tym filtrem od lat i muszę przyznać, że w
        połączeniu z innymi zabiegami utrudniającymi życie roztoczom jest spora poprawa.
        Astma u synka nie rozwija się, a ostatnia spirometria wypadła bardzo dobrze.
    • mama007 Re: jaki odkurzacz na roztocza? 19.05.06, 10:18
      podciagam do gory, bo stoje przed decyzja kupna takiego odkurzacza.
      zglupialam i nie wiem czy go kupowac w koncu ? zwlaszcza. ze nie mam
      dywanow....
      • kruffa Re: jaki odkurzacz na roztocza? 19.05.06, 10:29
        Tu nie chodzi o dywany, ale o to że zwykły odkurzacz wypuszcza z powrotem w
        powietrze kurz i roztocza. Dletego konieczny jest filtr HEPA.
        Ja nie mam dywanów, ale muszę odkurzac max co 2 dzień, no ale mieszkam w W-wie sad.

Kruffa
        • mama007 Re: jaki odkurzacz na roztocza? 19.05.06, 10:39
          > Tu nie chodzi o dywany, ale o to że zwykły odkurzacz wypuszcza z powrotem w
          > powietrze kurz i roztocza.

no wlasnie, dlatego ja w tej chwili w ogole nie odkurzam, tylko scieram na
          mokro podlogi. ale czasem przydaloby sie tez przejechac odkurzaczem. nie tylko
          podloge, ale np meble (nie moge sobie pozwolic na wymiane mebli, jednak tnaiej
          mnie wyniesie odkurzacz z filtrem hepa...)

Dletego konieczny jest filtr HEPA.
          > Ja nie mam dywanów, ale muszę odkurzac max co 2 dzień, no ale mieszkam w W-
          wie
          > sad.

co prawda mieszkam w nieduzym miescie, ale w bliskiej odleglosci od torow i
          glownego dworca pkp i przy dosc ruchliwej ulicy sad( i to akurat okno corki
          wychodzi na ten dworzec sad

czy takie odkurzacze z allegro do 300zl warto kupowac czy dac sobie spokoj?
          aga
          • kruffa Re: jaki odkurzacz na roztocza? 19.05.06, 19:10
            Ja bym kupiła coś lepszego. Wiem, że czeka cię sporo wydatków, ale może rozłóż
            czasowo zakup pewnych rzeczy. Ważniesze jest łóżko, a odkurzacz może troszkę
            poczekac.

Kruffa
            • pulcheria2 Re: jaki odkurzacz na roztocza? 27.05.06, 23:24
              podciągam,
              może ktoś jeszcze poleci jakiś fajny odkurzacz, zastanawiamy się właśnie nad urządzeniem firmy Zelmer, model Wodnik Duo Plus, dwa systemy filtrowania HEPA+filtr wodny. Polecacie?
              • jusytka Re: jaki odkurzacz na roztocza? 28.05.06, 23:08
                Są dwie szkoły jedni twierdzą, ze filtr wodny jest doskonały, a inni, że nawilża
                powietrze, czym przyczynia sie do szybszego namnażania się roztoczy. Filtr Hepa
                jest OK, u mnie sie sprawdza.
                • bambisarenka Re: jaki odkurzacz na roztocza? 12.09.06, 19:44
                  Filtry wodne wg niektóych lekarzy ułatwiają życie pleśniom i innym takim mokrym grzybkom.Np. w tych częściach odkurzacza które mają kontakt z wodą.
                  My mamy Zelmer Jupiter i sprawdza się.
                  Skoro ja też uczulona zauważyłam różnice po odkurzaniu to domyślam się co czuje moja córka.Myśle że to przez te HEPA 13.
                  Kosztował ok 520 zl tylko trzeba też doliczać worki typu s-bag na później.

• u.too Re: jaki odkurzacz na roztocza? 12.09.06, 20:33
                    ja mam wodny, kupiony w castoramie
                    działa podobnie jak zepter, tzn silnik wprawia wodę w ruch wirowy i zatapa się
                    w tym kurz
                    wg. mnie nieprawda,że nawilża i w tym rośnie liczba rostoczy, odkurzanie to nie
                    nawilżanie, to 2 funkcje nie działające równocześnie
                    sprzątać trzeba tak samo często jak tradycyjnym, w dodatku dochodzi mycie
                    pojemnika, który za każdym razem trzeba wysuszyć
                    gdy ktoś zostawi brudną wodę to twierdzenie o pleśniach oczywiście jest zgodne
                    z prawdą, ale nie po to sprzątam,żeby trzymać brudną wodę w odkurzaczu wink
                    biorąc po uwagę kolor wody jaki jest po każdym sprzątaniu, jest skuteczny

cena ok. 800 ale nie pamiętam dokładnie
    • emonik Rainbow, rainbow... 12.09.06, 22:49
      ... i tylko Rainbow!
      Testuję od lat i polecam każdemu kogo na niego stać!
      Nie handluję tym sprzętem i nie mam nic wspólnego z firmą, która go
      rozprowadza wink
      • kruffa Re: Rainbow, rainbow... 12.09.06, 23:34
        Akurat nie wink
        Mi swego czasu alergolog uratowała sporo kasy stwierdzeniem: "może pani kupic,
        ale z tego odkurzacza skorzysta pani tylko z filtra, bo dywanów, dużej liczy
        mebli tapicerowanych itp miec pani w domu nie wolno, więc po co tyle pieniędzy
        wydawac?"
        Na dodatek jest to odkurzacz wodny, a takich lepiej przy alergiku nie miec.

Kruffa
    • agata9991 Re: jaki odkurzacz na roztocza? 13.09.06, 11:16
      ja miesiąc temu się przeprowadzałam, do nowego mieszkania kupiliśmy wypoczynek
      skórzany, dziecku zakupiłam pokrowce na materac, posciel i poduszkę, mebli za
      dużo nie mamy, maskotki, które i tak leżały w szafie sprzedałam na allegro smile
      i widzę już znaczną poprawę. Zdarza się córce jeszcze psikać, ale tylko jak
      przyjdzie do naszej sypialni, bo dla nas jeszcze nie mam pokrowców. Jak mamy
      gości, to pobudka przed Majką i chowanie pościeli do worków i pawlacza, bo
      inaczej atak kichania murowany.
    • lucyna831 Re: jaki odkurzacz na roztocza?-do Kruffa 13.09.06, 22:18
      Dlaczego tak negujesz rainbowa????To co piszemy wynika z naszych
      doświadczeń,przecież mamy prawo je mieć prawda????????????
      Dla mnie ten odkurzacz jest super .Nie sprzedaję go jak ktoś próbował tu pisać.
      Przecież nie masz monopolu na mądrość , wiedzę i doświadczenie na temat
      alergii.Mój lekarz ten odkurzacz chwalił.
    • aniaaniakontoania Re: jaki odkurzacz na roztocza? 05.02.26, 09:52
      Autoryzowany dystrybutor Rainbow: czystydom.eu/
      — darmowa prezentacja w domu + sklep z Rainbow SRX, akcesoriami i częściami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka