Dodaj do ulubionych

Madera czy Fuertaventura/Lanzarote

20.07.26, 14:02
wiem, że sezon wakacyjny ale ja już powoli myślę o rezerwacji na ferie zimowe (styczeń/luty). Do tej pory zwiedziliśmy Teneryfę i Gran Canarię podczas ferii zimowych. Było super temperatura do 28 stopni i kąpiele w oceanie. Zastanawiam się teraz nad wyspami jak w temacie. Czy na Maderze jest szansa na podobne temperatury?
Obserwuj wątek
    • snakelilith Re: Madera czy Fuertaventura/Lanzarote 20.07.26, 14:59
      Temperatury zimą mogą być podobne, ale z porównania klimatycznego wynika, że większą szansę na wyższe temperatury masz na południowych Kanarach, czyli Fuerteventura/Lanzarote.
      Na Maderze masz też o tej porze roku większe ryzyko deszczu, na Fuerteventurze/Lanzarote zdecydowanie mniejsze.
      Osobiście polecam Lanzarote. Na południu są osłonięte od wiatru plaże (Playa de Papagayo), gdzie o każdej porze roku woda jest cieplejsza. I ta wulkaniczna wyspa warta jest zobaczenia, ma kilka ładnych atrakcji do zwiedzenia, gdyby z plażowaniem nie wyszło. Np. Cueva de Los Verdes, Jameos del Agua, El Golfo, Timanfaya, Mirador. Fuerteventura to taka mini Sahara, to typowo letnia destynacja. Gdy jest wietrznie sypie wszędzie piachem i moim zdaniem nie ma tam wtedy co robić.
    • marta.graca Re: Madera czy Fuertaventura/Lanzarote 20.07.26, 15:58
      W styczniu to raczej 16-20 stopni będzie.
    • taje Re: Madera czy Fuertaventura/Lanzarote 20.07.26, 16:03
      Lanzarote. Na Maderze będzie zimniej - tak ok 16-18 stopni, no i może padać. Mnie nie przeszkadza, ale zależy czego oczekujesz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka