amica24 28.04.06, 07:53 podobno orkisz jest taki wspanialy, niemal cudowne ma wlasciwosci, ale przeciez jest glutenowy? Dostalam niedawno make orkiszowa, ziarno i platki. Czy mozna zrobic cos z samego ziarna orkiszowego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kerstink Re: Orkisz 28.04.06, 08:01 Orkisz to starsza odmiana pszenicy, zawiera gluten, to prawda. Mimo to jego bialko ma byc bardziej przyjazne niz bialko pszenicy. Trzeba pamietac, ze pszenica jest bardzo wyselekcjonowanym zbozem, selekcja pod katem wielkosci ziaren i wygody w uprawie. Orkisz uzywasz tak samo jak pszenice, mozesz ziarna zmielic do maki. Kiedys z pszenicy zrobilam zupe - mysle, ze analogicznie mozna z orkiszem. Tylko te zboza trzeba dlugo namoczyc i dlugo gotowac, aby byly przyswajalne. Wtedy pszenice namoczylam na cala noc, a gotowalam ok 4-5 godzin. K. Odpowiedz Link Zgłoś
danuskad1 Re: Orkisz 28.04.06, 16:55 Mój był uczulony właśnie na orkisz i żadna inną odmianę zboża Odpowiedz Link Zgłoś
szwedka_kredka Re: Orkisz 22.06.06, 15:30 zawiera najmniej gluten z tych zbóż z glutenem też mam ochotę spróbować - w sklepie ze zdrową żywnością znalazłam mąkę i bułkę tartą orkiszową Odpowiedz Link Zgłoś